Webcafe

Премиер в дъжда

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
10.11.2016, 12:21 (обновена 11.11.2016, 09:19)
чадър

Големият въпрос в крайна сметка не е в наваляната Цецка, а в това дали премиерът изобщо има чадър в задаващия се порой

Сещате ли се за онзи лаф със забравения чадър? Помолват Уди Алън в един от филмите му да назове свои недостатъци и той започва да мига изненадано в характерния му стил. Нищо не може да се сети завалията, но тогава внезапно му хрумва: понякога си забравям чадъра.

Напълно честен е в изсмуканото си признание: хем грешката формално е лично негова, хем това не би трябвало да е проблем, ако навън не завали, т.е. и времето носи своята отговорност. Това се казва споделен недостатък, а!

Горе-долу по същия начин звучеше вчера и обяснението на премиера Борисов за г-жа Цачева. Тя е негова грешка, защото „не е най-харизматичният, най-харесваният и най-рейтинговият" (очевидно и не най-обидчивият след подобна характеристика) кандидат, но за сметка на това най-подготвеният за президентските задължения. И отговорността за този избор е негова, но само отчасти. Защото тук вина има и избирателят, който не оцени изброените факти и показа поведение на ненавременен дъжд.

Едно не може да се отрече на Борисов, каквото и да мислите за него - умее така да представи личните си грешки, та в крайна сметка да изглеждат общи; грешки, случили се поради невъзможността държавническото решение да направи правилния контакт с неузрелия за него избирател.

Отдавна е усвоил тъжната политическа маневра при проваления ход. Демонстрация на уважение към народа, дори когато очевидно постъпва различно (разбирай „глупаво"). Това се нарича обърнат популизъм: подчиняваш се показно на волята на избирателя, макар да знаеш каква глупост е тя, но нали това е единственият изход от класическия ти популизъм, с който същият този избирател е бил спечелен, а сега го е забравил и заменил за нечий друг.

Ето защо изведнъж референдумът на Слави става приоритет за ГЕРБ; щом това искат хората - ние ще им служим, жалко за неоценените санирани панелки.

Драмата, която Борисов изживява театрално в ефир, обаче е по-дълбока от това очаквано обяснение. Неразбирането явно има по-дълбоки корени. Не само обикновеният избирател, но и самата партия не е могла да осмисли правилно кандидатурата. Предлагала е цели два други варианта, искала е нещо различно от наложеното. Толкова по отношение на вътрешната демокрация в редиците.

В крайна сметка дъждът е завалял не само навън; и отвътре е прокапало. Цачева е била издигната (независимо с какви съображения) противно на вътрешната логика най-добрите да се преборят за номинацията на първичен партиен избор, това ни каза ръководителят. Случил се е par excellence изкуствен подбор, не естествен. И то в политическа структура, подчинена изцяло на принципа на оцеляването само на най-адаптивните и жилавите.

Ето как номинацията е била видимо обречена; гласоподавателят не си пада по този тип селектиране, още по-малко пък самата ГЕРБ. И Борисов би трябвало най-добре да го знае. Кандидатите, които не са си проправили сами пътя към властта, предвалително са загубени в тази среда. Тя е ветровита и дъждовна, направо бурна, пък барабар с всичките си „качества" Цачева е човек, който има нужда да му се държи чадър над главата, каквото и да е времето. По телевизията Борисов си призна недостатъкът, че си го е забравил.

Големият въпрос в крайна сметка не е в наваляната Цецка, а в това дали премиерът изобщо има чадър в задаващия се порой. Защото така малките уди-алъновски недостатъци се превръщат в огромни проблеми, когато времето се промени не според плановете ти. А покривът в ГЕРБ очевидно е започнал да тече въпреки санирането.

Oще: бойко борисов  борисов в лице в лице  герб  президентски избори  уди алън  цецка цачева 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.09.2014, 14:15

1 Туурчинов не Турчииноф | 08.02.201712:44

То на снимката май е с мид мокра фанелка!
   

оценка

+0 -0