Webcafe

За кожата на един Дянков

Петър Николов
11.11.2011, 16:42 (обновена 13.11.2011, 10:42)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

"И има този елемент на социална справедливост, в който просто трябва да се зададе въпросът честно ли е едни хора, в случая полицаи или зърнопроизводители, да получават исторически много повече от други? Не е честно..."

Когато един министър на финансите залага поста си срещу един бюджет, това риск ли е или хазарт. Особено ако насреща си има една, че и втора, и трета ламя във вид на нереформирани структури като МВР, здравеопазване, железници, пенсионна система...

Зарът се обръща лесно, когато отсреща седят премиерът Бойко Борисов, който най-обича да угажда на всеки, който влезе при бащицата с молба, и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който успя да се наложи в бюджет 2011 да не се случат (почти) никакви съкращения в структурите на МВР.

Министърът на финансите е прав, като казва, че националната сигурност не са тези с оръжията, които патрулират по улиците, а образованието, здравеопазването, културата... Те имат много по-голямо отношение към качеството на живот, отколкото несполучливите акции на МВР. Битовата престъпност, тази, от която си патят хората всекидневно, изпада извън полезрението на Цв.Цв. и хората му май... Сигурно, защото не стига бензинът за патрулките.

Дотам, че започнаха смехотворни пиар акцийки като новините как столичният КАТ се бори с корупцията, задържайки за по 24 часа четирима водачи на МПС, предложили по 10 и 20 лева подкуп на катаджии. (Дали не са ги обидили сумите...)

Финансовият министър всъщност казва на Цветанов: Съкратете чиновниците от МВР. Как да го разбере вътрешният министър, като е бил все зад бюро, а няма и един ден на улицата? След спадането на политическия му рейтинг, Цветанов не иска да спадне и вътрешно-ведомственият му. Какъв министър ще е, след като спечели изборите 2 в 1, а не може да пребори един Дянков...

Да видим, ако Дянков напусне, какво би се случило? За страна като България ще повиши риска, който автоматично ще се отрази върху лихвите - и по кредити, и по дълговите ни книжа. Иначе казано, ще поскъпнат и нашите кредити, и тези, които плаща държавата, т.е. пак ние.

Финансовите министри не си отиват току-така. Дори американският финансов министър Тимъти Гайтнър, намекнал, че ще си тръгне през лятото, обяви през август, че остава на поста си. И пазарите се поуспокоиха.

Този последен мохикан от първоначалния финансово-икономически екип, сформиран от президента Обама, имаше достатъчно основания да напусне. Поне според републиканците - заради трудния компромис за тавана на държавния дълг на САЩ, вдигнат до над $16.4 трилиона, срива на Уолстрийт и понижения рейтинг на САЩ от кредитната агенция "Стандарт енд Пуърс".

Но да се върнем на Дянков. Той все пак заложи поста си. Дали да му повярваме? На няколко пъти прогнозите му за оправянето и излаза от кризата не се сбъднаха. Излазваме, вярно, но не е ясно дали навътре в морето или към твърда земя.

Да му напомним, че отговаря за административната реформа. А този апарат, напук на Дянковите неосъществени, но заявени намерения, се разраства - увеличили са се с 6456 през 2010 г. Значи, не си изпълнява обещанията, включително и тези за заплащането им.

Освен това 2012-а е отново предизборна година. Защото редовните избори са през 2013 г. Така че да предположим какво би се случило: Симеон Дянков остава на поста си, остава и бюджетът за МВР, така както устройва Цветанов и сие. Пенсионната възраст за полицаите не се вдига.

Всичко остава по старому. Реформите се отлагат за след 2013... Ще заложите ли на това?

Oще: бюджет  кариера  мвр  полиция  пост  симеон дянков  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 12.11.201112:11

Не е вярно,че Дянков залага поста си срещу бюджета.Всички знаят,че неговият пост се защитава от чуждо посолство и български премиер.В този смисъл кожата по сурата на г-н Дянков си е направо гьон.А той-гьон суратлъ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

2 Бояна | 12.11.201111:46

Б.Б. с никава поредна глупост или назначение не би могъл да ме изненада.От него и т.нар. правителсво освен по нататъшно закопаване на България и народа й нищо друго не може да се очаква!А Дянков е само подробност..в пейсажа!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2011, 01:15

1 Десен | 11.11.201123:26

То цялото правителство е провал, не е само Цвъцо, Дянков, Боце
Дянков не проведе реформите в пенсионната система - главно с въвеждането на онаследяеми индивидулани партиди и края на разходпокривния принцип.
Твърдо отказа да провежда хармонизация на данъчното законодателство с ЕС, отказа да въвежда еврото.
Цвъцо отказа да влиза в Шенген.
Боце отказа да прави каквото и да е освен да се дуе като папуняк и умел кукловод на безлични президенти.
Ами плевналиев - какво направи освен да узакони комплексите от затворен тип в ЗУТ - в какъвто живее сам той?
Време е да осъзнаем че живеем в страна от латиноамерикански тип с свръхурбанизирани градове превърнати в гета и мизерна провинция. С олигарси и босове. Тъй че в тая линия на размисли заплахата е не да си хвърля оставка, а ако му стиска да си хвърли международния паспорт.
   

оценка

+0 -0