Webcafe

Досието "Буда"

Сайт БиволЪ
03.02.2013, 17:15 (обновена 03.02.2013, 17:44)
Бойко Борисов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Според документи на сайта БиволЪ Бойко Борисов е бил информатор на антимафиотите

Сайтът Болканлийкс, който е свързан с Уикилийкс, разпространяващ секретните грами на американската дипломация, публикува документ и досието за вербуване на Бойко Борисов заедно с факсимилета на документите.

Публикуваме без редакторска намеса пълния текст от разследването, качено в сайта "Биволъ".

На 9 декември 1996 г. Бойко Борисов е регистриран в оперативния отчет на ЦСБОП, като информатор. Мотивът за вербовката е, че контактува с "оперативно интересни лица". Според водещия офицер кандидатът Борисов има качества и перспективи за регистрация в по-горни категории секретен сътрудник. На жаргона на службите това означава, че Борисов е дал съгласие да бъде агент-информатор, заведено му е "картонче" и в архивите се пазят негови донесения, подписани от водещия оперативен работник.

Тази неизвестна до момента информация излиза от копиe на автентичен документ, получен в нашата платформа за анонимно получаване на документи Balkanleaks, работеща на същия принцип като Wikileaks. Ние не знаем кой е изпращачът, нито някога ще научим, защото използваната технология не го позволява. Да се търси източникът е безсмислено. Подчертаваме това заради българските данъкоплатци, които финансират богато ДАНС и сектора "Компютърни престъпления" на ГДБОП в името на една много спорна сигурност.

Ако срещнеш Буда - вербувай го!

Документът е изготвен в началото на "Виденовата зима". Малко по-късно страната влиза в хиперинфлационна спирала. Официалните заплати, включително и в МВР, достигат невиждани нива от 5-8 долара и държавата е буквално в ръцете на престъпността. Докато мизерията сковава България и хората излизат на улицата, за да изгонят проваленото социалистическо правителство на Виденов, "оперативно интересните" личности като Борисов продължават да печелят милиони в зелено.

Оперативният отчет на секретните сътрудници е система създадена по съветско време и работи като своеобразна звънчева система. След като сътрудникът е регистриран, всеки сигнал за него или опит да бъде разработван от друга служба, стига задължително до неговия водещ офицер, който стопира разработката. По време на прехода тази система има и друго предназначение - опъва безотказен чадър над престъпниците от корумпирани офицери **. Именно това се случва с Бойко Борисов. Нещо повече. Впоследствие вербовчикът на Борисов става зависим от своя агент, назначен е за служител в "Ипон" и израства в кариерата, благодарение на лицето, което е вербувал.

Тео и Буда - Генезисът

През 1993 г. Бойко Борисов регистрира фирма заедно с Алексей Петров. Наричат я "Будоинвест. Самият Борисов твърди, че тази фирма никога не е развивала дейност. Името обаче е интересно. Дали са имали предвид инвестиция в "пътя на духа" (яп. budō) и по-точно в бойните му измерения като каратето, в което Борисов и Петров са партньори? Дали прочитът на офицера от ЦСБОП е дал името на делото "Буда" от 1996 г., или пък фирмата е кръстена на друго дело, отпреди нейното създаване? Но "Будоинвест" не е единствената фирма с участието на Борисов с "култово" име.

Година и половина преди да бъде вербуван Борисов, в края на март 1995 г., антимафиоти пратени от София удрят фабрика за незаконно производство на цигари в Крайморие, собственост на фирма "Тео Интернационал". "Тео" на старогръцки означава божество. Акционери в "международните" дела на въпросното "божество" са Бойко Борисов, Цветелина Бориславова, Румен Николов - Пашата, Ангел Бончев от Литекс, Емил Райков (агент "Кънчев" на ВГУ на ДС) и други "оперативно интересни" личности. На 25 март 1995 е започнато досъдебно производство срещу фирмата, но делото е смачкано с помощта на Георги Пенев - шеф на полицията в Бургас и близък приятел на Бойко Борисов.

През ноември същата година публикация на Капитал е фиксирала Бойко Борисов и Румен Николов - Пашата на парти по случай рождения ден на СИК, където "духнали свещичка под звуците на роял". На партито Борисов е бил в ролята на прессекретар и е развеждал журналистите, държани все пак зад кордон, за да не попречат на старателната режисура на празника.

Няколко дни по-късно, на 9 декември 1995 г. Пашата и Борисов влизат в управителния съвет на "Тео" където дотогава са само акционери. Заседанието се провежда на адрес Раковска 209, на който са регистрирани и други фирми на Борисов и Цветелина Бориславова. На 31 май на следващата година те излизат от борда на фирмата и са заместени от други "божества" на престъпния бизнес - Иво Каменов от ТИМ и Недялко Кирезиев (Първа частна милиция). Неофициално се знае, че контрабандата е продължавала през цялото това време, а чадърът над "Тео" е идвал от "високо място".

Все пак срещу фирмата започва досъдебно производство за контрабандата и съдебна процедура за невърнати милиони на ПЧБ. Ударът обаче се насочва изключително срещу Емил Райков, който загадъчно изчезва от България през есента на 2001 г., след като Борисов вече е главен секретар на МВР. Според бургаски следователи Райков, който е обявен за международно издирване не би могъл да напусне България без специална помощ и ако не е бил предупреден предварително, че предстои да бъде арестуван.

С изчезването на Райков пада и всякаква отговорност за невърнатите милиони от бившите съдружници в "Тео". По оперативна информация от наши източници Райков неколкократно се е връщал в България и е осъществявал преки контакти с Борисов, който му е съдействал да си поднови паспорта. Тази информация косвено се потвърждава от факта, че Райков присъства в избирателните списъци, за което Биволъ вече писа.

Като главен секретар в МВР Борисов се отблагодарява и на Георги Пенев. Пенсионира го с почести и го назначава на поста регионален директор на ИПОН в Бургас. Историята с участието на Борисов в контрабандата е напълно покрита и забравена. Повтаря се симптоматичната схема: разработваният престъпник става работодател и шеф на разработващия го офицер на МВР. Но без съмнение още през 1995 г. в ЦСБОП са регистрирали "обекта" Борисов и са започнали да го следят.

Борисов на повод в "Шесто"

Предложението за регистрация на секретния сътрудник Бойко Борисов е подписано от оперативен работник обозначен като НБ-22. С него се е съгласил (но подпис липсва) колегата му НБ-20. Предложението е утвърдено от началника на сектор "НБ" в ЦСБОП - подполковник Спас Спасов. Това е и единственото име с подпис в документа.

Тук трябва да се припомни, че ЦСБОП всъщност наследява голяма част от Шесто управление на Държавна сигурност. Почти всички офицери в службата са бивши "шестаци". Такъв е и подполковник Спас Мирчов Спасов, разкрит с решение на Комисията по досиетата от 20.07.2010. След промените кадровият разузнавач от Шесто управление на ДС работи в МВР като началник на сектор от 26.03.1990 г. до 04.03.1997 г., после като началник на направление от 04.03.1997 г. до 19.11.1997 г. Освободен е от ЦСБОП на 48 годишна възраст от тогавашния директор Кирил Радев. Причината: подпомагане на групировките и теч на информация от службата към тях.

От март 2000 Спас Спасов работи в управата на фирма свързвана с Алексей Петров - "Спартак Секюрити" (предишни имена "Виктория Инс" и "Спартак Живот"), става ясно от Търговския регистър. Съсобственик във фирмата и неин прокурист в периода 2007-2009 г. е бил Антон Петров - Хамстера, считан за дясната ръка на Алексей Петров и обвиняем за отвличания по делото "Наглите". От 2005 г. Спасов е и в управителния съвет на Спартак Интер Холдинг - С.И.Х., където мажоритарен акционер е "Лев Корпорация".

Проверката на Биволъ установи, че подписът на оперативния работник с код НБ-22 принадлежи на Младен Георгиев, който в момента е главен секретар на ДАНС. Младен Георгиев не е осветяван до момента като офицер от ДС. Той също е отстранен от системата на МВР през 1997 г. за подпомагане на престъпни групировки и изнасяне на информация.

Журналистката Мария Дерменджиева дава следния портрет на Младен Георгиев на базата на изтекли секретни справки от ДАНС:

"Младен Георгиев към 1991 год. е бил шофьор и автомобилен механик в ЦСБОП. За известен период е оглавявал сектор "Автотранспорт" в същата служба. Завършил задочно школата в Симеоново, а впоследствие и право. След това е назначен за оперативен работник в сектор "Вътрешен тероризъм" - ЦСБОП. Освободен е със заповед на тогавашния директор Кирил Радев, като се твърди, че причина са връзките му с престъпни и силови групировки. Естествено пак "нерегламентирани".

И къде отива да работи? Младен Георгиев става изпълнителен директор на "Ипон-Агенция за сигурност и охрана"- ООД, регистрирана през април 1998 г. на адрес: София, ул."Гечкенли" 4. Съсобственици и управители на фирмата са Бойко Борисов, Владимир Петев (бивш офицер от СГУ-ДС) и Васил Калугеров (бивш началник на охранителна полиция в СДВР).

От справката на Папалезов е видно, че когато Борисов става главен секретар на МВР, Георгиев отново е върнат в министерството, при това се издига и до поста заместник-началник на Инспектората. Но "нерегламентираните" контакти отново му подпалват чергата, щом като е образувана разработка срещу него от "Вътрешна сигурност"...

Твърди се, че именно той в началото поддържа контактите с братя Галеви. Става "жега" и хайде в ДАНС. А сега след приемането на промените в Закона за ДАНС се очаква Младен Георгиев да заеме новосъздадената длъжност главен секретар на агенцията. "Нерегламентираните" услуги се награждават с регламентирана служба."

(Мария Дерменджиева, "Кой е по-по-най агент" в. Гласове 01.11.2009) Справката на Папалезов може да бъде видяна тук.

Биволъ потвърди и от два други източника, че съкращението "НБ" според номенклатурата на ЦСБОП обозначава направление "Терор", сектор "Вътрешен тероризъм" ("Външният тероризъм" се обозначава с "НА"). Tака нареченият "Терор" всъщност работи основно по контрабандните канали и организираните престъпни групи. По това време с "вътрешен тероризъм" се занимават силовите групировки на мутрите.

Именно те тероризират страната, обикновените граждани в нея и особено тези, които успяват да постигнат нещо не благодарение на съмнителни обвързаности и задкулисни сделки с властта, а с талант, енергия и интелект, най-вече това са честните предприемачи у нас. "Вътрешен тероризъм" са групировките, осуетяващи нормалната икономическа дейност в границите на България, гражданските свободи и всяка спонтанна проява на активност и воля за живот.

Тъкмо досието "Буда" е документът, който дава субстанция на подозренията за "нерегламентираните услуги", които се извършват от "бандита-сътрудник" Борисов. Неясно остава кой за кого е работил. Дали организираната престъпност е "помагала" на службите, или обратното? Събитията разкриват хронологично една картината на пълна симбиоза на държавата и мафията, в полза на последната, която хронологично протича така:

1. Вербовчикът, под зоркото око на ДС, прави бандита специален сътрудник и така опъва чадър над бандитските му дела.

2. Вербовчикът се заиграва с бандитите, разкрит е, и е изгонен от службите заедно с шефа си - агент на ДС.

3. Вербуваният бандит (Борисов) назначава вербовчика (Младенов) за шеф в бандитската си фирма (ИПОН).

4. Низвегнатият шеф на вербовчика (Спасов) започва работа във фирми на друг вербуван бандит (А. Петров);

5. Бандитът става шеф на МВР (Борисов) и прибира под крилото си вербовчика (Младенов).

6. Бандитът става шеф на цялата държава, членка на НАТО и ЕС, а неговият вербовчик е втори човек в най-мощната секретна служба на тази държава (ДАНС).

Вече няма шанс никой да бъде разкрит и да бъде изгонен...

Oще: алексей петров  архиви  балканлийкс  бойко борисов  вербовка  данс  дс  ипон  офицер  фирма  цсбоп 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.03.2011, 13:40

11 Хейтър | 05.02.201311:17

Страшно ми е интересно, какво му е "скандалното" на това разкритие? Щото никой не знаеше сигурно?
И то пак е "разкритие", колкото да ви прави на маймуни. Факта, че се споменава 1996 година, говори че пак се разиграва театър и от двете страни. Виж, ако бяха казали 1986 г., тогава можеше и да повярвам, че нещо разкриват.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 06:08

10 apropos | 05.02.201301:43

Днес /04-02-2013/премиерът отрече, че е бил агент Буда, и неясно обясни луд!?!?! , че не е получавал такова предложение луд!?!?! , но казва още, че е отказал и дори призовава да се покаже документ, с който не приема сътрудничество луд!?!?! .

Чуди се Чуди се Чуди се Чуди се Чуди се Чуди се Чуди се Чуди се
Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос
какво? какво? какво? какво? какво? какво? какво? какво?
луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 06:08

9 apropos | 04.02.201318:03

И ТОВА НЕ Е ОТ СЕГА:

Б.Б. E ЛУЗЕР, НО ЗАЩО ПОВЛИЧА СЛЕД СЕБЕ СИ И СТАНАТА?

Б.Б. В НИЩО НЕ Е УСПЯВАЛ
Б.Б. НАВСЯКЪДЕ СЕ Е ИЗДЪНВАЛ.
- НЯМА НИКАКВА НАГРАДА КАТО КАРАТИСТ;
- САМО СЕ ПЪНЕ КАТО ФУТБОЛИСТ И ТЕНИСИСТ;
- НЯМА СВЕСТНО СЕМЕЙСТВО;
- НЕ Е ХВАНАЛ НИТО ЕДИН ПРЕСТЪПНИК;
- НЕ МОЖА ДА УПРАВЯВА СОФИЯ;
- НЕ МОЖЕ ДА УПРАВЯВА БЪЛГАРИЯ - САМО ИЗЦЕПКИ И СКАНДАЛИ.
- И ЗА ПРАСЕТАТА ЛЪЖЕ. НИКОГА НЕ Е КОЛИЛ ПРАСЕ!

- ДАЖЕ И КАТО МУТРА НЕ СТРУВА - ПРЕДАТЕЛ !

СТРАННО МИ Е КАК ЕЛЕКТОРАТА ВЯРВА НА ТАКАВА ТИКВА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 06:08

8 apropos | 04.02.201318:01

и това не е заради изборите:

http://siankata-borisov.com/21/nepublikuvani-snimki-borisov-na-mach-s-parvanov-i-rumen-petkov/
http://siankata-borisov.com/60/borisov-kato-bos-na-tsigarena-firma-1995-g/
http://siankata-borisov.com/29/borisov-kato-bodigard-na-zhivkov-na-masa-sas-zlatevi-v-pravets/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 06:08

7 apropos | 04.02.201318:00

Не са изборите и като гледам точно БСП са вербували мутрата ББ!
----------------------------------------------------------------------------
Това не е заради изборите:

Той/Димитър Мандулев/ е бил съсобственик с "Корал 2000" на Коста Айтов в имот в Несебър, върху който са си учредили право на строеж на триетажна жилищна сграда. Случайно или не, друга фирма на Коста Айтов - "Тони 2" - 2010, продава през февруари 2012 г. имот от 5446 кв.м на "Сле Груп", купила 29
-те декара дюни от тъста на Борислав Михайлов - Димитър Петров. Както стана ясно още в началото на скандала с дюните, управителите на "Сле груп" -
Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов, са съдружници с кумеца на вътрешния министър Цветан Цветанов Тодор Бояджиев във фирмата "Бийч Холидей".


ЧЕТИРИТЕ СДЕЛКИ

- На 27.11.2012 г. министерството на земеделието продава 29 декара на физическото лице Димитър Петров за 581 212 лв. Ден по-късно той го препродава на фирма "Сле груп" за 4.009 млн. лв. През 2011 г. "Сле груп"
са предявили интерес и към други 21 декара земи в района.

- На 19.11.2010 г. земеделското министерство продава на "Крим 2002" 8.9 декара за 316 667 лв. На 20.09.2011 г. "Крим 2002" препродава имота на "Фокс Нокс" за 900 000 лв.

- На 9.09.2011 г. земеделското министерство продава на фирма "Фиш порт" 30 декара в местността Ченгене скеле за 1.6 млн. лв.

- Земеделското министерство твърди, че 4-тата сделка е с физическо лице - Радослав Радев, за 360 кв.м в Балчик. Проверка показа, че такава сделка в Балчик няма, има продажба на 1600 кв.м на Радко Радев в Каварна.

http://www.segabg.com/article.php?id=631499
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.07.2012, 13:20

6 vaskojord | 04.02.201315:25

Наближават избори БКП/БСП/ вече ,,действат"/инстинкт/ загубят ли пак , нема да имат.. кокал блажен . Този вой тепърва започва..... Смее се Идеалните ,,комунисти"...ама как ...забравят/без да искат/.... Смее се Стрелка България!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.01.2013, 23:45

5 Bezpartien | 04.02.201314:17

ЧЕНГЕДЖИЙНИЦА!
Седем милиона мишлета изкарват се взаимно ченгета!
А котараците размахват досиета и си пият кафето!
Спомнихте ли си тая песничка от началото на демокрацията? Нищо по-точно не е казвано за нашенската трагикомедия около ченгетата, досиетата, палачите, жертвите, морала, подлостта, властта.
Имало една комунистическа България - най-вярното куче на могъщата съветска мечка.

Тази България имала Държавна сигурност, която пазела повече БКП, отколкото държавата.

Тази Държавна сигурност вербувала много агенти, сътрудници и доносници.

Някои й отказвали сътрудничество - те добро не видели. Повечето се съгласявали - или нямало накъде, или искали да растат в кариерата, или и двете.

Но изневиделица дошъл Десети ноември. БКП мигом станала БСП - лидерите й почнали да се кръстят в "Св. Александър Невски", да творят комисии за деформациите, да раздават пари в куфарчета на избрани люде и да говорят за капитализъм с човешко лице. Тези лидери обвинили във всички грехове ДС, най-паче нейното Шесто управление и ги разформировали. А те самите - ни лук яли, ни лук мирисали!
Докога бе, братя и сестри? Докога?

Не виждате ли, че котараците ни се подиграват? Че ни правят за резил?

Вече не знаем кой е бил гаден доносник, кой просто е докладвал за командировката си в чужбина и кой се е правел на три и половина пред водещия си офицер. Впрочем доста водещи офицери станаха бизнесмени, депутати, министри, посланици, медийни магнати - колеги са с доста от водените. Още си държат в сейфа досиетата. Гордеят се, че са били водещи.
Дали доживяхме да научим истината - тая истина, дето може да вгорчи кафето на котараците?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

4 Boicho Boichev | 04.02.201312:11

Някой да е изненадан?Смърдяща, долнопробна ченгеджийница.И не е да не го знаеха какъв е "уважаемите български избиратели".Все пак забележителна кариера- за има няма 10 години - от обикновен доносник до генерал -лейтенант.Нали помните кой го предложи за генерал-лейтенат?Ахмед доган го предложи.А пагоните му връчи лично- Георги Първанов.Агент "Сава" предложи агент"Буда" за генерал.Агент"Гоце" одобри.
Разпищолена, безобрана ченгесарщина!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 09:28

3 Doberman | 04.02.201308:10

Кефи ме как сичко се представя така, сякаш без това инфо щяхме да продължаваме да го гледаме и да го мислим за честно момче Банкя, израснало с филиите с мас и стигнало до постната пица на Дянков. Въобще не му личи да е бил мутра... т.е. да е мутра. Ама грам.

Това, което ме безпокои, че на моменти тая статия се опитва да внушава някакви неща. Изкарайте просто сухото инфо, не сме тъпи, ще си го смелим.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2013, 23:27

2 Севдалин Коларов | 03.02.201323:28

Нито една телевизия, нито едно радио, нито един вестник не съобщиха за тези скандални разкрития!
   

оценка

+0 -0