Webcafe

Един килограм българи, моля

Цветана Георгиева
11.11.2014, 18:49 (обновена 14.11.2014, 20:24)
Опашка пред изборната секция в Ню Йорк на парламентарните избори

Снимка: © Webcafe.bg

Удостоверението за произход е задължително за желаещите да придобият българско гражданство по натурализация

На снимката: Опашка през избирателна секция в Ню Йорк

Умната и красива Ива Йорданова я забравихме. А и не тя е проблемът на Държавната агенция за българите в чужбина. Преди дни проверка на Министерски съвет потвърди неприятния факт, който звучи из периферията на публичния дебат от поне година - ДАБЧ издава неправомерно стотици удостоверения за български произход на хора, които чисто и просто нямат такъв, отваряйки им широко вратите към заветното българско гражданство.

Става дума за диаспората на Балканите, в Украйна и в Молдова - и много често това са случаи, в които българският паспорт или лична карта служи просто като „виза" за Западна Европа. Едно е твърдението, че защитаваш общностите ни зад граница, като ефектът е да ги отпращаш още по-далеч. Друго е да признаваш български произход на хора, които очевидно го нямат, но пък могат лесно да си го осигурят.

Проблемите там не са единични, а системни

ДАБЧ злоупотребява с най-важното правомощие, което законът й вмени през 2010 г. по идея на Божидар Димитров - задължителното признаването на български произход, което би трябвало да гарантира, че „новите българи" имат поне един родител с български корен - и така ги въведе в процедурата по сдобиване с паспорт, която се извършва от Министерството на правосъдието.

Такива са изводите от поредната проверка на Инспектората към МС, която установи порочна практика при издаването на удостоверения за български произход - липса на съществени документи, изисквани по закони, на легализирани на български език актове за раждане, мними интервюта и двойни стандарти, което издава неефективност, безотчетност и корупция.

През февруари т.г. Върховната административна прокуратура установи стотици подобни нарушения - 717 при 810 случайно избрани преписки от 2011 г. до 2013 г. (89% нарушения). Най-големите късметлии са от Албания, Македония и Косово, има признати българчета и от Близкия изток.

Докладът възроди исканията агенцията да бъде закрита като самостоятелно звено и да се преобразува в дирекция към Министерството на външните работи, чиито посолства и консулства така или иначе имат задачата да приемат заявленията на кандидат-българите.

Тогава в. „Труд" писа, че чиновниците от ДАБЧ издават удостоверения за български произход на базата на 4 книги, сред които "Не заблудата, а лъжата за гагаузите" от Емил Боев, "Майка България и нейните чеда" от Йордан Колев и два сборника за българите в Албания. По същото време Дойче Веле публикува тарифата за сдобиване с удостоверения по произход - 1000 евро.

Има случаи, в които удостоверения по произход се издават само въз основата на членство на странни организации, които не са признати официално от ДАБЧ като представителите на българите, живеещи в чужбина, например дружество "Просперитет Голо бърдо" - Тирана.

Няма лошо да искаш да върнеш отнетото гражданство на десетки хора с българско самосъзнание, откъснати на стотици километри и няколко поколения от родината. Лошото е допуснеш това да бъде не процедура със сериозни изисквания и затегнат контрол, а бърза и лесна търговия под масата, която облагодетелства с български паспорти хора, нямащи нито общо с България.

Време за реформи

Ето това би трябвало да е съществената работа на шефа на Агенцията за българите в чужбина, а не създаване на групи във Facebook за връзка със сънародниците ни зад граница, които така или иначе отдавна са открили топлата вода и използват социалните мрежи, за да се самоорганизират, включително и когато стане дума за гласуване.

Препоръката на институциите е да бъде приет правилник за прилагане на Закона за българите, живеещи извън Република България, нов закон за издаване на удостоверения по произход или правителствена наредба, но единствената осезаема промяна, която настъпи беше уволнението на Йордан Янев, и.д. председател, който твърдеше, че незаконни практики няма, и назначението на Ива Йорданова.

И звучи като наистина лесна реформа, която може да извърши новото правителство. Защото ДАБЧ не е единствената иначе незабележима по изяви, скромна по бюджет и мнима по състав администрация, имаща важни функции. Но все от някъде трябва да се започне. А в този случай става дума за български паспорт.

Oще: администрация  българи  дабч  диаспора  държавна агенция за българите в чужлина  закон  ива йорданова  корупция  паспорт  процедура  реформи  удостоверения за произход 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.