Webcafe

Quiz за президенти: В търсене на Името

Webcafe
13.06.2016, 13:50 (обновена 14.06.2016, 11:27)
Президентство

Снимка: © Sofia Photo Agency

Изискванията за "Дондуков" 2 са ясни. Но кой е човекът, който ги покрива?

Въпрос за милион: Кой ще бъде новият президент на България?

ГЕРБ отказва да обяви "ясното име" на своя кандидат за президент преди септември. БСП се опитва да се измъкне от мъртвата хватка на ултиматумите от страна на АБВ и в същото време да намери "широка лява кандидатура", която да влее свежа кръв в партията. "Патриотите" и "Атака" също са в разкрач: между лютата история на взаимната си непоносимост и съзнанието, че "няма вечни врагове, а само вечни интереси".

На този фон, някак твърде оптимистично, Реформаторският блок даде клетва да излезе единен за президентските избори и до края на юли да обяви кандидатската си двойка.

Задачата за избора на евентуалните фаворите обаче се оказва уравнение с десетки неизвестни. Всеки от лидерите на Блока вече даде заявка как си представя силуета на бъдещия коалиционен кандидат за президент - имена обаче липсват.

Ето някои от най-често залаганите ориентири от РБ:

* човек с политически опит, но не непременно партиен ("за мен политически опит е това, което имаше Жельо Желев в своето дисидентско качество", по Меглена Кунева)

* възможно е да бъде гражданска фигура с "много голям национален престиж"

* да обедини Реформаторския блок, така че всички симпатизанти да го харесват - включително извън средите на партийните ядра (по Меглена Кунева)

* да е реален коректив на управлението, гарант на външнополитическия курс на страната, стожер на отбраната и отбранителната способност (по Радан Кънев)

* да не е нито един от петимата председатели на партии от Реформаторския блок (по Даниел Вълчев)

* да бъде "и патриот, и десен, но не популист" (по Димитър Делчев)

* да бъде предложен / одобрен от Гражданския съвет на Реформаторския блок (по Божидар Лукарски) vs. да бъде избран на общ коалиционен конгрес вместо "от няколко лидери в някаква стаичка" (по Стоил Яков, ДСБ)

Пред скоба може би трябва да извадим и фактора, че който и да е кандидат-президентът на Реформаторския блок, вероятно ще бъде принуден да води много внимателна кампания срещу евентуалния избраник на ГЕРБ за наследник на Росен Плевнелиев - доколкото 4/5 от РБ продължава да подкрепя политиката на кабинета "Борисов".

И "докато умните се наумуват" до края на юли, ние отправяме предизвикателство към всички читатели:

Коя е личността, която според вас отговаря най-точно на условията за номинация за кандидат-президент, зададени от РБ?

Очакваме предположенията ви в коментарите.

Oще: божидар лукарски  даниел вълчев  димитър делчев  единна кандидатура за президент  жельо желев  избори  кандидат президент  меглена кунева  президентски избори  радан кънев  рб  референдум  реформаторски блок  росен плевнелиев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.