Webcafe

Лазар трябва да умре

Тома Захариев
07.02.2011, 15:53 (обновена 08.02.2011, 17:38)
лазар колев

Снимка: © БГНЕС

Изкуплението "Белнейски"...

След 5 години и една седмица от намирането на обезобразените тела на сестрите Росица и Христина Белнейски в местността Грамадите между Пещера и Брацигово, имаме почти уникален случай, в който следствието, прокуратурата и съдът са плеснали с ръце и са се прегърнали, за да дадат очакваното възмездие на прегладнелия за виновници народ. И да си измият лицето пред родителите на двете момичета, които пък внезапно намалиха сумата по гражданския иск с 1/3.

Първоначално майката Фани Белнейска смятала да поиска по 300 хиляди лева за всяка от дъщерите си, но после свали на 400 хиляди. Общо. Изглежда никой повече няма интерес това дело да векува - по думите на следователя Мартински, когото уважавана медия като бTV си позволи да покани сам в ефир преди седмици, за да разкаже как се е случило убийството. Без от студиото да поискат и мнението на защитата на единствения обвиняем.

"Вярвам, че Лазар Колев е сред техните убийци, но съм убедена, че не е бил сам", заяви за пореден път майката преди началото на делото. "Полиция, следствие и прокуратура трябва да си свършат работата докрай и да заловят и другия, погубил децата ми...", каза Фани.

Днес обаче Лазар Колев, спряган под сурдинка за "удобна жертва" на търсещите нещо-като-възмездие, изглежда предварително осъден - и от общественото мнение, и от властта, която - като приключи случая на 15 февруари, ще си отдъхне след цялото разнасяне на 35-те тома доказателства.

Това пролича още на първото заседание от насрочените 7 по делото за убийството (точно последното е на 15 февруари). Днес Пазарджишкият окръжен съд отхвърли искането на защитата на Колев за отвод на набюдаващия прокурор Димитрия Ганчева, позволила си да даде изявление пред медиите преди началото на процеса, в което се визира виновност на Лазар Колев.

Другите мотиви са, че прокурорът е извадил материали от досъдебното производство и те не бяха налични в наказателното. Сред тях са разпечатките от мобилния телефон на Колев, които показват, че той не е говорил в периода 28 - 31 януари 2006 г. от местопрестъплението (от Грамадите или от Брацигово), както и видеозаписи на преминаващите автомобили в периода на престъплението по пътя, който води за местността, където са убити момичетата. Според тях "Фолксваген Пасат Комби", какъвто е карал обвиняемият, не е преминавал - доказателство в полза на Колев.

Окръжният прокурор на Пазарджик все пак обясни, че няма пречка извадените томове да бъдат присъединени към делото, но съдът не прие искането на защитата на Лазар Колев с мотивите, че отстранените материали не може да свидетелстват за необективност от страна на обвинението - прокурорът преценява какви доказателства да бъдат предявени по делото...

А въпреки че психологическият профил на вероятния извършител съвпада на над 60-70% с всякаквите данни на Лазар Колев (както заяви Росен Йорданов, зам.-шеф на Института по психология на МВР), за разследването са похарчени над 100 000 лева. И пет години време. Обвинителният акт се оказа прекалено скъп  (всъщност най-скъпият в България), за да си позволи следствието да се изложи.

Иначе Йорданов обясни първоначалния пропуск на Лазар Колев с липсата на "координация между това кои хора се подават, дали те съответстват на този профил..."

Така мудността на системата почти заличи зловещите емоции, които предизвика това престъпление, и го замести с горчивата равносметка, че НЕ всеки е невинен до доказване противното.

А тъкмо обратното - особено в страна, в която дори четвъртата власт използва тоталитарни похвати, изтъквайки евентуалната вина на някого чрез фрагментиране на лумпенясалото му минало или цитирайки единствено психолозите от затвора, за да изгради профила му пред непрофесионалната любяща психотрилъри публика (задочните репортажи на Миролюба Бенатова от институции като Пазарджишкия затвор за рецидивисти или ТВУ-ата, в които е вилнял Колев, припокриващи се с тезата на следовател Мартински).

Иначе Мартински още не може да каже какъв е бил мотивът за действията на Лазар Колев (който пък няколко пъти се оплака, че е бил воден от следователя до прозорец на 5-ия етаж на НСлС с думите: "Хвърли се"). Мартински има много по-силен коз - нашето пасивно очакване смъртта на момичетата да бъде отмъстена по-скоро.

Преди 18 години започва т.нар. процес The West Memphis Three срещу трима тийнейджъри, осъдени за убийствата на три осемгодишни деца в Западен Мемфис, Арканзас, като единственият предполагаем мотив в случая е, че убийството е било част от сатанински ритуал.

Две от момчетата са осъдени на доживотен затвор, а третото на смърт. През 2010 г. той още не е умъртвен, но докато чака изпълнението на присъдата си, Джони Деп и Еди Ведър от "Pearl Jam" правят благотворителен концерт в полза на осъдените, за да съберат сума за адвокатски и съдебни такси заради поисканото ново изслушване.

Все едно няколко родни звезди да призоват от сцената обществото да бъде категорично убедено, че този е истинският виновник за зверската смърт на двете момичета.

Нашите обаче се готвят за Евровизия.

Oще: адвокат  белнейски  дело  защита  лазар колев  марковски  мартински  прокоратура  следствие  убийство 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.02.2011, 11:56

36 Nora Pencheva | 16.02.201112:03

Подобно заглавие на статия ме кара да настръхвам от ужас, може би следващата статия ще бъде "Лазаре стани!", а г-н Захариев ще се прекъсти на Исус? Като цяло изобщо НЕ разбрах, какъв е смисъла от подобна статия и какво иска да ни каже "автора". Да не забравяме случая с Ваньо Александров, който под натиска на общественото мнение беше осъден без изобщо да е виновен, никой няма право да се разпорежда с човешкия живот, било то и в заглавие на статия, предполагам "автора" е достатъчно добре запознат със силата на "словото", слагам го в кавички, защото не съм убедена, че в случая написаното отговаря на нещо подобно. Надявам се, критиката да е конструктивна и другия път да прочета нещо, което ми допада. Поздрави, Нора
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

35 stg | 11.02.201115:21

Момичетата били починали след като ги ударил джип

хм кво да правим сега като тоя дебил не е имал джип ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.09.2010, 15:16

34 OrchiiDea | 10.02.201115:31

Тя майката се извъди голяма компетенция! Ако си беше само обикновена майка - нямаше да си пусне децата сами по нощите, още по-малко да не ги потърси 4 дни! Срамота! Толкова е противна! Спомням си като правиха 40 на момичетата - в цял Пазарджик жените реват - тя ръфа мазни баници на пазара!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

33 stg | 10.02.201112:48

Thea Atanasova, твоята теза е че тоя е противна личност с което съм съгласен, и престъпник с което е съгласен и съдът и го вкарал в затвора и следователно е извършил и това престъпление, хубаво е че си толкова загрижена истинските престъпници да останата на свобода
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

32 Thea Atanasova | 08.02.201117:48

Най-накрая някой да каже нещо смислено. А и ми е интересно какъв може да бъде мотива за изнасилване?!?!?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.02.2011, 17:30

31 Emilat | 08.02.201117:37

Стига с тоя мотив! Не е необходимо да се докаже наличието на мотив, за да се приеме, че едно престъпление е доказано. Това с мотива се набива в главите от гледане на американски филми и слушане на недомислия като Кана Рачева и Миролюба Бенатова по телевизора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

30 Thea Atanasova | 08.02.201117:23

"Вярвам, че Лазар Колев е сред техните убийци, но съм убедена, че не е бил сам", заяви за пореден път майката преди началото на делото.
Това казва майката и според ГАРО аз не съм на нейна страна... Смешно взе да става...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

29 boris | 08.02.201117:20

Thea Atanasova
----------------------------------------
А тогава не ти ли минава през ума, че ако случайно Колев е невинен или е само съучастник, но въпреки това съдът го осъди, със смешните си мотиви които чувам, ТО ИСТИНСКИЯТ УБИЕЦ ЩЕ ОСТАНЕ НА СВОБОДА!? Това ли е страната на родителите? Това ли искат те?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.07.2010, 22:56

28 garo | 08.02.201117:09

@ тейо, тейо, вижте и майката какво казва и наистина застанете на нейна страна, боже колко глупост има на тоя свят
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

27 Thea Atanasova | 08.02.201117:06

2 години за изнасилване си е чиста гаргара, а не изтърпяване на наказание. Но извинете, че аз заставам на страната на майките на убитите деца, които чакат 5 години за някакво възмездие. И би трябвало всички да са на тяхна страна, а не обратното. Не да се търсят грешки в системата, а да се търси как да се донесе утеха за хората, които са страдали и продължават да страдат заради бездушието на околните. Защото това, което ми говорите показва чисто бездушие.
   

оценка

+0 -0