Webcafe

Срамна справка

Петър Николов
02.07.2012, 13:16 (обновена 03.07.2012, 17:03)
Десислава Атанасова

Снимка: © Sofia photo agency

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обяви днес, 2 юли, че до месец ще се усети ефектът от мерките, които подготвят, за намалението на цените на лекарствата - и не се ангажира с конкретен процент поевтиняване. Тинтири-минтири е най-мекият коментар.

От 16 март, когато на поста здравен министър беше още д-р Стефан Константинов, НЗОК договори отстъпки от 0.07% до 37.3% за 25 медикамента.

Тогава, през март, МЗ имаше още предложения, които Атанасова - още председател на здравната комисия в парламента, определи като закъснели.

Същите тези "закъснели" предложения обявява днес самата тя. Първото е, че НЗОК ще може да договаря отстъпки за всички лекарства. Между другото, Атанасова вече обеща това да се регулира нормативно до края на април. Сега сме юли.

Второто е пак от закъснелите предложения: промяна на процента на надценката за търговците на едро и на дребно на лекарствата. (Става въпрос за микроскопичните 2%, обявени днес, които не са проблем за нито един дистрибутор или търговец на дребно. Напомняме, че само бившият министър единствен се осмели да каже, че лекарствата може да намалеят с 50 и над 50%. Това говори за трицифрени надценки!)

Третото е пак от предложенията на здравното министерство, направени по времето на д-р Стефан Константинов. (Пак напомняме, че самата Атанасова ги определи като закъснели - и ги предложи като свои с още няколко месеца закъснение. Това трябва да се повтаря, докато не ги хване срам. Но на политиците, особено на тежката артилерия, това чувство не е присъщо.)

Става въпрос за промяна на обхвата на държавите, с които България реферира цените на лекарствата, от 13 на 17 - и то само в страни-членки на ЕС. В момента за всяко лекарство от списъка се регистрира най-ниската цена от всички, които се плащат с държавни средства в 13 европейски страни.

Половин година след скандала с лекарствата задължителното договаряне на отстъпки най-сетне ще бъде включено в Закона за здравното осигуряване. Наред с другите промени в закона за лекарствените средства и още две наредби. А защо не стана още през март? Отговорът всичко го знаем.

Разбира се, никой не вярва на Атанасова, че ефектът от тези мерки ще се усети след месец. Смешното е, че го казва тя, чийто най-голям трудов стаж е като депутат. Нали промените в закона трябва да минат през МС, после в парламента, после първо, после второ четене. Може да се окаже, че до края на тази сесия - 31 юли, времето на депутатите няма да стигне да се приемат.

Ако пък стигне, трябва да се чака указ на президента за обнародването им в Държавен вестник. И едва тогава да почне процедура по договарянето на отстъпките. Така че ефектът я го усетим късната есен, я не. А дотогава договарянето и плащането на стотици хиляди левове от парите на данъкоплатците на производители и вносители на лекарства ще си върви по добрия стар тлъст начин. (Но това вече го предвидихме...)

Междувременно, понеже забравихме, тая пролет в парламента беше създадена и една временна анкетна комисия, която да разследва лекарствената политика и цените у нас. Какво прави тая комисия? Вместо да се занимава с нещо, от което нищо няма да излезе, по-добре да се заеме със съвсем простички неща. Наричат се достъп до публична информация.

На сайта на НЗОК е редно да има:

1. Публична информация за разходите за лекарства, направени от здравната каса - на месечна и на годишна база.

2. Списък на лекарствата, за които са договорени отстъпки през година, какви са отстъпките и кога влизат в сила.

3. Кои производители и вносители колко процента държат от болничния и от аптечния пазар на лекарства и консумативи.

4. Какъв процент от разходите на НЗОК отиват за плащане на лекарства - по съответните пера за 100% плащане и за частично, както и по структура на заболяванията.

Заключенията ще си направим сами. Това е полезната информация. Няма нужда от пиарски шум за у-ни-кал-на-та услуга (!!!), обявена преди време като страхотен еволюцонен напредък на е-правителството - пресмятане на лихвата върху неплатените здравни осигуровки.

Атанасова, Цеков, искайте разрешения от Главнокомандващия. Това да направите, ще ви запомним. С друг залп - едва ли.

Oще: десислава атанасова  договаряне  лекарства  нзок  стефан константинов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.02.2012, 17:01

3 Mihail Atanasov | 03.07.201210:36

Поредния човек които със няколко месеца работа ще си оправи живота Бесен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.10.2011, 18:03

2 Vortep | 02.07.201223:19

Чинчифон, не обиждай куклите!
какво са ти виновни нещастните надуваеми създания, че ги сравняваш с нея?
Общото е само предназначението ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 02.07.201215:54

Нали Бойко Борисов беше забранил на министрите си да обещават в бъдеще време,ще...ще...ще..?Или тогава тази кукла не е била умна,колкото е като министър?
   

оценка

+2 -0