Webcafe

Питай ни некое друго въпросче

Петър Николов
12.10.2012, 15:44 (обновена 14.10.2012, 14:47)
Росен Плевенлиев

Президентът Росен Плевнелиев мисли въпроса

Започна играта на демокрация.

Президентът Росен Плевнелиев осмисля престоя си на "Дондуков"2 - започна консултации как точно да бъде формулиран въпросът на референдума за АЕЦ "Белене". Всенародното допитване ще е някъде след Нова година. Плевнелиев ще пита парламентарно представените политически сили, вместо да се допита до социолози.

Въпросът, формулиран в подписката на БСП, е: "Да се развива ли атомна енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?

За президента той е объркващ.

"Някои може да са "за" развитие на ядрената енергетика чрез нови мощности по принцип, но "против" конкретния проект АЕЦ "Белене". Други ще попитат защо обричаме АЕЦ "Козлодуй" на забвение и обвързваме развитието на ядрената енергетика в България за в бъдеще само с АЕЦ "Белене". Трети пък ще кажат защо организираме референдум за конкретния въпрос АЕЦ "Белене" при положение, че Законът за безопасно използване на ядрената енергетика изричнo посочва, че ядрената централа се изгражда по решение на Министерски съвет".

Съвършено правилно, г-н президент.

Защото истинският въпрос е: Искате ли да се развива ядрена енергетика в България?

Да/Не?

Всичко останало обслужва интересите на ядреното лоби. Без значение онова зад АЕЦ "Белене" или зад Седми блок на АЕЦ "Козлодуй". След аварията във Фукушима този бизнес има нужда от сериозна преоценка.

В страни като Германия въпросът с мирния атом беше решен без референдум. Германският канцлер Ангела Меркел просто обяви, че моторът на ЕС ще затвори до 2022 г. и последната си АЕЦ. Така изпълни и едно от най-сериозните си предизборни обещания.

БСП, разбира се, брани предложената от тях формулировка на въпроса. За БСП тупкането на топката за референдума показва, че ги има, че съществуват, но изграждането на предизборната им кампания основно на тази база едва ли е особено умна стратегия. Винаги е наличен въпросът защо той не подписа договора за "Белене", а остави договорките на ниво меморандум.

Но игричките на правене на политика тепърва започват. Говоренето за референдума ще изхаби твърде много време. Не това трябва да се чува, за да направим информиран избор - тези, които ще отидат да гласуват на него. А националната стратегия за развитие на енергетиката в България в близкото десетилетие например - и мястото на мирния атом в нея, оценено и през призмата на останалите мощности на останалите страни на Балканите. Първо това, после другото...

Ето наскоро БСП предложи към въпроса "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"? да се добави "с държавно участие". А защо да не попитат хората и с какъв тип реактор да е...

Както стана ясно от изявлението на премиера Бойко Борисов, макар и всички юристи да са на мнение, че "начинът, по който е зададен въпросът, е противоконституционен... с ясното съзнание, че подкрепяме противоконституционен текст, ще гласуваме да се проведе референдумът и то в най-кратко време. Депутатите от ГЕРБ ще подкрепят референдума с какъвто текст дадат от БСП". Странно, нали. Може би не съвсем.

Ама все пак защо да не е най-простичкият въпрос:

Искате ли да се развива ядрена енергетика в България?

Oще: аец белене  бсп  дондуков 2  консултации  президент  референдум  росен плевнелиев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.08.2011, 10:44

8 Christo Krastev | 22.10.201222:11

Изборът Е кафемашина SIMENS или самовар РОСАТОМ.

България има нужда от ток и това е ясно, но дали обвързването и на енергетиката на 100% с Русия е правилно? За БСП , Р. Овч и гражданинът с руско гражданство Сергей изборът е ясен те ще спечелят милиарди за сметка на милионите бедни българи, които ще плащат десетилетия скъпия ток.

Въпросът е толкова ли сме прости, толкова ли сме овце та не можем да видим ясно БЪЛГАРСКИЯТ интерес, без да бъдем проруски или проамерикански блеещи по форумите?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2012, 19:41

7 chacha | 17.10.201218:22

Аз нямам нищо общо с БСП и няма да имам никога през живота си, но реферндума им е много добър ход. Добър е за демокрацията, народа да започне да решава бъдещето си. И ако има един прецедент, това ще положи начало за нови реферндуми и българския народ ще се научи на демокрация. Малко е пресилено да се каже, че е крачка към Швейцарския модел, но това е пътя. Колкото повече решения се вземат с референдум, толкова повече уверенността на гражданите ще нараства. И дано един ден поскаме да сменим и тази конституция, че да контролираме изкъсо обезумялата власт.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

6 Pavur Pezev | 14.10.201212:16

Eлектрификация+савецка власт е равно на комунизъм.Савецката власт е налице,остава електрификацията.Ама ний не щем комунизъм,начи режем електрификацията и готово.По математически борим комунизма ръйш ли,по научному.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

5 My Majesty | 13.10.201217:05

Съществото Росен Плевнелиев е силно объркано и не бива да бъде вземано насериозно, защото менталните му недостатъци станаха ясни на всеки човек. Да го погледнем със съжаление и да го изтраем до края на мандата му. Да берат срамове тези, които са гласували за него.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 13.10.201211:06

Изумява ме упорството на хора,които искат да пред определят на суверена какво решение да вземе.Защото референдум е висшата демокрация,по истинска от парламента,президента,съдебната и изпълнителната власт,взети заедно.Ако на някой не му харесва решението на народа,моля!Нека да го призове на нов референдум и да го убеди да се откаже от предишния.Но НИКОГА да не му налага кога,за какво и как да се произнася!Иначе ще излезе,че партии и отделни дебили са...по-велики от целият български народ Въпрос
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 09:28

3 Doberman | 13.10.201210:57

По логиката на въпроса "Искате ли да се развива ядрената енергетика у нас?" Да/Не, отгворът може да бъде "Искам, финансирайте БАН". Иначе казано, въпросът, който предлага авторът е още по-зле от първия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 12.10.201221:46

Грижат се за засилване на европейската интеграция. Така съюза по-трудно ще се разпадне. Това е хитър политически ход, резултат от подмолна конспирация.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 12.10.201219:59

Германия ще ги закрие, а Франция ще построи 10тина нови, тока от които ще изнася за Германия Усмивка.
   

оценка

+1 -0