Webcafe

Няма кой да плаче за Бисеров

Емилия Милчева
07.11.2013, 13:11 (обновена 08.11.2013, 15:11)
христо бисеров

Когато ДАНС, структура, която действа като същинска политическа полиция, а не като контраразузнаване, реши да удари по човек от ранга на Христо Бисеров, значи го е съгласувала с някой над него.

Нали няма наивници, които да смятат, че само Христо Бисеров от върхушката на ДПС е забогатявал, изнасяйки средства, за които е трудно да се обясни произхода им, към офшорни зони.

ДАНС, където финансовото разузнаване съвсем атрофира като дирекция, откакто се "пресели" там, изведнъж се размърда за Бисеров, но не и за други видни българи, изнесли имане към Сейшелите - сред тях енергийният бос Христо Ковачки, чийто компании са със собственици от туристическия рай, както и братя Галеви.

Не помръдна и когато един бивш депутат от "Атака" обяви в мандата на ГЕРБ, ("Атака" беше патерица на ББ и властта му), че депутати са ставали гаранти по кредит от 150 000 евро между офшорки на Сейшелите - преди да бъде регистрирана парламентарната листа на партията.

Както находчиво отбелязва Иво Инджев в блога си, "...Бисеров е достатъчно едър жертвен агнец и същевременно - лесен за отстрелване, защото зад него не стои турски етнически вот и никой няма да пролее електорална сълза в регионите".

Така си е. Достатъчно голям е, за да обере медийното внимание и да вдигне рейтинга на власт/прокуратура, но не е чак толкова голям, че да закрие задкусилието "Пеевски" от полезрението на обществото.

Но това съвсем не значи, че има надежда да се разбере нещо за двойното дъно на ДПС и Онзи-който-разпределя-порциите и взема хонорари като хидроенергиен консултант, след като години наред подаваше празни декларации пред Сметната палата. Разработката "Лиани" - за черните каси на ДПС и оцапани с корупция министри, беше прекратена при управлението на ГЕРБ.

2.6 години получи преди дни във Виена познатият на Сергей и Моника Станишеви виден австрийски лобист Хохегер - за пране на пари. Дали и у нас ще има някой от този калибър с такава присъда, че обвиняемите за такова престъпление като съдия Атанас Вълков например ги оправдават...

Документната измама, за която прокуратурата ще разследва Бисеров - че е подал неверни данни в декларацията си пред Сметната палата, засяга със стопроцентова сигурност още десетки депутати от всички парламентарни групи. Например как така години наред подаваш празни декларации и после там разцъфтяват няколко имота и други придобивки?

Едно е ясно. С дългата политическа кариера на Бисеров е свършено. Тя започна при управлението на Иван Костов, когато беше публична тайна, че Бисеров държеше връзките с митниците и негови хора бяха назначени по ГКПП-ата по границата с Турция. Приключи след повече от 20 години. Все едно, няма кой за плаче за него.

Но защо вицепремиерът и МВР-шеф Цветлин Йовчев не знаеше... Вече няма значение. Този, който трябваше да знае, за да предупреди Бисеров отрано, знаеше.

А самият Бисеров го няма. И той, като братя Галеви, се измъкна успешно далеч от Родината, далеч от правосъдието. Ако беше останал, трябваше да накисне "своите" - но и "чуждите". Така че някой навреме се е погрижил.

А ако Пеевски беше станал шеф на ДАНС, сигналът от чуждите служби за траншовете на Бисеров пък изобщо нямаше да види бял свят.

Oще: данс  разработки  сейшели  христо бисеров 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.