Webcafe

Гражданинът Юсеин и неговите три жени

Борис Христов
19.07.2011, 16:15 (обновена 21.07.2011, 13:44)
Жени

Снимка: © Islambulgaria.blogspot.com

Послушната ханъма не ми е секси.

Гражданинът Юсеин от Рибново живее с три жени, гърми от няколко дни българската преса. Сключил е брак само с едната - защото толкова му позволява законът на светската ни държава - но полигамното конкубинатче, което е заформил, е напълно в съзвучие с указанията на пророка Мохамед и религията, която изповядва.

Сигурен съм, че огромната част и от българските мъже, определящи се като християни, тайничко му завиждат. И не само че има три съпруги, а че не му се налага да се крие от нито една от тях, че те не го ревнуват, не си пишат помежду си заплашителни sms-и и не си устройват циркове на публични места.

Защото завиждащите напъват по същата писта на мъжкия успех, но не могат да си позволят медиен шум, фукат се с постиженията си само в коч компании. И им се налага да измислят сложни завери и комбинации, за да не ядосат нито едно от завоеванията си.

Днес минава за голямо мъжкарство да имаш не само законна съпруга и потомство, но и официална любовница. Извънбрачната метреса дава статус, както колата, къщата и вилата. С две любовници вече си член на малък, затворен елитен клуб. Ако освен тях успяваш да покориш и нещо епизодично от време на време, за поддържане на форма, тогава направо печелиш титлата Мистър Тестостерон.

Някак си тайно и полека от „другарка в живота" - както беше при социализма, жената се превърна в атрибут на успеха. И се сдоби с количествена характеристика. Измерването й може да стане по скалата „скъпо-евтино". Ако искаш корица на мъжко списание, ще се наложи да се бръкнеш повече. Цената се вдига ако е завършила право в ЮЗУ-то или е Мис България. Може пък да направиш широко портфолио, като пръснеш инвестицията в няколко по-малки, но пък сигурни вложения.

Така е направил и гражданинът Юсеин. Непретенциозността на трите му съпруги е очевидна. Те не само че не ламтят да са единствени в живота му, ами дори се разбират и си другаруват помежду си. И оповестяването на странния им начин на живот не им носи неудобство и огорчение.

Прекрасно го е измислил гражданинът Юсеин. Днес му се иска уют и семейна топлота, отива при домакинята. Утре иска сексуален екстаз - отива при страстната тигрица. В други ден копнее за разбиране и приятни разговори - прекарва си времето с интелектуалката. Примерно - защото не познавам нито него, нито съпругите му.

Жена, която комбинира в себе си всички тези качества, е луксозен и скъп продукт. И ще иска да е единствена. Вместо да се напъва да я търси, ухажва и задържа и да си чупи хатъра, като се отказва от харемчето, Юсеин просто я разпада на три непретенциозни елемента и си живее луксозен живот с минимум усилия.

Много мъже в днешното консуматорско общество я карат по този начин, но се крият и лъжат, вдигнали високо обществено приемлив образ. Юсеин поне е честен. Още на запознанството си с втората и третата съпруга им е обяснил как стоят нещата - иска си разнообразието, иска да е шейх. Съпругите му са взели информирано решение.

По-добре така, отколкото романтични зари, „ти си единствена и специална", а после тайни плей-офи по вечерно време за титлата „Мистър Тестостерон". И разочарования, сълзи, скандали, женски бой и скубане на коси.

Аз, както вече е ставало въпрос, не съм амбициозен мъж. Не съм и несметно богат, за да си купя харем. Не съм и мюсюлманин, че да ми е позволено свише да имам до четири жени.

Но не само това е причината да не искам живота на гражданина Юсеин. За нещастие - или по-скоро за щастие - се интересувам само от жени, които нямат количествени измерения. Не си слагат цени, не са съгласни да са пореден номер в нечий живот. Моите жени винаги са имали само качествени характеристики. Не са съвършени, но не са и набор от умения, които се измерват оценяват и предлагат, както се предлага нова пералня или прахосмукачка.

Защото - извинявам се за клишето - хората са вселени и дори по-семплите от тях изискват цял живот, за да бъдат опознати, изучени и разбрани. Хората не са продукти за задоволяване на нечии нужди. А харемът на Юсеин - и на всички с таен юсеинов живот - е точно това: набор от удобства под формата на жени: една Му..., втора я..., трета Го...

Когато пророкът Мохамед е разрешил до четири съпруги, стига да можеш да ги издържаш, той е имал нещо предвид в конкретна историческа обстановка. Мъжете са завоювали нови територии и са мрели като мухи по бойните полета. Жените пък са имали само един начин за препитание - омъжването. Някой е трябвало да се грижи за вдовиците на воините. И те са плащали за тази грижа с единственото, с което разполагат - секс, домашна работа и размножителни способности. Хем моралът е опазен, хем всички са сити и доволни.

Но в каква война живеем днес и какви основания за повече от една жена имаме? Пък и ако сексуалните завоевания са наистина въпрос на статус, щом имаме вече равноправие на половете, защо да не поощрим и жените да изграждат хареми, ако могат да си го позволят финансово? Един светски сладкодумец за пред хората, едно потентно жиголо за в леглото и един оправен домашен майстор за ежедневието? Зле ли ще им е?

Опитвам се да се поставя на мястото на някой от тези мъже от семейството на полиандрията и ми става тегаво. Искам да ме възприемат като вселена, като човешко същество, да съм единствен, а не да ме разглеждат като удобство и удовлетворяване на капризи.

И моята жена иска това от мен. Тя не би се навила да е част от харем и би ме изхвърлила от вкъщи, ако усети, че работя за изграждането му. Тя не е само за разплод и секс, нито само за показване или домашна работа. Не я сравнявам с „други модели" и не копнея за нови екстри и ъпгрейд. Надявам се и нейното отношение към мен да е същото.

Социалистическата „другарка в живота" не е много секси, но пък новата консуматорска жена с цена и послушната ханъма са ми прекалено магазинерски и ми чезнат от тях простосмъртните симпатични дефекти. И престават да са ми секси.

Харемчетата - тайни или явни - са възможни само когато почнем да разглеждаме интимния си живот в светлината на потреблението. Вместо любов и взаимност искаме задоволяване на нужди и нови по-добри версии на съпруги. Затова приказката за гражданина Юсеин от Рибново и неговите три жени е ода на консуматорството. Един шейх, който гледа на семейството като на услуга, за която си плаща. И едни жени, които се виждат само като доставчици на тази услуга.

А аз имам твърдо правило с професионалистки да не се занимавам. Само с обикновени жени. А пък всяка една от тях е упражнение за цял живот. Нямам време за странични забежки. Пък и не съм чак такъв комплексар, че да ми трябват овациите на трибуни. Една жена да ми ръкопляска - ми стига напълно.

Oще: конусматорство  полиандрия  полигамия  рибново  харем  юсеин 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

48 Dimitar Stamboliyski | 28.07.201112:44

Чаакай сега!

Полигамното съжителство не е нито ретроградно, нито деградивно като модел, напротив! В т. нар. ориенталско общество се среща мн рядко. В Китай преди културната революция е било стандарт! В средите на инуитите от Азия и Сев. Америка полигамията, в която жена живее с няколко мъже пак е често срещана. Ражда потомство на различни родове, заплита/щави по един иглерк на година за всеки един от тях, пришива му анорака, вземе та сготви кивиака/тюлена, но не се изчерпва само с това. Тя също така може да е лечителка, шаман, да пази предания, да отгледа децата. Там не е много познато обръщението "татко", както впрочем е и случая с племената масааи и кикую. Татко е всеки възрастен мъж в групата - той ще ти направи копие, ще те научи на сносен Английски, ще те спаси в труден момент, би те наругал, би те погалил.

Така че айде да не се изтъкваме според изтерзаните ценности на едно заминаващо си като ценности общество, а да попрочетем малко антропологични книжки, а?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

47 Mile Manolov | 23.07.201102:52

жега... ми они тия трите ако не са от Якоруда и околностите дето повече от 5 човека на куп не са виждале освен на сватбата на братчеда аз главата си режем.
Иначе са забавни. Скъсвал съм се от смях на неподправеното "щЕ гледаш бре нашио.. не се ли виждал момике ке дриска?"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 09:41

46 heat | 21.07.201123:12

Освен това ти давал ли си на някой повече от колкото той ти е искал? Ако жените на Юзеир им е удобно това положение защо насила да пъди някоя от тях за да бъде "нормално" семейство? Щом всички приемат това положение значи трябва да се уважава избора им, а не да се съжаляват горките жени, как са били експлоатирани, това е техен избор! Не си правете свободно съчинение по картинка Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 09:41

45 heat | 21.07.201122:51

Излезна, поогледа се, па като се провикна...от собствената си камбанария!
Кой ти каза че не може да има взаимност с повече жени, кой ти каза че има само 2 вселени които са важни?
Аз си мисля че е много по-трудно да се постигне хармония с 3ма човека отколкото с 1. Можем само да го поздравим за това. Освен това теорията за консуматорското общество издиша поради факта, че жените сами са избрали да живеят така, нито са му робини нито са слуги, свободен избор. Ако на някоя не и хареса положението може да си тръгне. Аз му завиждам за това как е успял да накара 3 жени да го желаят повече отколкото ги спира неудобството да го делят, ти можеш ли? Бас ловя че ти е трудно да задържиш и тази с която си. Това е нормално, за жената е много труден избора да приеме аутсайдера, който я храни с приказчици за взелени но му е трудно да реализира явно големия си умствен потенциал, така аз се питам дали ти не живееш в по-голяма лъжа от Юзеир, мислейки си сляпо, че жената е избрала теб заради духовните качества, а не поради липсата на свястна алтернатива? И сляпо се успокояваш, че имате духовна връзка, това е примиренческо поведение, което се опитва да разсея истината, че не можеш да подсигуриш по-добър стандарт на семейството си. Много мъже страдат от този синдром. Статията е резултат на нашата немощ, а не на консуматорското общество при юзеир. Айде на бас, че телефона ти е по-скъп от юзеировия, кой тогава е консуматора? Кой е лишил семейството си от нормална храна или почивка за да може да утоли собствените си комплекси?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

44 Mile Manolov | 21.07.201113:11

човек с една трудно издържа... тоя е истински мъченик ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

43 Frida | 21.07.201111:47

хубаво съчинение, но непълно.
липсва данънчната оценка на подобен тип семейна организация и евентуалните данъчни облекчения.
също недостатъчно е засегнат проблемът с поколението - отглеждане, възпитание, наследство.
либерален поглед, сочещ близостта, а не различията между двете крайности - моралната разюзданост и строгия шериат, и двете вредни за жената, за подрастващите, а оттам - за обществото като цяло. не случайно войната \джихад\ е посочен като историческа причина за многоженството...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

42 lele male | 21.07.201110:07

хаха.... добре казано Rene ДА!
А аз, Rene се питам, при тази немотия на голяма част от населението, дали не се опитват да ни накарат да си сформираме повече такива "конкубинати", за да преживяваме по-лесно и да не се оплакваме ... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.02.2011, 11:20

41 Rene | 21.07.201108:08

Поздравявам автора! Харесвам гледната му точка. Задавам си въпроса: защо ми тикат в очите вече няколко дни, наистина, въпросният мюсюлманин от РИбново? Част от Пи-Ар кампания на дестинация за селски туризъм ли е? ако е така - педлагам статията да се преведе на английски, немски и прочее европейски езици, за да се нацели западно-европейската аудитория, която може да иска да гледа ориенталска екзотика през годишната си ваканция. И без това Павел Черни показа на Европа, че България се свежда до един символ - турска тоалетна.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.06.2011, 23:30

40 Мишуга | 21.07.201100:48

Браво на автора, отлична статия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 22:01

39 да ви WEB@ | 20.07.201123:05

Така са рЕзаните пушки...по 3 патрона наведнъж изстрелват, ама....понЕкога! Бе, тоя Тестостерон, к'во ли бачка???
   

оценка

+0 -0