Webcafe

А защо не филиал на Симеоново във Видин

Борис Христов
26.10.2012, 15:18 (обновена 28.10.2012, 16:27)
Сергей Игнатов

Снимка: © БГНЕС

Когато Искра Фидосова обещаваше университет на Лом за местните избори, много се смяхме. Е, пенсионираният бивш шеф на ломската полиция Иво Иванов спечели кметския пост, но по всичко личи, че в Лом ВУЗ няма да има.

Жалко. След време някой негов възпитаник може да поеме към парламента както г-жа Фидосова, завършила изнесен в родния й град Монтана правен факултет, днес е шеф на правната комисия в 41-ото НС.

Но ВУЗ ще има във Видин, така обеща просветният министър Сергей Игнатов на съгражданите си. Процедурата е задвижена, в следващия мандат умиращият град може и да се сдобие с филиал на Софийския университет - някакъв хуманитарен. Нищо, че от Видин искаха технически. Така освен роми-дедесари от видинския квартал "Нов път", Видин ще произвежда и поредна партида непотребни висшисти - чрез поредното 54-о висше учебно заведение в България.

А СУ, който едва смогва да запълни факултетите си, обявявайки върволица приеми, сега ще е принуден от Игнатов да разкрива филиал. Но работа на просветния министър ли е да нарежда на един университет - в крайна сметка има автономия на висшите учебни заведения в България.

Защо не нареди на Нов български, като негов бивш ректор? Ако навремето го принудиха да направи ВУЗ от полувисшия библиотекарски и да разреши Политехническия в Перник, сега за водач на листа ли иска да "заработи"... Всичко обещава ГЕРБ на Видин - пътища и ВУЗ, ама в другия мандат.

Игнатов с патос и красноречие обяснява защо трябва университет на тая гола поляна. "Видин заслужава да се превърне в университетски център. Той е най-близо до сърцето на Европа - Виена, и по снимки от 19-и век си личи, че момите тук още тогава са били облечени с европейски дрехи..."(Можеше да препоръча един български автор, описал чудесно онази европеизация на Видин - Владимир Зарев и трилогията му "Битието", "Изходът" и "Законът".)

А благодарение на един унгарски емигрант, Шафрани, тук се е играло и първото театрално представление в България - през 1849 (заради Михай Шафрани после наричали един определен вид жени "шафрантии", но това вече е друга тема).

Всъщност във Видин може да се открие филиал - на Академията на МВР. Ето три аргумента за това, не като онези на Игнатов за видинските моми в началото на миналия век: догодина МВР се кани да назначава още 2000 нови полицаи, напливът за работа там е най-голям, а средната заплата най-висока. И така ще бъде и във втория мандат на ГЕРБ. Със сигурност завършилите ще започнат работа. Ако ли не полицейско вузче, поне училище за сержанти да отворят. Пак ще е от полза.

А навремето Европа наистина е влязла в България през Видин. Е, сега свършва там.

Oще: видин  сергей игнатов  су  филиал 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.01.2011, 10:03

6 Valentin Popov | 30.10.201214:15

Пълни глупости!!! Дори на времето имаше гласуване за университет сякаш гласуваме за кмет. по райони ала бала, хахаха. така и така не направиха филиала на Швейцарския, но щеше да е на центъра, а не в циганската махала, както говорят за този другия. а слуха за мвр филиалче е почти невероятен, аз не знам дали изобщо ще се развие нещо различно от оръжие, наркотици и проституция след като направят моста. хората вече са се махнали...или поне тези, които имаха възможност да го направят. младите, които са все още в града са тук, защото или учат, или защото нямат възможност да се махнат заради родители, средства и др. причини... много лошо, но това е ...ЕВРОПА ! хахаха европа... моля Ви се!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.10.2010, 15:43

5 МиГ-29 ОВТ | 29.10.201211:29

Тия ако наистина са решили да правят университет от базата на "Бастилията", значи нещата не вървят на добре. Едно време същата тази т.нар "Бастилия" (или строителния техникум) приемаше всички онези, които не можеха да се класират да учат за друго различно от зидаро-мазачи. Само си представете гледката - отивате на лекции, излизате да пушите една цигара и от другата страна на улицата виждате циганското гето. Шокиран
Между другото какво стана с филиала на Швейцарския технически университет, за който толкова много се говореше преди около четири-пет години?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.01.2011, 18:57

4 Milen Marinov | 27.10.201213:50

За пореден път се гаврят. Преди много години имаше проекти за филиал на технически университет във Видин. Уви, дойдоха други времена, затвориха и Видахим и завода за ризи и за режещи инструменти и за помпи...и решиха- ВУЗ във видин да няма- едно,че няма база..друго- че няма и хора, да ходят там по София иТърново. И ако СУ не може да събере хора- знаете ли какво е в Шуменския университет...
И сега Сергей ще изнасили СУ за поредния педгогически университет във Видин. Нищо, че във Враца има филиал на Търново, произвеждащ неграмотни педагози.
Та да излязат още някакви люде с тапии за даскали.

Нали страната ще развива земеделие- защо не откриха филиал на Селскостопанския?

И другото- идеята е университета да се помещава в бившата сграда на строителния техникум. В циганската махала , на 2 километра извън града...никой нормален човек не ходи там и през деня...дори не мога да си представя кой би стоял на лекции вечер..
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.10.2012, 18:23

3 Who care | 26.10.201223:33

Няма нужда от университет. Някой да събита парата и прасетата и да издава дипломи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 26.10.201220:25

Нека има университети, човек цял живот се учи. Ето аз сега разбрах откъде идвало това шафрантии Биберон
Може да намина някой път за един уикенд до Видин да взема още някое виШо (или да изпитам шафрантиите в тамошния Студентски muhihihihi )
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.03.2011, 12:45
   

оценка

+0 -0