Webcafe

Бянков

Емилия Милчева
09.12.2011, 16:09 (обновена 11.12.2011, 12:14)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Колко правят един Борисов + един Дянков

Дали Борисов и Дянков правят Бянков, така както Меркел и Саркози правят Меркози?

На срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел премиерът Бойко Борисов обяви предстоящото ни "членство" в договореното финансово споразумение, наречено "17 (колкото са членките на еврозоната) + 6", предложено от Германия и Франция с цел опазване на единната европейска валута и защита на икономиките от кризата.

Миналата седмица вицепремиерът и министър на финансите на страна, член на ЕС, изрече пред bTV: "Допреди месец бях оптимист за еврозоната, сега мисля, че има шанс след 6 месеца тя да не съществува".

Същият този министър, който от първите дни в мандата на правителството на ГЕРБ постави влизането на България в еврозоната като Първа цел. После на няколко пъти я препотвърди.

Думите му, изречени публично, сигурно са попритеснили еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, който всяка сутрин получава на бюрото си мониторинга на новини по ресорите си, събрани от всичките 27 страни-членки на ЕС.

Не би могъл да попита и лично г-н Дянков дали не се е пошегувал. Няма къде да го срещне, тъй като българският финансов министър избягва да присъства на заседанията на ЕКОФИН - Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси, където се събират колегите му от общността.

Не би било редно един финансов министър на държава, член на ЕС, да се изпуска по този начин. Не е Сорос, нито WSJ или FT, които редовно вещаят разпада на еврозоната. Предвид обявеното от него намерение България да емитира нов външен дълг до 1.2 млрд. евро до края на идната 2012 г. Облигациите ще емитирани в единната европейска валута.

Ако ще търси купувач за по-голямата част от емисията, каквато информация изтече, от Германия, Китай, такива изявления не са уместни. Как ще я презентира, ако не вярва в общността, генерирала валутата, и предсказва разпада й след 6 месеца?

Но от другата страна на тази задача колко правят един Борисов + един Дянков е човекът с рецептата за еврото. Премиерът Бойко Борисов заяви, че България не се е отказала да влезе в еврозоната, но това ще стане, когато еврозоната "се преустрои по български".

"Рецептите, които аз дадох, една по една почват да се случват", каза премиерът след завръщането си от конгреса на европейските десни в Марсилия.

Какво ли ще сготви у нас...

Oще: бойко борисов  бянков  евро  еврозона  екофин  ес  меркози  симеон дянков 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.08.2011, 18:10

3 ARROGANT | 10.12.201115:34

"България с активна роля в спасяването на еврото"
Смотанякът Дянков вече не е първият в Европа и пети в света икономист! Новият супер икономист на Европа, Света и Космоса вече е друг и активно се включи в спасяването на "еврата":
Борисов: Аз им казах как да спасят еврото http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1143137
Европа е послушала българския премиер Бойко Борисов как да спаси единната си валута, заяви самият той в четвъртък в Брюксел, час преди да започне срещата на върха ЕС за дълговата криза.

Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.09.2010, 20:19

2 Станислав Костов | 10.12.201108:00

Не съм симпатизант нито на Бате нито на Герб но смятам, че Дянков е един от малкото в това управление който се държи достойно и мъжкарски!
Поредното доказателство е репликата на ББ: "те после ще са доволни и на 4 месеца увеличение на възрастта годишно" Бате пак се направи на добрия, и посочи Дянков за инфантилния. Съвсем нормална беше и реакцията на Дянков след това, че не смята да продължава да седи в "прекрасната" ни действителност след като му изтече ангажимента. Това е . Истината е че имаме един варен праз за шев на държавата (колкото и да гледа лошо) който е като фурнаджийска лопата и използва всякакви мурафети за да направи това което си е наумил или са му казали.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 09.12.201123:36

Вечно се готви нещо от неизвестни готвачи или готвачи с негастрономически намерения - това е проблема. Никой не желае да остави хората на мира, а и прекалено много от тях приемат държавата като източник, а не като консуматор, какъвто тя всъщност е. Това разбира се ги навива да й дават все повече и повече, докато "мъдростта" на купчината търсачи на сигурно тихо местенце (тия, които са колелцата и гънките на сивото вещество на държавата) не събори всички в поредната урва. Може да намериш много мразещи Сорос и Бил Гейтс в България, но рядко ще намериш хора, които примат като опасност за живота си връчването на право да решават съдбите ни на хора без желание, опит и каквато и да е представа за това какво е да вършиш нещо на собствен риск и отговорност. Докато сме такива ще търсим управляващи и винаги ще ги намираме сред ония, които не могат да го вършат. Ще намерим и хиляди защитници на една или друга кауза, готови да поискат закон за правилния начин на вдишване, но ще намерим малцина, които си дават сметка колко е опасно за всички ни вършенето на божата работа от прости хора - т.е. определянето на "правилното" като задължително и налагано не от обективни фактори, а от тъмни субекти. Колко българи си дават сметка, че едно общество има ясно измерим капацитет за законност и ако го претовариш само даваш устав в ръцете на стари войници, за да въведат пълно беззаконие под звуците на фанфари и светлината на сини екрани? Знам, че "Бянков" играе чужда игра, но дали и тая чужда игра не е измислица на дупета в памперси, пък и да не е кой какъв го играе и какво иска да спечели - редно ли е един самоуважаващ се народ да поставя маши на място отредено за корони?

На мен лично ЕС през цялото време ми звучи като бълнуванията на комунистите за изградения комунизъм с идеалните му измислици, мисля мнозина поне намирисват приликата и е направо неприлично, че ние, които сърбахме глупостите на самоопределили се като велики тъпоглавци толкова години отново и отново оставяме хора, за които няма реален начин да разберем нито колко ги бива, нито какво целят да определят правилата. Трябва ни не партия, а НЕпартия - кандидат никой, за когото и да се гласува и да заема празно място в парламента и да ни дава възможността да вземаме кворума на пощръклелите "мъдреци". Като почнем от там, после ни трябва и всичко останало, за да не позволяваме държавата ни, а и всички останали да не ни управляват, като някакви непълнолетни, неспособни да решават нищо запъртъци. Това е не само обидно, но и винаги докарва утайката на народа в ролята на каймак. Всеки сам е достатъчно вменяем, за да избира и решава, не е редно да се дава право на друг, държава или не, да го прави вместо него. Тук ще заплачат за лоши храни и некачествени стоки, ми не ги купувайте, не ходете в казина, не залагайте на тука има тука нема, щото ако оставите някой да ви пази рано или късно се превръщате в балъци, а той рано или късно решава, че с балъка може да се прави само едно - да бъде преавен на балък. Ако нямате вяра в себе си дори да се опазите от нещо елементарно засягащо вас, какво ви квалифицира да избирате съдбата на всички? Разбира се това е универсалното право на глас, имат го и балъците и птиците, но балъците считат, че под вода е най-добре за всички, а после се чудят защо не останаха птици... правила за всички, еднакви, но когато са много и са в ръцете на еднотипни подлоги правилата обслужват само подлогите и все пак народа плаче за още някой пиночет ей да му се не види и мъдрата ни нация ;)
   

оценка

+0 -0