Webcafe

Широко затворени очи

Цветана Георгиева
05.01.2015, 19:36 (обновена 09.01.2015, 07:43)

1 от 6 снимки Назад Напред

Кюрди

Снимка: © Getty Images

Ако не можеш да се погрижиш за тях, спри ги ... по подобен начин звучи политиката на България по отношение на бежанците

Бежанският въпрос у нас е като снега през зимата - напълно предвидим и естествен, но винаги изненадващ. Особено за държавата, която така и не може да налучка правилното решение - войната в Сирия се води вече трета година, а за военната инвазия на „Ислямска държава" в Ирак и Сирия знае всеки.

За два месеца, откакто е на власт, правителство „Борисов 2" обеща да застрои с телена ограда цялата граница с Турция и да назначи още 700 служители към „Гранична полиция" - подробно разписан план бе обещан от вицепремиера Меглена Кунева след две седмици, а МВР се отчете и с няколко хайки за нелегални имигранти в София.

„Действията на правителството са основани на природата. През пролетта бежанците отново ще тръгнат, защото ще има по-добри условия за преминаване, те все пак не използват пътища и магистрали", коментира режисьорът Нидал Алгафари.

Според него новата човешка вълна ще е основно от кюрди от Ирак и Сирия, който в момента са в авангарда на сухоземната съпротива срещу силите на „Ислямска държава".

„Тези хора не си помислят да останат в България. Тяхната цел са скандинавските държави - Швеция, Дания, дори Германия..., където имат пристан отпреди 30 години заради целенасочената социална политика на тези държави", допълва той. Каква става обаче, ако чужденците не са желани?

Кой обра каймака

Медийни публикации, че Германия, Австрия и Унгария ще ни върнат около 7500 бежанци, регистрирани първо у нас като външна граница на ЕС, отново разпалиха страстите. Вицепремиерът Меглена Кунева свика вчера среща с няколко министри, за да призове за общ европейски поход.

В същия ден Ливан обяви, че ще въведе ограничения за сирийските граждани, които искат да преминат на нейна територия - входна виза срещу определени изисквания. Според официални данни, цитирани от BBC, всеки пети там е сириец - около 1.1 милион имигранти. Турция от месеци твърди, че е на предела да осигурява издръжката на бежанските лагери на своя територия.

„Германия подбира специалистите, високообразованите, хората с ценз, които могат с нещо да допринесат за пазара на труда. Проблемът не е в тях, в хората, които имат средства и възможности, а в другите, които търсят социални помощи и облаги. Запада ще обере каймака, най-доброто, а останалото ще ни върнат. Това ще е големият проблем", казва Алгафари.

В грешна посока

За миналата година 20 страни-членки на ЕС са изпратили у нас 180 души при 6873 запитвания, като София е дала 3700 положителни становища, макар те да не означават автоматично връщане. Междувременно, след като пикът премина през 2013-та година, в центровете за настаняване на ДАБ пребивават около 4000 души в процедура по издаване на статут, при капацитет от 6000.

„Населението в България така и не проумя факта, че тези хора могат да работят и да плащат данъци. Нямаме почти никаква политика, освен да им осигурим подслон, когато пристигнат или да ги спрем със стена", коментира Нидал Алгафари.

Оградата по границата беше спорен ход на кабинета „Орешарски" и събра множество критики, включително и от Върховния комисариат по бежанците на ООН и Amnesty International, които не се трогнаха от факта, че това бе единственото нещо, което бившето правителство успя да построи.

Бежанци разказват, че плащат между 5000 и 7000 евро, за да минат през българо - турската граница, последното препятствие към Западна Европа, други се оплакват, че със сила са принуждавани от „Гранична полиция" да се върнат обратно в Турция - обвинение, което главният секретар на МВР Светлозар Лазаров отрече, както и тогавашният му шеф Цветлин Йовчев.

Нидал Алгафари твърди, че най-важното е правителството да сключи споразумение за реадмисия с Анкара, за да й връща всеки, който направи опит незаконно да мине на българска територия. Според него обаче това няма да стане лесно: "Това е голямата политика. Всеки притиска всекиго. Тези хора са само една от картите в колодата на политиката. Знаете споровете с превозвачите и осигуряването им на коридор през Турция и т.н.".

Другият вариант е получилите международна закрила сирийци да се върнат в родината, ако им бъде гарантирано, че няма да бъдат преследвани. В умерената опозиция има мнения, че това може да бъде постигнато, ако режимът на Башар ал-Асад бъде подложен на международен натиск, допълва режисьорът, чийто баща е сириец.

Интеграция - нулева

Минималната част от мигрантите остават в България, основно заради невъзможност да си намерят работа и езиковата бариера, въпреки осигурените от държавата курсове по български език от 600 учебни часа. След като получат заветните документи, те имат 14 дни, в които трябва да напуснат приемните центрове на ДАБ и да си намерят дом.

Доклад на Българския съвет за бежанци и мигранти, финансиран от ООН, описа 2014-та година като нулева по отношение на интеграцията, и предупреди, че тази тенденция може да се запази и през настоящата година.

Картината изглежда съвсем оплетена на фона на пренебрежително ниското приобщаване на чуждоземците у нас, в което няма нищо човешко. Историите от 2014 г. са с отрицателен знак - протестите в Харманли срещу „свободното движение" на настанените в приемния център, гоненията на три сирийски семейства от наета къща в село Розово, бунтът срещу децата на бежанци в защитеното училище в село Калище.

Добавяме и екзотичните местни репортажи от Кюстендил, в които афганистански граждани предлагат фиктивен брак срещу пари из ромските махали, за да получат гражданство и да заминат безпроблемно за Западна Европа.

Изобщо, озовалите се в България бегълци от смъртта са някаква цивилизационна екзотика, която предизвиква единствено фалшиво съчувствие - и прекалено малко действия.

Въпросът е дали и този път държавата ще се окаже изненадана, вместо да вземе нещата в свои ръце. И докога общественото ще си държи очите широко затворени.

Oще: бежански лагери  бежанци  държавна агенция за бежанците  ирак  ислямска държава  меглена кунева  правителство  преговори  реадминия  сирия  турция 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

11 Harry | 07.01.201516:27

Защо ООН не направи бежански лагер в съседните на Сирия страни - Турция и Израел, където да изчакат края на кризата?

Но няма, защото "световната демократична общност" така е решила, да унищожи региона, особено християнското население на Сирия.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

10 Гризли | 07.01.201511:08

Ограда трябва да има. И трябва да се охранява, не само да я има...

А щом Европа ни принуждава да приемаме обратно тези, които сме регистрирали, значи просто не трябва да има регистрирани...
Всички обратно откъдето идват!

Уж официално нашите цигани имат право да пътуват в Европа, а пък ни ги връщат, че даже и ни поучават как да се грижим за тях. При положение, че те самите не могат да се оправят с тях...
Уж официално бежанците (след регистрация у нас) имат право да заминат за Европа, а пък ни ги връщат, понеже ние сме ги били регистрирали...
Уж сме част от ЕС, ама май не сме точно част... По-скоро сме далечния роднина, който трябва да пази Европа от нежелани гости... Като в същия момент самите ние сме нежелани гости...

ЕвроГейски ценности, какво да се прави!...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

9 Pavur Pezev | 07.01.201510:15

Пък афтуркътъ,да вземе да каже кой,аджебя е виновен за 'бомбите в Алепо'.Не са ли тия,дето финансираха и подкрепяха ислям-демократите и сега ни връщат същите тия ора,дека бягат от говната,който забъркаха брюкселските бюрократи.Ай шъ ви... цензура
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

8 Pavur Pezev | 07.01.201509:35

Според Дъблинската Конвенция,ги връщат в държавата в която са РЕГИСТРИРАНИ.Въпроса е,що ние ги РЕГИСТРИРАМЕ,при положение че влизат от Тюркието,а там война нема.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

7 Pavur Pezev | 07.01.201509:33

''Над 3600 бежанци ще бъдат върнати в България от Европейския съюз. Това стана ясно вчера след среща на няколко министри при вицепремиера Меглена Кунева по повод проблемите с охраната на границата с Турция.

Над 20 страни в ЕС са изпратили 7851 запитвания за задържани бежанци с български документи през м.г., като 6873 от тях са за връщането им у нас. България е дала положителен отговор на 3613 запитвания, тъй като чужденците са били първоначално регистрирани у нас и страната е длъжна да ги приеме обратно. Връщайки се тук, те ще трябва да бъдат интегрирани. ''

Шъ интегрираме.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

6 Алилуйщина | 06.01.201523:55

„Въпросът е дали и този път ЕВРОПАТА ще се окаже изненадана, вместо да вземе нещата в свои ръце. И докога БРЮКСЕЛ ще си държи очите широко затворени“-е така,по-реално!!!

Ясно е,вече държава няма!Има Територия,на дистанционно управление от 4 външни точки: САЩ+ЕС=Израел и Турция.Донякъде влияе и Русия.
Оперативното управление на Територията е поверено на назначаваната от "точките" колониална администрация,по време на цирковото представление,наречено "избори"/за да се радват овцете/.

Всичко това е толкова просто,че даже скучно.Щеше да е трагично,ако овцете схващат какво е трагедия.Затова, просто, всичко е комично.

Защо държави като Франция блокират приемането ни в Шенген, което ЕС пое ангажимент да изпълни много отдавна, с аргументите, че границите ни не са подсигурени, а когато вземем мерки, които реално не подсигуряват само нашата собствена граница, а и външната такава на целия съюз ни размахват пръст?

Да припомним думите на френския външне министър Лоран Фабиус, който се аргументира срещу приемането на България в Шенген така:
„Франция не одобрява допускането на България и Румъния в зоната за движение без паспортен контрол, известна като Шенгенско споразумение, тъй като не охраняват достатъчно добре границите си. Ако условията не се променят, няма да дадем одобрението си“

Докога смирено политици ни ще приемат европейското лицемерие, придружено със заповедническия и нагъл тон на Брюксел така безропотно?
Пита ли се някойзащо за Гърция може, а за България не?!
Отговорът е много прост – Гърция е в Шенген, а България не е.
Бежанците /всъщност емигранти, защото намирайки се в Турция, не са застрашени от война и вече не би следвало да се третират като бежанци/, които влязат в Гърция, попадат в Шенгенското пространство и могат лесно да стигнат където си поискат. А влезлите в България „бежанци“ трябва да преодолеят още една граница, за да получат право на свободно придвижване…

Ето къде е ключа от палатката – „бежанците“ в България са проблем на България, а „бежанците“ в Гърция са проблем на целия ЕС.
Затова е тази разлика в отношението – европейските лицемери искат да държат проблема колкото се може по-дълго време извън своята отговорност. Същото е и с интеграцията на циганите. „Демократична Европа“ предпочита да плаща някакви пари и да размахва назидателно пръст на бедните си източни сателити, за да държи проблемите далеч……

Сега Убаво разбрахме ,защо не ни приеха лицемерите в Шенген?!
   

оценка

+5 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

5 Harry | 06.01.201520:14

"Населението в България така и не проумя факта, че тези хора могат да работят и да плащат данъци. Нямаме почти никаква политика, освен да им осигурим подслон, когато пристигнат или да ги спрем със стена", коментира Нидал Алгафари."

Не знам защо все евреи ни дават акъл за толерантност?! Нидал Алгафари така и не разбра, че в България РАБОТА НЯМА, даже и за българи!
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 06.07.2012, 11:42

4 Todor Enchev | 06.01.201510:05

Има приток на НЕЗАКОННИ ИМИГРАНТИ, не на бежанци. стига спекулации.
   

оценка

+6 -2

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

3 Pavur Pezev | 06.01.201509:50

''Австрийското правителство обяви, че ще приеме още 1000 сирийски бежанци. През миналата година повечето европейски страни сложиха квоти за прием на сирийски бежанци, докато еврокомисарите им, включително родният български, натискаха бедна България да не затваря границата си за всякакви нелегални емигранти и да приема всички.

През 2013 австрийското правителство излезе най-умно и си сложи квота от 500 сирийски бежанци с условие да са християни, защото са преследвана група.

Сега министърката на вътрешните работи Йоанна Микъл-Лайтнер (на снимката) съобщи в интервю за вестник „Курир“, че Австрия ще приеме още 1000 сирийски бежанци. Отново ще бъдат приемани само жени, деца и преследваните християни.

Досега страната е приела само 300 бежанци. Колко нелегални има в България не се знае, защото продължават денонощно да влизат от Африка, Азия и Близкия изток без никой да ги спира, а изпратените по границата полицаи само ги транспортират като таксита до центровете за настаняване и изхранване. Оградата по цялата граница още не е започната!''

Щом не можеш да се погрижиш за тях,върни ги на булгаристанците и реви за права и толерантност. цензура
   

оценка

+5 -2

Регистриран на: 25.08.2014, 09:51

2 Verche | 06.01.201509:42

"Изобщо, озовалите се в България бегълци от смъртта". Това не са бегълци от смъртта, това са в спекуланти, чиято цел е Западна Европа, където те не искат да се интегрират, а само да цоцкат социални помощи. Една милимунда остава да се интегрира у нас и го прави - познавам такива хора.
В оградата е нещо логично, пазим си територията и така трябва, що авторката не си остави вратата на дома отворена и като се прибере да съобщи резултата.
   

оценка

+10 -4