Webcafe

Власт за Матряла

Петър Николов
03.03.2013, 18:40 (обновена 07.03.2013, 13:02)
Революция

С малко, но завинаги

На 9 март в зала "Арена Армеец" е насрочена национална протестна конференция - Оборище с единствено искане - да се върне държавата на гражданите.

Участници в протеста искат свобода от монополите, олигарсите и мафиотските схеми, експертен, а не служебен кабинет. С една дума - справедливост.

Над 40 000 подписа вече са събрани под референдум за възможност за отзоваване на политици и за индивидуални жалби пред Конституционния съд на Движение "Модерна България". Подписката ще върви до 12 май.

Много искания, малко време, оглушки от страна на политиците с обяснението, че ситуацията се развива по установения по Конституция ред - т.е. насрочване на избори и служебно правителство. да се разбира, че всичко друго е противозаконно.

Междувременно протестиращите успяха да се изпокарат и да не постигнат обединение около исканията си, с изключение на едно: неразпускане на 41-ото НС, докато не приеме промени в Изборния кодекс. Слава богу, най-важното.

Разбира се, всички последващи действия е необходимо да бъдат съгласувани с президента. Т.е. да не бърза със състава на служебното правителство, докато не бъдат гласувани промените в Изборния кодекс. Паралелно с това може да бъде разпоредено и изчистване на тези близо 1 милион души от избирателните списъци, чието присъствие там също е част от порочната система.

Съгласни ли са останалите четири милиона избиратели с тези 150 000, които протестират в София, Пловдив, Варна и останалите големи градове? Едва ли някой би оспорил исканията за промени в изборното законодателство поради факта, че измамите и манипулациите стават пред очите ни.

Добро начало

Промените в начина, по който се правят избори в България, са най-съществените, защото всички останали промени са производни на тях. Промяната на политическата система започва именно с избирателната.

Има нещо иронично във факта, че началото на мандата на ГЕРБ беше ознаменувано с обещанието им за избирателен закон, който би гарантирал честни избори, а в края отново говорим за същото.

Ако се създаде законово и възможността за отзоваване на депутати, както и незабавно напускане на парламента в момента, в който станат "независими", това ще са първите стъпки от прохождането на гражданите на политическия терен. Не можем да говорим за завръщане, просто защото те никога не са били там.

"Политическото", така както са го превели политиците за избирателя, започва и свърша с бюлетината в урните. Създаване на ефективни и работещи механизми за контрол, при това по определени стандарти, би следвало да е приоритет на едно следващо правителство и президентската институция.

Лидерът на БСП Сергей Станишев вече заяви, че времето е твърде кратко за промени в Изборния кодекс. Премиерът в оставка Бойко Борисов пък ту влиза, ту излиза от болница, а когато не лежи на системи, не коментира исканията на протестиращите - сякаш те не съществуват - а се заяжда със Станишев.

Гласуването на исканите от гражданите промени като например допускане на неправителствени организации да участват на избори, както и свободен достъп на гражданите до изборите чрез инициативни комитети с преференциални листи без посредничеството на партии, де юре и де факто означава разбиване на статуквото. Това вече наистина може да обърка картите на партиите, както и да направи съвършено непредвидим следващия парламент.

Като се има предвид как ГЕРБ се опитаха да блокират колкото се може повече присъствието на НПО-сектора дори като наблюдатели, сега как ще преглътнат искането за участие в самия избирателен процес...

Дали обаче "свободният достъп" на гражданите би гарантирал на хората, че и тези граждани не кукли на конци както партийните си събратя. Е, и какво от това? Ако действа механизмът за отзоваване, лесно бихме се справили + плюс ограничаване на депутатския имунитет. За отзоваването не е необходима нова конституция - може да се изработи чрез системата на подписка, и в изборния кодекс и в закона за референдумите.

Какво би означавало обаче допускането на "свободни електрони" на избори? Какво ще се случи с финансирането на партиите? Сега всички ние, като данъкоплатци, даваме хиляди и милиони на всяка партия, получила, забележете, дори не парламентарно представителство, а минимум 1.5% на последните избори. Време е това да спре - и първата стъпка е именно изчистването на мъртвите души.

Да си изчистим килера

Оттам нататък е дискусионен въпросът дали партиите да продължат да се издържат с държавна субсидия, защото няма разумен човек у нас, който да вярва, че те разчитат само на нея. Доводите, че видите ли, това било защита срещу купуване на депутати и "частни партии", не издържат. Едва ли наличието на 192 регистрирани партии у нас е белег за плурализъм и демократичност,

Чии интереси представлява създадената от Христо Ковачки партия ЛИДЕР например? Макар и да не влезе в парламента през 2009-а, тя спечели 3.26% и получава всяка година субсидия, както и безличната и никому непотребна НДСВ, която взе 3.01% от всички действителни бюлетини.

Макар и неполезни за демокрацията ни, двете партии получават всяка година субсидии от държавния бюджет заради ... съществуването си в рамките на поне 1.5 милиона лева. За 2011-а например - 1.68 милиона лева за ЛИДЕР и 1.554 млн. лева за НДСВ. С подобни паразити е редно да приключим. А според отчета за 2009-а невзрачната ЛИДЕР е била и щедро одарена с 1.6 милиона лева.

Осветяването на кръговете партиите ни го дължат. По-честно би било да знаем, че БМФ и Кирил Домусчиев си падат по ГЕРБ - и има за какво да ги финансират, както и ГБС, вместо и едните и другите да крият срамежливо ориентацията си.

Всъщност, това би накарало и бизнесът да стане строго моногамен - защото как иначе да разберем накъде е "Юлен", при положение, че при БСП получи концесията, а при ГЕРБ никой не му потърси сметка за нея и дори го уредиха и с възможност за нов кабинков лифт в Банско.

Промяна и за медиите

Промяната не може да подмине медиите. Вместо да говори за това, когато му беше времето - т.е. приемаха се законите, избраният от ГЕРБ за шеф на СЕМ доц. Лозанов заговори за това на 3 март.

"Трябват поне две промени абсолютно задължително - първо, да е ясно обозначена, както в търговската реклама, всяка платена форма по време на предизборна кампания", каза Лозанов в интервю за Агенция Фокус.

Според него чрез втората промяна трябва да се даде и шанс на свободното медийно съдържание извън платените медийни форми, за да може то да се защити и именно там да влязат и гласове извън традиционната политическа система, граждански гласове, които да влязат в диалог с политиците и така да стане възможният избор на бъдещ парламент.

По думите му нужен е нов регламент за обществените медии, а за частните медии "имаме шанс заедно с тях да договорим това в границите на саморегулацията и те сами да поемат ангажимента да отразяват свободно важните гледни точки (на тези), които не могат да си платят".

Защото утре започва от днес...

... както пеехме на сините митинги, когато вярвахме, че "времето е наше", че валсът е последен, че 45 години стигат. Времето си беше "тяхно", валсът - предпоследен, 24 години не стигнаха.  Сега вече мат'рялът иска власт. Или сами ще си я вземем.

Oще: граждани  държава  индивидуални жалби  кс  модерна българия  парламент  подписка  политици  президент  протестиращи 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

28 Уточнител | 08.03.201322:13

НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ! ЕКСПРОПРИАЦИЯ!

СРЕДНА ЗАПЛАТА 1000, СРЕДНА ПЕНСИЯ 600!
БЕИЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!
ЕЛЕККТРИЧЕСТВО И ВОДА - 5% ОТ СРЕДНАТА ЗАПЛАТА!
ИЗГОНВАНЕ НА ЧУЖДИТЕ ГРАБИТЕЛСКИ МОНОПОЛИ!
ИЗЛИЗАНЕ ОТ Е С И Н А Т О!
ДРУЖБА С РУСИЯ!
ВСИЧКИ НЕЗАКОННО ЗАБОГАТЕЛИ - В ЗАТВОРА!
КОНФИСКАЦИЯ НА НАГРАБЕНОТО!
ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ ЗА ОСОБЕНО ТЕЖКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ вкл ИКОНОМИЧЕСКИ!
ВСИЧКИ ВИНОВНИ ПОЛИТИЦИ - В ЗАТВОРА!
ЗАБРАНА НА ПАРТИИТЕ!СЪЗДАВАНЕ НА ГРАЖДАНСКИ КОМИТЕТИ, КОНТРОЛИРАЩИ ППРАВИТЕЛСТВОТО!
ШИРОКО ИЗПОЛЗВАНЕ НА РЕФЕРЕНДУМИТЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА!
СЪЗДАВАНЕ НА ЗДРАВ СЕМЕЕН И ОБЩЕСТВЕН МОРАЛ!

ДА ЖИВЕЕ НАРОДЪТ! СМЪРТ НА ГРАБИТЕЛИТЕ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

27 boris | 06.03.201317:32

Само закон за задължително гласуване може да промени нещо. Само тогава избори ще се печелят с политика която са харесва на всички, а не само на твърди електорати, купени гласове и хора на държавна издръжка. Ще видите, че така старите муцуни от парламента ще постепенно ще изчезнат бе никакви радикални закони за мандати на депутати и отзовавания. Ще видите как лека полека циганите ще бъдат вкарани в пътя - защото вече няма да са силата която избира правителства. Много неща ще се променят с това съвсем просто и напълно приемливо изменение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2012, 20:33

26 Абе | 05.03.201309:12

25Шебек Хасан | 05.03.201309:03
Борисов, Станишев или който и да е друг боклук просто са част от проблема.
--------------
Точно такива са. Но точно те ще се възползват.
А дано да не съм прав. Ама надали.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

25 Шебек Хасан | 05.03.201309:03

Абе, вече на никого не му дреме за Борисов. Той вече стана /а и винаги е бил/ неразделна част от статуквото. Хората на улицата се вълнуват от съвсем други неща. Борисов, Станишев или който и да е друг боклук просто са част от проблема. Намига
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

24 post deluvian | 05.03.201308:18

Понеже в момента никой не ще да признае, че управлява държавата, изглежда сякаш протестиращите управляват, обаче народът е свикнал да мрази всички управляващи еднакво, и изпада в парадоксалното положение да трябва да мрази себе си, а той това отдавна го може.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.03.2013, 08:03

23 Miroslav Ganev | 05.03.201308:04

Какъв е тоя БКП плакат от 50 година , тия хора памет нямат ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

22 Mile Manolov | 05.03.201304:24

Шебек Хасан | 04.03.201309:04
властващата мафия е избрала тактиката на умрялата лисица.
-----------------------------
абе и на миризма са го докарали та се не трае muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.12.2012, 10:15

21 Radenko Kostadinov | 05.03.201302:44

Колкото и да го въртите и сучете, просто няма да успеете вече да убедите българина, че живота му е рай... Той не е видял нито справедливост, нито достойнство, нито има изгледи да даде отново доверието си да го управляват по този начин. Какъвто и да е бил първоначалния замисъл да се подпали този пламък на недоволство, май не се е разгорял накъдето трябва, а?
Не, това няма да е чудо за три дни.
Да, наистина вече нищо няма да е същото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2012, 20:33

20 Абе | 05.03.201300:14

Да ме извинят протестиращите, голяма част от които наистина вече им е дошло до гуша, но според мен тези протести бяха замислени и предизвикани от БСП. Целта беше да се срине имиджа на Борисов, като се нагнетява народно недоволство. Стъпка по стъпка, трябваше да се разбият всички митове около него. Стрелбата пред съдебната палата, трябваше да разбие мита за овладяването на организираната престъпност, мита за магистралите - с протести на фирмите не получили заплащане за Лот 4, идваше ред и на зърнопроизводителите, на които Дянков беше казал, че няма да плати на време. Мита за грижата за народа трябваше да бъде разбита с протести за цената на ток и парно, като тук се вкара и идеята за евтиния ток от атомната централа. Думам ти дъще, сещай се снао.
Повярвайте комунистите друго може и да не знаят, но как се подклажда недоволство, как се вкарват техни хора начело на протести, как се подменят лидери и надежди знаят добре. Вече са го правили, не помните ли?
Накрая БСП идва на бял кон и раздава правосъдие.
В този план обаче те разчитаха на пословичното его на Бойко, на това че той ще остане до край премиер, че няма да се даде. Така щяха ден след ден да топят подкрепата към него и за изборите бяха сигурен победител. И то с много.
Той обаче направи неочакван ход - даде оставка. И плати на онези с тракторите. И обърка хубавия план. Стана неясно на къде ще се наклонят везните.
За това в ход е нов план. Протестиращите трябва да бъдат разединени с възможно повече и възможно по-противоречиви искания. Такива, че нищо да не излезе от тях, но всичките да са с ляв уклон. Не случайно лицата на протеста са подобни на последователя на Че. Трябва да се обърка "матрияла" максимално. Така хем няма да излезе нова политическа сила (не случайно партия е мръсна дума сред протестиращите, а няма и време за организиране), хем левите идеи от митингите ще са най-близо до тези на БСП.
А дясното? То бе унищожено. С агентите, с егоизма на лидерите си, със спора кой да води бащина дружина, със създаването на псевдо-десни партии като ГЕРБ. "Дясно" вече означава лошо, анти-народно. След последните събития, май че най-десния политик ще остане Сидеров, с обещанията си за двойно вдигане на доходите и национализация.
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

19 pueblo | 04.03.201322:51

Смее се папагалииииииииииииииии
нали времето беше ваше бе ей? лумпени!
както много умно ви намигна един пич от миналото:
времето е ваше?! хубуу,ама всичко друго наше Удивителна Смее се
   

оценка

+1 -0