Webcafe

Кризата свърши

Николай Киров
13.01.2013, 17:39 (обновена 17.01.2013, 16:58)
Симеон Дянков и Бойко Борисов

Снимка: © Sofia photo agency

Парадоксално, но най-голямата пречка пред икономическото възстановяване на страната е българската държава, чиито най-голям успех е фискалната стабилност. Стабилност, от която затъналата в стагнация икономика, не може да извади никакви дивиденти.

Кризата свърши. Не вярвате? А за някои може би въобще не е имало криза?

Но винаги е по-добре, когато икономиката расте. Когато икономиката расте, хората почват да мислят за бъдещето, не само за утрешния ден, а за перспективата.

Тези мисли провокират алчността, дали ще е алчността на потребителя, който тегли заем от банка за огромен телевизор или на инвеститора, който рискува парите си с активи, иначе предизвикващи предпазливост, това няма значение. Алчността кара икономиката да расте още по-бързо.

А това, че кризата е свършила, се разбра през изминалите две седмици. В САЩ Плосър и Булард, двама от директорите на Фед, обявиха, че печатането на пари спира през втората половина на 2013 г. В момента Федералният резерв купува по 40 млрд. гарантирани с ипотеки облигации и по 45 млрд. държавни ценни книжа - всеки месец.

Няколко дни по-късно президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че в банковия сектор в еврозоната вече се наблюдава възстановяване. Кризата в Европа тръгна от банките и вероятно ще приключи там.

Междувременно в Китай отчетоха скок на износа и вноса през декември, показвайки че икономиката им отново набира скорост.

А в Япония новият премиер Шинзо Абе категорично заяви, че печатането на йени няма да спира докато инфлацията не се завърне и икономиката не започне да расте.

САЩ, Източна Азия, Европа, навсякъде финансовата криза приключва. Ще минат още няколко месеца докато това стане видимо и в реалния сектор, но светът вече може да мисли за бъдещето в оптимистична перспектива.

През последните 12 години глобалните финансови пазари се намираха в супер цикъл на мечи пазар. Индексите падаха в реално изражение (претеглени спрямо инфлацията). А средната продължителност на такъв супер цикъл е около десетилетие.

Алчността се завръща на всички нива. Неслучайно през седмицата до 9 януари, Lipper отчете най-големия приток на капитали към американските инвестиционни фондове от 5 години насам.

Какво е положението тук, в България? Засега низходящите рискове са повече. Те са икономически, финансови и политически.

Последните данни на НСИ за търговията на дребно в страната показват срив през ноември с 5.2% на годишна база. Безработицата трайно остава около 12%, а като се включат и хората, загубили надежда,че ще си намерят работа, гони 20%. Цените на имотите продължават да падат (2.2% на годишна база през третото тримесечие). Промишленото производство се свива (с 2.1% на годишна база през ноември).

Наистина износът расте, но по-бавно от вноса и то при криза на вътрешното потребление. Общото външнотърговско салдо е отрицателно за  периода януари - ноември 2012 г. и възлиза на 8 318.9 млн. лв., като дефицитът е с 2 967.4 млн. лв. по-голям, отколкото през първите  единадесет месеца на 2011 г.

Във финансовия сектор положението също не е добро. Делът на лошите и преструктурирани кредити в банковата система остава над 23% (според последните данни на БНБ). На този фон не е чудно, че средните лихвени проценти по новите кредити в левове за бизнеса и потреблението са относително високи, съответно 9% и 11.29%. Отпускането на заеми е затегнато. През третото тримесечие на миналата година ръстът на кредитирането се е забавил с 1.1 процентни пункта на тримесечна база, до 0.5 на сто.

А тази година е изборна. Досега това винаги е означавало забавяне на реформите (доколкото въобще се правят такива) и изчакване. Процес, който е разбираем с оглед на факта, че първата работа на всяка нова власт е да сложи свои хора на колкото се може повече места в бюрократичната машина.

Изборите тревожат и инвеститорите. Нито българските, нито чуждестранните компании ще планират нови големи проекти и вложения, преди да стане ясно с каква политическа сила ще се наложи да работят за осъществяването им.

В тази ситуация типичното предизборно харчене, на принципа: "След нас и потоп", дори може да се окаже благотворно за икономиката, тъй като поне ще облекчи малко кризата на вътрешния пазар.

Кой е виновен за лошата форма на българската икономика? Управляващите, просто няма кой друг.

Политиката на ГЕРБ през изминалите 4 години, както и на тандема БСП и ДПС преди това, може да се определи като отказ от политика. Облягайки се на стабилната основа на валутния борд, управляващите не правеха почти нищо. Те нито стимулираха икономиката с допълнителна ликвидност, нито пък я реформираха.

За разлика от Латвия например, високата безработица в България се дължи изцяло на проблемите в частния сектор. Държавната администрация остава огромна и мудна. В края на мандата на ГЕРБ електронното правителство все още е на хоризонта. Наистина е много по-близо, но реално е нефункциониращо.

Държавата по никакъв начин не стимулира, нито пък оказва натиск върху банките да ликвидират лошите активи. А БНБ защитава статуквото, въпреки че кризата в сектора е очевидна.

Прекрасен пример за политическото безсилие на ГЕРБ е Законът за насърчаване на инвестициите.  Рецесията през 2009 г. накара чуждестранните инвеститори да се отдръпнат от България. След това Законът за насърчаване инвестициите беше променян и допълван три пъти, но без особен икономически ефект. Последните изменения бяха приети през ноември 2012 г. Новите текстове, въпреки че бяха стъпка в правилната посока, съдържаха в себе си фактологични абсурди.

От една страна, законът предвиждаше възможност да се даде разрешение за постоянно пребиваване при вложени 1 млн. лева в българска кредитна институция, но за инвестиция в реалния сектор прагът беше 4 милиона лева и 50 нови работни места.

Президентът наложи вето на приетите изменения и в началото на тази година същите депутати, одобрили законопроекта преди 2 месеца, единодушно го отхвърлиха.

Този отказ от политика създава огромни икономически проблеми. Реформите никога не са окончателни, защото нямат ясна цел и се правят на парче. Държавата отчита дейност, но реално прави много малко. А несигурността пречи на бизнеса да планира дейността и инвестициите си.

Компаниите, както и потребителите, съществуват ден за ден, с надеждата, че поредната псевдореформа няма да ги засегне. Алчността, която в страни като САЩ и Китай има огромен съзидателен ефект за обществото и икономиката, в България е разрушителна сила, действаща на принципа: "Взимай парите и бягай".

Ако погледнем анкетите на НСИ за икономическата конюнктура в страната, ще видим, че във всички сектори, без изключение, основен проблем за бизнеса е несигурността.

Парадоксално, но най-голямата пречка пред икономическото възстановяване на страната е българската държава, чиито най-голям успех е фискалната стабилност. Стабилност, от която затъналата в стагнация икономика, не може да извади никакви дивиденти.

Oще: алчност  банка  банки  бнб  европа  ецб  заеми  икономика  инвеститори  китай  криза  телевизор  фед  финансови пазари  япония 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

42 Georgi Tashev | 16.01.201316:28

Radostin Bramchev | 15.01.201310:57
Ако тук е толкова зле, човек може винаги да избяга. Никой не е вързан тук. Аз съм си добре, другите да му мислят. Ако останат предимно цигани, тъкмо няма да има конкуренция за високите постове, където искат 3 висши, 3 езика и 5 години опит. Така всички българи ще сме директори Смее се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 15.01.2013, 13:28

41 Georgi Aenski | 15.01.201313:29

Назе ни хвана кризата по-късно и то заради Станишката.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.12.2012, 16:39

40 Radostin Bramchev | 15.01.201310:57

еми гледам ,че повечето хора са наясно с нещата има некви бавни(или просто живеят нормално) и си мислят ,че всичко е шега и да минава времето е докато минава това време на Българите само Циганите им останаха надявам се да има(чудо) добра партия на тези избори и да не успеят да ги нагласят както винаги и тогава може да има минимален шанс за бъдещето иначе не
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

39 Ben Dover | 14.01.201319:40

Ам тоя същия Шрьодингер има котка която е живо/мъртва Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

38 Bichkiiata | 14.01.201319:33

Anтонио Бандерас

К'ва котка, к'ф Шрьодингер, аз знам само един Шрьодингер дето беше написал уравнението даващо във всеки момент координатите на 1 електрон в атома, за 2 електрона не мое се изчисли щото е многу сложно!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

37 Bichkiiata | 14.01.201319:28

Лъки, лъки не вдеваш скорошен си...
Трендафил е човекът с бормашината, повече тактикотехнически данни не ти давам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

36 Bichkiiata | 14.01.201319:24

aбе скучко

таз история със 100 евро в Южна Франция да не е писана от Айнщайн преди да му пръкне мозъкът теорията на относителността?
Само дето не знам колко пъти може се завърти цикълът щото в един момент требе и да се ака.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

35 niemen | 14.01.201319:11

Дървото със 100-те евро накрая е изял собственикът на хотела. Затова не е хубаво в днешно време да ти дължат пари, много по-добре е ти да дължиш. Тази историйка ми напомня за една друга в едно умряло селце през Втората световна. Глад, немотия, няма пари, пълна летаргия. И тогава се появява една консерва с риба, полска, произведена през 41-ва. Настава оживление, консервата се препродава многократно, вече има за какво да се говори, върви някакъв стокообмен. Ако питаш Дянков, икономиката направо е в подем. До момента, в който един изтрещял от глад не я изяжда. И селото отново потъва в летаргия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

34 Ben Dover | 14.01.201318:34

Това със 100-те евро като котката на Шрьодингер.Може и да стане ма ней мноу сигурно.
А инак утре отивам да ставам почетен гербераст/драскач.Ше викна и бабчето,че не й стига пенсийката.Евалата,уредих се в живота Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

33 паяка | 14.01.201318:31

Лъки, много даже внимавам. Но понеже скучко е Трендафил. Млъквам, щото сега вече изядох боя.
   

оценка

+0 -0