Webcafe

Мъжкарофрения от сутрин до здрач

Guns&Ducks
24.02.2011, 10:37 (обновена 25.02.2011, 09:38)
мирослав найденов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Земеделският министър Мирослав Найденов щял да се позовава в Брюксел и на Крали Марко, за да защити българското бащинство за гроздовата...

23-и февруари в Русия е мъжкият 8-и март. Защото е ден на армията, а в армията по определение са всички мъже. Всички мъже, по определение, са спасявали родината по време на Великата отечествена война. И се очаква, по определение, да я спасяват и занапред.

В България всички мъже, по определение, са баш мъже. И спасяват наред по мъжки. Особено пък ако са мъже в най-мъжкото правителство на най-големия български мъж.

Рано сутринта него ден 23-и външният министър Николай Младенов - нищо, че не е служил като мъж в армията, ама пък е бил на американско спецобучение в Афганистан - почти едновременно се включва по телефона в трите национални ефирни телевизии. И напълно решително и почти скромно обяснява как Външно, в частност, и българската държава, като цяло, спасяват своите граждани в Либия с правителствени самолети до Триполи.

Разбира се, това е похвално - така трябва да бъде. Правителството "Борисов" неведнъж е демонстрирало, че е готово да прати самолет или хеликоптер дори и за един едничък българин, изпаднал в беда - където и да било по света.

Как точно ще излъжем ЕС за ракията

Дотук добре, първият самолет вече е кацнал благополучно в София със 110 пътници на борда. Във втория се съобщава, че щяло да има предимно турци - и само една българка. Няма лошо, комшии сме - да си помагаме. А и Външно работело "за бартер" - Турция да превози по море българите от Бенгази, понеже тамошното летището е разрушено от авиацията на Кадафи.

Времето до обяд минава в състояние на патриотична гордост и удовлетворение от решително мъжките и успешни грижи на държавата за нейните граждани.

По обед обаче идва още една решително мъжка и патриотично блага новина. Правителството е приело документ, с който България ще се бори гроздовата ракия да бъде призната от ЕС за традиционна българска напитка. С което България ще има право да й свали акциза наполовина. От което пък българският ракиопотребител ще си спестява по около 2 лева на бутилка. Еваллла!

Радостната еуфория обаче е разтревожена от някои типично мъжки съмнения от чисто здрав смисъл - като как точно ще излъжем европейците, че ракията е баш българско изобретение? И по какво точно то се различава от ракията, която правят - пак от столетия - македонци, сърби, хървати, босненци, та чак румънци и унгарци, макар и последните под други имена?

Правителството обаче, като едно типично мъжко правителство на чистия здрав разум, никак не е глупаво и е подплатило документа не само с думи здравосмислено прости, но и с научни, даже химични. Описан е някакъв много особен, даже съвсем уникален, процес на ферментация и дестилация.

Който пък, следва рационално да се подразбира, целокупното българско население успешно е пазило като класифицирана информация от съседите си дълги столетия - досущ рецептата на Кока-Кола, овардена обаче едва век и кусур. Дано в някое следващо заседание правителството възложи на ДАНС и МВР сериозно да изучат този изконно български класифициран опит.

Земеделският министър Мирослав Найденов пък щял да се позовава в Брюксел на Крали Марко (какво ли ще кажат в бивша Югославия, които май имат повече претенции върху тоя османски васал), щял да стигне чак до ранното средновековие и древността (какво ли ще кажат днешните наследници на Византия и Рим).

Мирослав Найденов не сваля, винаги вдига...

Обаче още по-странното е, че точно Мирослав Найденов ще сваля цената на ракията. Това никак не звучи на добре - точно тоя министър вдигна всички възможни продоволствени цени - на месото, хляба, зеленчуците... Може да е бил с добри намерения човекът, ама нали пътят към ада все с това от векове го стелят. Та чуе ли за Найденов, чистият здрав мъжки разум инстинктивно провижда нова дупка в джоба.

А още по-странното е, че финансовият министър (дето хич, завалията, няма вид на ракиджия), хич даже не бил против да загуби приходи в хазната от намаления акциз върху изконната българска напитка. Преди вдигна радостно същия тоз акциз, пък сега изневиделица патриотично щастлив да падне. Преди свирепо и национал-нихилистки вдигна акциза на цигарите. Да не би пък да се откаже и от него?

Шефката на парламентарната бюджетна комися Менда Стоянова се изказа и тя по мъжки него ден - сгрешили били като задължили продавачите на цигари да са регистрирани по ДДС, и в провинцията масово продавали цигари под тезгяха. Затова сега ще връщат старото статукво. Да не би пък финансовят министър да върне и по-нисък акциз на тютюна? Пу-пу, да не му е уруки, дано е възмъжал и Дянков!

Щото йофтинка ракийка без йофтинка цигарка бива ли?!

На лъва за какво му е грива - за чист PR

Следобедът вече става ясно, че в спасителната операция в Либия постфактум я огафили. Слава богу - само PR-ски. Само ли? Че едно най-мъжкарското правителство ако не е и най- PR-ското, трици да яде. На лъва за какво му е грива - за чист PR му е.

Директорът на държавната "Техноекспортстрой" се бил опитвал да си прави, мискининът му с мискинин, PR на гърба на Външно. И премиерът тутакси го уволнява. По здравосмислено мъжките разбирания обаче нищо не е ясно - нали и „Техноекспортсрой" е изцяло държавна фирма, и Външно си е изцяло държавно. Какъв е проблемът, тогава? И как така Бойко ще уволнява - има си принципал, регионалният министър Плевнелиев. Който пък него ден хич не се държи по мъжки и се крие сакън да си не урочаса рейтинга.

Очевидно директорът Емил Коцев е сглупил - трябвало съвсем ясно и звучно да каже, че спасяването на българите в Либия е по заповед лично на Бойко Борисов. То не е зле в ГЕРБ да не се помайват, а овреме да помислят за промяна на конституцията и директно да запишат, че нищо добро в тая държава не се случва без волята на Бойко Борисов, и нищо лошо - против волята му.

Директорът Коцев, макар да е имал проблем с гърлото, явно точно това си е мислел, и след уволнението си отърчава да се извинява на премиера, че го подвел, без всъщност да бил виновен. И докато чака на опашка за извинение разказва на медиите как правителственият авиоотряд 28 - ех, поредната смела мъжка постъпка! - отнел кажи-речи с взлом разрешителното за кацане в Триполи на самолета на "България Еър", нает от "Техноекспортстрой".

Но някъде над Малта 28-миците се усетили, че няма как да кацнат даже с краден документ. И така във въздуха, а после и на пистата, се провело едно високо благородно мъжко съревнование по спасяването на сънародниците в Триполи. Почти половината от които обаче отказали да бъдат спасени и се върнали да пазят имоти и заплати.

На директорското извинение привечер премиерът разбира благородността на социалистическото съревнование във въздуха и по земя и отново назначава (съвсем по мъжки - уволнен и назначен в един ден) директора Коцев. И още по-мъдро по мъжки свежда чрез журналистите до знанието на обществеността, че ако друг път се бавим в спасяването, тоя път сме се престарали.

Вечерта обаче е увенчана с недостарание и тотално отстъпление от мъжествеността. Затъналата в дългове БНТ в последния момент решава да се включи в поредната Евровизия с пореден предизвестен провал. И излъчва за българския финал цели 19 песни, писани обаче само за 2 седмици, което ужасно много им личи.

Личи им и колко малко са репетирани при повсеместното фалшиво пеене и липса на живо присъствие на сцената. В концерта участват и победителите от румънската Евровизия - група "Хотел ФМ". Въпреки всенародната почит към водката и сельодката, на мъжкия 23-и февруари група руснаци са предани на Евровизия и гледат по интернет и обсъждат онлайн българския конкурс.

Един от тях здравосмислено по мъжки и политически некоректно по неевропейски пита: "Какво прави този извратен румънец в страната на силиконовите тьотки? И докъде ли ще доведе всичко това?"

Абе точно тоя ли путинец не знае, че всичко е въпрос на PR.

Oще: бойко борисов  външно  гроздова  либия  мирослав найденов  николай младенов  правителство  премиер  спасение  триполи 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

8 Pavur Pezev | 25.02.201111:51

Атеиста,от едно известно време си ме набедил за комунист и оплаквачка на стария режим.Ама вие либерастите-демократи сте много първосигнални бре.Който не се прехласва по евро-атлантизма е комуняга,а който не праска по пет пъти на ден чикии на Галена е педерюга,тъй ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 04:30

7 Ateista | 25.02.201111:10

Горкия Павур-комуниста с промития мозък...
Дадох ти жена си - славянката,мдаааа с такива гнусни филми ни промиваха мозъците навремето,и още със скапания АЕЦ дето светът ни се смее заради него,ама нали е руски - требе да го пазим... Намига

Преди пък Павур4о циври за някакви нарязани пушкала(съветски разбира се...

Ех Павуре,не се ли наплака ве4е за СССР?

Защо поляци,4ехи,унгарци,литовци ,естонци празнуват ве4е 21 години смъртта на комунисти4еския урод ,а само идиотизираните шепа българи циврят по режимът затрил десетки държави?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.11.2010, 10:19

6 Amor Mio | 25.02.201109:29

Тоя Guns&Ducks, добре, че не си е сложил името, защото само се е изложил. Цяла Европа е луднала да защитава наименования за произход, само той ни чул, ни видял.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

5 Pavur Pezev | 25.02.201109:15

'Дадох ти коня си-белия.Дадох ти жена си -славянката.Затворих АЕЦ-а си-руския.Дадох земя за базите ти-американските.Но от ракията българска и капка няма да получите'. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

4 stg | 24.02.201120:24

Ето как , когато не си доразбрал нещо, всички съждения после стават смешни, нормално и хубаво е да си има някаква традиционна напитка, това няма нищо общо нито с това кой е мъжкар , нито с това кой колко пие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.01.2011, 10:13

3 mariovial | 24.02.201117:31

Стува ми се че автора на тази статия, не прави разлика между "традиционна
Българска напитка" и "изобретена от България напитка".
Немисля че ще излъжем някого като кажем че ракията е традициона за
Българина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2010, 12:41

2 Lyubomir Sirkov | 24.02.201113:51

Авторът на тази статия ("Guns&Ducks"), явно не просто действително изпитва някакви "типично мъжки съмнения" ("като как точно ще излъжем европейците, че ракията е баш българско изобретение?"), но и много държи да покаже собствената си неинформираност по въпроса.
Факт е, че всеки може да види тук:
http://ec.europa.eu/agriculture/markets/wine/studies/spirits.pdf
как още при преговорите си за членство в ЕС отделни страни са регистрирали подобни названия на свои спиртни напитки:, Унгария си е регистрирала "Pálinka", Полша си е запазила названието "Polish Vodka/Polska Wódka", Чехия - "Slivovice", Словакия - "Bošácka slivovica" и "Laugarício vodka", Литва държи да си има собствен джин: "Vilniaus džinas", и т.н.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 24.02.201112:36

То пак добре,че нямаме самолетоносач и атомна подводница,а старите есес-ки ги нарязаха ли,продадоха ли ги ебеш ли му мамата.Тогава славният ни спец-наз,щеше да изведе нашите под дъжд от куршуми и самолетен обстрел,а от Либия щеше да остане само димящ,радиоактивен кратер.
   

оценка

+0 -0