Webcafe

Преброяване на десните лидери

Цветана Георгиева
07.10.2013, 17:14 (обновена 11.10.2013, 15:52)
Кирил Аврамов

В Д2 са убедени, че обществото ни е плячкосано в „захвата на държавата” - 300 „печеливши” фамилии срещу милиони обеднели, „губещи” българи

Етикетът "дясно" от известно време е такава ширпотреба, че почти всяка нова партия се манифестира с него. Култовият статус от 90-те донякъде се обяснява с носталгията по времето, когато тази дума означаваше правителство, власт и реформи. И с надеждите то да се повтори отново.

Достатъчно е да споменем новата БАСТА на бившите ГЕРБ-ери, както и тихомълком създадената "Народна партия" на флагмана на февруарското недоволство Янаки Ганчев (бел.р. - същият, който искаше да създаде партия "Орлов мост").

Липсва обаче важното ударение върху различното, особено когато плуваш срещу мъртвото вълнение, наречено изборен праг, в компанията на същия такъв планктон като теб.

Реформаторският блок опитва да замеси ново тесто от електоралните трохи на оцветената в синьо половина от политическия спектър, замазвайки картинката с малко зелено, и май има най-много шанс - повечето проучвания им отреждат място в следващия парламент.

Докато повечето нови-стари десни герои говорят за избори и коалиции, други се целят в отглеждането на нов политически елит - без пъпна връв с прехода. Те са Д2 - движение "Демократично действие".

Нямат нищо общо с музиката, освен че тръгват с ниски тонове (амбиции) и неизвестни солисти (лидери). И с един солиден гръб - фондация „Конрад Аденауер", подпирала финансово не една дясна формация у нас.

Политическо Д2

„Това все още не е партия, а общност от свободни хора. които предпочитат сами да изработват и предлагат решения, а не да „преглъщат" готови формули на знайни и незнайни партийни инженери", казва един от основателите - Кирил Аврамов, политолог и преподавател в НБУ.

Той изтъква, че новата дясна общност е насочена към "принудените да бъдат реални, вътрешни или „виртуални" емигранти в собствената си държава". Накратко - към хората, поставени в перманентното състояние на принудителен избор на „по-малкото зло". Звучи познато, нали?

Целта на Д2 е да събере тези мислещи хора, които до момента не са имали възможност да изкажат мнението си, да ги обедини и насочи към консенсус по националните приоритети и задачи. В крайна сметка би трябвало да се получи нещо като средносрочен план за реформи или нов Обществен договор.

Политологът има мнение какво да бъде записано в него - децентрализация на управлението и укрепване на местната власт, възраждане на средното и дребно предприемачество, модерно управление, което да върне доверието на гражданите в собствената им държава, насърчаване на индивидуалната свобода и т.н.

Срещу елита и статуквото

„Нашата голяма цел е формирането и насърчаването на един активен „контра-елит" като противовес на елитите, управлявали през последните 25 години на преход", казва Аврамов и уточнява, че това важи както за парламентарните, така и за извънпарламентарните партии.

Ето защо Д2 застават срещу Реформаторския блок, който Аврамов определя като „механичен сбор от партии и техните елити", въпреки че на пръв поглед имат повече сходства, отколкото различия с него. Същото е отношението и към ГЕРБ.

Аврамов вярва в обществената умора от „еднолични проекти и тунинговани сборове от политически черупки, които имат за цел единствено оцеляването на малцина партократи и техния апарат".

Рециклирани в Д2 изглеждат само бившият зам.-председател на СДС Стефан Иванов, който се отказа от партията след коалицията с ДСБ за предишните избори, бившият лидер на СДС-Пловдив Григор Малев и Иван Нейков, социален министър на Иван Костов.

В състава има още имена с кариера в местната власт, но и много преподаватели, лекари и секторни специалисти, които протягат ръка в търсене на новия елит на десницата.

Бързай бавно

Социолозите казват, че десните избиратели били като голяма, но изпаднала в сънна апнея* мечка - нейното пробуждане можело да избута от леговището на властта триглавата (може и четириглава за повече драма) ламя, срещу която толкова протестираме.

Д2 обаче не се целят в следващите избори, което по традиция се обявява още на първата пресконференция на всяка нова партия. Това ще се случи, ако мнозинството в Д2 вземе такова решение, но няма да бъде самоцел.

„Тази общност се разширява на мрежови и хоризонтален принцип, работи „отдолу-нагоре", а не обратното. В интерес на истината това става доста по-бързо от очакваното, поне за мен. Ние, за разлика от останалите имаме широк времеви хоризонт и по-дългосрочни цели и не робуваме на идеята за задължително участие на всяка цена", коментира Аврамов.

На въпрос дали ще бъдат дамгосани като поредните раздробители на десницата, Аврамов отговаря: „Всеки има право на личен избор и лична реализация според своите индивидуални разбирания. Аз се уморих да повтарям, че Д2 е идея и цел „за" реализирането на определени приоритети, а не „против" някого".

Да, отварянето на врати е по-добрата стратегия от затварянето им. Д2 тепърва ще трябва да отстоява своята идея и тактика, която за момента се състои най-вече в дебатиране и търсене на общи решения.

Само дето от толкова хлопане и тряскане доста от сините врати вече не са интересни на никого. Кой знае? Може пък да се отговорят, ако там почукат новите лица на грохналата българска десница.

*сънна апнея - състояние, при което по време на сън пациентът спира да диша на интервали за повече от 10 секунди

Oще: герб  д2  демократично действие  десница  кирил аврамов  реформаторски блок 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 10.10.201310:05

Тия се броят сека година... кат пенсионерите в селския клуб...
За липсващите само некролога (политическия) напомня muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2013, 16:43

2 ultra | 08.10.201314:39

Д2, дъра-дъра, бъра-бъра, това са поредните сини люспи с претенция за арийска чистота на политическите си помисли и непоносим дъх на барековщина, изработени в някоя "монтерейска" лаборатория........ Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

1 Boicho Boichev | 08.10.201309:50

Какво е това дясно в Бг?Дясното-герб ли е?Или е Иван костов?Или нещо друго, дето още не е било в Бг?Навремето Костов спечели изборите, защото на всички еше ясно какво ще прави- връщане на земята, реституция, приватизация.И го направи човека.Сегашните десни не казват какво точно възнамеряват да правят.
   

оценка

+1 -0