Webcafe

Контра

Апостол Янев
13.08.2013, 16:19 (обновена 06.11.2013, 14:42)
Browse

Снимка: © Getty Images

Контрапротестната мрежа обединява всички усилия за овладяване на онлайн пространството от властта

Няма власт, която да не се опитва да убие, тушира, разпръсне, разсее - според това в коя част на света управлява - недоволството на гражданите си. За целта разполага с набор от много инструменти - палки, сълзотворен газ, медии, внедрени провокатори и всякакви "петна", работещи "по поръчка" футболни агитки, електронно следене... После е ясно - инфилтриране, омаскаряване, "респектиране" и замитане на следите. Помните зимата.

Покрай невижданите у нас вече двумесечни #ДАНСwithMe протести, статуквото ни също извади арсенала. Перифразирайки Вапцаров ни се ще да кажем, че бронебойни патрони за тези протести няма открити. Затова на помощ идват лайнометите.

Да наречем този тип инструментариум "Контрапротестна мрежа". Дължи съществуването си на Интернет, благодарение на особеностите на този тип комуникация замазва следите към поръчителя и създава, къде успешно, къде не - според аудиторията, която я потребява, усещане за правдивост, емпатия към "онеправданите", но главното, главното е, че посочва враговете, назовава "общественото зло".

Контрапротестната мрежа се хвърля срещу всеки по-изявен противник на властта, организира провокации и създава интриги, за да изолира протестиращите от останалата част на обществото. Простичко, но последователно.

Извори

Замерването с кал е любима дисциплина при всяка власт. По времето на ГЕРБ системата за "отстрел" действаше като добре смазана машина: службите или някой от властта контролирано "подшушваха" за нечии злоупотреби на определени медии, следваше скандално разследване и намеса на прокуратурата.

Компрометиращи статии за проектите на по-изявените протестиращи и личния живот на президента не спират да се бълват. Периодно се появяват прогнози и сведения за предстоящи (кървави) сблъсъци през есента или "спящ" етнически конфликт.

Викът "Отечеството е в опасност!" кънти силно, а пропагандата тече с путински авторитарен тон от нови места.

Перални

Съществен компонент на контрапротестната мрежа са буквално дузината напълно неизвестни новинарски уебсайтове, които съществуват с една-единствена цел - да преписват и препубликуват информацията от даден "извор" (и особено от блога на един журналист-който-иска-да-става-политик).

Нерядко това става с директен copy-paste, но понякога има и допълнителен "принос" под формата на бомбастично заглавие, няколко вмъкнати изречения и снимка - за да е още по-сигурно, че целевата аудитория ще натисне линка.

Дописките не се подписват, нерядко липсва и позоваване на източника. Рядко има информация за екипа и собствеността на сайта, въпреки гръмките заявки за независима и свободна журналистика.

Като правило, домейните им са регистрирани за съмнително кратък период - едва една година, през юни и юли т.г. Сайтовете са изградени основно върху доста лесната за управление система WordPress, която позволява "появата" на легитимно изглеждащ новинарски портал в рамките на минути. Смущаващо е, че почти всички "независими" онлайн издания явно работят на доброволен принцип, тъй като нямат никакви реклами.

Регистрите не могат да ни кажат твърде много за тези, които стоят зад сайтовете-"перални". В няколко случая се използва услуга за скриване на информацията за реалния администратор на домейна, а в други данните са непълни или явно недействителни.

Професионалните "активни граждани"

От тези мними медии не би имало почти никаква полза, ако не беше последният компонент от контрапротестната мрежа - професионалните коментатори.

Т.нар. "платени форумци" от почти десетилетие са нещо обичайно за новинарските сайтове у нас, но Facebook интеграцията в сайтовете промени правилата на играта. Сега професионалните коментатори не се крият зад никнеймове, а пропагандират от доста правдоподобно изглеждащи профили и се опитват да бъдат лидери на мнение, а не обикновени онлайн заядливци.

Маркетинг компаниите и пиар фирмите у нас предлагат тази "услуга", макар че официално няма да я намерите. Използва се предимно в предизборни кампании, но понеже на тая власт й се клатят краката, откакто е дошла, положението е предизборно от 14 юни насам - понеже не се знае кога ще са изборите.

Ако смятате, че всеки кандидатствал да върши работата се наема, не е вярно. И тук, като за друга работа, си има изпитателен срок, но е седмица-две.

За целта, за която са наети, "активните граждани" използват социалната мрежа - не само за словесни престрелки под статии, но и за популяризиране на съдържанието от сайтовете-"перални" във всевъзможни Facebook групи. Естествено, стените на професионалните форумци също са изпълнени с препратки, често придружени с по няколко реда патетичен коментар. Често за целта се прави профил с истинската снимка на човека, който е нает.

Прибавете към това и групите в социалната мрежа, за които се появиха съмнения, че са били закупени от поддръжници на правителството. Получава се една добра машина за Интернет трафик.

Развитието в чисто организационен план също е забележително. Вече няма "дежурни" по сайтове, като вместо това коментаторите биват "активирани" от споменаването на конкретна тема в медиите, например кой държи Петното и има връзки с него. Самите мнения и допълнителните дейности, които се очакват от авторите им, свидетелстват и че вече е загърбено плащането на постинг, което създаваше лесно откриваем политически спам.

Така буквално за минути от нищото може да се появи разгорещена дискусия с участието на половин дузина проправителствено настроени активни граждани, които обсъждат скандални новини, "които не ги казват по телевизията". Някой по-незаинтересован потребител може да се подведе - също както през зимата мнозина тръгнаха заедно с маскираните здрави момчета срещу полицията. И после ядоха много бой.

Интеграция

Така по въпроси като финансирането на протестиращите, действията на президента, имиджа на един журналист, който се мисли за политик, и провокациите се оформя истинска верига - по различни канали се пуска информация, с която след това се атакува на няколко фронта и накрая се раздухва от професионални и не особено професионални коментатори, които междувременно се опитват и да надговорят всеки с различно мнение във форумите.

В тази вертикална интеграция е и силата на контрапротестната мрежа. Погледната отстрани, тя изглежда като легитимна и масова реакция срещу някаква неправда и точно заради това поставя медии и протестиращи в обяснителен режим, което е и търсеният ефект, защото е само крачка преди всяването на раздор.

Контрапротестната мрежа е по-организирана, по-адаптивна, по-целеустремена и по-силна от всичко, което до този момент е обединявало гражданите. Борбата с нея е тежка и минава през разкриването на задкулисните медийни зависимости и непозволените ходове на партиите. Преди това обаче хората трябва да се научат да приемат по-критично бомбастичните заглавия, за да не ги води някой за носа.

В противен случай статуквото винаги ще вади невидимото си оръжие срещу недоволните и за отрицателно време ще ги поставя в поза "Партер" - опасност, която даже и за #ДАНСwithMe е напълно реална.

Oще: власт  дансwithme  държавна сигурност  манипулации  медиен монопол  платени форумци  протести 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

14 Божидар Гюлмезов | 20.08.201312:58

Муахахаха, налазиха на и тук платените нещастници на Пеевски:

http://www.webcafe.bg/id_1313199073/#Comments
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

13 Dimitar Stamboliyski | 16.08.201311:40

Бойчо, ти ВОИСТИНА го каза - Ал-кайда или к'вото се именува там. Изключително характерно поведение за привържениците на движението - "Примерно не можете и не можете да преглътнете факта, че към 2 милиона български граждани гласуваха и на следващите избори пак ще гласуват за БСП, ДПС и Атака." - коментар #2 от лицето Бойчо Бойчев... Предполагам си облагодетелстван по някакъв начин от тази политическа конфигурация (не мога да се стърпя да не пусна и думичката "сатира")... Повече нямам какво да добавя!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

12 Manuela Gerenova | 15.08.201307:49

Дърева, ти ли си? Шокиран
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 19.12.2011, 09:14

11 Viktor Stoichev | 14.08.201322:50

Сорос, рептили, Розуел!
Платени, мижави, софиянци.
Терористи!
Гладни лумпели сити!
Боко, Тиква, Буда!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

10 LaForce | 14.08.201316:42

Реклами? Който вижда реклами в броузъра си е пълен идиот! Също така, този сайт е ебаси кенефа, може да се чувства поласкан, че пиша тук и му дигам полупримрелия имидж, но днес ми е скучно и реших да погледна как я кара анти-българската пропагандна машина. Сириъс бизнес ми е извода, жалко, че съм толкос умен и начетен и въобще гледам през мангало-глобалистките врели-некипели като рентген през станьол.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 28.04.2013, 21:30

9 Meteora Meteora | 14.08.201315:53

Да,волно написано...
Някои от форумците ми напомнят за един автор, дето все ги беше страх навремето да го поканят на писателките срещи в София.
“You know, I think the main purpose of the Army, Navy, and Marine Corps is to get poor Americans into clean, pressed, unpatched clothes, so rich Americans can stand to look at them.”
Много бяха притеснени управниците да не ни урезили и нас. А тези дето се гневят на него ми напомнят, на онези с недемократичните нрави. И аз не обичам пошлости (добра слаянска дума), но мога да приема от доказан майстор. Така де, "Като ме ритне ат не ме е яд. Ама кога ме ритне магаре направо ме доядява"!
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

8 Georgi Tashev | 14.08.201315:34

Любимия ни президент? Кой е казал, че след като сме простив БСП и ДПС, автоматично ставаме фенове на Плевнелиев?
И за какви наркоманчета говориш? За онези, за които тръбят по медиите на БСП и ДПС? Хайде като не си виждал протеста наживо, да не пишеш тъпи коментари!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

7 Boicho Boichev | 14.08.201315:20

Има бе, как да няма мрежа!Една гигантска мрежа , и краищата и са в Москва на Лубянка!пък може да е вече в Пекин?И тази страшна мрежа се заела да се занимава с една шепа истерясали дементни и психясали български шимпанзета,дето се събират да крякат всяка вечер по площадите.че и много на сериозно се вземате бе, наркоманчета!бе направо информационна война се води против вас и любимия ви президент, няма как!Той милия хич не прави гаф след гаф, те зловещите мрежи на КГБ му пречат!
   

оценка

+0 -5

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

6 Оня Дето Го Трият | 14.08.201314:57

Специалиста Бойчев

Трогателен със своята неумелост Смее се
А сега остава да видим и колко новорегистрирани потребители ще се появят под тая статия и с еднакви тези...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

5 Georgi Tashev | 14.08.201312:51

Бойчо, негативния ти коментар под тази статия е логичен както лайно в тоалетна чиния. А аргументите ти в подкрепа на БСП са като НЛО - много хора вярват, че ги има, но никой не ги е виждал Смее се
   

оценка

+6 -0