Webcafe

Силициева долина на 4-ти километър

Петър Николов
21.05.2012, 15:43 (обновена 26.05.2012, 09:32)
Росен Плевнелиев

Снимка: © Sofia photo agency

Да строим живота нов

Президентът го сърбят ръцете да строи. След хит №1 в плейлистата му - санирането и всички произтичащи от него благоприятности като например намаление на сметки с примерно петдесетачка (макар че вноската по кредита, който едно домакинство ще тегли, ще е по-голяма), следва хит №2 - за нов  бизнес парк. Този път и хай и тек.

Това стана ясно от анонсираната от Росен Плевнелиев в САЩ новина за София тех парк, който държавата се кани да финансира изцяло от европейските фондове по Оперативна програма "Конкурентоспособност" - заложени били 100 млн. лева.

Сто милиона за какво?

Музей, технологичен център, офис сграда. Да прескочим темата за музея, която е, меко казано, смущаваща поради основния въпрос: Какви български хай тек експонати ще съдържа този музей? Вероятно компютри "Правец" и ИНКО, а за разнообразие - по един електрокар и чушкопек заедно с бутилка "Веро" (висока технология при соца). (А чушкопекът заради непреходната му стойност - няма българин, който да не обича лютеница, и дори Бербатов си призна, че къта бурканче в хладилника.)

В София, по последни данни, е пълно със свободни офис сгради. Според анализ на Colliers International от май т.г. незаетите офис площи в столицата са 25.4%. При това още преди да са завършени огромните офис сгради, които се строят - едната на ъгъла на бул. "Димитър Несторов" и бул. "П. Ю. Тодоров", на бул. "България" и "Витоша", както и офисите в най-големия мол, който се строи.

Но извън тях, за нуждите на проекта, БАН разполага с достатъчно голям сграден фонд, който - с известни инвестиции за ремонт, но не и 100 милиона, би могъл да служи за целта на високотехнологичен парк. Вместо да се строи поредната бизнес сграда. Разбира се, това би било добре за строителните предприемачи, от чиито среди произлиза и президентът ни, но дали е икономически целесъобразно.

В крайна сметка фундаментът на един хай тек парк не са точно сградите. Освен сграда, БАН би могъл да бъде естествен център за такъв парк, стига обаче лабораториите от 60-70-те години на миналия век да получат съвременно оборудване. Стига фонд "Наука" да не разчита на милозливото сърце на премиера Борисов за някакви допълнителни 4-5 милиона лева.

Защото, дори и стоте милиона лева от ОП "Конкурентоспособност" да отидат в джобовете на няколко строителни фирми, оттам нататък те не могат да възпроизведат като добавена стойност нито лев отгоре. Никой обаче не обяснява защо е решено средствата от програмата, които принципно са за няколко технопарка, да се вложат само в един. От младичкия министър на икономиката, туризма и енергетиката не може да се очаква обяснение - той е изпълнител. Но Делян Добрев, със сигурност без да иска, се изтърва, че идеята е на премиера Борисов и главния архитект на София Петър Диков.

Бетонът не ражда добавена стойност

Мислейки в посока на кофраж, бетон и зидария, президентът не казва какви фирми, научни институти, факултети на университети и на какъв принцип ще могат да влязат в хай тек парка. Свободен ли ще е достъпът или ще има сито или... Все пак, за целта е необходимо някакво проучване, идея. За високи технологии при това правителство се говори само в една стратегия на МИЕТ, когато министър на икономиката, енергетиката и туризма беше Трайчо Трайков.

Според нея в следващите 10 години българската икономика ще се фокусира върху няколко сектора, където би могла да се утвърди като лидер в иновациите: информационните технологии и аутсорсингът, чистите и биотехнологиите, свързани с хранителната и земеделската индустрия, здравеопазването и туризмът.

Измина една година от представянето й, но факт е само фокусът.

А Плевнелиев знае, че има терен - на Министерството на отбраната, към 4-ти километър, където кабинетът на тройната коалиция се канеше да строи втори Министерски съвет - за 5 министерства и 3 държавни агенции. Това са близо 500 000 кв. м. Президентът ни е сред малцината, които са съвършено наясно с терените в София, как вървят и пр. - този нюх му помогна при създаването на бизнес парка. Тази материя му е така позната както македонските националосвободителни борби на Георги Първанов.

Става въпрос за мястото на Културно-информационния център на агенцията и ВВС на бул. "Цариградско шосе" на 4-ти километър. Предишното правителство се канеше да инвестира неколкостотин милиона лева...

Да се върнем години назад

Преди близо петнайсетина години, по време на кабинета Костов, тогавашният вицепремиер Александър Божков подготви първия и единствен досега у нас законопроект за високотехнологичните паркове.

Законопроектът, най-общо казано, предвиждаше университетите с техните бази да станат центрове на хай тек паркове, но срещу това държавата да предвиди определени преференции - данъчни и др. Например даваше им се право да избират дали да бъдат облагани с данък печалба или 1.5% от стойността на получените от дейността приходи, сградите в парка бяха освободени от данък сгради и т.н.

Неравностойното данъчно третиране и съмнения за лобизъм препънаха проекта, който влезе в парламента и там си остана поради нежеланието на премиера Иван Костов и финансовия министър Муравей Радев да му дадат зелена светлина.

Обвиненията в лобизъм бяха заради съвместния проект на България и магната Джордж Сорос "Рила сълюшънс" за разработване на софтуерни продукти, които да се реализират на запад. Някои решиха, че стратегията за високите технологии и закона за хай тек парковете се правят заради този проект поради факта, че в разработването им участваха хора от "Отворено общество" като Георги Прохаски, Гроздан Караджов и др. И с мръсната вода изхвърлиха и бебето.

България не беше член на ЕС и ако, следвайки съветите на проф. Джефри Сакс, бяхме извели два сектора като приоритетни - земеделие и високи технологии, може би днес биоземеделието и хай тек парковете щяха да са се случили като в Ирландия. Вместо да ги четем по несбъднати стратегии.

Фирмите в България, които работят по проекти на големи компании като разработчици на софтуер, си ги има - с или без хай тек парк, чийто фокус щял да е "пазарна реализация на иновационни продукти". Проблемът не е в липсата му, а в неработещата като цяло държава, с цялата й бюрокрация, корупция и липса на достатъчно качествени административни услуги.

А Божков беше визионер. Законопроектът даваше възможност наука и бизнес да се срещнат с помощта на държавата. Паркът не е печеливша организация и не разпределя дивиденти, а управлява фондове и привлича рискови капитали, пишеше в проекта.

"Високотехнологичен парк могат да учредят държавата, общините, висшите училища, БАН, едноличните търговски дружества с държавно или общинско участие и други юридически и физически лица. Всеки учредител на парка прави задължително вноска в пари, вещни права и/или права върху интелектуална собственост или друго имущество".

Но стига толкова за мъртвородени законопроекти. Причината да ги припомним е, че управленците ни съвсем сериозно взеха да се изживяват като строители на съвременна България - в буквалния смисъл. В съседна Македония властта наблъска столицата със статуи, у нас се канят да го направят с бизнес сгради. Все в името на едно и също - кипи труд, създава се заетост.

Защо? Има предостатъчно. Вместо да се влагат пари в строително-монтажни дейности, по-добре в програми за университетите, където да гостуват известни лектори, онлайн курсове, изобщо обучение, което да създаде висококвалифицирани специалисти, изследователски центрове.

Машината е задвижена. Делян Добрев вече заяви, "идеята за българската Силициева долина излиза от сферата на идеите и започва работата".

"Тази седмица смятам да регистрирам компания, която е дъщерна на "Индустриални зони", която ще е "София тех" и тя ще започне реално работата по развитието на този проект по отношение на промяна на собствеността на терена, проектиране на инфраструктурата и реално развитието на този проект", каза Добрев.

3 милиона лева за първоначален капитал се вземат именно от Национална компания "Индустриални зони" ЕАД, създадена от предишното правителство, което вкара милиони там за изграждане на индустриални зони. Имаше една такава идея, помните ли я, да има поне 10-12 такива зони в БГ, родена през пролетта на 2009-а?

Не бива да живеем от днес за утре, казва мъдро настоящият ни президент. Ама разбира се, г-н президент, обаче що почваме от мистрията, а не от образованието? И как така толкова бързо се реши тоя хай тек парк - анонсирате го в САЩ, а министърът изкозирува тутакси оттук.

Само да не стане като военното НДК, дето години наред се чудеха какво да го правят и най-накрая му намериха предназначението - за магистратите.

Ами оня суперкомпютър на IBM Блу джийн, който не е известно каква работа върши, в музея "Джон Атанасов" ли ще го турите или в някоя лаборатория. Впрочем, имаше и държавна компания "Български технологичен център" с капитал от 50 млн. лева. Леле, леле...

Oще: високи технологии  индустриални зони  президент  росен плевнелиев  силициева долина  софия тех парк  хай тек  четвърти километър 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.03.2011, 12:51

28 blue | 25.05.201214:53

(45 + 20)г селекция по тъпота, слагачество и шуробаджанащина си казва тежката дума!!!
Бездарността на тия индивиди и от малкия екран може да я уловиш!
Затова и световните им "партньори" толкова много ги обичат, също като кварталната к**ва!!! За пет пари не става, но е лесна и на една ръка разстояние!!!
Единствената причина да виреят е скотското мислене на голяма част от населението, уви!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2010, 20:00

27 Улдин | 25.05.201207:48

Когато умният човек се захваща с някаква работа, никога не бие барабана, та останалите да разберат "колко е умен и голям специалист" и каква велика работа ще свърши, за разлика от глупака, за когото е валидно правилото "колкото е по-голяма и по-празна тенекията му, толкова по-силно кънти". Ако от три пъти не се сетите за кого става дума, няма как да Ви се помогне! Но освен за последния, подобно поведение е характерно и за мошениците, когато са надушили плячка в някоя обща собственост - в случая 100 милиона евро от някаква си "програма". Виж предното изречение. А и защо да не опитат пак да оберат глупаците, след като толкова години непрекъснато им вадят залъка от устата, а те пак си ги избират да ги доят и стрижат. Бройте парите от тази програма за вече ограбени, както стана със скътаните парички от предните, анатемосвани от кратуната, управници!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

26 fALLEN | 23.05.201223:30

няма кой да го посъветва, щото той е мегатъпак заобиколен от още по-големи тъпанари.

на гол гъз ще сме с техно-парк. тоя кретен чува ли се кви простотии ги ръси изобщо? Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2012, 23:08

25 python123 | 23.05.201223:27

Уважаеми Дами и Господа Господин Президент

Считам че идеята Ви е уникална и напредничава но за мое съжаление вървите в грешна посока. 100 млн. са много пари а с тях може да се направи много повече.
Бэлгарските учени имат нужда от кеш за книги обучение закупуване на компоненти и техника за построяването на прототипи или изобретения. Със сто милиона могат да се финансират хиляди средно големи проекти а стаи и офиси все ще се намерят. Аз обичам да се уча и винаги съм се учил от чуждия опит - от престоя ми в Америка научих че там се правят инкубатори - макар и финансирани от частни инвеститори те казват че от десет идеи поне една ще заработи и инвестицията ще се върне. От опита ми в Европа видях в Прага един изоставен технологичен парк - а в Чехия от години хай-тек шоуто се премести в Бърно - всичко е толкова просто. Дайте стоте милиона на хората да си покрият разходите за наука и развой и тогава България може да цъфне. Но явно няма кой да Ви посъветва за това защото в държавната администрация и БАН всичко е прогнило. Да сте видели в Джобс обява за държавен чиновник или дори министър? Аз не съм - всичко е шуробаджанащина. Лошото е че талантливите хора остават извън държавната администрация. Така талантливите инженери ще останат зад борда и на вашият силиконов център.

Поздрави
Ноунейм
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

24 greenstreet | 23.05.201210:45

Макалистър, нещо си се издул, полека да не се пукнеш Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2010, 09:42

23 marsn | 23.05.201210:30

Кретени! Соца има дълго да си го спомняте! Вие сте пълни неграмотници! Само чушкопекът ли ви е известен от времето на соца?! Ясно! Били сте малки деца и сте обичали лютеницата, приготвена от баба ви! Тогава не пишете по тема, която не познавате! Пишете какво е направено за тези почти 23 години на "преход" и на "демокрация"! Явно вие сте на възрастта на тази "демокрацията" ... Преход към какво? Демокрация? Къде я виждате тази демокрация?! Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

22 fALLEN | 23.05.201200:05

на тоя му трябва нов силициев, или най-добре позитронен (ако си спомняте) мозък. то бива деилност и малоумие на повърхността, докато го играе много вдъхновен, а надолу кво става... абе Аферим, дето се вика. Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

21 MacAllister | 22.05.201223:12

Миле да не играеш kingdom rush? И аз нещо днеска на глас повтарях след компютъра "headshot" та ... Усмивка.

А като чуя някой да разсъждава за инвестиции - самото използване на тая дума от българин (пък напоследък и не само) ми пуска bull-shit алармата. И със статията не съм съгласен, авторът малко хвърля алтернативи, както му дойде, колкото да има някакви от обичайните. От образование има нужда ама яко, никакви топ специалисти не се "произвеждат", че ей така просто да се инвестира в подобни "заводи". Аз наистина съм доста добър в работата си, но каквото мога го намирам за необходима подготовка, не за някаква кой знае каква изключителна история. Може и да не ми е неприятно да ме приемат за някакъв полу-бог, но не съм чак толкова податлив на комплименти, че да не се чувствам притеснен, че колегите ми, които би трявало да имат поне близка до моята подготовка - нямат. Това е масово, дори и хората с големи претенции най-често просто поназнайват по нещо повече, но много рядко имат дълбоко разбиране за всичко онова, с което се занимават, че поне да знаят какво не знаят и да могат да създават нещо ново, а не да се пънат на въпроса "как се прави" питайки Гугъл.

На Запад положението не е кой знае колко по-добро, тъй че не знам и какви преподаватели ще каним, да не говорим, че ръководната роля и медийния престиж на такива инвеститори и менажери като оня по-долу е превърнало творчеството в нещо с етикет "тоя си губи времето да експериментира"м а сглобяването на нещо, което не разбираш от части, които не разбираш дори дали си пасват се счита за "правилния път", защото "и другите правят така".

Тия проблем най-личат в ИТ, но са нападнали всичко що е наука и технология и ако не се промени изцяло начина, по който се подхожда ще се залъгваме още 20 години, че напредваме, а всъщност изоставаме на светлинни години дори от полу и напълно самоуките пионери на Силиконовата долина.

Сега живеем в такова време, че една фирма от десетина свестни програмисти с водещ някой дето не се притеснява да мисли може да удави половината "велики" ИТ корпорации, ако се намери някой да я финансира (което ще му струва няколко процента от тия 100 милиона дето ги дъвчем).

Абе не може болното ни общество (имам пред вид не българското, а всичко дето се води Западна култура) да роди здрави идеи. Корпоративната проказа трябва да се премахне преди да ни вкара в историята като порендата повяхнала цивилизация. Като го казвам не ме бройте ляв, че ще ви бия ;) - корпорациите са леви метастази убиващи капитализма, а не обратното, както мнозина се опитват да ви убедят.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

20 Mile Manolov | 22.05.201220:56

паяка... хедшот!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

19 Mile Manolov | 22.05.201219:11

засега само силиконова долина ше се открива... стига да стане ощИ малко по-модерно нови цици на 16 годин muhihihihi
   

оценка

+0 -0