Webcafe

Кого да пази НСО

Me and My Monkey
26.08.2013, 14:49 (обновена 27.08.2013, 14:16)
тодор живков

Редно е от някогашната УБО, сянка на Тодор Живков, да се роди една нова служба, която да не осигурява прищевките на властта

Мой приятел ми разказва следната случка: Пътува в автобус на столичния градски транспорт. Една жена моли друга: "Извинете, бихте ли ми подали билетчето?, Кое билетче?, - пита помолената. Ами онова там, на прозореца! В отговор жената до прозореца взема билетчето, скъсва го на две, изхвърля го навън и казва: "Ще си купите - както аз си купувам, така и вие, щом се возите!"

По този повод си мисля дали не е добре да скъсаме билетчето за абонамент на депутатите към Националната служба за охрана (НСО). Бездруго би трябвало да се приеме закон за дейността й, защото сега работи на база един Правилник - и обхватът на охраняваните лица е редно да се стесни.

Но управляващите мислят само как да сменят шефа на службата - бившия бодигард на Бойко Борисов Тодор Коджейков. Едва ли им минава през ум да се откажат от лимузините, карани от яки момчета, които ги развозват от парламента до вкъщи или дори до Партийния дом, където са комисиите, макар че разстоянието е съвсем кратко.

Да не говорим, че председателят на парламента Михаил Миков е ескортиран и от допълнителни коли при придвижването си до работното си място на пл. "Съединение".

В книгата си "Тодор Живков. Биография" Христо Христов пише: "УБО осигурява лична и физическа охрана на членовете на Политбюро, на председателя на Народното събрание, на секретаря на БЗНС, на председателя на Министерския съвет, министрите, както и на чуждестранни делегации. На първо място обаче стои осигуряването на охраната на генералния секретар на БКП и председател на Държавния съвет".

Освен че ги охранява - а уж са народна власт - задоволява и всичките прищевки на висшата червена номенклатура, включително откъм скъпи вещи и други луксове.

След падането на режима НСО разширява още обхвата на пазените лица, като включва и 240-те депутата, председателите на върховните съдилища, главния прокурор, заместниците му, управителя на БНБ, членовете на КС и др. Че дори и членовете на семействата им!

Наред с това НСО пази и някои публични личности извън политиката заради застрашеност на живота им. Например Цветан Цветанов, Ахмед Доган, Яне Янев, Румен Петков и др. Това е особено арогантно -и какво от това, че са публични личности? Публични личности са и Николета Лозанова, Азис, Магърдич Халваджиян, Лили Иванова, Бареков дори :) - той е и обществено богатство...

Кой е преценил, че застрашеността на някой от изброените по-горе е заплаха за националната сигурност, че да имат нужда от държавна охрана, която е над 2 милиона лева годишно? Ами може да ги заплашва и някой, който е бил изнудван, измамен, смачкан от тях.

Нима политиците са единствените в България, които доживот трябва да се ползват от привилегиите на държавната охрана? Независимо че повечето от тях могат и сами да заплатят за физическата си цялост.

Ако се посещавали западноевропейски страни, сами ще се убедите, че подобни разхищения там няма. Не само депутатите, но и министрите ходят често с велосипед или ползвайки обществения транспорт на работа. Защо и Мая Манолова да не се качи на някой софийски автобус?

Наред с това не е редно българското разузнаване да има два пъти по-малък бюджет от този на службата, която разкарва и пази, неизвестно защо, неколкостотин хора в държавата (виж вдясно) - политическата номенклатура и назначенията й.

Из Правилник за устройството и дейността на Националната служба за охрана:

1) Националната служба за охрана осигурява лична, постова и техническа охрана, специализиран транспорт и пропускателен режим по месторабота, местоживеене, пребиваване в страната и в чужбина на президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя и вицепрезидента.

(2) (Нова - ДВ, бр. 41 от 1997 г., изм. и доп., бр. 56 от 2005 г.) Националната служба за охрана осигурява лична охрана и специализиран транспорт на председателя на Конституционния съд, на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд, на главния прокурор и на омбудсмана. При повишена степен на застрашеност им осигурява и друга охрана на основание решение на комисия.

(3) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 13 от 1996 г., предишна ал. 2, изм., бр. 41 от 1997 г., доп., бр. 78 от 2006 г.) Националната служба за охрана осигурява специализиран транспорт на членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, заместник министър-председателите, председателя на Сметната палата, управителя на Българската народна банка, заместниците на главния прокурор на Република България, определени от него, и на директора на Националната следствена служба. При повишена степен на застрашеност им осигурява охрана на основание решение на комисия.

Чл. 4. Националната служба за охрана осигурява лична, постова и техническа охрана, специализиран транспорт и пропускателен режим при пребиваване в страната на чуждестранни гости с ранг, съответстващ на лицата, изброени в чл. 3, ал. 1.

Чл. 5. Националната служба за охрана при повишена степен на застрашеност и на основание решение на комисия осигурява охрана и специализиран транспорт на:
1. (изм. и доп. - ДВ, бр. 13 от 1996 г., изм., бр. 36 от 1997 г., бр. 41 от 1997 г., доп., бр. 78 от 2006 г.) народни представители, министри, кмета на Столичната община и членове на Сметната палата;
2. (изм. - ДВ, бр. 78 от 2006 г.) лица, заемали длъжностите, посочени в чл. 3, ал. 1; 
3. членове на семействата на лицата, заемащи длъжностите, посочени в чл. 3, ал. 1; 
4. кандидати за президент и вицепрезидент по време на предизборна кампания;
5. (нова - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) други лица по решение на Министерския съвет.

На въпроса. Да се пазят само президент, премиер, председател на парламента и още неколцина висши магистрати, както и чуждестранните делегации - това се подразбира. Семействата нямат място тук, нито пък депутатите. "Публичните" личности също, като отпадне възможността правителството да определя "други лица".

Време е духът на УБО да си отиде, а политическите ни фигури да не се изживяват като бекапейските номенклатурчици. Ако иска, Сергей Станишев може да даде пример, като тръгне на работа с мотоциклет. Така ще е по-близо до народа. Някакси.


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

2 Борката | 27.08.201310:29

Молииим?Начи НСО-то мое да пази новите попълнения у Б група,дето като се из-по-на-серат като премиери стават футболисти,а другите насрани задници да стаят без охрана?Ми нема ваще посрани задници да пазят?Ама убав,горд народ бее!Пази си душманите!Навик!Обичай си личния сатрап-той е влюбен в теб!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 26.08.201316:02

Ама аз ли нещо не разбирам? От кого се пазят горките народни избранници? Първо, нали народът ги е избрал, значи им е гласувал доверие да работят за него. Защо да ги застрашава? Второ, та ние от всичките 240 можем да разпознаем на улицата единици от тях. Тия, дето са по-активни в парламента. Ето, например, Мая Манолова наистина би била чудесна атракция в градския транспорт, но ще бъде интересно първите 3 дни, после всички ще свикнат. Пък тя и с таскита може да ходи на работа, ако я качат, де. Усмивка
Айде стига харчене на държавни пари за излишни неща.
   

оценка

+1 -1