Webcafe

Данък "Простотия"

Иван Стамболов-Сула*
11.12.2015, 12:07 (обновена 15.12.2015, 16:53)
кино, храна, филми, taste of cinema, галерия

Данъкът върху поничките и близалките е само началото на нова ера в облагането. И виждам кой ще бъде следващият данък от ново поколение. Това ще е данъкът „Простотия".

Не разбирам защо се смеете на Бойко Борисов за сланината, ракията и цигарата, че даже не спирате да се смеете вече цяла седмица.

Не е ли логично - ако сам си вредиш, сам ще се лекуваш.

В смисъл не да провеждаш самолечение, а да си плащаш да те лекува националната здравна система.

„Това иска да внуши министър Москов" - разтълкува опита за внушение премиерът и продължи: „...не може повече да се толерира неспазването на дисциплината!..."

За който не е разбрал, премиерът защитава идеята на Москов за данък върху вредните храни. Всъщност движещото чувство е възмущението: „Тук-там проскърцва системата - казва г-н Борисов, - защото е много сладко да се печели от лекарства".

Да не си помисли някой, че да се печели и от данъци не е сладко! Не, не е! Събирането на данъците е саможертва, държавата не го прави за себе си, Боже опази! Прави го единствено за благото на данъкоплатеца.

Да не си въобразите, че постъпленията от един нов данък ще отидат за нещо друго освен за лечение на пушачи, ракиджии и гълтачи на сланина! Че с тези пари ще се плащат заплати на администрацията, ще се кърпят дупки в бюджета или пък ще се точат чрез далавери! Нищо подобно!

Просто данъкът върху вредните храни е още една стъпка към окончателната и съвършена справедливост.

И ако министър Москов се оплете в сложнотии, ако с лигавия си интелигентски маниер не успя да обясни на хората защо ще има нови данъци, то министър-председателят се видя длъжен да се намеси и да обясни нещата простичко - прас-прас! - така че всеки да разбере.

И докато другите се подхилкват надменно, аз съм вдъхновен.

Данъкът върху поничките и близалките е само началото на нова ера в облагането. И виждам кой ще бъде следващият данък от ново поколение.

Това ще е данъкът „Простотия".

Не знам кой ще го въведе - дали културата или образованието, МВР или спорта - но такъв данък трябва да има. Как ще действа той? Ето как.

Данъкът „Простотия" ще бъде на принципа на ергенския данък от миналото - плащаш го докато не се поправиш. И ето следващият въпрос: плосък ли ще бъде данък „Простотия" или прогресивен.

Аз предлагам да бъде прогресивен. Всеки българин с раждането си дължи, примерно, 100 лева „Простотия", макар че на някои тази сума може да се стори изкуствено занижена.

Когато се научи да чете и пише, данъкът се намалява на 90 лева.

Когато спре да се оригва на масата и да носи едни и същи чорапи повече от три дни - още 10 лева надолу.

За всяко къпане по-често от веднъж седмично данъкът ще намалява с по 50 стотинки. Същото се отнася и за миенето на зъбите.

Когато спре да гледа ВИП Брадър и започне да слуша чалга само на слушалки, българинът вече ще плаща само 50 лева данък „Простотия".

Така данъкът ще продължава да намалява с всяка степен на образование, която покори данъкоплатецът, а също и съобразно професионалната му реализация. Разбира се, членството в политически партии, участието в местни и парламентарни избори и особено успешното представяне на тях сериозно ще забавят намаляването на данъка, а понякога даже може и да го увеличат обратно към първоначалните му нива.

А? Какво ще кажете, г-н Борисов? Готин данък, нали?

Хазната ще се пръсне по шевовете, а бюджетният излишък ще е съизмерим само със самочувствието на Божидар Димитров. Тъй че, продължавайте. Добре им го казахте за сланината, ракията и цигарата.

Не ви се получи само онова с тримата папи. То не че е лошо да ви галят по главата, ама на англичанин такива неща разправят ли се? Англичаните имат твърде специфично отношение към римокатолицизма още от времето на Хенри VIII и Ан Болейн. Възложете да ви направят историческа справка.

 

* Текстът е публикуван в блога на Иван Стамболов

Oще: администрация  бойко борисов  борисов  бюджет  вредни храни  данък вредни храни  данък простотия  данъци  иван стамболов  министър на здравеопазването  петър москов  ракия  сланина  сула  цигари 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

5 Nikkor | 11.12.201522:15

И какво не ви хареса в статията?
Какво още трябва да изтърси глупакът Б.Б. за да разберете че е глупак?
Няма случай да не си е отворил устата и да не се е изложил. Без значение дали пред Камърън или пред когото и да било.
Не е свършил за пет пари работа.
За три години от 2012 - годината от която сме излезли от "великата рецеси" до края на 2015, т.е. за 3 години сме натрупали повече дефицит от колкото за 4-те години на кризата. Знае само заеми да взима. Да прекрати обаче безумни разходи като ранно пенсиониране на ченгета и 20 заплати на куп, не може. Щото шапките излизат на улицата.
Затова данък "вредни храни", данък "колиба", данък "градинка" и прочие глупости. Бахти и нещастника нещастен.
Ама продължавайте да гласувате за него и останалата пасмина некадърници и тотално корумпирани копелета и кучки. Справка Десислава Танева.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

4 peta_wawa | 11.12.201518:51

Данък простотия плащат всички останали, освен простите! Сула не разбира от логика, а пък иска да я ползва, не става!
Току що си платих данъка, четейки тази черновичка недомислена Бесен ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.07.2013, 09:35

3 James | 11.12.201514:45

Какво се получава на практика-министърката на земеделието купува с бюджетни средства от своя съученик 4 луксозни джипа (официално покупката минава през 4 горски стопанства) на стойност около 800 000 лева. Същевременно открива благотворителна продажба на елхички, от цената на които 5 лева щели да отидат за благотворителност. Ако й зададем въпроса защо, аджеба, се налага тази благотворителност, вероятният отговор ще е "защото държавата няма пари". Наистина-в държавата няма чак толкова много пари-за джипове, да се открадне някой лев, та и за деца в нужда...
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

2 Шамито | 11.12.201514:06

Финна критика на безпардонието.Прост човек–данък простотия.Въпрос от прост човек.Докога ще плащаме данък върху простотиите на политиците?Отговор–докато се осъзнаем че ни третират като зомбита.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 11.12.2015, 13:50

1 Poodle | 11.12.201513:56

Абсолютно излишна и неуместна е ироничната ви препратка към данък вредни храни и показва тоталната ви неясното в сектор здравеопазване. Вече идвате малко в повече "медийното" ви съревнование кой ще напише по- оригинална глупост.... пълен кошмар...
   

оценка

+1 -6