Webcafe

Само за жени

Емилия Милчева
25.07.2012, 14:28 (обновена 26.07.2012, 16:14)
Десислава Атанасова

Снимка: © Sofia photo agency

Министерският съвет одобри днес Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка. Няма да повтарям рекламата, че всеки ден една жена в България умира от рак на шийката на матката, как ракът е вторият по разпространение сред жените от цял свят и т.н.

Кампанията за ваксината се развива отдавна, включва известни хора, които я рекламират по всякакъв начин - сред тях и кметът на столицата Йорданка Фандъкова, а държавата вече задели 2 милиона лева в края на 2011 г. за реимбурсиране на 50% от стойността на ваксината.

Изненадата дойде от факта, че програмата предвижда 75% от 12-годишните момичета в България да бъдат ваксинирани срещу човешки папилома вирус (HPV), който се смята за основния виновник за този рак. Честито на двата големи фармацевтични гиганта - GlaxoSmithKline, които произвеждат Cervarix, и Merck & Co с тяхната Gardasil.

Никой не смята за необходимо да каже, че ваксините не предпазват на сто процента. Не е като имунизацията срещу полиомиелит. Освен това е срещу някои щамове на папилома вируса - 16-18, които са опасните. Папилома вирусите са над сто.

Държавата реши проблема с общественото обсъждане и на тази тема както на много други: просто качва документа на сайт, той престоява там месец - с което общественото обсъждане се смята за приключило. В случая - програмата на сайта на Министерството на здравеопазването. Тоест обсъждане няма.

Добре, че дъщеря ми е минала 12-те години, защото щях да се възпротивя да бъде ваксинирана. Като родител не съм наясно с рисковете от приложението на ваксината, но пък знам колко здрави може да са лобитата на фармацевтичните компании - почти като на тези за атомната енергетика. А от информацията, която все пак пробива в Интернет - има и достоверна, рисковете не са за пренебрегване.

Но да оставим личното ми недоверие настрана. Във всеки случай ваксинирането трябва да е на доброволен принцип. В ЕС има два варианта: при първия имунизациите се организират в училище, за което родителите дават писмено съгласие, а при втория се изпраща писмена покана до семействата и те посещават медицински центрове - в случай че поискат.

Сега на втория въпрос: Колко ще ни струва? Изглежда, на министрите им стана практика да предлагат инициативи без никаква финансова обосновка. Тон даде този, който би трябвало да дава пример - вицепремиерът Симеон Дянков. Първият ни финансист и досега не е представил разчети колко всъщност ще ни струва преселението на чиновници от София в провинцията - и каква ще е ефективността.

От МЗ не обясняват, че ваксината е доста скъпа и освен това се поставя три пъти, като изискването е момичетата/жените да не са водили още полов живот. Освен това трябва да са съвсем здрави. Цената варира, но е около 500 лева за трите дози.

Средствата за изпълнението на програмата ще бъдат осигурени от Министерството на здравеопазването, което ще превежда средства на НЗОК. Да не би от онези трансфери на стоте милиона лева от здравните ни вноски, които Конституционният съд вече обяви за нарушение?!

Освен това има и разходи, неясно колко, за информационната кампания, която, както пише, ще включва "консултиране, провеждане на здравно обучение по училищата в рамките на учебната програма, срещи с родители, лични лекари, педиатри, АГ специалисти".

Като човек, преминал през операция, химиотерапия и лъчетерапия заради рак на шийката на матката, и разговори с десетки като мен, смятам, че пробивът в системата и високата смъртност идва от липсата на организиран национален скрининг. Ако в заплащаните от касата профикалактични прегледи се включи цитонамазка (проба от шийката на матката, която се дава за изследване) на 6 месеца на всички жени плюс глоба или друг вид санкция, ако не го направят, резултатите ще са значително по-добри. А черната статистика - по-малка.

До 1985-а, когато е имало такава скринингова програма и тя се е изпълнявала стриктно, смъртността е била съвсем ниска. В момента, в който задължителните профилактични прегледи с цитонамазка отпадат, заболеваемостта и смъртността рязко се повишават. Едната безплатна цитонамазка, която се полага в момента на жените у нас, струва на държавата не повече от 8 милиона лева на година. Ако е два пъти годишно, съответно ще е 16 милиона лева.

Според националната статистика момичетата на възраст между 10 и 14 години в България са около 150 000. Да предположим - тъй като не открих точни данни - че 12-годишните са една трета от тях, това прави 25 милиона лева. При 75 на сто ваксинирали се, сумата ще спадне малко под 20 милиона лева, но отново си остава по-висока от две безплатни цитонамазки.

Така че на печелившите - честито. Но ваксинацията все пак не трябва да е задължителна.

Oще: ваксина  ваксинация  жена  момичета  рак  рак на шийката на матката 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

107 Лудколю Деликолев | 28.07.201221:03

Фрида, браво ако чак на 21 си пила антибиотик. Иначе явно защитаваме двата крайни варианти на една и съща теза, така че нема смисъл да се дъвчим.
Мима, аз съм против грипните ваксини, освен при епидемии каквито досега е нямало. Всъщност птичият и свинският грип и атипичната пневмония се опитаха да станат такива, ама малко не им стигна. Честно казано наистина нямам идея, какво точно в една ваксина би предизвикало алергична реакция, възможно е ако е базирана на вирусни фрагменти, т.е. белтъци те да отключват алергична реакция.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

106 Frida | 28.07.201217:28

Естествено лекарите отричат да има връзка
-----------------------------------------------------------------------------
никак не е естествено лекарите??? да отричат да има връзка...
все пак това не е минерална вода, а биопрепарат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

105 mima | 28.07.201216:44

На бебетата до 16 месеца им се поставят 13 задължителни ваксини. Някои се водят реимунизации. Повечето от тези ваксини са многовалентни. За мен лично това е твърде инвазивна намеса във все още неизградената имунна система и съм сигурна, че този списък може да бъде намален до най-нужните и наистина важни ваксини.

Луд, наистина се счита, че стерилната среда има най-голяма вина за алергиите. Обаче от личен опит ще ти споделя, че имам приятели и много близки хора, които на дърти години отключиха много гадни алергии след противогрипни ваксини. Естествено лекарите отричат да има връзка, но няма как здрав и прав човек, който не променя начина си на живот изведнъж да стане алергичен (след ваксина). Сега зобат кларитин и ериус и пак се жалват, че не им помага.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

104 Божидар Гюлмезов | 28.07.201214:39

в друга една статия говореше упорито за "генетична памет"
----------------------------
Което пък ти показва и на тебе мозъчните възможности "професионалисте", на тебе четенето с разбиране ти е на точно същото ниво като на свинчо... Или просто се чел по диагонал, и си пропуснал частта в която казах че ми е все едно как ще го наречете, дори и термина "генетична памет" да е тотално грешен, това е нещо което съществува, и като кажеш генетична памет всеки се сеща какво имаш предвид, независимо че термина е неправилен...

Ама арогантна задръстена работа, какво да се прави.


И ние и без теб сме видели и казали какви са позитивите и негативите на ваксините, ти всъщност в голяма степен повтори това което сме казали като позитив за ваксините, просто го направи по професионално-арогантен и задръстен начин. Типичен свинчо номер 2 с голямото самочувствие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 20:33

103 Little Devil | 28.07.201214:21

„Ний пък не можем да приемем поредния арогантен професионалист, който си говори там едни верни неща, само че тотално не отговаря на съвсем основателните страхове и съмнения на хората“

„И това е нещото което Little Devil, както и свинчо преди него, отказва да осмисли, и арогантно ни обяснява някакви верни неща, дето никой не ги е отричал... За къв чеп ни ги обясняваш, на нас проблема ни е другаде“

Проблемът, Боби, си е в "твоя телевизор", както се казва. Липсата на информираност, както и натъртване стократно на едни и същи калпави "аргументи" (хигиена, в друга една статия говореше упорито за "генетична памет")... Включих се в дискусията с единствената цел не да говоря от име на фарма индустрията, а да жегна леко хората да се поразмислят, както над негативите, така и над позитивите на ваксините, изобщо на различните методи за профилактика и лечение. Не съм лекар и не желая да навлизам в темата за отношението като цяло на лекарското съсловие към българския пациент, нито обратното отношение пациент-лекар.

Аз поне казах "едни верни неща", дето масово коментиращите тук не знаят, а ти избълва тон глупости за единица време. Невежеството и липсата на желание за собствено ограмотяване са наистина престъпления срещу човечеството.

Айде, със здраве.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

102 Божидар Гюлмезов | 28.07.201213:30

честно казано, всяко посещение при лекар ме изпълва със страх и тревога, че общувам с амбулантни търговци и административни лица, а не с медици
-----------------------
И това е нещото което Little Devil, както и свинчо преди него, отказва да осмисли, и арогантно ни обяснява някакви верни неща, дето никой не ги е отричал... За къв чеп ни ги обясняваш, на нас проблема ни е другаде.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

101 Божидар Гюлмезов | 28.07.201213:25

Наистина, ваксините срещу ХПВ са много нови, необходими са дългосрочни проучвания, защото има данни за странични ефекти. Както казах, всеки трябва да има избор. Ама не мога и да приема маса народ, който няма базисни познания и ценз в области като имунология, вирусология и генетика, да скача яростно срещу ваксините, медикаментите и срещу прогреса на медицината и науката като цяло.
---------------------------
Ний пък не можем да приемем поредния арогантен професионалист, който си говори там едни верни неща, само че тотално не отговаря на съвсем основателните страхове и съмнения на хората.


"Ваксина е хубаво, ваксина е важно, спасила ни е много, затова ще я вземате, и то в промишлени количества, по 1 ваксина всеки месец"...


Просто няма как да се случи. И от всичкото което каза, освен да си повтаряш същите неща които казват и продавачите на ваксини, защо не отговори на нещата в които ги обвиняваме? Продаване на огромно количество ненужни ваксини, при това нетествани, със съмнителни и дори нулеви положителни качества, но за сметка на това - с множество странични ефекти, да не забравяме понижената имунна система.


В списъка на задължителните и препоръчани ваксини не трябва да има такива които не са тествани поне 20 години! С пълна документация за всички странични ефекти. И да е забранено младите ваксини да ги тикат на пациентите като "напълно сигурни, ефективни, перфектни" и всякакви други суперлативи.Ваксините против грип които се тикат в ръцете на хора различни от пенсионери за мен са престъпление против човечеството, и хората които го правят трябва да бъдат пратени в затвора! Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

100 Frida | 28.07.201213:00

освен това, пневмонията е вторично заболяване, предшествано от други симптоми, срещу които своевременно трябва да се взимат мерки.
честно да споделя, никога не съм карала пневмония, за първи път пих антибиотик на 21 години и то, поради инфекция при зъболекар. благодарение на баща ми, милият, лека му пръст...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

99 Frida | 28.07.201212:52

лудколю, само повтаряте, това, което аз казвам. след революцията на Пастьор няма друго епохално откритие
да, медицинската апаратура има напредък, ведно с общото технологично обновяване, но това касае предимно диагностиката, и частично хирургията, но не и лечението терапевтично.
освен това, ненавиждам врачки и баячки, но науката, тъй наречена, все повече ми заприличва на шаманство, търсещо своя финансов благодетел, без да рискува лишения, несполуки, недоверие и пр. изпълняват се проекти за някакви божествени колектори, гълтащи милиарди, без никаква реална полза, но с много дим и пара.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

98 Лудколю Деликолев | 28.07.201212:35

Фрида,
"какво се е променило от ваксината срещу едра шарка и биологията на Луи Пастьор - нищо. антибиотиката е следствие и случайност, а не откритие."
Ама направо нищо не се е променило наистина. Само дребният факт, че пневмонията не убива в 40% от случаите, а минава за седмица-две, понякога дори на крак. Друг дребен факт, е че убождането на ръждив пирон не води до подуване, позеленяване и втечняване на вътрешните органи, в приблизително същия ред. Още по-дребен факт е, че не си умряла от туберкулоза преди 25-тата си годишнина. Съвсем дребен факт, е че понятието "родилна треска" убиващо около 12% от родилките до времената малко след Пастьор вече е в миналото. Все дребни факти, които по никакъв начин не трябва да ти развалят тезата - медицината не работи, лекарите са търгаши, антибиотиците са боклук и само генетиката и чистият въздух спасяват. Все пак, не ти препоръчвам ако се разболееш от пневмония да я караш на чист въздух и правилна ДНК.
П.П. Лозунгите ги вдигаш ти, провалът на българската здравна система не означава трябва да се откажеш медицината въобще и да тръгнеш по врачки, баячки и знахари. Всъщност, имаш право на това - само да не забравиш да споделиш как си лекувала течна пневмония с чайчета и чист въздух.
   

оценка

+0 -0