Webcafe

Най-важното от интервюто на президента Румен Радев

Webcafe
10.06.2017, 13:32 (обновена 10.06.2017, 13:51)
румен радев

Снимка: © бТВ

В петък президентът Румен Радев даде първото си телевизионно интервю като държавен глава в Питай президента, по Btv с водещ Антон Хекимян. Той говори за трагедията с падналия военен хеликоптер, за модернизацията на армията и уверява, че ще покани президента Путин в България. Вижте най-важното от интервюто на президента.

За катастрофиралия военен хеликоптер

„Със сигурност знам, че екипажът има нальот 4-5 пъти по-малко от стандартите на НАТО за минимална безопасния стандартен минимум, който е 180 часа.

"Всички наши пилоти летят под този стандарт. Многократно като командир на Военновъздушните сили алармирах, че летим опасно малко. Все още не знаем каква е причината за катастрофата, но това винаги е съпътстваща причина"

"Изпитвам гняв, че ние като държава още не можем да се организираме. Този проблем е ясен и въпреки че армията ни остана малка, още се туткаме и не можем да осигурим ресурси за безопасна подготовка. Ако ние мислим за живота на нашите военнослужещи, трябва да го направим"

Модернизацията на армията

„Ние постигнахме консенсус, че трябва да има спешни мерки. До 20 юни очаквам ясен анализ и доклад как може с наличните ресурси да бъдат разпределени най-добре за личния състав и за неговата мотивация, не само за модернизацията."

„Няма нужда да изтегляме едни доклади за състоянието на армията, където пише истината, за да може да ги порозовим. - (става въпрос за доклада на служебното правителство, който военния министър Красимир Каракачанов изтегли)".

„Всички видове въоръжени сили са еднакво важни. За решението на проблемите в армията няма достатъчно средства, но има целеви средства за проблемите с изтребителите и многофункционалните патрулни кораби - това са някъде 2 милиарда и 300 милиона. Вместо тези пари да отидат само за изтребители и кораби за срок от пет годиниq аз предложих да се обърне внимание на всички в сектор "Сигурност", като тези пари се разсрочат в един дълъг период - 15-20 години без да се спират другите проекти".

„Надявам се правителството да не протака повече решението за новия самолет, защото има решение на парламента".

За казармата

„Това е добра идея на министър Каракачанов,но в момента няма място как да стане. Това иска много средства и време и разбиране от обществото".

„България има нужда минимум от 16 самолета, за да изпълнява ангажиментите си към НАТО".

За новите изтребители

„Тука спорът е между авиатори и лобисти, последните искат да заменим самолетите, защото са стари с още по-стари поне 8 години. И то на цена каквато е за нов самолет - на това му казват модернизация".

ЦУМ-гейт

„Освен с Лозан Панов и Сотир Цацаров се срещнах и с Георги Колев от ВАС".

„Случаят с инцидента с колата на Лозан Панов вече е във Военно-окръжна прокуратура.Има забавяне при уведомяването на прокуратурата, но не мога да ви кажа в момента защо".

Не мисля, че ако главният прокурор бъде изваден от съдебната система, ще се ограничи неговата независимост, напротив той ще стане още по-недосегаем.

„За свикване на Велико Народно събрание е нужен проект за промяна на сегашната конституция или изцяло нова".

„Мисля, че в исканията на Лозан Панов има и политическа нотка".

За стенограмите

„Съдът не задължава президентската администрация да публикува стенограмите".

„Аз имах много ясни мотиви още от началото да публикувам тези стенограми. Нямаше как да публикувам тези стенограми в предизборния дебат или по време на консултациите за съставяне на правителство".

„Това са едни митични стенограми, за които се насажда убеждението, че ще лъсне истината за КТБ -кой, колко е крал и къде са парите.Нищо подобно. Там няма такава информация".

„Цялата стенограма от 29 юни 10 минути след нашия разговор ще бъде на сайта. Премахнати са само имената на банки и финансови институции, различни от БНБ".

„За втората стенограма (от 14 юли) съм предприел действия за премахване на грифа "поверително",с който е тази стенограма. И ще преценя кога и дали изобщо да я оповестявам, защото първата стенограма ще бъде тест за нашето общество - дали заслужаваме прозрачност".

„Там има неща полезни от гледна точка всеки да направи преценка кой как е мислил, как е действал, но ще бъде жалко да започнат едни безкрайни препирни кой какво е казал, защо го е казал и как го е казал. Истината трябва да се фокусира и да се търси в съда. Там е мястото, където трябва да разберем какво се е случвало с тази банка и къде са отишли парите".

За корупцията

„Ние казваме, че няма корупция в България, но има. Всички го знаем. Това е основният бич, липса на върховенство на закона, корупция, с която трябва да се борим. И тук е мястото наистина да има един единен орган с функции изключително и само за борба с корупцията по високите етажи на властта. В България няма такъв единен орган. Ако сравним, в Румъния има такъв. Това е Националната дирекция „Антикорупция".

На въпрос на Цветан Цветанов за кадровите промени в служебния кабинет, дали той носи персонална отговорност за това

„Отговорност носи този, който слага подписа. Но повдигането на въпроса по този начин не прави услуга на правителството на господин Цветанов, защото поставя обратно въпроса защо се връщат в държавното управление на важни държавни институции вече компрометирани чиновници, компрометирани държавни мениджъри и т.н."

Законът за концесиите - въпрос от страна на Веселин Марешки

„Не е решен въпросът с огромния срок на концесиите. Не е решен този въпрос, че функцията на концедента, т.е. органът, който решава концесията, се прехвърля от колективни органи - Министерски съвет и Общински съвети на еднолични органи - министър и кмет. Това не само, че лишава от обективност тази преценка за концесия, но повишава рязко възможността за корупция".

„Между другото концесията в България е символ на грабеж. Питайте който искате човек. Като започнем през водата в София, през комуналните услуги, изсмукването на природните ресурси, та стигнем до чадърчетата на плажовете по Черно море".

За разузнаването

"Що се отнася до разузнаването, този въпрос на съвета (КСНС) аз изобщо не съм го повдигал. Не е сега моментът, но той ще дойде".

„Трябва да бъде, защото в Министерски съвет има две служби с идентични функции - това са Държавна агенция „Разузнаване" и Служба „Военна информация". Редно е едната да бъде към президента".

ДАНС и борбата с корупцията

„Разбира се мястото на ДАНС като оперативен орган е към Министерски съвет, особено що се отнася до антитероризъм, контраразузнаване и т.н. Но дирекция „Корупция" в ДАНС категорично, според мен, мястото й не е под шапката на Министерски съвет, трябва да бъде изведена оттам. Може би в този единен орган за борба с корупцията".

За оградата по границата

„Всеки ден гледах как командирът на сухопътни войски, покойният генерал Нейко Ненов, и неговият заместник, сегашният началник на отбраната, генерал Боцев, всеки ден бяха подлагани на натиск, огромен. Не знам колко пъти ходиха до тази ограда, когато армията строеше оградата. И този натиск беше за това, че била се оскъпила и стигнала 250 000 лв. на километър. И тези хора бяха наказани. Сега, когато оградата, цената на километър, и то двуредова ограда построиха, когато цената на километъра е 1 милион, някой ще се извини ли на тези двама български генерали и, да речем, на семейството на генерал Нейко Ненков".

За уседналостта и гласуването в Турция

„Аз нямам нищо против, напротив, искам българите зад граница да гласуват. Това е наистина една връзка с България. Но в никакъв случай да не гласуват под строй. Това, което видяхме. И трябва наистина такива, законови промени да се инициират, да се осъществят, че на този срамен акт да бъде сложен край".

"Ще поканя Путин"

„В най-скоро време ще имам разговор с президента Путини ще го поканя за 140-годишнината от освобождението на България. Има много въпроси, разбира се, които трябва да разгледаме, освен уважението към историята. И нямам никакви намерения да правя компромис с историята заради обсесията на шепа отпаднали от парламента депутати. В никакъв случай".

Какви са отношенията ви с Корнелия Нинова?

„Съвсем делови. Чуваме се, макар и рядко".

БСП влияе ли ви?

„Не ми влияе БСП, но аз ще остана, разбира се, задължен на г-жа Нинова, защото тя беше човекът, който издигна мята кандидатура и пое целият огромен риск с тази кандидатура. Ще остана задължен и на всички онези, членове и симпатизанти на БСП и не само на тях. Тези 2 милиона българи, които гласуваха за мен".

За премиера Борисов

„Имаме едни наистина делови, конструктивни отношения с премиера Борисов. И по назначенията, които станаха за началника на отбраната и за главни секретар на МВР.
Изпитвам недоумение от някои назначения, които се връщат в, както казах реставрация. (Най-скандалното) е на Георги костов като шеф на митниците.

За бразилката. Защо не ви повярва, че сте президентът?

"Не знам. Питайте това очарователно младо момиче. На мен винаги ми е приятно да говоря с млади хора."

За първата дама

„Съпругата ми има същите, абсолютно, и кабинет, и правомощия, каквито е имала и съпругата на г-н Петър Стоянов, на г-н Георги Първанов. Благодарение на нейните усилия и активна подкрепа, инициативата „Подкрепи една мечта" придоби съвсем нов облик, стана много по-популярна за българската общественост, мобилизира целия екип".

„Моята съпруга е изключително прям, открит и честен човек. Такъв човек не може да бъде сив кардинал. Разбира се, това е човек, на когото имам пълно доверие, с който споделям много неща, тя е моя опора, аз й благодаря, че тя наистина ме подкрепя, въпреки че върху нея се излива огромна помия, която е предназначена да атакува мен. Тя понася всичко."

За скандала в 38 училище, в който бе включен синът му

„Абсолютно недостойно използване на невръстни деца за политическо очерняне. На нашите политици, в случая бях аз, благодаря на директора на 38 училище, че открито доказа тази манипулация, включително със записи от камерите. Моят син няма абсолютно нищо общо с този побой".

Oще: btv  бойко борисов  владимир путин  десислава радева  закон за концесиите  интервю  катастрофирал пилот  ктб  модернизация на армията  разузнаването при президента  румен радев  стенаграмата на ктб 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

7 AlahAkbar | 17.06.201723:48

Матросовците бранят безмълвно льотчика...

Каква поредна драма!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

6 TheRock | 17.06.201712:14

Kenny McCormick | 17.06.201711:44
Така е, голЕм пРезидент си завъдихме!
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

5 Kenny McCormick | 17.06.201711:44

Толкова глупости наведнъж скоро не бях чувал да излизат от нечия уста... Чуди се
   

оценка

+1 -7

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

4 TheRock | 17.06.201708:50

Президента, кога ще уволниш Пламен Узунов?
Или това което каза за Павел Танев не важи за твоят съветник,а?
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

3 TheRock | 17.06.201708:35

H A L T ! " - " Russischen Schweinen - EINGANG streng verbotten ! " ; " С Т О Й ! " - " За Руските СВИНЕ - ВХОД строго ЗАБРАНЕН ! " ; " СТОЙ ! " - " Русским СВИНЬЯМ - ПРОХОД строго ЗАПРЕЩЕН ! "
   

оценка

+1 -6

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

2 TheRock | 17.06.201708:32

Малко информация за бившия "НАТО-вски" офицер Радев:
"Андерс Фог Расмусен: След нападението над Крим Русия престана да бъде наш партньор

Ако Путин и Кремъл опитат да проверят как работи член 5-ти – чака ги незабавен отговор от НАТО, казва бившият генерален секретар на Алианса пред Rzeczpospolita"
http://www.faktor.bg/bg/articles/anders-fog-rasmusen-sled-napadenieto-nad-krim-rusiya-prestana-da-bade-nash-partnyor
   

оценка

+1 -6

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 16.06.201722:24

Ти си боклук, Радев!
Позор си за България и институцията!
   

оценка

+1 -6