Webcafe

Който не може да брои, не може да гласува по пощата

webcafeДаниел Стефанов
26.05.2016, 19:19 (обновена 28.05.2016, 21:01)
Гласуване по пощата

Снимка: © Getty Images

Можем ли да си представим какво би произвело гласуването по пощата в България с тази изборна администрация, поща и доверие в системата?

Напоследък Румъния е все по-често сочена като модел. Но всъщност един от първите успехи на северната ни съседка беше социалната промяна, която се случи само за броени дни и доведе до избирането на сегашния президент Клаус Йоанис. Румънец, част малкото немско малцинство, който като че ли символизира всичко онова, което премиерът Понта и цялата корумпирана класа не бяха.

Легендата около избирането му гласи, че той спечели с подкрепата на румънската диаспора, която гласува масово за него. Цифрите не потвърждават напълно тази теза. Успехът на зеления Александър Ван дер Белен в Австрия миналата неделя обаче стана наистина с помощта на австрийците зад граница - и това отново извади на преден план темата за гласуването на българската диаспора зад граница.

Идеята, че гласовете от чужбина могат да променят изхода от изборите в страната, като докарат малко "здрав разум", съвсем не е нова.

Почти всички български правителства след 1997 г. се опитваха да флиртуват с активността в чужбина, надявайки се оттам да дойдат гласовете, които да им дадат преднина пред опозицията. През 2005 г. Соломон Паси, в качеството си на външен министър, положи огромни усилия и отвори 344 секции - рекорд, който беше подобрен едва през 2014 г.

Единственият значим вот за тези години обаче дойде през 2001 г. от Турция и той беше в полза на Георги Първанов. И макар че резултатите в България досега да не са доказали тезата за разумния вот от чужбина, случаи като този в Румъния и още повече като този от Австрия, поставят въпроса как да направим така, че българите в чужбина да могат да гласуват.

Именно вкарването на този политически залог за "здрав разум" превръща различни инструменти от изборния арсенал в истински политически каузи.

След като имахме кауза "електронно гласуване", сега се задава "гласуването по пощата".

Наистина, много от държавите в Европа отдавна не практикуват т. нар. лично или персонално гласуване за гласоподавателите си в чужбина.

Вместо да карат всеки да се явява в изборна секция и да харчат огромни средства и ресурси, те имат гласуване по пощата. Така, ако искаш да гласуваш, се регистрираш няколко месеца по-рано и заявяваш, че не си в страната по времето на изборите. Изборната администрация проверява в кой избирателен район би трябвало да гласуваш и ти изпраща съответната бюлетина няколко седмици преди датата на вота.

Попълваш я и я запечатваш в отделен плик. Той стига до същата тази администрация, ако се налага, тя я разпределя по избирателните райони. И накрая твоят глас се отваря и прибавя към тези, които са гласували на място в родината.

Всичко изглежда много просто. Няма нито високи технологии, нито висша наука. Но истината е, че зад системата за гласуване по пощата стоят няколко важни неща.

На първо място нужна е добра изборна администрация, която може точно и дискретно да оперира с гласа на избирателите, както и с избирателните списъци. Така че нито да се нарушава тайната на вота, нито гласувалите по пощата да могат да злоупотребят и да гласуват втори път. Добрата администрация успява да придвижи вашия глас и до съответния район, точно и навреме.

Второто важно нещо е добра пощенска услуга. Тя осигурява писмото с вашия глас не се загуби, а да пристигне навреме там, където трябва, без никой да го е отворил и подменил.

Третият важен елемент - общество, решено на честни избори. Може би сте чували една шега, че в скандинавските държави не им трябват тъмни стаички и урни, защото там нито някой ще се опита да разбере вота на другия, нито да го фалшифицира. И в този смисъл, за да има гласуване по пощата, трябва да има твърда убеденост в обществото, политическите партии и изборната администрация, че изборите могат да бъдат единствено честни и че фалшифицирането им е отминал период в политическата история.

Ако опитаме да оценим България по тези няколко критерия, изводите няма да са особено оптимистични.

Изборната ни администрация е от началото на 90-те и, като такава, логично произвежда случаи като "Арена Армеец". Все още не е сигурно точно колко избиратели има в държавата.

Държавната пощенска услуга у нас е толкова сигурна, че цената й е единственото предимство. В ситуация с избори в два тура, едва ли биха се справили да доставят бюлетината в двете посоки в рамките на седмица или две. А политическият и обществен консенсус за честни избори си личи по това, че почти панически се опитваме да го заместваме с технологии, за да намалим до минимум човешкия фактор в изборите.

Искаме едновременно да въведем електронно дистанционно гласуване, електронно гласуване в избирателната секция, както и машинно броене.

Гласуването по пощата страда и от основния недъг на интернет гласуването - няма гаранция, че някой не се опитва да контролира вота ти - със заплаха или с пари.

А това отваря още по-широко полето за инсинуации и странни интерпретации. Само да си припомним, че т. нар. Absentee voting в щата Флорида предизвика съмненията в изборния резултат в САЩ през 2000 г. Можем ли да си представим какво би произвело гласуването по пощата в България с тази изборна администрация, поща и доверие в системата?

Може би е време да престанем да използваме изборите за фабрикуване на политически мнозинства и превръщането им в политически каузи. Гласуването в България има нужда от по-добра администрация, която да организира и преброява резултата в изборния ден.

Ако не можем да направим това, няма как да успяваме с по-сложни инструменти от изборния арсенал - мажоритарни райони, смесени системи, задължителна преференция, гласуване по пощата...

Защото няма по-честен и разумен избор от този, който можем да направим сами в тъмната стаичка със син химикал.

Oще: българи в чужбина  гласуване по пощата  изборен кодекс  изборна администрация  пощенски вот  цик 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.