Webcafe

Командирски времена

Емилия Милчева
13.05.2013, 13:23 (обновена 14.05.2013, 17:54)
Иван Костов

Снимка: © БГНЕС

Иван Костов: "Призоваваме всичките наши симпатизанти да останат сплотени зад нашите ценности и принципи. Всички ние, вашите неуспели кандидати, ще го направим. Няма да се разделим, ще бъдем заедно..."

Новината за оставката на Иван Костов след разгрома на ДСБ на изборите е от най-четените и коментирани новини в Интернет.

Партията не успя да премине 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Не просто оставката на ръководството на Демократи за силна България, а на Иван Костов.

Дори и бъдещата шведска тройка между БСП, ДПС и "Атака" се дискутира по-малко.

Една доста сериозна част от бизнес, политици - отляво и отдясно, и журналисти, инвестирали време и пари да сатанизират Командира, си отдъхват. Толкова отдавна го държаха на прицел, още от 1999 г.

Той имаше своите победи и своите провали, но дори и враговете му не могат да отрекат факта, че е лидер.

Преди две години Георги Първанов, все още на "Дондуков" 2, призова политиците на прехода да се оттеглят. Едва ли е очаквал, че принудително ще му се наложи да започне от себе си.

Ахмед Доган пожертва мястото си съвършено доброволно, за да "отвори" пътя към властта на партията си.

Иван Костов си тръгва, защото поема отговорността. Направи го и преди 12 години, когато СДС изгуби изборите от изгрялата през пролетта на 2001-а царска партия.

Ами сега кого ще мразят тия, за които мразенето е професия...

И Емил Кабаиванов подава оставка - решил да се оттегли от морални съображения. Този кой беше?

Май стана малко като некролог, а всъщност Костов си е жив и здрав. Обаче дясното в българската политика умря.

Oще: иван костов  избори  оставка 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

48 abductor | 15.05.201314:29

Оная, за пореден път демонстрираш колко си тъп. Като говорех за малоумници, които само повтарят разни лозунги с пяна на уста, имах предвид точно дебили като тебе, а ти изглежда и сам си се припознал като такъв, като те гледам как се пенявиш. Тъй като нямаш никакви реални аргументи, ти преминаваш към психопрофили, между другото - абсолютно неверни, което е разбираемо, като се има предвид, че не си психолог, а пълен дебил. Не знам откъде реши, че мизерствам, още по-малко - че и ЩЕ мизерствам, че съм фен на СКАТ и подобни неадекватности. Мизерник си ти, защото си само една малоумна платена писателка и некадърна синя мажоретка, както всички тука добре знаят. Гадно е, че си заложил на куц кон, ама какво да се прави, c'est la vie. Или се преориентирай, или захапвай Ванювия и се потапаяй.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

47 pepe | 14.05.201321:01

А, да, и "нормални" партии в България няма, а има само лидерски формации - те даже не се и наричат партии, а са "движения" разни, някой наречени направо на името на водача си /Господи/, не само защото са млади, но и защото като всички източни народи и ние страдаме от остра форма на култ към личността, парадоксално съчетан, за недоумение на "западняците", с неприемане на либерализма, т.е. правото на личността да бъде независима. Ние приемаме за свещена личността, но само тази на "вожда", всички други личности трябва да се подчиняват. Имаме стадно самосъзнание с други думи и е крайно време ако не можем да се освободим от него, поне да започнем да го отчитаме на съзнателно ниво.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

46 pepe | 14.05.201320:45

Зелен Бетон, и мен, това, което си написал за "Синята идея" ме трогна, щото и аз така... заради красивата идея - за свободата главно общо взето, не заради ляво или дясно а срещу диктатурата, която се наричаше комунизъм. Обаче истината е, че "Синята идея" умря, защото беше главно романтика. А водачите и главно не бяха романтици, бяха повече сметкаджии.
Освен романтиката беше и борбата срещу диктатурата. А в нея се бяха обединили хора с иначе съвсем различни, дори противоположни идеи - от социалдемократи до класически дясноконсерватори. Затова и не успяха да заменят антикомунизма със обща идеологическа платформа - как да го направят, като никога не са споделяли обща идеология. Всъщност СДС трябваше отдавна да се разформирова и да освободи идеологическото място за развитие на партиите, които го съставяха. Романтиката попречи донякъде и страха, че БСП е още твърде силна /а БСП пък не позволи появата нанормални "леви" "идеологически" партии - така че останахме и без нормално "дясно" и без нормално "ляво"/.
Боряна /коментар 39/ силно греши, че българското общество е успяло да се освободи от идеологическите фундаменталисти на антикомунизма, защото не е ли точно това ГЕРБ, не е ли антикомунизма единствената им платформа и това да не се даде властта на БСП причината, поради която повечето хора гласуват за тях.
Прав е Ванката_820, който е разбрал, че всички сме емигранти в собствената си страна, затова и така се отнасяме с нея. Ама как и да не сме емигранти, дори и в нея, като наистина на никой не му се живее в кочина и всеки като гледа какво е около него, предпочита да се затвори в себе си, в къщата, семейството, бизнеса или работата си - има го не само в България и е признак на болно общество. Проблема е, че ако ние не изчистим кочината няма кой друг и накрая лайната ще ни удавят и самоизолацията може да спаси само единици /ако въобще може/.
Трябваше някой да напише една хубава епитафия за Синята идея, но от друга страна тя носи доста вина за обърканото ни положение сега, твърде много, зада мога наистина да я съжалявам; водачите и твърде дълго експлоатираха романтиката зада задържат масата от привърженици на своя страна и под свой контрол, някой направо я използваха открито и нагло; накрая всички се оказахме жертви на романтиката.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

45 Оня Дето Го Трият | 14.05.201320:21

абдуктор

Ако това си разбрал от всичко, което се опитвахме да ти обясним най-приятелски по-долу, то изпитвам искрено съжаление към теб.
Безнадежден си.Идея
Най-вероятно си млад човек, но в главата ти живее пенсионер. Редовен зрител на СКАТ при това.
Ругай който искаш, псувай каквото искаш, обаче си отвори очите само за едно - хората с такива пенсионерски разбирания за света ще живеят винаги мизерно.
Посочи ми един с твойте виждания за живота, който да живее добре?

Не, не ви мачка капитализма или политиците.
Точно допотопните ви разбирания за света ви правят мизерници.
Ае със здраве. Както казах - безнадежден си. Не е нужно да ми отговаряш, няма да го чета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

44 Зелен Бетон | 14.05.201318:13

@Bichkiiata (40):

Не си доразбрал. Коментарът ми (29) не се отнася лично за Костов или някой друг, нито за десните (с кавички или без) партии в България. Те са подробности – които, ако се хвана да ги разнищвам и да ги дъвча, много мога да изпиша. Защото дълги години са ми били единствената надежда (поради липса на друга) да защитават истински десните политики – и нещо много по-важно: дясното МИСЛЕНЕ – в България. Затова помня всичките им прегрешения. Като слон помня.

Епитафията я написах за друго: за собственото ми усещане за синьото като политически символ на промяна и бъдеще. С други думи, за онова неясно и красиво нещо, дето не знаехме как да го формулираме и затова го кръстихме Синята идея.

Отдавна е ясно, че политическите „реализации“ на този цвят не успяха да донесат нито промяна, нито бъдеще; че не успяха да използват онази чиста енергия от началото на 90-те и така България пропусна уникален исторически шанс. Цветът като символ обаче беше истински носител на надеждата. И затова заслужаваше да слезе от сцената по малко по-достоен начин. Просто ми стана обидно.

Както и да е. Приеми го като лирическо отклонение.

Иначе оставките бяха съвсем логичен ход, обяснил съм защо тук http://www.webcafe.bg/id_2059319596 (5).

P.S. Що се отнася до емигрирането, казах го за в случай, че ДСБ (или друг що-годе реален представител на десницата – но в случая ДСБ, защото други не останаха) падне под 1% – защото това би означавало, че на практика дясното мислене изчезва въобще от родното политическо пространство. Засега се отлага. На следващите избори може и да се случи. Не се тревожи, професията ми е конвертируема и мога да си вадя хляба навсякъде по света, така че и на предпенсионна възраст мога да емигрирам, ако реша.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

43 deowin | 14.05.201317:50

Коментарът на Зелен Бетон.. Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

42 abductor | 14.05.201316:57

Феновете на Иван Костов както обикновено използват клишета и лозунги, взети направо от ерата на пещерния антикомунизъм - злите, тъпи и мързеливи "леви", на които не им се работи и искат само да лапат държавна пара, и готините, интелигентни и предприемчиви "десни", които назаслужено хрантутят простата лява паплач и които ще оправят държавата, един вид - приказни герои, с техният единствен и незаменим вожд - Ваню. Те обвиняват социализЪма за всичко лошо, точно както и Бойко за всичко обвинява Станишев, и винаги всички други са виновни, но не те или вожда - той е безгрешен. Според тях те са най-образованата част от обществото, интелектуалният елит. Но макар и да помнят още социализЪма, бързо забравят какви ги свърши Ваню навремето, че и даже са склонни на черното бяло да казват. С всичките си тия качества, те малко се различават от феноветв на ГЕРБ, БСП и Атака, само дето претенциите им са повече. Хубавото е, че са значително по-малко на брой, както се видя, а и още по-малко ще стават, то вече и бездруго само зомбита останаха там Усмивка
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

41 Bichkiiata | 14.05.201316:56

Още нещо,
В момента в който видях с каква безмисленна злоба Ваньо и Евгенний се бориха с Мавзолеят взе да ми се повръща и от двамата като личности Приличаха ми на две обидени хиени отмъщаващи си по най-примитивен начин на комунистите за това, че не са успели да влязат в ЦК на БКП.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

40 Bichkiiata | 14.05.201316:48

Зелен бетон
Заеби таз мъка любовна по синьото, една от причините да си набия шута беше Ваньо Мавъра, кога започна да преструктурира СДС в стила на БСП още 1996 година. Не отричам , че от тогава насам след като ми минаха бесовете съм гласувал 2 пъти и двата пъти все за него
Беше казал нещо, че ако ДСБ не влязат ще стягаш куфарите, минаха ли ти мераците? Според мен след 35 годишна възраст е доста трудно да се адаптираш, така че часовникът цъка....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

39 Бояна | 14.05.201316:31

Най-големият успех от тези избори е, че българското общество най накрая успя да се освободи от сините болшевики ,идиологическите фундаменталисти на т.нар. антикомунизъм, в резултат на което се създават предпоставки за възможно учредяване на нормална дясна партия в България,ръководството на която в центъра на своето внимание да постави националните ни интереси и преди всичко иконмичиските такива , а не както досегашните политически дегенерати за тридесетте чужди сребърника да са готови да обслужат всякакъв интерес , само не националният български.Именно лидерите на досегашните десни са основните и главни виновници днес да сме на последно място по жизнено равнище в Европа, те разбиха до основи българската икономика-селско стопанство и промишленост, както взривиха в центъра на София мавзолея, те ни превърнаха в най бедната и колониално зависима страна и то не само в Европа , но и сред повечето страни от т.нар Трети свят!Дано повече никога на власт в България да не бъдат хора като Желю, Иван Костов , Софиянски , М.Димитров и техните продажни клики!
   

оценка

+1 -1