Webcafe

Не по устав

Емилия Милчева
07.05.2011, 10:06 (обновена 08.05.2012, 16:15)
Георги Първанов

Снимка: © БГНЕС

Президентът Георги Първанов на парада на Гергьовден: "На въоръжените сили на страната трябва да се гледа като на гарант номер едно за суверенитета и териториалната й цялост... Много бих искал да пожелая на моя наследник да има същата визия и да може още по-категорично да каже, че българската армия е в състояние да гарантира сигурността на страната".

Много бих искала да пожелая на наследника на г-н Първанов да няма същата визия. Не го искам нито като български гражданин, нито като данъкоплатец.

(Впрочем, къде точно във втория мандат на Първанов се затри парадигмата за "социалния президент"...)

България е член на ЕС и НАТО (и почти изцяло обградена от държави-членки на алианса). Твърдения, че българската армия е гарант №1 за суверенитета и териториалната ни цялост, са като слоган от Третото българско царство и Дойранската епопея. Сега е XXI век. Заплахите са други, понятия като национална сигурност би трябвало да се предефинират и поизтупат здраво от подобни реквизити.

Времето на насочените щикове мина. Който иска, да се държи за тази котва.

Най-голямото мъжество и храброст, които би трябвало да проявят управляващите - които и да са те, е да изведат като приоритет социалните системи и да гарантират по-добро качество на живот, а не военните сделки...

Къде по-опасни за суверенитета на държавата са песимизмът и отчаянието на застаряващата нация и липсата на критична маса позитивен заряд и енергия, които да обърнат тренда ни. След тях идват лошото качество на образованието, разпадът в здравеопазването и пенсионната система, мизерната инфраструктура...

Медицинските сестри в България са по-малко като брой от армията ни - под 29 000, докато военщината наброява над 30 000. И ако страната ни се нуждае от още поне 30 000 медицински сестри, то едва ли има нужда от повече пагони.

С нищожна част от парите, затрити за военни цели, може да се ремонтират и обзаведат нови физкултурни салони на всичките близо 2000 училища у нас, че даже и на стотината в чужбина.

Така че речитативи в стил "Велик е нашият войник" (и телевизионните беседи на Божидар Димитров) нито ме умиляват, нито надъхват с някакъв хелиев патриотизъм. Това е история. Вълнува ме настоящето - и бъдещето. Не желая да се увеличават данъците ми, за да изплащам изтребители - или АЕЦ "Белене".

А с комисионите от сделките да се финансират партии и приближения им бизнес - и кампании, които да ни вбият в мозъците колко са ни жизненонеобходими.

Една трета от миналогодишната актуализация на бюджета - над 300 милиона лева, отиде за плащане на ненужните хеликоптери. Сега България се кани да купува и изтребители. Някой ще си направи ли най-сетне труда да обясни на данъкоплатците, с чиито пари се финансират подобни "приоритети" (кой изобщо е решил така?), защо трябва да похарчим близо поне 1.5 милиарда лева за целта?

Странното е, че както и в случая с АЕЦ "Белене" въпросът "Нужно ли е?" не се поставя. Целесъобразността остава на заден план.

В ситуация, когато миналата есен под въпрос бяха стипендиите на студентите ни, се оказа, че бюджетът на Военна акамедия е с близо два милиона повече от предишния - 5.8 милиона лева за обучение на 5 (пет??!!) човека в редовната форма на обучение и други 55 задочници... Съвсем разумно предложение по тоя повод направи Диян Моркин в статията си "За бюджета ще е по-евтино военните да учат в академиите на НАТО", огласявайки тези данни.

България разполага с две висши военни училища - НВУ "Васил Левски", който има филиали във Велико Търново, Шумен и Долна Митрополия, и ВВМУ "Никола Й. Вапцаров". Всички ние като данъкоплатци плащаме за тях, за да учат общо в тях не повече от 120 курсанти - разбирай, както за обучението им, така и за заплати на преподавателите, издръжка на сградите и прочие...

А най-смешното е, че пилотите, които обучаваме в Долна Митрополия, няма да могат и да се качат на бъдещите изтребители. Защото не смогват да си натрупат необходимите часове дори на руските МиГ-ове, с които само разполагаме. Така че ще платим като данъкоплатци и за последващото им обучение... (Може би е най-добре да ги пратим в съседна Турция, където качеството на пилотите е всеизвестно.)

В тазгодишния бюджет управляващите, които президентът наскоро фейсбукна критично, че "отбраната и изграждането на силна и боеспособна армия не са приоритет на правителството", отделиха най-много пари именно за тази цел - 990 милиона лева. Почти колкото тях - близо 1 милиард, бяха разписани и на МВР.

Близо два пъти по-малко са парите за образование - 556 милиона лева. България пагони или домати, вино и специалисти ще произвежда? А може пък най-сетне да проумее, че дезинтеграцията на ромите наистина застрашава националната сигурност повече от митични привидения за заплахи за "териториалната ни цялост". Като че ли по времената на държавата до 1989-а, когато Турция например беше дефинирана като враг, българските военни са се надявали на собствени сили да опазят границата в случай на настъпление...

Крайно време да сложим край на тия смешки и на това лицемерие за боеспособната армия. Онзи израз на държавния глава, че трябва да охранява границите ни, искрено ме разсмя. Напомни ми дулата на ония стари, закопани по границата с Турция танкове...

Да не би Гърция да стяга някой нов поход като от времената на Василий Българоубиец или Турция се кани да ни "мачка" с воини като на султан Баязид Светкавицата! Защо в днешния глобализиран свят да се хабят средства за подобно завладяване, след като икономическото е къде-къде по-дълговечно и означава също толкова трайни приходи за "владетелките".

Със сигурност обаче армията може да свърши добра работа по границата - да трепе добитъка на съседите, който прескача да пасе у нас безнаказано и сее шап и други зарази. За националната сигурност това е днешният приоритет.

Първо, защото кравите в България и бездруго са кът. Второ, защото в Странджа и другите гранични райони една крава означава спасение от глад.

P.S. Благодаря за корекцията за ВВМУ.

Oще: армия  бюджет  георги първанов  ес  изтребители  нато  отбрана  президент 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.08.2011, 11:50

15 Бисер Златков | 31.10.201114:39

Прочетох статията до към средата, защото не можах да понеса тази непринудена природна тъпота, която бликаше от там. Авторката ми звучеше като активистка от хора на пенсионерския клуб в квартала, която открива поздравителния концерт за пенсионерите и им говори общи приказки за светлото им бъдеще. Базисният елемент в нея, както се изрази един от коментиращите, е овчедушието. Тази "дама" дори не си е направила труда да се поинтересува какво е НАТО, какво е чл. 5, какви задължения имаме ние като страна член на НАТО... Въобще цялата статия е невъзможно повърхностна, глупава, невярна и по детски наивна. Но какво да си давам труда да оценявам тази статия. Смятам, че оценилите я отрицателно преди мен да го направили достатъчно обосновано и с точно факти, каквито липсват при "уважаемата" авторка. "Уважаема" авторке, един съвет от мен - намерете си работа като чистачка или най-много продавачка в квартална бакалия. Вашият интелект не позволява да се изявявате на по-квалифицирано професионално поприще, защото ако го направите ще нанесете сериозни щети на компанията, за която бихте работили.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 16:10

14 thaddeus | 09.05.201111:57

Интересни сме и то много, защото сме в центъра на Балканская полуостров.
Не се сещам за държава без, армия. А и като си помисля малко, назад в историята ни винаги в моменти, в които сме оставали с нищожна армия, е имало проблем. Първия 200 години втория 500 години.
Защо ни е армия, защо ни са ключалки и огради на домовете?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.10.2010, 17:23

13 garga | 09.05.201109:26

Абе какви сте такива комплексари, без армия оная работа не им става. Какви десанти, какви драми в родопите и турски десанти ви се привиждат? Защо си мислите че сме толкова интересни чè някой да хаби усилия да се занимава с нас? Вервайте никой нарочно не си слага таралеж в гащите.
Време е за едно голямо УВО2011 Усмивка))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 13:21

12 Adrian Todorov | 08.05.201113:29

Да не говорим че с една военна индустрия могат да се вкарват милиарди левове приходи в хазната - предприятията за ремонтни дейности Терем могат да носят големи приходи, доста голяма част от света има големи количества морално остаряло руско въоржание, което имаме капацитета да обновяваме. Армията също може да носи големи приходи - знаете ли колко плаща ООН за разполагане на мироопазващи сили в размирен район?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 13:21

11 Adrian Todorov | 08.05.201113:26

Овчедушие е изключително меко казано. Прочетете малко какво означава air policing, и тогава говорете че не ни трябват изтребители, драга авторке. Че по високите етажи на МО има само пълните малоумници(като министъра, който днес обясняваше че намесата на НАТО в Сърбия е била успешна, нали сега Косово е независима държава) и харчат парите за глупости и комисионни е друг въпрос. Имало е времена, и то не толкова отдавна, когато Българската Армия е била страшилище не само за съседите ни. И през Първата, и през Втората Световна Война ние сме били много търсен съюзник. Днес, благодарение на усилията на овчедушни и малоумни говеда, армията ни няма да може да се справи дори с едно протурско въстание в Родопите. ООН показа че нямат скрупули да се намесват във вътрешни борби - ако утре мюсюлманите в Южна България тръгнат да искат да стават турска провинция, какво ще правим? Явно, по ваше мнение, ще им пращаме даскали да ги усмиряват. Не че образованието не е важно - националната сигурност също трябва да е приоритет, и ако от тъпите по-тъпи управляващи спрат да си тъпчат джобовете и банковите сметки, ще има пари за всичко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

10 Rowan | 08.05.201110:38

Хах, то ако трябва да доразвия тезата на Милчева и симпатизантите и, би следвало да изглежда по следния начин:

Да вземем да станем една провинция на Турция например. Не на Гърция, че там криза ги тресе и много стачкуват. Такъв акт неминуемо ще ни донесе следните предимства:
1. Няма да даваме пари за армия, турците и без това поддържат достатъчно аскер, те и нас ще пазат. Едно време пет века са ни пазили и сега ще могат.
2. Най-накрая ще отпадне така омразната на подрастващото поколение кирилица и младите съвсем официално и с гордост ще си чатят на латиница. Ето как ще дадем и път за развитието и просперитета им, защото ние дъртите трудно ще овладеем новата официална писменост, и няма да се котираме пред работодателите.
3. Директно се решава проблема с корумпираните политици, съдии и останалите държавни служители. Направо ще ги уволним всичките, те турците ще ни докарат от тяхните, те не са като нашите, пък и опит имат пак от едно време как правилно да ни управляват.
4. Всички лелки, кифли и баби ще могат да си гледат любимите сериали на новия роден език, без да се затрудняват с някакви си субтитри, или ще могат да слушат гласовете на любимите си актьори, без да се загрозява сериала със скования и с отвратително сложна граматика бивш език.
5. Решава се и проблема с футбола, "Фенербахче" и другите там са къде по-класни отбори, мачкат здраво пм европейските стадиони. Така и мъжете няма да се ядосват и няма да посягат на жените си.
6. Ще се забрани и православната църква, и без това там само развратни и алкохолизирани педофили се навъртат, ето как ще се отървем и от тях и вече няма да са ни проблем.
7. С приемането на новата религия, ще се забрани и консумацията на алкохол. Това си е направо с един изстрел - два заека. Ще спасим младите от тази напаст и ще изчезне от семейната трапеза така любимата на нашите мъже ракийка. Нека да им е гадно!

Някой ако се сети за още да добавя.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.11.2010, 21:47

9 koce | 08.05.201109:36

Макар и с дребни неточности, авторката все пак е права в основната си теза:
Българската армия не е основния гарант за целостта на България.
Обратното твърдение е чист носталгичен популизъм, развит в съвършенство от Първанов и сие (все пак в АОНСУ това беше основна дисциплина)

Дори и двойно да се увеличи бюджета на армията тя пак ще е толкова неспособна да се противопостави на повечето съседски армии.
Едва ли има нормален разумен (па макар и професионално пристрастен) човек да повярва че България има шанс някога да състави армия, способна да спре турската, гръцката или румънската такава. Без големи колебания бих прибавил и сръбската
И така остава да се пъчим на македонците, но за там не ни трябват допълнителни средства.
Защо това е така е въпрос на анализи, но със сигурност за това най-голяма вина имат именно хора като Първанов, спекулиращи с удоволствие по темата, но на практика виновни за положението.

Така разумния извод е че именно "колективната сигурност" е начина да имаме някаква сигурност. Затова обаче следва не да даваме ордени и медали на КГБ резиденти и да пишем писма на руските резиденти в Сърбия, а да сме последователни и отговорни членове на НАТО.
И да мислим с главите си, а не с партийните чеврени книжки
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.04.2011, 19:05

8 Margarita Krasteva | 08.05.201108:45

10 за автора на статията!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.07.2010, 16:36

7 Профилът е закрит | 07.05.201121:41

Не слаб (2), а минус две не бих писал на такова нещо. Толкова е популистко, толкова елементарно, толкова политическо каканижещо, че пред това, хъх, "нещо", речите на Гоце изглеждат като трудове на Конфуций.

Първо, главна редактор-ке Милчева- ВВМУ отдавна не е онова военноморско училище, което вие даже си нямате идея как е изглеждало (това че ползвате гугъл е ясно). Тази година, приема за курсанти е 23 бройки! Двайсет и три!!! Само редовно обучение граждански специалности - 350 бройки. Които кихат кинти за своето обучение. Отделно чуждестранните студенти които се обучават и които плащан евро в хилядарки. Така че, напишете си домашното, преди да сядате зад компютъра и да сипете общи приказки, все едно сте на маса с познати и обсъждате между пет и десет взаимноизключващи се теми.

Второ- за Балканите, НАТО и "гаранциите" се изказвате още по лекомислено, което е направо постижение, ако направим сравнение с "познанията" ви за висшето при фуражките. Пак за домашно- Алвин Тофлър, Хънтингтън и Фукуяма. Нищо че последните двама си оспорват концепциите. Ако вникнете прогнозите за бъдещето по глобално, току виж сте се уплашила. Ако не за вас, поне за лайфа на внуците си.

Трето- това че Гоце, Божо, Боко и прочие тикви с имена на политици са престъпници, не означава, че говоренето им е патриотично. Защото важни са делата, а не приказките. А делата им патриотични не са.

Четвърто- не знам дали Турция ще рестартира Баязидовите походи или Гърция ще търси новия Българоубиец чрез кастинг шоу, обаче малко факти:
- въпреки кризата Гърция има най-големия военен бюджет в ЕС като процент от БВП на страната и втори по големина в НАТО след този на САЩ
- разходи за отбрана на страните членки на НАТО: % от БВП за 2007
1. САЩ - 4%
2. Гърция - 2.8%
3. Турция- 2.7%

Милчева, тези пък защо така правят? Уж са в НАТО, уж не са богати като Германия, Франция или Великобритания, а им водят във въоръжението. А сега де?! Не казвам, че още утре ни прегазят като шапни говеда границата, но е повод да мислим, преди да пишем, Милчева. Все пак живеем във времена в които ООН се е превърнало в организация с по малък авторитет и механизми за действие от МОК и ФИФА. Да не говорим за уморения ЕС, бюрократичния ЕС, затънал в корупция и задъхващ се от прехвърляне на отговорност. Който търси външни граници да спре вълните от гладни като скакалци емигранти. С които мощните въоръжени сили на Италия не могат да се справят, Милчева... та, какво каза? НАТО ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 14:10

6 Ivan Milushev | 07.05.201117:21

На балканите никога не се знае кога ще се наложи да се бие човек.Членството в нато не е спряло турците да направят десант в Кипър.В момента армията на Гърция прехвърля 100000 души и мисля че даже е около 200000.Турската пък е над 800000 души - една от първите по големина в света.Бих предпочел да не се доверяваме на тези 800000 феса да ни бранят.Всъщност защо ли и е на Турция толкова голяма армия.Или на Гърция.Та нали са членки на НАТО.Нали мъжете с щиковете са в историята а?Не харесвам гусин президента,честно казано драйфа ми се от тоя национален предател,но тази статия също не ми харесва много.Лъха нещо на нихилизъм.
   

оценка

+0 -0