Webcafe

Висшето образование - безплатно

Венко Димитров
11.05.2011, 16:45 (обновена 15.05.2011, 09:41)
СУ

Снимка: © Стоян Георгиев

Приоритети - образование и наука, а не мисии и полицейщина

Нашият читател Венко Димитров ни изпрати материала си за висшето образование заради вдъхновяващия, както го нарича, материал на Таня Петрова от в. "Сега" - "Висшето образование в България - скъпо, но лошо". Публикуваме го в рубриката "Идеи за България 2020", тъй като наистина смятаме, че е една добра идея за България...

Започвам този текст с ясното съзнание, че още самото заглавие ще прозвучи еретично за тези, които мислят, че по-скъпо задължително означава и по-добро. Любимото занимание на някои хора е да обясняват как килограм качествен колбас не може да е 3 лева, но ако е три пъти по-скъп, тогава трябва да е добър.

Елементарната логика говори за друго - ако човек поиска, може и на него да сложи баснословна цена и да претендира за високо качество. Спирам дотук, защото сметките взеха да стават твърде бакалски, а все пак ще говорим за висше образование. За съжаление, все по-често, когато се говори за него, то е на някакво бакалско ниво, приравняващо едно човешко право до сметката за тока.

Нека се абстрахираме и от клишета като "безплатно = безпарично" и "безплатен обяд няма". Разбира се, че няма - говорим за това студентите да не заплащат такси за обучение, а не, че някой ще им преподава, без да получава възнаграждение.

Издръжката на всеки един студент се покрива от държавна субсидия, която под претекст, че е недостатъчна, в разрез с Конституцията, бива допълвана от студентски такси.

През 1995 г. в България се въвеждат такси за висше образование, които от година на година растат. Паралелно с това качеството на образованието спада. Недостатъчното финансиране от страна на държавата довежда до раздуването на приема във висшите учебни заведения и превръщането на висшето образование в лукс.

Университетите са склонни да приемат на килограм, само и само да влизат повече пари в тях, въвежда се и платено обучение. Нормално е тогава акцентът да пада върху търсенето на пари, а не върху предлагането на качествено обучение. Цедката, пред която минават бъдещите висшисти, трябва да е проверка на знанията и уменията, а не пребъркване на джобовете им.

Образователен, а не имуществен ценз. Обаче се получава точно обратното - талантливият, но със скромни финансови възможности, бива предпочитан за сметка на платежоспособния. За единия вратите са широко отворени, а за другия - само ако намери пари.

По тази логика, входът на университета направо може да стане не приемен изпит, а явно или тайно наддаване за всяко място. Най-достойните ще са тези, които се изръсят най-много, а не тези със солидна образователна основа.

Лекар, който не e посещавал занятия, защото е ходил да мести кашони, за да учи, и лекар, който си е платил, за да влезе или излезе - при кой от двамата бихте отишли? Имущественият ценз е предпоставка за такива явления.

В противовес на това, безплатното за студента образование е предпоставка за качество. Ако паричните въпроси бъдат изхвърлени от съзнанието на академичната общност, то и студентите и преподавателите ще се концентрират върху обучението.

Това, което трябва да занимава обучаващи и обучавани, е учебният процес, а не откъде да намерят пари за него. Процес с осигурени база, практики и лабораторни изследвания, и достойно заплащане на преподавателския труд, за да не се допуска изнудване на студенти и "преподавателски туризъм".

Студенти отсъстват от занятия, защото им се налага да работят, за да покриват издръжката си, а на края на деня са прекалено уморени, за да прочетат нещо - тогава за какво качество говорим? Дори и да не отсъстват от занятия, студентите трябва да има свободно време и да учат, но и да почиват.

Както работещият има право на отдих, такова има и студентът, защото неговата задължение е да учи. А ако е и заслужил стипендия - си е негова работа, как ще я похарчи - дали за екскурзия, книги или кафене. Да не говорим, че на разговор на маса, особено при хуманитаристите, често се раждат големите идеи. Вече ако не покрива образователните изисквания - или да ги покрие, или да си ходи. Не да бъде коткан като добър клиент, за да си получи по-бързо стоката и да дойде ред на следващия клиент.

А откъде ще дойдат средствата за такова обучение е съвсем друга тема. Дали държавата ще спре да разхищава средства за глупости и ще прекрати корупционните практики. Или ще спре да финансира военни мисии и налагането на полицейщина - това е въпрос на едно мъдро управление, за което образованието и науката са действителен приоритет.

Oще: база  качество  образование  преподаватели  студенти  университети  цена 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.07.2010, 08:14

28 yoda_science | 27.03.201209:24

Защо е скъпо образованието ни? По закон една катедра е най-малко 7 преподаватели - обикновенно един проф, 2 -3 доц и 3-4 ас. заплатата на ас е 450 -550. на доц 1300 но проф. около 1700-1800. за да станеш доц. или проф. е необходимо да се създаде научен продукт измерен с имагинерната величина брой публикации (с импакт фактор). Никой не е задължен да създава научен продукт с реална стойност например нов модел автомобил, ново лекарство, нов метод на лечение, внедряването на повечето научни работници е непознато. В същото време специалности като философии и филологии издават книга след книга т.е. публикация до публикация. Животът на хората не се променя - защо ли? Не е ли време да се промени начинът на оценяване на нашата наука и и се поставят конкретни задачи - цената на лекарствените средства - срок до края на месеца, трансп. проблем на София срок и финансиране. Сега учените не работят, те публикуват. Това е също работа, но за писатели, за един химик по-важен е резултата, продукта.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.05.2011, 16:32

27 Радева | 01.08.201117:50

Ако се приемат всички желаещи безплатно, но след първия семестър и сесията продължават само най-добрите пак безплатно, корупцията ще отпадне.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2011, 06:30

26 Bdedger Geregh | 01.06.201104:55

СУ вече стана утайка, а нбу не искам да го коментирам там няма отпадане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2011, 06:30

25 Bdedger Geregh | 01.06.201104:54

Ама и ТУ ще е до време още 10 години докато така наречените стари даскали-комунисти прекрасните хора, които се раздават напълно се пенсионират

А за унсс винаги ще има преподаватели, но без инженери няма смисъл от унсс
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2011, 06:30

24 Bdedger Geregh | 01.06.201104:52

Ако не учиш в ТУ София или УНСС по-добре не учи в България
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2011, 06:30

23 Bdedger Geregh | 01.06.201104:51

айде говеда майка ви проста и скотска събуждайте се че децата ви си отиваме вдигнете си тъпата глава за да видите, че само Атака мисли за България майка ви тъпа скотска
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

22 Бойко Стефанов | 27.05.201113:55

В България се разсъждава на юруш - онова ни писна,дайте сега това.

Така я карат само канибалските племена, коиот по разбираеми причини винаги имат какво да ядат. Но оттам нататък, всяко общество е задължено а има икономически обосновки.

Ще рече - Образование, вярно, да задължително е цивилизованото общество да е образовано за да е цивилизовано.
Задължително е също юриспруденцията да се осъществява навсякъде в обществото, а не само там, където тъжителят има достатъчно пари в брой да плати заседанията на съда (разбирай тгите, перуките и кафетата), но и там, където обвиняемият няма и една стотинка и е гол и бос пред лицето на обществото.

Следователно (това казвам, не казвам: възможно е, а казвам Следователно, защото не бива да има съмнения, че така трябва да бъде) в коя да е държава не може да има само един вид юриспруденция, закони без наредби, като в Англия. Или наредби без закони, като в Либия и Израел.

Така трябва да има и незаплатимо, т.нар. Безплатно образование, и платено, и частни и държавни поръчки.
Секторът платен образование се плаща от обучаемия с точни суми и на точни периоди.

Секторът на частните поръчки се плаща от поръчителя на образователната програма на тчни суми и в точни периоди.

Секторът държавна поръчка се плаща от бюджета, защото се приема като поръчка в НС, на точни периоди и в бюджетирано, лимитирано потребление.

Секторът, обществено, безплатно или неплатимо образование не може да не се изплаща, защото ако не се изплаща, от някого трябва да се взима насила или да се краде и да се убива, за да няма онеправдани.

Секторът безплатно образование трябва да се плаща от удръжки от заплатата на всеки работещ и дори всеки получаващ помощи и пенсии. за да е ясно, че всеки човек в държавата е обвързан и пряко зависдм от образователното ниво на държавата и че е наясно, каква е неговата гражданска отговорност и заслуга за жизненото равнище на неговата държава. което пък е абсолютно пряко отразено във всеки един човек. надявам се да не спорим по този въпрос.

По този начин, няма да има пропуснат сектор от населението, с представени в държавата негови групови интереси, а от там и индивидуални.

Ако хорицата си представят, че държавата бъдева ще ги издържи в университета, само за да не се покаже невежа, много здраве имат да взимат от тъй наречения Арменски поп. Държавата ще с направи бюджетирането и лимитирането и всеки крякащ без основание човешки елемент ще остане в страни от всяко възможно плащане и подкрепа.

Неплатеното образование не е задължение на държавата, а е пряка отговорност на населението. Който не иска от заплатата си, помощите си, пенсията си да дава пари за неплатено висше образование, по-добре да млъкне на секундата ида не става нахален да се прави на нечул, невидял и неразбрал.

Или плащаш от джоба си, или си затваряш устата, когато другите плащат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

21 Илия Илиев | 27.05.201110:40

Това за съжаление е неосъществимо,следващата стъпка след "безплатното образование" ще е планиране на петилетки в икономиката.
До голяма степен трябва да се спонсорира от огромни фирми,както е в САЩ-срещу договори за работа след завършаването.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.04.2011, 16:33

20 Dimitar Lazarov | 26.05.201113:06

Пълна трагедия!!! Безплатно образование през 2020та!!! Нещо по клиширано не можахте ли да измислите? Само да Ви светна, то и в момента е безплатно, въреки, че се плащат такси. Платеното висше съществува само в частните университети, където студентите поемат всички разноски и плащат цялата реална стойност на обучението, това в БГ НЕ Е ПЛАТЕНО ОБРАЗОВАНИЕ...и всички знаем на какво ниво е и на какво ниво би могло да е.

Имам (не)щастието да съм се обучавал във Франция и имам доста наблюдения върху вероятно най–безплатното и леснодостъпно висше образование в Европа и съм могъл да се убедя в това как то е абсолютно деградирало. За да не пиша фермани ще кажа само най–важното:
–в началните курсове броя студенти е огромен и на професорите изобщо не им дреме кой какво е научил, ако минеш минеш

- материалната база остарява и липсват пари за реновиране (защото парите се харчат огромното количество студенти които никога дори не завършват бакалавър)

– набляга се на зубрене, а не на мислене

– студентите от Les grandes écoles с годишни такси от по 3000– 13000€ си намират работа веднага, а останалите много често минават директно на помощи за безработни - също гениална социална придобивка

Тези идеи за България 2020 все повече ми напомнят за идеите за България 1944
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2011, 11:15

19 Dimitar Terziev | 25.05.201121:34

В Пловдивски Университет например, можеш да влезеш срещу "дарение", дори са го написали и на сайта си - fmi-plovdiv.org.
   

оценка

+0 -0