Webcafe

Властта ке падне на 5 август 2014

Me and My Monkey
01.11.2013, 16:14 (обновена 03.11.2013, 16:54)
избори 2013

Снимка: © Явор Николов

Помните ли бестселъра на Малкълм Гладуел "Повратна точка"? На английски е The Tipping Point, някой от нашите безнадеждни манипулатори се опита да лепне това определение някому, но да не отскачаме встрани от темата.

Според Гладуел необходимо е човек да посвети поне 10 000 часа на дадена дейност, за да постигне успех в нея. Независимо дали е музика, рисуване или каквато и да е друга сфера на човешка дейност.

Дайте да приложим теорията на Гладуел към протестите. 10 000 часа правят приблизително 417 дни. О, дами и господа, чака ни още работа.

Ако смятаме, че началото е на 14 юни, когато -кой предложи Д. Пеевски, то властта ще падне на 5 август 2014 г. Плюс-минус един-два дни, все едно. Налага се да постоянстваме - и да устискаме дотогава.

Нищо, че премиерът Пламен Орешарски заяви, че лекарски протести няма, а има спор, който е решим. Продължаващите протести на студентите пък нарече "израз на свобода на мнението".

За да отпразнува Деня на народните будители, Орешарски избра достатъчно спокоен малък провинциален град, където няма и помен от протести. Там не му се налага подопечните му да проверяват предварително, заедно с НСО, има ли заден изход. Нито да обграждат с полицейска лента и кордон паметника на братята Кирил и Методий пред Народната библиотека, за да поднесат венци официални лица :)

Оттам протестите на "Пирогов" сигурно му изглеждат дребни, но се задават още по-големи, и не само на лекари. На властта сега й е трудно да намери едни трийсетина милиона за септември, за да се разплати на сто процента с медиците, ами за последните 3 месеца на 2013 г. какво мисли да прави?

За вече близо половин година, откакто са на власт, събираемостта на приходите от НАП се е влошила, вместо да се подобри. И независимо от факта, че премиер е човекът, създал НАП по време на тройната коалиция.

КНСБ оповести днес нови данни - с близо 80 000 домакинства за последните 3 месеца се е увеличил броят на българите, които живеят под линията на бедността, която е 212 лева.

Паралелно с повишаването на бедняците, които се лишават от храна и топлина, се е увеличила ножицата между тях и имащите, т.нар. "високодоходни домакинства". Синдикатът прави измерванията си през кошница от 77 най-необходими стоки и услуги. Ако това не е равносметка за резултатите от това управление...

Въпросът е ще ги чакаме ли до 5 август 2014 г.?

Oще: власт  лекари  малкълм гладуел  пламен орешарски  протести 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 04.11.201321:00

>Както виждате народа си трае - значи му е добре.

Нито трае, нито му е добре - нито 4 месеца протести са траене, нито статистиката от тази статия сочи да му е добре.
Просто политиците се правят на слепи и глухи.
Ако ще одобрението на правителството да падне на 0%, Орешарски пак няма да подаде оставка.
Това принципи на демокрацията, едно-друго, той ги разбира абсолютно едностранчиво - легитимно е избран, значи има право да остане 4 години и през това време да прави каквото си иска, независимо колко е вредно за българския народ. Засега прави точно и само това и не дава никакви признаци да мислим, че ще има каквато и да било промяна.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

7 Scooby Doo | 04.11.201313:44

5-ти август, но 2017г, когато са редовните избори.
Орешака няма да пусне кокала заради шепа студенти. Както виждате народа си трае - значи му е добре.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2013, 11:24

6 Grigor Mitrev | 04.11.201311:25

аи да пада тая власт че да има нови избори,да лепим плакати отново че да има работа.всеки мецец нови избори,АМИН
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.02.2013, 03:32

5 Dimitar Gelev | 02.11.201315:55

Тръпки ме побиват от садонистичната ехидна усмивка на Орешареца. Такъв дебил и безочлив тип не се е раждал по Българските земи! А дали е генетически българин?
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

4 MacAllister | 02.11.201302:42

Предполагам, че и за протестирането могат да се измислят 5 фази, но няма да издребнявам. Нека го кажем, че то минава през протестиране щото се чувстваш от тия или ония, после през разочарованието от безкрайните продължения на мача, прелива в "добре тогава, ако ми платят" за едни и потвърждаване на принадлежност към въображаема или истинска тълпа за други, стига до отчаяние, когато се окаже, че усещането, че всички са маскари отговаря на истината и стига до приемането, когато човек включи себе си в проблема. Покрай цялата тая детска градина седят чичо Сам и Моше, понякога се намесва и Ваня, ама никой от тях си няма и представа какво прави, та единственото, което постига е забавяне, докато играта започне отначало - пак през 5-те или колкото и да са фази отново и отново.

Основният въпрос за мен е как политици действащи различно от традициите на БСП, ГЕРБ и ДПС биха могли да постигнат нещо? Като искате смяна, чудя се давате ли си сметка за бюрокрацията, полицията, съда и цялата останала сган на държавна работа - до последния учител? Давате ли си сметка, че те всички са функционирали в тези условия през целия си живот и че политиците може да са гадняри, но инерцията се носи от масата свикнала да живее по начина, от който уж се отвръщаваме. Хм, а дали масата свършва до там или продължава към всички, които косвено са се научили да си представят живота си изтъкан от ония малки детайли произведени от тая система? Както винаги съм питал - колко от вас са сигурни, че не са част от това и колцина биха могли да намерят сили поне собственото си поведение лично да променят, докъдето е възможно? Та как някой може да наложи нещо различно на всички тези люде - със сила, пушки, с факта, че на бюрото му пише министър-председател? Пак се връщам на нещо много важно, което всички българи забравят - повечето хора нямат капацитет и подготовка да живеят без религия, а ние сме я загърбили и сега влагаме вярата си в пирамиди на доверие, които постоянно ни ограбват. Иронията е, че набожните народи дават шанс на собствената си еволюция, а ние безбожниците не. Едно е сигруно за мен, че подобни могат най-лесно да бъдат водени от подобни и, че привидното спокойствие, което им носи това е дигната бариера пред общата им еволюция. Силата и оръжието не биха могли да постигнат нищо в нашия случай, с типичната ни мазна натура просто ще загубим и малкото морал, който ни е останал. Алтернативите са слаби и овързани в собственото си невежество, което ги кара да повтарят мантри, които започват да звучат смешно дори и за най-простите ни събратя. Десни? Какви десни може да има сред хора иделно пасващи в лявата маса ...

Един път преди време го казах. Промяната може да се ускори, но това изисква едно много нестандартно движение, нещо което не можем да направи, заради привързаността си към символи и думи. Нужно е да премахнем лицемерието и като символично начало например БСП може да се обяви за дясна партия, ГЕРБ за лява (е, ако се изключи кръгчето големи спонсори), а ДПС за глутница със затоврен режим. Липсва ни лява, а не дясна партия и имаме прекалено много лицемерие. Разните блокове могат да се опитат да бъдат ляво-центристки, но десни не могат да бъдат, такова упражнение без персонална история е възможно само за еденици и затова е жалко, че не използваме случая (Костов) - това може да ни спести поне половин десетилетие лутане, но на всеки му е по-лесно да вика заедно с уж враговете си колко е лош оня, който го кара да се събуди, нали?
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 01.09.2011, 23:43

3 Оуигофуен | 01.11.201318:31

Автора се е пообъркал. Когато западняците говорят за часове, всъщност става въпрос за човеко-часове (man-hours). Така, че тези 10 000 часа ги отработихме още в първия час на първия ден от протеста.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 04.02.2013, 17:29

2 larry | 01.11.201318:19

Добра си е статията.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 18:49

1 conscience | 01.11.201318:15

Идеята за 10000 часа е от друга книга на Гладуел - Outliers (Изключителните. И двете не са лоши четива, за разлика от статията.
   

оценка

+4 -1