Webcafe

За малките неща

Ме and My Monkey
05.03.2013, 14:49 (обновена 06.03.2013, 14:42)
левове

Помните ли колко време трябваше, за да бъде забранено автоматичното подновяване на договорите с GSM операторите?

Последваха триковете с взетото по телефона съгласие на потребителите и изобщо всякакви нелоялни търговски практики, за да се сключат контракти от разстояние - за една, за две години, и в случай че поискате да ги прекратите, дължите сериозни неустойки.

На 1 март т.г. парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на потребителите, които ще сложат край на едностранното подписване на договори без категоричното съгласие и подпис на потребителя. Но това е само на първо четене и ще е в сила за новите договори, не и за заварените.

Ако депутатите се забързат, биха могли да приемат окончателно промените. Но дали ще поискат?

Освен промените при договорите с мобилните оператори се предлагат и промени, свързани с дейността на кабелните телевизионни оператори. Срещу тях се обявиха от Асоциацията на кабелните оператори.

А всъщност промените ни устройват нас като потребители, тъй като ни дават възможност да развалим договора си с даден оператор, ако той променя програмната схема и заменя едни канали с други.

Дали съпротивата на бизнеса или интересите на потребителите ще надделеят? Може би трябва да ги стреснем още - в случай че не са се притеснили достатъчно, за да приемат промените и на второ четене. (С тези текстове трябваше да се прекрати и практиката рекламни съобщения да се излъчват със сила на звука по-голяма от тази на останалата част от предаването.)

Наред с това би било редно да се забрани и търговската практика на банки, кабелни оператори и други такива компании за услуги да ти предоставят за подписване договор, в който пише, че общите условия са посочени на сайта и липсват в хартиения носител. Това вреди на интересите ни, първо, защото няма гаранция колко често компанията може да променя общите условия, второ, защото ние не сме положили подписа си в знак на съгласие под тях.

Така например в един хубав ден разбирате, че не можете да се възползвате от изгодна оферта за интернет и телевизия, тъй като според общите условия на кабелния ви оператор трябва да дадете предизвестие... 3 месеца по-рано (!!!). На това трябва да се сложи край.

Покрай тези промени, има и куп други, които ежедневно бъркат в джоба ни, при това - без някой да е поискал съгласието ни. Например, фактът, че освен SMS-а за паркиране в синята зона, плащане и за другия, с който ви напомнят, че времето ви изтича.

Така както плащате за всички SMS-и, с които от някоя банка ви напомнят за: просрочена вноска, липса на средства, постъпления и др. - без да сте давали съгласието си за това.

В знак на добра воля можем да поискаме от банките нещо съвсем елементарно: на всеки банкомат да изпишат каква е таксата при теглена с карта, която не е издадена от банката, която държи банкомата. Това е уважение към клиента и не изисква големи инвестиции.

Всъщност можем да започнем да изискваме малките промени, които да се случат. За да ни ухажват с качество на услугите, не да ни мачкат с диктат, наложен в съучастничество с държавата.

 

Oще: банки  банкомати  закон  кабелни оператори  мобилни оператори  монополи  потребители  промени  такси 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

4 паяка | 06.03.201313:03

Удивителна

http://www.youtube.com/watch?v=AV-HlBCmnDY
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 06.03.201312:37

Не си прав човече! И сега има всякакви проверяващи и всякакви регулации - какъв е ефекта обаче? Заради проверяващи и контролиращи органи няма конкуренция - ти нямаш как да се откажеш от услугите на тия, които нарушават общанията си, защото нямаш алтернатива. Проверяващите не са ангели - един път ще открият злоупотреба, друг път не - според далаверката или просто по симпатии - всъщност няма значение дали е корупция или предубеденост.

Едно ще ти кажа - никой начин, който прехвърля избора, контрола и възможните мерки на 3-ти лица (държава, община, адвокати, зелени човечета, бог, дявол) те води в точно обратната посока - ти ставаш все по-зависим от действията на други, нямаш думата, не си вече страна по договор, защото си делегирал собственото си право да избираш другиму и след няколко години си само цицка.

Цялата ни страна е царство на безотговорността, политиците ни искат хем да спечелят, хем да не ръководят, мафиотите ни искат хем да са мафия, хем това да им е гарантирано от държавата, служителите искат хем да не плащат данъци, хем да са добре нахранени нищо, че от данъци им се плаща ... Проблемът е в нас, всичко друго е следствие.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.07.2010, 08:14

2 yoda_science | 06.03.201310:32

На местната газостанция (Левски Г) след повече от 5 години зареждане с газ на домашни бутилки изведнъж обявиха, че нямат устройства за зареждане на големите домашни бутилки от 20 кг., а имали само за малки бутилки. Същата фирма откри магазин за подновяване на газовите бутилки и за подмяна на части. Те ми подмениха бутилката с нова (относително нова въпреки обявата), която е със стандартния вентил и сега се получава, че няма къде да се зарежда бутилката, освен да я сменяш цяла. Докога по този начин ще ни използват и манипулират. Защо към общините няма институция, която не само да проверява дали си плащат данъците, но и дали работят, както са заявили. Като не го правят да ги затварят и да ги махат оттам.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 06.03.201310:30

Малки неща? Въобще не са малки тия неща - това е един липсващите слонове на нашия български свят - уважението към другия в тъговските отношения. Много добра тема повдига статията, за съжаление непопулярна и все подмитана под чергата, но и нещо пропуска - всичко това има две страни.

Самият потребител, клиент или какъвто и да се нарече човека от "по-слабата" страна също е небрежен, предпочита предубежденията и клюките пред това да прочете или пита внимателно, чувства се някак си неудобно да откаже като го притискат, вярва абсолютно безпочвено, че онова, което подписва е онова, което му се иска, а не онова, което е. Точно това води до възпроизводство на тоя феномен (така ще го нарека, за да не казвам друго), защото същите хора, които ще се опитат да принудят възрастната ти майка да сключи 2-годишен договор за нещо, което не й трябва във Виваком, та тия същите утре ще позволят да бъдат ужилени от Топлофикация, от ЧЕЗ или някой държавен орган по същия балъмски начин, по който очакват техните жертви да се държат.

Ние масово не мислим за другата страна, за другия човек (пък за животно да не говорим) и редовно ставаме жертви само, за да се озлобим и да започнем да си го връщаме или най-често не толкова да си връщаме, колкото да игнорираме другия "загубеняк", когато пък ние сме на ход. Моята майка е достатъчно печена, за да им удари една майна на ония от Виваком, но в безброй разговори, които съм чувал да води по телефона (бивш адвокат е) все чувам нещо, което и сам срещам - нежеланието на българина да приеме фактите. Има случаи, когато съм я чувал да повтаря десетки пъти едно и също за някакъв закон или процедура, докато отсрещната страна най-накрая спре да пита отново с изречения започващи с "ама". Разбирате ли това отсреща са нормални хора, галсоподаватели, много от тях недоволни от осраната държава и беззаконието, но когато дойде ред те да трябва да знаят някой ред, закон или процедура те просто не искат да приемат, че е такъв какъвто е, а им се иска някой да им каже, че може друго яче - най-добре така, както на тях в момента им харесва.

Тия работи ги наблюдавам и в далеч по-неочевидни ситуации, в работата си, с клиенти, пнякога дори с колеги (слава богу сега нямам такъв тип колеги ;) ) - масово у нас хората хем са недоволни от закона и порядките, хем не желаят и да чуят какво всъщност са те. Какъв избор могат да направят такива хора? Има ли нещо чудно, че такава пълна с противоречия измислица като ГЕРБ грабна сърцата на толкова народ и има ли чудно, че се мамим и мразим взаимно всеки ден бидейки слаби души неспособни да задържат вниманието си на нещо важно и после десйтващи като животинки според случайни подтици и инстинкт. Честно ви казвам, напоследък не съм сигурен дали една котка или куче не са по-адекватни на реалността от един средностатистически българин. Защо се докарахме до тук?

Опитвам се да си преглъщам първосигналната злоба и да говоря с хората с усмивка, да ги спечеля за миг, за да мога да спечеля вниманието им за това което говорим, боря се някак си да допринеса поне мъничко за връщането на разсъдъка на нацията ни, не знам дали това е правилния начин, още по-малко дали е достатъчен, но съм сигурен, че с омраза, наказания и жажда за унищожение на другия, който винаги е по-голям тарикат в очите ти - никога няма да се измъкнем от тоя омагьосан кръг.
   

оценка

+3 -0