Webcafe

In memoriam: Тодор Живков

Тома Захариев
07.11.2010, 20:09 (обновена 11.11.2010, 12:01)
Тодор Живков, тато

Снимка: © БТА

Сега всеки ден, всеки час, навсякъде има... Бойко Борисов

Благодаря на автора ви Петър Николов, който ми взе няколко думи от устата с текста си за кумира на нашия премиер - Тодор Живков. Не съм съгласен само с едно: че "на днешните 20-годишни думите на Борисов за това какъв титан е Тато са забавни." Ами - не са (въпреки, че съм малко над двайсет).

На Мартин Карбовски не благодаря, че с част от интервюто си на тема "Борисов-Живков" (навръх Мъжка задушница) отново повлече стадото към тази гръмка, непрестанно предъвквана и толкова шегаджийски, че чак добронамерено окарикатурявана носталгия към "последния български комунистически владетел". И то само два-три дни преди големия 10 ноември.

10 ноември 1989 година много не си го спомням - освен с това, че в тия дни нашите гледаха телевизора някак ококорено и мисля, че всеки - тогава второкласник - също не си го спомня.

Само 3 три години по-късно обаче имах късмета за пръв път да изляза извън България с крайна дестинация Швеция - минавайки през страни доскоро разделени от Желязната завеса (трип, който продължи в продължение на шест лета).

Основните ми спомени са свързани с пътищата тип летящо килимче след като напуснеш границите на България и Румъния, изобилието от евтин течен шоколад, фен четките за зъби на футболните отбори, наистина 70-процентовите намаления на дрехи и шарените рекламни билбордове. По това време в България не бях пипвал дори списание с твърда корица.

Но най-същественият ми детски спомен е, че между градове като Братислава и Бон нямаше кой знае каква разлика - като модерни сгради, модерни хранителни верги, модерно изглеждащи хора, въобще - първосигнално усещане за поп културен рай, който сякаш отдавна беше завзел и източната част на Европа.

Затова неаргументираното не-дясно подмятане на притежаващия вродено чувство за популизъм господин Бойко как "доста неща били направени по Живково време" - все едно слушам някоя бабичка от квартала - ми звучи грозно: като пътищата и сивотата, по които усещах, че вече съм в България през 1992-а.

Добре, да оставим настрана това, че Бойко толкова си може и летвата му е Тодор Живков. Но ако медиите, тези пропагандисти (колкото и тоталитарни асоциации да навява думата), искат да вкарат мисленето на стадото в по-"западна" посока, биха попитали Бойко Борисов знае ли как латвийският му колега Валдис Домбровскис официално сложи край на рецесията в страна, ударена най-тежко от кризата. Защо избирателите в бъдещата еврочленка отхвърлиха популизма?

Или най-малкото - ако Карбовски беше оня Карбовски от 90-те, щеше да попита премиера знае ли коя е столицата на Латвия. Ей така - на майтап. Нали и това за Тодор Живков беше на майтап? Или поредният обезоръжаващ сеир за мрънкащото объркано стадо, което изпитва глупава носталгия по някакъв черно-бял живот - "ми явно няма да стигнем европейците, а как хубава беше оная Татковина..." (Що да не върви Батковината към Татовина...)

Имам чувството, че медиите сами подпомагат Бойко Борисов да надмине постиженията си в популизма. Самите те не му дават възможност да покаже дали е склонен на някакви други постижения освен да докарва поданиците си до състояние, в което се чувстват все едно ги дундурка на бащините си колене - с прекалената толерантсност, с която влизат в антиелитарния му тон. И задавайки му въпроси, които смятат за провокативни - а те просто изработват маргиналното съгласие и примирение на стадото с това, че толкова си можем.

Затова поне на 20 и... годишните тая тема за Борисов и Живков не ни е забавна. Тя ни напомня за една притча за един хълм - някои хора стоят в подножието му, без никога да са мърдали, други го изкачават и виждайки, че има и други хълмове продължават, а трети - като видят, че има още хълмове, слизат обратно. Дори да им коства 21 години.

Oще: бойко борисов  татковина  тодор живков 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2010, 16:36

32 max7 | 08.02.201121:42

mimeta, колко от тези хиляди убити умни и сръчни хора познаваш, или си чула, че е имало такива.
Не бива да бъркаш скапаната ни държава с нацията ни. Мисля, че дори и въпреки враждебното отношение на държавната власт, все пак в България са успели да се развият и все още се намират "умни и сръчни" българи с висок интелектуален потенциал. Факта, че влиянието им върху развитието на обществото ни е нищожен, според мен се дължи на обстоятелството, че управлението на държавата е окупирано от клика нещастни некадърници, които правят и невъзможното за да запазят властта за себе си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

31 Anton Andonov | 20.12.201004:19

Чета глупости. По неговото време, кой могъл е избягал. Не са били хиляди. Да уточня. В България има умни и глупави хора. Прости и сложни. Както и съществуват в различни цветове. Както навсякъде по света.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

30 Thea Atanasova | 19.12.201018:45

Мимета е много права. По време на комунизма са избити и прогонени голяма част от интелигенцията на България. Оставени са най-смирените и прости люде, които били впрягани в каруцата на бай Тошо. За съжаление тези хорица никога няма да се оправят и винаги ще си вярват, че е било по-добре и т.н. Но тъпото е когато млади хора, започнат да мислят по тоя начин. Затова ви призовавам, не се подлъгвайте от родителите, бабите и дядовците си. Не гледайте толкова задълбочено какво е било и що е било, а започнете да мислите за бъдещето. За това как ще бъде, а то ще бъде както го направим.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

29 pueblo | 18.12.201000:27

Шокиран пич,ако през 1993г не свиждал списание ствърди корици в бг,поне разясни в кое дивно селце си израсъл......
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2010, 13:07

28 mimeta | 15.11.201014:55

Към края на една от книгите на Стивън Кинг - Кери, авторът пише, че градчето не може да се възстанови след смъртта на учениците. Казва, че при други трагедии са загивали и повече хора, но постепенно градовете се съвземат. Това, че този град не може да се съвземе, го обяснява с факта, че в случая загиват младите хора.
По време на комунизма бяха избити хиляди умни и сръчни хора. Затова сега този слой в обществото ни липсва, затова никога няма да се оправим.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2010, 10:36

27 pier | 11.11.201012:05

ванко, гаро и тетимов - 3:0 срещу Тошковизма, браво!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 18:10

26 Tetimov | 11.11.201008:41

Някои хора , писали по-долу, явно не отчитат, че България беше една от най-слабо развитите социалистически страни, единствено незадмината от Албания. Така че, в този контекст постиженията на Тошо, възхвалявани от Роуан, се изпаряват във въздуха едно след друго. Инфраструктура? Нека не я сравняваме с тази в западните демокрации. Нека я сравним с една Югославия, примерно. Медицина? Че коя страна в Европа няма медицина и образование? Нашите пак бяха едни от най-изостаналитеПривкус към хай-тек? Ами дали това не беше една основна грешка от сорта "на гол тумбак...". И какво - чехите като нямали този прословут наш вкус към технологиите, сега или тогава да не би да имат по-малко компютри на глава от населението.
Демек, заслугите на правешкият тарикат са просто нормални неща за времето и епохата - урбанизация, градене на инфраструктура, характерни за всички развити страни, капиталистически и социалистически, но направени доста калпаво у нас. Още тогава хората мечтаеха за екскурзия в Чехословакия поне, та да видят свят, култура и производствени блага.
Да погледнем злините, обаче. Здрав, тъпчещ хората репресивен апарат, непозволяващ никакво помръдване. Пълно подчинение към големият господар. Нима мислите, че тези неща не са в основата на сегашната ситуация. И като формиране на манталитет у хората, и като обособяването на един апарат, който действа и господства и до днес. Къде бяха нашите проблясъци на свобода, като тези в Чехословакия и Унгария? Защо тези страни са по-напред сега.
За заемите колега отдолу вече е споделил. Икономическите скрити бомби на Тошо къде ги забравяте?
Та като цяло, едва ли не Тошо се преценя като най-малкото зло. Понеже той захиляди на поста, няма как да го сравним с никой друг у нас. Лудост е да се сравняват БВП-та оттогава и сега. Нека сравним други страни по онова време и Тошова България, и да видим къде точно се нареждаме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.07.2010, 22:56

25 garo | 10.11.201008:18

Аз също излязох за пръв път навън в началото на 90-те, може би долу горе на възрастта на автора, като триседмичния ни престой във Франкфурт съвпадна със световното през 94 г. И ако допреди нашите да започнат да мачкат, доста хора от целия свят, които срещахме там, се чудеха "Де е България", след това помня, че започнаха да ни гледат със съвсем други очи... Факт е, че хората около нас не знаеха кой от владетелите ни какво е направил за България. Факт е, че имиджа на тази страна винаги се е крепял на малките (големи) хора... Другият ми спомен е, че като се запознахме с едни пичове от Словения имахме глупостта да им кажем "А-а-а - Югославия"... На което те ужасно се обидиха. Изгледаха ни така сякаш Словения никога, ама никога не е била част от социалистическа република (доколкото Югославия беше такава в пълния смисъл, разбира се)... Просто има народи, които гледат напред, и като им идеш на госи - личи. А като се огледам тук - не мисля, че повече имаме физическо време да гледаме назад...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

24 Frida | 10.11.201000:40

не знам защо не разбирате какво казвам, а то е - младите трябва да знаят, че сиренето си беше с пари, въпреки капана -
многознайка сигурно не знае, че ДС следеше централните гастрономи, -показните магазини- за плодове и зеленчуци-, ресторантите и кафенетта - кой какво купува и колко, какво консумира и с каква честота, даже познавахме агентите на смяна...така си беше, за какви призраци и страхове става въпрос - няма такова нещо, всички сме щастливи с приватизацията, с веселия елит на България, с новите съветско-български проекти, с жизнерадостния премиер, с ловните трофеи на президента, със заслужилите артисти и с -всяка неделя- ,кви призраци, кви сандъци, кви гардероби, моля ви се Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

23 vanko1 | 09.11.201014:03

айде да спрем с тия сиромахомилски сметки в стил вестник труп, който е сметнал колко хляба е можело да се купят при Живков и колко днес - твърде долнопробна пропаганда е, като за китайци от времето на културната революция Много щастлив Много щастлив Много щастлив май не сте чели книги по икономика, едно е колко струва по оценка даден актив, съвсем друго за колко ще се приватизира. всички цени при соцрежима бяха субсидирани, а с какви пари - с ония, които тоя правешки хитрец накрая вземаше заеми на килограм, които после се трупнаха на нашия гръб, а другите се изпоядоха от същото му това обкръжение или изнесоха и върнаха, айде четете малко - стопанска история на румен аврамов и други книжки поизлязоха, има и на български език и аре стига с тия дадзибао във вехтичък пропаганден стил
   

оценка

+0 -0