Webcafe

Минута мълчание

Емилия Милчева
15.08.2013, 16:22 (обновена 20.08.2013, 11:32)
Национален флаг

Ако ни е останала и капка самоирония :)

Ние всички сме увредени. Ние, хората, живели комунизма (ХЖК).

Соросоидите, комуноидите, почтените, непочтените, красивите и не дотам и всички, които си присвояват самостойно правото да говорят от името на едни, други или трети. Общото между всички нас - леви, десни, никакви и някакви, са деформациите, които имаме.

Годините на Онази власт преди 1989-а, в която израснахме, си взеха своето. Помните, нали, че всяка мисъл, различна от Партийно-правилната, се наказваше. Как? Може да се прочете в останалите неизгорени и неунищожени доноси до Шестаците на ДС.

Не само, че трябва да вярваш безпрекословно, но и не трябва да се съмняваш във вярата си.

Без да искаме - или искаме, не знам! -

въпроизведохме модела на насилниците си:

маниера да се говори менторски, като последна инстанция, заплашително, даже обидно към инакомислещия, и, разбира се,  задължително дебело подчертавайки собственото си величие. Сътвореното слово прилича на навирен в лицето ти назидателно размахан пръст - в случай че не си разбрал къде е поуката на историята.

Хората, насилени в детството си, стават също насилници.

Така назидаваше и Партията, която искаше да ни е "майка-кърмилница", чрез всичките си инструменти - верни човечета, президиуми, номенклатура, доносници и разни етикети с обидни -изми. Карайки ни да мразим някакъв "класов враг", когото дори не сме виждали.

В мозъците ни на мълчаливци се е отпечатал релефно точно този модел, вместо културата на истинския европейски дебат, където са важни аргументите и разумът е по-силен от унижаването на "противника". Където в преобладаващия брой случаи се изслушват и не се прекъсват, камо ли надвикват. За съжаление, всички ние,

отраснали под Стъкления похлупак,

сме, в по-голяма или по-малка степен, с атрофирано чувство на емпатия.

(Така беше изградена цялата среда, в която бяхме възпитани и израснахме - и ако някой е по-малко увреден от останалите, значи просто е случил на родители и учители.)

В едно свое интервю бащата на чешката "нежна революция" Вацлав Хавел споделя, че вижда шанс само във внуците на хората около 50-те, защото тяхното вече възрастно поколение все още е обременено от това, че е отгледано в сянката на комунизма. "Рано или късно ще дойде моментът, когато децата на тези деца ще започнат да навлизат в обществения живот и моята надежда е, че тогава общественият живот ще бъде напълно прочистен", казва той. Значи

трябва да чакаме децата си,

почти като Пенелопа, чакала своя Одисей да я избави от натрапниците.

А дотогава ще менторстваме, неограничавани от методите и пазителите на тоталитарната държава, въздаваме правосъдие, пускаме гилотината, подаваме ръка за целувка на всеки, който (ни) like-ва, насочваме царствения си гняв или заплашваме - от трона си във Фейсбук.

Всички ние, ХЖК, имаме високо мнение за себе си - и ниско, за не-мислещите като нас. Някои си позволяват да наричат "не-правите" "лайно", с куп определения пред съществително нарицателното. И това нито за миг не снижава самооценката им. Други царствено низвергват критиците си - просто са "висока топка", и претендират да са Лицето-на-нещо-си и говорител на по-добрата част от протеста.

Всъщност никой от нас няма нужда някой друг да го представлява - освен на избори, когато делегираме права на политическата организация и човека, когото избираме. И тъй като сме разумни същества, нямаме илюзии, че избраните от нас са съвършени и идеални - просто нашите възгледи за света, общественото устройство, данъците и управлението на публичните финанси, съдебната система съвпадат. Т.е. имаме съвпадения във визията си, а не в мразенето си.

Иначе

всички ние правим своите избори - всеки ден

За мен назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС не е грешка, а диагноза. И ако отляво и отдясно, пред мен и зад мен на протестите са хора, които мислят така, ще се радвам да повървим заедно. Не ме интересува какви проекти са печелили, къде работят, колко са умни, дали имат добре платена или ниско платена работа. И точно заради това не ме интересува кой върви в първите редици. Все някой трябва да е там, нали? Важното е да не мълчим - това е важното.

Искам си протеста от първите дни, ми каза вчера приятел. Ами какво пречи да го направим? Само отпуските. И да си припомним защо започнахме.

Но преди това, ако ни е останала капка самоирония, нека се самобичуваме с минута мълчание :)

Oще: комунизъм  мислене  протести  съзнание  хора 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

10 pueblo | 17.08.201316:44

Смее се само да запитам,другарката-автор:
какво ,по дяволите беше назначаването на мутрата бойко борисов,от 1.5млн жители на тази държава,за башбилюкбашия?
а) чалга
б) липса на елементарно възпитание
в)микстюра от чалга и липса на елементарно възпитание
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 12:32

9 No name | 17.08.201311:04

Я, госпожа Милчева е хвърлила едно око тукинка:
http://avtorski.pogled.info/article/47900/Za-dyasnoto-statukvo-i-radikalnata-lyava-alternativa
...и решила да си посипе главата с пепел...ама на съвсем! Намига
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

8 Frida | 16.08.201323:45

а протестът наистина е хубаво и правилно нещо, за съжаление обаче, неподплатено с някакви организирани предварително структури - вижте, ако искате наистина страната да се оправи, трябва не само да протестирате и митингувате, а и да създавате паралелни структури, най-вече икономически, да си разработите отново земите на село, да произвеждате реални блага, не единствено да си играите на внос и дистрибуция. разбира се това трябваше отдавна да се започне още преди 28 години паралелно с указ 56, но нещата наистина опират до доверие и солидарност, до органично отхвърляне на комунистическата тъй наречена система - а всъщност в основата си бандитска, криминална, мафиотска система, разклонение и филиал на съвецката такава - това ви го казва една как му викате - ХЖК. иначе ще продължавате да се отвращавате от зловонията на разлагащия се труп, докато привикните един ден към тях и ще раждате поколения всред тая мърша, зомбита някакви. това е.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

7 Frida | 16.08.201323:18

хаха, прокопи, банката на гуджо и пуджо, хахаха, аве, деца понятие си нямате какво е то тоталитарна монолитна бетонна плоча. кви частни банки, ве деца, какви частни бизнеси? всички имена са на подставени изпълнителни лица, без никакво реално участие в някаква икономическа дейност. когато някое от тези лица се самозабрави и си повярва, че е голямата раота, го намират самоубито с изстрели в тила, хаха банката на фифи перото.
всички материални активи, всички богатства, ресурси, ключови постове бяха и са Р А З П Р Е Д Е Л Е Н И - нормални хора нямат достъп до тях! тъй че то не е и диагноза, ами постлетален разпад. сега полицаите щели служебно да ги правят акционери, т.е. най-стабилните фондове ще ги насочват директно към пералнята- ей тва се вика частна банкова милиция - резултат от дейността на милиционерското лоби във властта
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

6 Оня Дето Го Трият | 16.08.201321:27

Прокопи

Протеста срещу подобни правителства (защото протеста не е само срещу това, а е принципен) е именно срещу ЦекоМинев-ците ако не си разбрал. И срещу Пеевците.
Само че то как да разбереш като е по-лесно да се плюят пртестиращи, вместо конкретен виновник за положението....
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

5 Прокопи | 16.08.201321:13

Тъй е! Всички робуваме на нещо. И мразим този на който робуваме. Протестираме срещу правителството, че е най-лесно. Ама хайде отиди протестирай срещу началника си чийто задник целуваш от понеделник до петък. Хвърляй павета по къщата на Цеко Минев, в чиято банка си даваш последните стотинки за вноска по кредита. Знаем кой ни боцка отзад, ама пусти страх, мама му да еаа.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 16.08.2013, 20:12

4 Александър | 16.08.201320:26

Още Моисей е казал:

Чак когато умре последният роден в робство умре, тогава ще намерим обетованата земя.
Нищо ново под слънцето.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

3 Dimitar Stamboliyski | 16.08.201319:02

Оня, мисля че днес мернах Бойча на щрасето (мноо ми заприлича). Иначе, мин. година се сблъсках със Сапунова на улицата пред офиса (верно е голем ...).

А т'ва с мълчанието, чеСно, не го разбрах...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.04.2012, 03:26

2 asdfsd | 16.08.201316:41

Общото е, че никому не е гот да го правят на маймуна и не е вярно, че мълчим. Повече позитивизъм и мъничко достойнство няма да са излишни, независимо дали сме деформирани "ХЖК", и независимо дали ще се 'изчисти' чак при внуците или 9то коляно - важното е да се изчисти.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 16.08.201312:26

Абе цяла сутрин гледам по ТВ тия с автобусите на площада дето ги изсипаха да контрапротестират, ама как да позная сред толкова еднакво тъпи физиономии кой е Бойчев и коя е Домофонска? muhihihihi
Някакви идеи ?
   

оценка

+4 -1