Webcafe

Как една частна фирма (не) пази парка "Заимов"

Webcafe.bg
19.03.2013, 14:53 (обновена 19.03.2013, 15:30)
жена, парк, размисъл

Снимка: © Sofia Photo Agency

Кой всъщност следи за това как фирма Боду СОД, която охранява парка Заимов, се справя със задълженията си

Паркът Заимов, или Оборище, все едно, като всеки парк започна да се пълни. Време му е, идва пролет. Само че на едни хора, които живеят край парка и ежедневно го посещават, не им харесва начина, по който общината и наетата от нея частна фирма се грижат за тези зелени площи - и сигурността на столичани.

Нито районното кметство обаче, нито охранителната фирма са си направили труда да отговорят на няколко запитвания, изпратени от "Граждани за Оборище". Публикуваме историята, така както ни я представи Митко Станков - и очакваме отговорите на запитаните.

"Написах писмо (на 10 март 2013) до госпожа Фикирлийска - кмет на община Оборище (oborishte@so-oborishte.com), както и до г-н Нинов - изпълнителен директор на Боду Сод (ninov@bodusod.bg), в който email поставих въпроси, които вълнуват много от живеещите около парка относно опазването на обществения ред, сигурността и имуществото в парка.

Не получих никакъв отговор и от двамата адресати.

  1. Защо общината не смята за необходимо да отговаря на въпроси на гражданин или граждани? Защото ни смята за поданици, които не заслужават внимание? Или защото отговорите ще са неудовлетворителни? Или поради друга причина?
  2. Защо частната фирма, на която се плаща с обществени средства, също не смята за нужно да комуникира, с тези които фактически й плащат?
  3. Интересен факт е, че охраната на парка, а предполагам и на много други обществени обекти в София, е преминала от общинска фирма Егида в Боду СОД. Това означава ли, че държавата, респективно общината, нямат сили и желание да опазват обществения ред? Интересен факт в тази посока е, че и самата община, както и КАТ-София са с частна охрана?!
  4. Какви са задълженията на охранителната фирма по опазване на реда, сигурността и имуществото в парка и каква отговорност носи фирмата при неизпълнение на задълженията си? Кой следи за изпълненията на задълженията й и как я санкционира.

Какво пише в писмото, което още е без отговор

Уважаеми господин Нинов, Уважаема госпожо Кмет,

Обръщаме се към вас с молба да ни информирате за задълженията и отговорностите, които фирма Боду-СОД има към охраната на парк Оборище/Заимов! Молбата ни е мотивирана от наблюденията, които имаме от последния месец върху чистотата и сигурността в парка; със съжаление ще отбележим, че констатациите ни в тази посока не са позитивни.

Още в първите топли дни наблюдаваме прояви на явно противообществено поведение - увреждане на пейки и съоръжения, масово замърсяване, злоупотреба с алкохол, уриниране дори в детските площадки пред очите на децата. Често ставаме свидетели и на нараняване на деца и домашни животни от натрошени бутилки в тревните площи.

Всички тези прояви остават несанкционирани от охраната на парка. Нещо повече - представителят на охранителната фирма не напуска будката, а и често спи. Никога, подчертаваме го най-отговорно, вашият охранител не извършва обиколка на парка, по време на която да предотврати тези прояви или да ги санкционира.

В случай че оспорвате тази констатация ви каним, в присъствието на медии, да направим заедно обиколка на парка, за да констатираме заедно състоянието му! Ние сме силно обезпокоени, че ако тази тенденция продължи, предвид наближаващия пролетно-летен период, паркът Оборище/Заимов не само, че няма да предложат ефективна рекреация на гражданите на столицата, но и може да бъде опасен за здравето.

Във връзка с това ви молим и настояваме да получим разяснения за поетите ангажименти от фирма Боду-СОД, както и системата за контрол върху нейната дейност на територията на парка, както и санкциите, които тя следва да носи при неспазване на горепосочените.

Вярвам, че ще се съгласите, че като данъкоплатци и граждани на София имаме право да бъдем информирани, как се изразходват средствата за сигурност - нашата и на нашите деца! Надявам се, че в едноседмичен срок ще получим отговор на поставените въпроси.

Нашата загриженост се споделя и от други обществени обществени организации, заедно с които няма да се поколебаем да предприемем необходимите граждански действия за защита на чистотата, реда и законността в района, в който живеем!

С уважение, Митко Станков

Граждани за Оборище

Oще: боду сод  граждани за оборище  община  охранители  парк заимов  фирма 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.10.2012, 13:52

10 Sve Sla | 21.03.201311:28

До #6:
Струва Ви се, че парка е чист, защото още е м. март и е сравнително хладно. Нека се позатопли, и щом стане приятено да се разхождаш през нощта, човек ще види и чуе (особено пък това) вакханалията на "градските къмпингари".

Ако Ви се разхожда между 23ч. и 04ч. през нощта ще се убедите сам като чуете воя и красъците на впиянчените любители на паркове. Парк, Безплатна работа, Кеф!

А на другия ден, по светло ще видите новите попълнения:
- счупени пейки. Те пари не струват на никой данъкоплатец!;
- белите салфетки до осраното между борчетата - на всеки 100-200м., от към по-закътаната страна, покрай блоковете (там не се чисти от лелките, но и те не са длъжни да чистят на тия животни!). Впрочем има 1 химическа тоалетна, но често е толкова воняща, особено в най-горещите дни, че е невъзможо да си помислиш да я ползваш;
- счупените стъкла от разбити в земята бутилки, които стърчат опасно, но - на кой му пука!;
- за торбичките и пластмасовите бутилки, какво да говорим - те вероятно влизат в категорията на супер безобидното. К'во пък толкова, нали!

Така, че има много за оправяне ! Сбърканите мозъци, дето си правят кефа за обща сметка нямаше да могат да минават метър години наред, ако има действително работеща администрация, която да признае проблема и да вземе адекватни мерки. Но, що не ги взима - или отбива номера, или не вижда проблем!

От корист или от глупост???!!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

9 паяка | 20.03.201311:37

Не стоят на течение, не са усетили колко са им проветриви местата, затова си трайкат.
Днес получих лично съобщение във ФБ от моя бивша съученичка, която е придседател на комисия в СОС. Това съобщение е отговор на мое лично поздравително и уведомително съобщение към нея от месец май миналата година, с което й съобщавах за среща на класа. Тя едва СЕГА, с голяма радост го видяла. Айде, де, ние рупаме думатити с колцити. Много беше заета и важна като обикаляше телевизиите, ама сега като им духнаха под опашките, се сетиха, че има и други неща, освен кариерите, а пък и трябва да се ухажва електората... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

8 KingoftheROAD | 20.03.201310:44

Че военните и МВР/КАТ толкова ли са тъпи, че не могат да обучат и поддържат изрядно и охранително звено? Или пак далавераимпекс за някои определи фирмички, собственост на когото трябва?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 17:23

7 Dimitar Buildebrandov | 20.03.201310:21

Съгласен съм, че оутсорсингът е нормална практика, но не съм чувал някой да го прави за основната си дейност, нали? не вярвам west point да наема пенсионери от частна фирма, за да охраняват сградата и прилежащите територии....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.03.2013, 10:17

6 Михаил Шехтанов | 20.03.201310:17

Parka se 4isti sravnitelno dobre!!! No ohranata naistina ne tova za koeto ni q pokazvat!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.10.2011, 09:32

5 Jordan Jordanov | 20.03.201310:01

Нормално е да се аутсорсват дейности извън основната.
Навсякъде по света охраната на определени обекти, храненето, доставките, транспорта и т.н. се аутсорсва на външни фирми от министерствата на отбраната, за армията се оставя участието в основните бойни действия.
Другите страни също не са застраховани от спазване на задълженията - скандалите Блякуотър в Ирак например
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.12.2011, 17:23

4 Dimitar Buildebrandov | 20.03.201308:26

Интересен факт е, че охраната на Военна Академия също е поверена на частна фирма. Излиза, че МВР и МО, които осигуряват националната сигурност плащат на частни фирми, за да охраняват тях?!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.03.2013, 00:06

3 Софийски Обществен съвет | 20.03.201300:17

Г-н Митко Станков, моля, свържете се с нас за да ви съдействаме в по-нататъшните действия. Поздрави за гражданската ви активност! http://sofia-sos.org
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 09.10.2012, 13:52

2 Sve Sla | 19.03.201321:09

Мммм цъфти, цъфти паркчето - орат го със счупени пейки и бутилки и после го торят и го поливат с .... Направо цъфти!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.02.2013, 12:16

1 Пчеличка | 19.03.201320:37

Защо частната фирма да пази нещо и да го поддържа, като вече е усвоила парите от нашите данъци, а г-жа Кметицата защо да отговаря на питания на тези слабоумници гражданите...
Наглост и арогантност в най-чист вид, интересно е от коя политическа партия е избрана госпожата...
А за София това е типично, дори и след обявяване на синята зона за незаконна от съда, общината продължава да прибира пари ор гражданите и ще трябва да я съдим, за да си ги върнем...ГРОБ , ГРОБ
   

оценка

+0 -0