Webcafe

Red Hot Chili Първанов

Емилия Милчева
23.09.2013, 16:01 (обновена 26.09.2013, 16:04)
Георги Първанов

Снимка: © Sofia photo agency

Гражданинът-президент с портфейл от идеи

Да не би предсрочните избори да се случат по-рано от очаквания вот за евродепутати в края на май догодина? Иначе как да си обясним партийната/гражданска/идейна активизация на Георги Първанов с форума му в НДК този уикенд. Инициативата си има подобаващо тежко, в духа на партийните брошури, наименование: "Български дебати за национален успех".

Никой не се заблуждава, че Първанов подготвя едно по-успешно свое завръщане в политиката изобщо. След като пробва да се настани в БСП през партийния вход и не успя, сядайки на "последния ред" (по негов израз), сега ще опита през гражданския. ("Гражданин стана най-модерната дума в партийното строителство в последните години, почти като "любов" в поп фолка.)

И едва ли някой здравомислещ смята, че ще пробва нов партиен проект. Предвид демографските показатели на електората си, в БСП са наясно, че отцепниците нямат шанс - не се прощава на "изменниците", проектите им нямат бъдеще. Освен това някои от тях са отдали доста години от живота си на партията - и тя е била щедра към тях, за да зарежат с лека ръка кариерата си на апаратчици.

Затова и недоволните от днешното статукво - и от партийния лидер, социалисти като Румен Петков, Кирил Добрев, Георги Кадиев и др. остават В партията. Факт, че съпартийката им Татяна Дончева обеща нова лява партия до края на годината, но напоследък в публичното си говорене като че ли показва разколебаване в тази посока.

Очаквано заявката на Първанов от уикенда беше разчетена като начало на офанзива срещу Сергей Станишев. Съществува неписано правило, че не се сваля партиен лидер по време на управление, което значи, че просто подготвя почвата.

И тъй като се видя, че и при изборни загуби в БСП не се хвърлят оставки, то сега Георги Първанов и заобикалящите го ще опитат по-елегантен демонтаж на лидера. Но Първанов едва ли ще е следващият, той може би ще е Старейшина, Кристална топка, Ментор, който ще напътства. Почти като ролята, в която влезе Ахмед Доган с почетното председателстване.

Алибито: Дискусионни клубове

Създаване на дискусионни клубове в областните центрове е удобно алиби за Георги Първанов да кръстосва страната, да търси съмишленици и изобщо да политиканства, произвеждайки периодично медиен шум около себе си и инициативата си.

В противен случай вреди на реномето си, потегляйки на обиколки и срещи с недоволни другари. Ще тръгнат едни грозни слухове, че буни партията. А така има благовиден предлог - създаване на групи за граждански - забележете, натиск и идеи, разпръсквани почти като капково напояване из политическия ни пустинен пейзаж.

Върху кого ще оказват натиск подобни групи? По принцип такива се създават за конкретни цели - прокарване на пешеходна пътека, осиновяване на бездомни кучета, реимбурсиране на ново лекарство и др. Не е ясно какво точно е имал предвид Първанов - или просто си служи с речника на неправителствените организации, за да звучи модерно.

Казва, че иска да направи един "национален отбор по генериране на идеи", за да върне експертите, които вече не били в партиите. Критикува правителството, но голяма част от втория ешелон кадри, че и от първия, бяха и в управлението на тройната коалиция, сглобена от самия него.

Измежду тезите на президента (2001-2011 г.) се прокрадва една особено интересна - за повече пряка демокрация в партията. Тоест - изборът на лидер да става на преки избори, от всички членове, а не от делегатите на партиен форум, подбрани по поръчение на партийния лидер. Сега, по думите му, един човек на "Позитано" държи партията като заложник.

(И в Webcafe.bg подкрепяме преките избори - и го предложихме още през 2010 г. :)

И като почнат да кръстосват страната едни хвъркати чети

В близките месеци, наред с пътуващото шоу на Бареков "България без цензура", в което е и представление на трупата на Неша Робева, (един поддръжник на Първанов) и Бате Енчо - за най-малките, страната ще кръстосва и хвъркатата чета на Първанов.

За да сее, по думите му, клуб след клуб - инкубатори на идеи. Само че ние сме наясно колко е инкубационният им период - до датата за избори.

На форума в неделя Първанов заяви, че за да се прекъсне порочната зависимост от задкулисието, са необходими законови промени в името на по-голяма прозрачност на финансирането на партиите. Вероятно би могъл да даде личен пример, като обясни на гражданството кой финансира обиколките му и бъдещите клубове.

Впрочем, дали Първанов знае кой от БСП/ДПС предложи Пеевски?

Oще: бсп  георги първанов  дискусии  клубове  лидер  партия  сергей станишев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

12 Pavur Pezev | 25.09.201310:16

Mарче кой предложи Пеевски,кой предложи Пеевски,кой предложи Пеевскикой предложи Пеевскикой предложи Пеевскикой предложи Пеевскикой предложи Пеевскикой предложи Пеевскикой предложи Пеевскикой предложи Пеевскикой предложи Пеевскикой предложи Пеевски...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

11 KingoftheROAD | 25.09.201309:18

Borracho Какво да мръдне Първаноглу? Той колкото и да е уж начетен и образован, не е човек който се интересува, и може да поведе нещата към подобряване. За него времето е спряло някъде около и малко след 90-та. Иначе обтекаеомото говорене подобно на Доган/Местан му се удава най-добре, но само толкова...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.06.2013, 18:16

10 popleta | 24.09.201320:57

Ето същата добавка за Firefox.Спира рекламите.
https://addons.mozilla.org/bg/firefox/addon/adblock-plus/?src=search
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

9 Borracho | 24.09.201318:32

мария - ползвай Google Chrome за гледане на сайтове и му инсталирай добавката "AdBlock" и няма да виждаш никви реклами. Дори не знаех, че се отваряла такава "реклама" докато не ти прочетох оплакването.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.08.2013, 09:55

8 мария | 24.09.201317:19

Моля, махнете рекламате на Бареков!Полудявам като я видя.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

7 Borracho | 24.09.201315:00

Гледах запис от говоренето на Първаноглу, дето беше в някаква зала през уикенда. Дискусионни клубове щели да правят, "всеки ден, всеки час, навсякъде има дискусионен клуб" и тем подобни глупости. Същите намазани номенклатурни, партийни глупости си приказва както преди 10 години.Не е мръднал в развитието си и на милиметър. Ама явно имат пари там неговата шайка от стари ДС другари, че да драпат с разни проекти пак към властта. Но определено му личи, че го боли много от тоталния разгром, който Хамстера му нанесе. Първаноглу ако беше истински мъж на място, истински ловец muhihihihi до сега да си беше решил проблема с Хамстера. Или да плати на някой от мафията (пак техни хора) и той да прати Хамстера при сейнт Питър!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

6 dedogo6 | 24.09.201313:32

Бойчев , дай некой линк , така само на дрънкане ще ти река че измряха патките у долно нанагорнище...
Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2013, 21:42

5 Alexander Anguelov | 24.09.201312:59

В България Егоцентричният пропорционален избирателен модел е умишлено заложен през 1990 с цел самоунищожение на българското общество и държава!!! Партиите по смисъла на закона са Еднолични Търговски Дружества и това е факт! Те са собственост на тези който са ги регистрирали: това е техният завоалиран бизнес, а това извращава цялата идея за партиите - отворете си очите!!! Всички които защитават пропорционалният модел са или непросветени или Предатели на България! Хора недопускайте да ви манипулират! Верният път е 100 % мажоритарни електронни избори при задължително гласуване с глоба от 20 лв.Хора осъзнате се! Бог Да Пази България от всички предатели.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

4 KingoftheROAD | 24.09.201312:41

Какви ли толкова гениални идеи ще генерира Първанката? и досега къде бля и спя. Пък изведнъж му светнака крушкътъ в глъвътъ Идея muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 24.09.201310:54

Коя е тая афера бе, бойче, ние нищо не сме чули? Чуди се
Я сподели?
   

оценка

+0 -0