Webcafe

За ползите от фискалния борд

Красимир Петкашев, Институт по пазарна икономика
04.07.2011, 23:10 (обновена 20.07.2011, 13:44)

1 от 2 снимки Назад Напред

Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Всеки финансов министър има амбицията да бъде запомнен с нещо значимо в управлението на държавните финанси. Настоящият министър на финансите Симеон Дянков също ще опита да остави свой отпечатък

Всеки финансов министър има амбицията да бъде запомнен с нещо значимо в управлението на държавните финанси. Настоящият министър на финансите Симеон Дянков също ще опита да остави свой отпечатък.

Неговата инициатива за т.нар. Пакт за финансова стабилност е сериозна заявка за това. Много се изговори по адрес на Пакта след представянето му през февруари тази година. Появиха се и редица предложения за неговото усъвършенстване, като в крайна сметка някои от текстовете претърпяха промяна. Най-общо, посланията на Пакта са: фискална дисциплина, въздържане от прекомерни харчове и запазване на ниските преки данъци.

Пактът за финансова стабилност, или още "фискален борд", както бе определен от някои икономисти, всъщност представлява няколко простички фискални правила, записани в Закона за устройството на държавния бюджет (ЗУДБ) и Конституцията на страната.

С вписването на тези правила във висшия закон и в ЗУДБ правителството изпълни и своя ангажимент по наскоро подписания на ниво ЕС Пакт Евро Плюс. Според последния, страните се задължават да заложат правилата от т.нар. Пакт за стабилност и растеж за бюжетен дефицит до 3% и публичен дълг до 60% в националното си законодателство с цел намаляване на възможността за тяхното нарушаване.

Най-същественото в Пакта за финансова стабилност са предложенията за ограничаване на преразпределителната роля на държавата до 40% от БВП и забраната бюджетният дефицит да надвишава 2% от БВП. Тези фискални правила влизат в сила от началото на 2012 г.

Това вече е сигурно, тъй като в края на юни парламентът прие окончателно измененията в ЗУДБ, където се въвеждат текстовете на споменатите правила. Избраната горна граница за преразпределение не поставя някакво сериозно ограничение пред фискалната политика, а по скоро експлицитно посочва пределa на държавните харчове, съществувал до момента.

Тоест и след 2012 г. правителствата ще имат законово право да събират и харчат приблизително същото количество пари, колкото е харчено и преди тях (средно 40% от БВП). Таванът определено можеше да бъде доста по-надолу, тъй като съществуват множество икономически изследвания, доказващи, че държави с по-ниско преразпределение растат с по-бързи темпове и хората в тях забогатяват по-бързо.

Колкото до разрешения 2% дефицит, целта очевидно е да се покаже, че корективните действия във фискалната ни политика ще започнат преди да светне червената лампа от Брюксел с неговата процедура за прекомерен дефицит. В момента общо 24 държави в ЕС, в т.ч. и България са в такава процедура.

Тежкото състояние, в което се намират не една държава от Евросъюза (Гърция, Ирландия, Испания), е нагледно доказателство за това, че неразумните харчове пораждат дълбоки кризи, от които се излиза бавно и болезнено. В този смисъл, грижата сами да се поправим, без напътствия отвън, е сигнал за фискално отговорно поведение.

Нужна беше обаче повече амбиция при целеполагането. Имаше идеи в закона да бъде записано, че задължение на правителствата е да поддържат балансиран бюджет, а дефицити са позволени само в екстремни ситуации (т.напр. сериозни природни бедствия, войни, икономически кризи). Уви, не се намери достатъчно смелост за възприемане на подобно предложение.

Не толкова сигурно изглежда приемането на втората част от фискалния борд, а именно промените в Конституцията. Те от своя страна предвиждат изменението в размера на преките данъци върху доходите и печалбите или въвеждането на нови да става само с квалифицирано мнозинство от две трети от народните представители.

Същият брой депутати (т.е. 160 души) трябва да разрешават и бюджетен дефицит над 2% от БВП. Прозира желанието на финансовия министър да направи възможно най-трудно повишението на двата плоски данъка - корпоративния и подоходния, които се възприемат от бизнеса изключително позитивно.

По всичко личи обаче, че измененията в Конституцията няма да се случат нито лесно, нито бързо, като става все по-вероятно те да бъдат отложени след местните и президентски избори през есента. Скептицизмът относно полезността и ефективността на фискалните правила е основан на няколко аргумента.

Един от тях е липсата на гъвкавост в краткосрочен план за компенсиране на големи външни смущения, особено такива, които могат да доведат до продължителна и значителна безработица. Подобна критика наскоро изрази и бившият финансов министър Пламен Орешарски.

Според него съчетаването на валутен и фискален борд ще ограничи твърде много гъвкавостта на правителствата. Но ако гъвкавостта означава да харчим над 40% от БВП и да трупаме дефицити, по-добре да минем без нея. Виждаме докъде стигнаха страни като Гърция и Румъния, които години наред управляваха "гъвкаво" своята хазна.

Друг често изтъкван аргумент "против" е, че правителствата могат да поддържат фискална дисциплина и без правила. Това действително е вярно за страни, които десетилетия наред са градили репутация на разумен и предвидим партньор, но в страни, където такава репутация липсва, фискалните правила са силно препоръчителни.

Трети аргумент е, че фискалните правила приканват към злоупотреби с прогнозите и са обречени да бъдат неефективни. Дали действително и у нас ще се случи подобно нещо, можем да кажем едва след като въведем правилата.

Чуждият опит показва, че за сравнително нови пазарни икономики като българската, правилата са силно препоръчителни и необходими. Бързата промяна в движението на капиталите при тези страни, наблюдавано и през настоящата криза, създава значителен фискален стрес за тях. Без адекватни фискални правила, публичните финанси на тези икономики трудно издържат на шоковете.

Много е вероятно в среда без изрични правила дефицитните харчове да ескалират. Най-ефективното средство за тяхното предотвратяване е създаването на деполитизирана рамка за фискална политика, базирана на правила.

1) Процедурата за прекомерен дефицит се задейства в общия случай по отношение на страни, чийто планиран или отчетен бюджетен дефицит превиши 3% от БВП. Съществуват, обаче, и изключения от това правило, като всеки отделен случай се решава от Европейския съвет.

Oще: бвп  бюджет  данъци  депутати  дефицит  държави  конституция  министър  парламент  симеон дянков  фискален борд 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.03.2011, 01:32

39 panaiotov | 04.08.201101:01

Настоящият министър на финансите Симеон Дянков да въведе осигурителна трудова ставка на час.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

38 Vasil | 03.08.201120:29

полззи от фискален борд няма - самото заглавие е комично - ТАКАВА ГЛУПОСТ НЯМА НИКЪДЕ В ЕС но като СЕ ИМА ПРЕДВИД кой е автора - ИПИ нещата са ясни . именно те сеят разруха в БГ вече 20 години с глупостите си за пазарен фунденментализъм!!!
2-ро НЯКОЙ ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА УВОЛНИ САМОЗАБРАВИЛОТО СЕ СЕЛСКО КОМЛЕКСАРЧЕ НАРЕЧЕНО ФИНАНСОВ МИНИСТЪР - КОЙ ЩЕ УПРАВЯ ЛАЙНАТА САТВОРЕНИ ОТ ТОЗИ КОМИК ????
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.02.2011, 22:00

37 nada_noname | 02.08.201121:45

Пак ли фекални истории, пардон, фискални............
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 04:30

36 Ateista | 02.08.201106:47

Misho 1944 = komunist.. НЕ!

Mahni tova 1944 i sloji 1989 komunist4e!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.02.2011, 13:04

35 Misho1944 | 21.07.201123:18

дянков и аз ще те запомня бой бой Бесен Бесен Бесен НЕ! НЕ! НЕ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

34 Гризли | 20.07.201115:47

"Всеки финансов министър има амбицията да бъде запомнен с нещо значимо в управлението на държавните финанси. Настоящият министър на финансите Симеон Дянков също ще опита да остави свой отпечатък."

Да, ще остави той, ще остави и цялото ГЕРБаво управление! И още мно-о-о-го дълго ще го помним този финансов минисър! Ще му сърбаме попарата още дълги години, след като си е заминал обратно за Америка!
Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 10:30

33 axyaxy | 07.07.201115:14

LaForce | 07.07.2011 13:00

аве момче недей ми говори това което съм казал аз ;) ето ти същото което ти казваш за доброто което е правени от луди вярвайки че е добро -->

някой хора имат криворазбрано добро.. например меркантилните хора тип "Парис Хилтън" си мислят, че доброто е бижута, долнопробно лигавене, наркотици, непукизъм, лесни парички, и ако не живеят в такъв свят нападат околните и различните.. това е лошо.. затова много трябва да се внимава в изграждането на добродетели и да са добре обмислени.. защото всеки луд мисли че той е правия ...ти някъв МНОГО ТЪП ли си ?? казваш същото като мен, но по друг начин, но смисъла е еднакъв ;)


За учените.. то преди 200 години да кажеш че ще летиш в космоса е било подигравателно ;) сега да кажеш, че има извънземни е подигравателно.. но така ли ще е след 500 години ?? това Че твоя мозък е плитък и мирогледа ти не стига по далеч от носа ти си е твой проблем ;) ритуални самоубийства могат да правят само паляците като теб ;) истинските вярващи не изпълняват ритуали ;) те се борят за доброто и развиват душата си ;) ти си меркантилен и за теб само бездушните предмети имат смисъл ;) с болен мозък не може да се спори, само лекарствата и смъртта лекуват болните Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

32 LaForce | 07.07.201113:00

Виж: в нациска германия, Менгеле е бил от най-добрите хора... борел се е за създаването на супер расата унищожамал е нисшите раси... въобще той там е бил "добър"... през средновековието инквизицията също е била добра защото е изтезавала и горяла хора на кладата... "добро" е дума без смисъл... субективното разбиране за добро и лошо зависи изцяло от средата обществото и съответно от наложените в ивдивида (от средата) разбирания! Постарай се да го разбереш! Колкото до начина по който е създадена материята... има едни хора които не се страхуват да разберат ... вика им се учени! Може не всичка да е ясно сега, но... преди 200 години някой с твоете мислене г-н ахуаху щеше да се самоубие ритуално ако чуе гласове и хартини в реално време от другия край на света... благодарение на науката и разбирането на вълновите свойства на някои полета тази божествена тайна днес я ползваме всички... примери мнага на ти определено си доста залупен в догми... дано ме разбереш правилно.. не ща да се заяждам просто си ми смешен за съжаление
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 10:30

31 axyaxy | 07.07.201112:38

LaForce | 07.07.2011 11:51

само ЖАЛКАРИТЕ като теб си мислят, че тайните сили които наричаме БОГ стигат до религията.. Само ПРОСТИ като теб си мислят, че БОГ не може да е извън религия.. тотално промит мозък ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 10:30

30 axyaxy | 07.07.201112:36

човек само глупаците говорят без да знаят ;) ти знаеш ли ме дали съм християнин или друг вид религия??? Шокиран в нито една религия не вярвам ;) религиите са простотия и те измислят създаването на един литературен свят.. никой не може и няма да разбере създаването на материята и това което е създало материята, кво е създало нея..така че, няма как да се разбере дали има висши сили.. но след като ни има нас и сред нас има висши човешки сили.. нормално е в тази безкрайна вселена да има някой над отрепки като нас ;) погледни само колко сложно и странно е създаден света, виж защо само хората сме интелигентни.. и виж какво е заложено като човешка цел ;) да правят добро, дори и за себе си.. значи всеки иска добро .. значи в доброто е истината, доброто е пътя за издигане на всички.. ако направим доброто не само еднолично, а колективно.. тогава ще живеем в красив свят.. доброто, красивото и дълготрайното са цел.. виж начина по който са създадени суровини, време, раждане, всичко това ни свързва в колектив, а не като леопардите да сме самостоятелни.. всичко това ни дава възможности да градим.. има много неща с които да разбереш че човешкия живот е създаден със замисъл, а не случайно ;) и никой не те кара да вярваш, и дори няма да те спра да се самоубиеш Усмивка
   

оценка

+0 -0