Webcafe

Борисов си намери наследник

Дияна Костова
05.03.2015, 22:28 (обновена 10.03.2015, 08:14)
Румяна Бъчварова

Снимка: © Webcafe.bg

Един от нерешените проблеми на Бойко Борисов беше липсата на партиен и управленски наследник. И точно това е огромният залог в номинацията на Румяна Бъчварова.

За ума на Владетеля първо съдят по това какви хора той е допуснал до себе си. След 10 години в политиката Бойко Борисов разбра урока на Макиавели.

След като преспа с нож в гърба, премиерът се реши на нестандартно решение в трудната ситуация.

Номинацията на вицепремиера Румяна Бъчварова за нов министър на вътрешните работи освободи огромно поле за действие на министър-председателя - както в кабинета, така и в партията; както пред неблагонадеждните партньори, така и пред непредсказуемите противници.

"Въпросът е кой управлява държавата, кой управлява Борисов, а всеки, който ме познава, знае, че съм неуправляем", с тези думи премиерът анонсира разчистването на бойното поле и пое на ръчно управление МВР, като запази партийното началство върху силовото министерство.

Нещо повече - "повишаването" на вицепремиера Бъчварова всъщност ще отнеме власт от вицепремиера Кунева (която досега отговаряше за надзора на силовите министерства) - стратегически ход, който ще дебалансира Реформаторския блок и гарантирано ще сложи началото на нова криза във вътрешнокоалиционните отношения на "по-малкия брат" в кабинета.

А ако експериментът проработи, успехът му ще има ключов дългосрочен ефект.

В геометрията на властта Румяна Бъчварова е равно отдалечена от всички лобита - винаги зад гърба на Борисов. Самата тя никога не е поставяла лидера на ГЕРБ под заплаха, тъкмо обратното. Лоялността й е доказана в тежки битки.

През януари 2011 г. когато цялото правителство се тресеше от първия от поредицата "ченгеджийски номера" (скандалът "Ало, Ваньо"), спасението на властта не дойде от юмрука на партията Цветан Цветанов, а благодарение на високорисков, но умен ход по идея на началника на кабинета на Борисов - изненадващ вот на доверие, който стабилизира властта на ГЕРБ - единственият успешен опит в демократичната история на България.

Хвърлянето на Бъчварова "в дълбокото" е поредният спасителен ход на премиера.

Жена начело на най-тежкото министерство, социолог - началник на силоваците, "гражданската квота" в репресивния апарат - на първо четене, нищо добро не очаква Бъчварова в месомелачката на МВР.

Тя ще трябва да се балансира между природната враждебност на системата към външното вмешателство, а няма по-трудно изпитание от това да се прокарват реформи в сложна и затворена структура, каквато са службите за сигурност.

Но успехът на Бъчварова начело на МВР е много по-важен за самия министър-председател.

Успее ли тя да преодолее и това изпитание, Борисов ще бъде готов да поеме към следващото политическо предизвикателство - президентските избори през 2016 г.

Един от нерешените проблеми на Бойко Борисов беше липсата на партиен и управленски наследник. И точно това е огромният залог в номинацията на Румяна Бъчварова.

Досега тази функция се падаше "по право" на Цветан Цветанов. Останалият личен състав на ГЕРБ или не е достатъчно разпознаваем, или не е достатъчно надежден, за да поеме щафетата, ако премиерът стане президент.

Бившият "формален лидер" на ГЕРБ обаче отдавна загуби обществена легитимност, а с висящата ефективна присъда по делото за отказаните СРС-та политическата му кариера върви към неизбежен финал.

Румяна Бъчварова е пълната противоположност на Цветан Цветанов във всяко отношение - и като политическа кариера, и като професионална подготовка, и като култура на подхода към решаването на проблемите.

За разлика от Цветанов, който "освен че е носил папките на Борисов в МВР, ги е чел", Бъчварова имаше самостоятелен професионален път извън сянката на лидера на ГЕРБ.

Въпреки че беше най-високопоставеният политически съветник на Борисов в продължение на първите 4 години от мандата му, тя стоеше на дистанция от партийното строителство, докато в началото на 2014 г. не започнаха първите трансформации в ГЕРБ.

Дори когато стана част от тясното партийно ръководство, Бъчварова не се превърна в "Бойко Борисов в пола", по образ и подобие на традиционната "тежка артилерия" на ГЕРБ.

След победата на изборите през октомври 2014 г. като участник в преговорния екип на ГЕРБ Бъчварова имаше ключова роля в съставянето на коалиционната формула на новото правителство на Бойко Борисов.

Именно тя даде тон за новия политически подход на ГЕРБ - диалог и готовност за компромиси както с партньорите, така и с конкурентите - но при условие, че не се прави компромис с интересите на партията.

"Надали някой от опозицията се съмнява, че тя ще тръгне да прави операции по тях и да ги тормози", каза Борисов през смях от трибуната на парламента, а секунди по-късно символично стисна ръката на Михаил Миков.

Признанието на Борисов за полицейщината по време на първия мандат на ГЕРБ не е първо, но жестът към политическия противник беше важен.

Не един и двама опозиционни функционери по места и на централно ниво се видяха герои в продукциите на Цветановото "МВР Пикчърс" (Борислав Гуцанов в "Медузите", Николай Цонев в "Абсолютният престъпник" и др.) - в крайна сметка делата не само се сгромолясаха в съда, но и принудиха държавата да плаща обезщетения след присъди на Европейския съд за правата на човека.

Неслучайно Борисов даде пълни гаранции за спокойствието на БСП и ДПС - та дори ги покани на масата за преговори по имената на новите ръководители на службите.

Жестът беше насочен най-вече към Движението за права и свободи, чиито сили овладяха МВР и ДАНС след 14 юни 2013 г. до такава степен, че не просто не си тръгнаха дори след оставката на Пламен Орешарски, но и продължават да подготвят "бодрата смяна" на сектора за сигурност в собствената си ковачница за кадри - УниБИТ.

Борисов направи и невъзможното, за да легитимира и Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев като професионалисти, а не като инструменти на партийна воля. Вместо да потърси отговорност за очевидните провали на службите за сигурност, Борисов ги изпрати с почести.

Дори след скандала с "Червеи" Борисов си затвори очите за признанията на бивши кадри на МВР, че са получавали лични заповеди от Цветлин Йовчев и Светлозар Лазаров да осигуряват безпрепятствен достъп на агентите от ДАНС до тайната база-данни на МВР.

Борисов предпочете да похвали за "лоялната и почтена работа" Лазаров и да защити Писанчев, за когото "английските служби дадоха отлична оценка" и който се оказа формалният инициатор на посещението на директора на ФБР в сряда.

Врагът не бива да бъде довеждан до крайно отчаяние, както много добре знае лидерът на ГЕРБ.

Рокадите в сектора за сигурност са високорисково начинание за всяко управление - всяко рязко движение крие опасност от ответна реакция на репресивната система (най-големият страх на Борисов след февруари 2013 г.).

А онези, които разчитат само на лъвската сила, не разбират нищо от политика. Още един урок на „Владетеля", който Борисов научи по трудния начин.

Oще: бойко борисов  борисов  бсп  вицепремиер  владетелят  герб  гражданска квота  дпс  макиавели  мвр  министър на вътрешните работи  полиция  президентски избори  румяна бъчварова  тежка артилерия  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.03.2015, 21:56

4 Felicitas | 07.03.201522:21

О... да.
Но, вълнението още няколко дни е какво накара силовият министър да си подаде оставката по един твърде странен начин?

Голяма веселба настана с коментарите на дежурните лица на малкия екран. Имам мой прочит на случилото се, но първо ще дам планче:

1. Всеки считащ се за анализатор трябва да започне с търсене на информация за обекта на анализ: Кой е ВВ и как попадна в политиката?
2. Профил - степен на интелигентност, на устойчивост, на борбеност, на ценности, на лоялност. Вид характер. Силни страни. Слаби страни. Професионален опит. Как попада в МВР? Странности в характера. Обкръжение. Податливост на влияние. Податливост на внушения. Диалогичност. Устойчивост на правните знания - виж публикации, мнение на гилдията, спечелени дела, успешни реализации. Всичко това с помоща на психоаналитик.
3. Отчитаме географската ширина на която живеем.
4. Припомняме си с кои съседи граничим.
5. Не пропускаме Държавна сигурност (пояснение - има се предвид тази на съседните нам страни) и какви интереси защитава (според ВВ се пише "защищава")
6. След това влизаме в Интернет и

Намираме отговора - защо така бе Миме?
6.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.01.2014, 23:42

3 Сашо | 07.03.201501:26

Айде пак тая плеяда Бойко президент. Хора, този човек не е за президент. Президентът трябва да има финес, да е дипломатичен, да е човек с култура и познание както на България, така и на света, да не говорим за чуждите езици и прочее технически подробности. Министър председателят е този, който трябва да има вид и да е бачкатор. Там тия работи, които изброих по-горе не са толкова наложителни. Здрава ръка, сопа и морков - това е, което трябва да на българинът, защото от друго не разбира.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

2 Шебек Хасан | 06.03.201520:00

Хора, мислете малко с главите си и стига сте вярвали на всичко, което ви се внушава от политиците по телевизора. Тя госпожата, ако беше толкова самостоятелна, принципна и способна, нямаше да я сложат на тоя важен пост. Че той самия ни примиер е за арестуване по принцип. Чуди се
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 06.03.201512:03

"За разлика от Цветанов, който "освен че е носил папките на Борисов в МВР, ги е чел", Бъчварова имаше самостоятелен професионален път извън сянката на лидера на ГЕРБ."

Това е лъч надежда, че в политическата върхушка има личност, която не е коленопреклонна пред авторитетите. Това е важно; белег за демократичност, за разпространевние на властта по хоризонтала, вместо съсредоточаването по вертикала.
   

оценка

+5 -0