Webcafe

Улици вместо АЕЦ

Константин Павлов – Комитата
01.02.2011, 18:02 (обновена 03.02.2011, 07:34)
Константин Павлов

Снимка: © Личен архив

Държавата е преди всичко среда, нека я подобрим...

В епохата на отворените граници, свободния информационен обмен и мобилността на човешкия капитал, държавите все повече се превръщат в доставчици на административни услуги, които се конкурират за най-качествените граждани на планетата.

Това означава, че привлекателността на държавата за привличане на човешки и финансов капитал се превръща в първостепенна цел във всякакви национални стратегии.

Единственият начин да се постигне напредък в България е да се увеличи привлекателността за правене на бизнес, а постепенно държавата да става и по-приемлива за живот.

Държавата е преди всичко среда и нейната грижа трябва да е насочена към подобряване на тази среда - била тя за бизнес, култура, наука или просто за добър живот. Необходимо е подобрение в пространството на човешката дейност, правилата и инфраструктурата.

Такъв поглед отведнъж пренарежда националните приоритети. Какво ще кажете

Вместо да строим АЕЦ

например да асфалтираме всички улици по българските села, да оправим уличното осветление, водопровода и канализацията, да озеленим градинките, да санираме максимално количество сгради за енергийна ефективност?

Сумата би била почти същата. Но ефектът ще бъде много интересен.

Вместо още един радиоактивен гьол, ще получим държава, в която е лесно и интересно да се пътува, да се живее, сметките за отопление са малки, а и е просто приятна за окото. В която можеш да ползваш едновременно благините на чистата природа и предимствата на технологичното общество. Уморените от урбанизация европейци, а и българи, поне ще обмислят сериозно варианта да се преместят на някое по-зелено и по-евтино място, като запазят скъпоплатените си дистанционни работни места.

„Интеграция" е ключовото понятие за следващите 10 години

Европейският съюз ще се интегрира. Ще интегрира външни държави. Държавите ще повишат вътрешната си интеграция. Ще се интегрират икономическите региони. Поради евтините комуникации, ще се появят нови връзки между отдалечени части на света, т.е. ще има още интеграция.

Това означава, че изключително значение ще придобият инвестициите в инфраструктура, която е скелетът, на който се крепи заедно целият този организъм. В такъв смисъл, инвестицията в магистрали и пътища е изключително добра идея, докато инвестицията в спортна инфраструктура е спорна, защото целите й са неопределени.

Антитезата, опасността, е дезинтеграцията, разпадането на обществата, скъсването на връзките - по расови, религиозни, етнически и социални граници. Проблемът се задълбочава от това, че сегашните административни и държавни граници или ще загубят значение или ще бъдат подложени на огромен натиск. Мерките, които ще се наложат, за да се запази пространството на свободния пазар и демокрацията, ще бъдат едновременно и нестандартни и изключително мащабни.

До 2020 г. няма много време, затова предлагам

Три интеграционни инициативи

които да направят по-малко вероятни лошите сценарии:

Въвеждане на масов и достъпен широколентов интернет навсякъде по територията на България. В сравнение с магистралите това е много евтина инфраструктура, която в някои случаи е с много по-голям ефект.

Широколентовият интернет на практика ще постигне невероятна близост на всички точки от държавата на едно място. Ще забави и свръхконцентрацията, която е характерна за съвременната епоха. Вместо 90% от българите да се заврат в още по-задушаващата се София през 2020 г., бихме могли да направим и други места в България възможни за живеене и дори да реновираме съществуващата инфраструктура.

Въвеждане на програма за ранна компютърна и интернет грамотност в образованието. Гражданите на България ще получат възможност за изпреварващо развитие, възможност най-бързо да станат граждани на света. Проблемът е, че ако не бъде подобрена изцяло средата, тези деца ще бъдат първите, които ще напуснат България и точно това обучение ще им помогне най-много.

Въвеждане на софтуер с отворен код в обществените и държавните (особено образователните) институции. Освен прекия ефект като спестяване на средства и придобиване на квалификация, която не зависи от състоянието на тази или онази корпорация, основната тежест за поддръжка и разработка пада върху местните фирми, което би могло да направи някои от тях дори световни технологични лидери.

Освен за чисто технологичните инициативи, може да помислим и за

Сериозни инвестиции в култура

в съвременни музеи и изложбени зали, както и за драстично увеличаване на изучаването на изкуствата в училище.

Интернет потребителят е вече и активен производител на съдържание, а инвестициите в образованието по изкуствата и културната инфраструктура ще вдигнат качеството и тежестта на българския културен продукт.

Разумните инвестиции в култура имат многопосочен положителен ефект, от образованието до борбата с престъпността и оздравяване на обществения климат. И разбира се, не е задължително тези инвестиции да бъдат държавни.

България през 2020г. трябва да бъде приятно място за живеене, защото това е въпрос на оцеляване.

Oще: 2020  благоутройство  държава  идеи  инвестиции  инициативи  интеграция  интернет  компютърна грамотност  култура  отворен код  услуги 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

46 stg | 06.02.201112:48

Rowan , принципно е така както казваш има повече места за харчене на пари и въпреки това има една точка от която нататък това не може да компенсира другите фактори на жизнената среда и при положение че разстояния до 100 км не може да бъдат фактор в съвременната държава, не е ясно кое ще натежи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

45 Rowan | 05.02.201118:29

@ ( 38 ) stg | 04.02.2011 19:08

За качество на живот влизат много фактори, но все пак - да. Големия град предлага повече, по-качествени и по-изискани места където да си харчиш парите. Хората с пари може да се изнесат в близките села, но на неповече от 15-20 километра - час път с кола до центъра на София, ако няма задръствания.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

44 stg | 05.02.201116:30

Pavur Pezev, зелените са ми ясни отвсякъде нямам предвид тях, въпроса е че след тия забавяния и оскъпявания, а пък от какво точно се породи убеждението че някаква инфлация дигала цената с която е спечелен търга така и не разбрах, постепенно Белене се превръща в едно голямо осиране, хич не съм убеден че можем да си позволим 10 милиарда за централа
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

43 Pavur Pezev | 05.02.201116:06

стг,така е,обаче по принцип не е практика да се достроява.Реакторите и цялата централа си имат определен период на експлоатация-около 35-40 години.Практиката е,докато ти работи едната централа,с мангизите от печалбата,да започнеш бавно и полека,да подготвяш терена за следващата централа.Само за пример,Франция има 16 АЕЦ-а,не знам колко действащи и колко в процес на 'гасене'.Пак казвам-забавянето осира нещата,но на тоя етап дори и така е в пъти по-изгодно,отколкото вентилаторите,слънчевите панели и прочие.Ти не ги слушай русофобите и 'зелените' к'ви ги плещят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

42 stg | 05.02.201115:29

Pavur Pezev , тия неща които си писал като цяло са така, въпроса обаче е че самия проект Белене е експортно ориентиран,той изобщо не касае потреблението на енергия в България и след няколкото поскъпвания няма как да излезе на сметка просто,относно Козлодуй идеята там да има още 2 блока изобщо не е неизгодна,при положение че е налична цялата енергийна инфраструктура която хич не е евтина
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

41 Pavur Pezev | 04.02.201120:12

и още-има предложение да се построи направо 7-ми блок на Козлодуй,вместо да се строй нова АЕЦ.По-йофтино.Ама неизгодно,щото Козлодуй отдавна трябваше да е закрит,а Белене построен преди 5 години.Политици,к'во да ги прайш.Сбирщина охранени лентяй,които ще бъат първите изправени до стената и разстреляни когато дойде революцията Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

40 Pavur Pezev | 04.02.201120:03

стг,и още-заради протакането и окрадени мангизи от заравняването на терена,проекта става към 10 млрд.-т.е.експерти прогнозират себестойност от 10 евроцента за КВТЧ.В момента е по-висока от ТЕЦ-овете,който и замърсяват повече.После,отработеният мат'рял от АЕЦ,братушките си го прибират,тъй като е богат на плутоний,а те ся си подновяват ядреният арсенал,заради Иранската истерия и ПВО-то.Тъй че урана няма да го заравят в задния двор на уйна Пена,а ще си го прибират.И аз искам централа която произвежда чиста,безгранична енергия от ядрен синтез,ама няма.Щото един Раптор струва 350 млн. долара,и за разработки на водородни двигатели и Магна Лев,пари няма-действайте.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

39 Pavur Pezev | 04.02.201119:54

стг,планирана себестойност на 1 квт от Белене-около 4 евроцента.На колко ще я предлагат на мат'ряла-еоН-ска работа.За износ-6,8 евроцента.За процентите на завишаване на потреблението-ще те излъжа,но го има нейде в нета,не е форумна изгъзица.Заради протакане на проекта по политически причини,предварителните разчети падат в канала.Русофобите реват,че руски реактори били Троянски кон.Земеделци реват,че вентилаторите(ветрогенераторите) им изяждали земеделска земя,на която можели да несеят рапица,особено тачена напоследък.Оказва се че зелената енергия,не е толкова ефективна и рентабилна,заради монополистични интереси и особености на булгаристанският климат.Турци,румънци и хървати ще построят АЕЦ преди нас,и ще купуваме от някой от тях(турските реактори ще бъдат руски).Така че ще го духаме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

38 stg | 04.02.201119:08

Rowan , трябва ли да тълкувам това като примерно че си привърженик на тезата че качеството на живот в София е несравнимо по високо, от качеството на живот в другите градове и села, не ме разбирай погрешно не говорим за противопоставяне провинция - столица това е тъпо, говорим за една везна на която са поставени положителни и отрицателни фактори. Лично аз смятам че по богатата част от жителите на мегаполиса София, в обозримо бъдеще ше го напуснат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

37 Rowan | 04.02.201110:58

@ ( 36 ) keen | 04.02.2011 10:25

Правенето на пари е свързано и с харченето им, средата в която ги харчиш и т.н. Както и да е, сближаване на тезите няма да постигнем, ти залиташ в мечтите, аз съм твърд реалист. А евросъюза въобще не ми го споменавай като фактор, който да насочва развитието на страната ни. Трябва да имаме и да отстояваме национални интереси, а не европейски, иначе ставаме зависими, и ще ни клатят както си поискат онези по-европейците.
   

оценка

+0 -0