Webcafe

Ощипани от ДАНС

Емилия Милчева
20.03.2011, 11:12 (обновена 22.03.2011, 09:24)
Бойко Борисов и Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

Е ли е съгласен министър-председателят с изводите от доклада на ДАНС, която му е персонално подчинена? А вътрешният министър Цветанов как гледа на нещата...

Държавната агенция "Национална сигурност" - галено ДАНС, разкри публични истини, известни отдавна на обикновени българи, не дотам обикновени българи и известен кръг чужденци. Публичните истини са в публичната част на доклада на агенцията за 2010 г.

В закритата - и отворено само за министри и депутати, е емпириката, предполагаме. Най-вероятно и част от доказателствения материал ни е известен. Особено в частта какви точно ги вършат електроразпределителните дружества ЧЕЗ, Е.ОН и ЕVN. Все пак те бяха посетени от агенти на ДАНС и на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране миналата пролет.

Едва ли някой в България ще задълбае в счетоводните и юридически трикове, чрез които компаниите надуват разходите си, за да избегнат плащане на данъци. Мнозина са строили вили, къщи и са наясно колко труден е пътят за включване в мрежата на някое ЕРП. И как охотно се уреждат определени собственици на вятърни и слънчеви централи...

А разкритията за "вложените" инвестиции на един или друг монопол разбираме и по месечните си сметки за ток - и вода в София, и по проблема с тока по Черноморието, възникнал миналото лято. Цените се надуват от загуби по мрежата, наеми на жилища за чуждестранните мениджъри и техните представителни, и от трика с прехвърляне на услуги на регистрирана от компанията друга фирма.

Източване на здравната каса ли? Който е влизал в болница, е наясно с "усвояването" на клиничните пътеки. Частните болници са особено ловки в диагностицирането - колкото повече диагнози, особено в областта на сърдечно-съдовите заболявания, толкова повече пари. Благодарение и на тази система на финансиране на здравеопазването у нас все отчитат "бум" на недоносените бебета...

Контрабандата на акцизни стоки расте, корупцията - също. За пример - отново са обществените поръчки, както и работата на местните власти. Как - чрез връщане на услуги и лобисти сред общинските съветници.

Дали от ДАНС са успели да се сдобият с примери за лобизъм, свързани с АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Белене". Не се разбира от откритата част, ако ги няма и в закритата, значи са в един-единствен екземпляр. Има една многозначителна констатация, че АЕЦ "Белене" продължава да бъде пресечна точка на множество интереси... Дали българският е сред тях не пише.

Установеното в друг енергиен отрасъл също е любопитно, но два ли изненадва.

"Липсва ефективен контрол върху разходите по добива и цената на въглищата, което води до покачване на цените. С изключение на държавното дружество "Мини Марица изток" ЕАД, основната част от дружествата от въгледобива не са внесли концесионните си задължения за 2009 г. и 2010 г., и не изпълняват ангажиментите си за предоставяне на доклади за добити през  годината въглища и за внасяне на средства във "Фонд напускане"  (за неутрализиране на вредните последици за околната среда след приключване на добивната дейност)".

Основната част от дружествата от въгледобива се държат от Христо Ковачки...

Всичко това от СРС-ата ли е набрано или от агентурен апарат? Не е откритие, така че СРС-ата явно са за набиране на информация за друга употреба - извън сектора на националната сигурност.

Всъщност, няма значение. Има значение, че продължава да е факт през 2010-а, когато премиерът Борисов и силовият вицепремиер Цветанов отчитат намаляване на корупцията, готовност за Шенген - сиреч сигурни граници и разни още успехи.

По странно съвпадение докладът на ДАНС с ден-два предшества разсекретени от WikiLeaks грами на бившия американски посланик Джеймс Пардю. Основни констатации в тайните грами на американския дипломат отпреди 6-7 години и на спецслужбите ни - за 2010-а, са като писани под индиго - особено в частта, свързана със съдебната власт.

ДАНС ни напомнят, че "особено опасни са нерегламентираните контакти на магистрати с лица от кримиконтингента, в които често посредници са адвокати".

Според Пардю организираната престъпност има корумпиращо влияние върху всички български институции, включително правителството, парламента и съдебната власт. А в опит да запази влиянието си, независимо от това кой е на власт, представители на организираната престъпност правят дарения на всички основни политически партии и така си купува ... власт.

Според ДАНС: "Корупцията представлява съществен риск за националната сигурност поради деструктивното й влияние върху социалната среда, икономическото развитие и международния имидж на България". Те, разбира се, изследват гущерчето без опашката му. Но не спестяват, че има риск за националната сигурност заради участие на висши държавни служители в корупция.

Ако докладът се приеме от Министерския съвет, значи кабинетът е съгласен, че такова е състоянието на нещата и значи поне един министър е редно да си подаде оставката за несправяне с работата. Какво ще правят с ДКЕВР е втора тема.

След като информацията, събрана от няколко служби, сред които и българското контраразузнаване, е вярна, какво тогава са направили с нея тези, към които е текла ежедневно- премиер и министър на вътрешните работи... Или може би на всеки кръгъл час?

Да бяха казали поне кой е герберът, взел 4 милиона лева подкуп. Нали го знаят... Но дали от ДАНС?

Ако ли нищо не е случи, значи ощипаните от ДАНС щипват ДАНС-аджиите по бузките. Браво, на Батко момчетата, как добре сте се справили...

Докладът на ДАНС за 2010-а е като изземване на ДНК изпод ноктите на убития. Чие е ДНК-то... В изследването на такъв генетичен материал у нас, знаем, не са силни. Достатъчно е да си спомним случая "Белнейски". И прехода... Айде, нема нужда.

Oще: данс  доклад  енергетика  компании  корупция  монополи  отчет  сигурност  съдебна система 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.10.2010, 11:25

3 simlevs | 21.03.201117:44

Бесен Докато са тези некадърници от КОМУНИСТИЧЕСКАТА ШАЙКА гейрб ,ще живеем не в България , а в БОЙКОЛАНДИЯ .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2010, 19:10

2 GohoBG | 21.03.201114:37

Тиквата и Ряпата ... ще ни оправят Реве или много тъжен , ама не знам от къде Реве или много тъжен Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

1 niemen | 20.03.201117:14

Чичковите червенотиквеничковчета.
   

оценка

+0 -0