Webcafe

Милост за Борисов!

Емилия Милчева
15.01.2011, 18:56 (обновена 17.01.2011, 19:05)
Бойко Борисов

Снимка: © wiki

Бойко Борисов не е ангел. Обаче совите почнаха да летят и през деня...

Нали всички сме наясно, че не избираме ангели, а хора във властта? От плът, кръв, зависимости, биография...

Хайде един път да мислим и да не позволим воя на СРС-ата, записи, яневци и бесеписти да заглуши рациото на собствената ни мисъл. В момента едни хора пуснаха сирени над държавата, които пищят  толкова пронизително, че няма как да чуем мислите си - стига да ги има.

За първи път в историята на прехода се удря толкова здраво по един премиер. Когато ударът е толкова силен, няма как да не се запитаме: Защо? Толкова ли пречи на нечии интереси Борисов...

Да видим. Излязоха едни разговори, в които премиерът Бойко Борисов казва, че обещал да не закача Мишо Бирата. Да видим фактите, преди да чуем от прокуратурата монтаж или не-монтаж са СРС-ата. Което е без значение, защото ако се произнесат, че са монтаж, на бял свят ще излязат други, които няма да са и т.н.

Въпросният бизнесмен обаче е останал без лиценз при акция "Совите". Върнал му го е съдът през юни м.г., близо половин година след акцията. А пивоварната от Мездра към момента е с половин милион лева задължения към работниците си - ето за това трябва намесата на социалния министър Тотю Младенов. Всъщност, Младенов би трябвало да е наясно - нали преди да оглави министерството, беше кмет на Враца? Няма кмет, който да не си познава територията, за която отговаря.

Да караме нататък. Допускаме хипотезата, че правителството пада. Следва служебно правителство, което по Конституция назначава президентът Георги Първанов. Логично  отбелязано от Стефан Гамизов вчера по "Сеизмограф".

Служебното правителство идва точно когато трябва да дойде - до средата на тази година трябва да сме наясно с: финансовия инструментариум за АЕЦ "Белене", цените, по които Русия ще ни доставя природен газ в близките години, конкретиката по договора за газопровода "Южен поток" - особено в клаузите за собствеността върху старата и нова газопреносна мрежа.

Така и президентът ще довърши шлема и ще спази заявените от него добри намерения, че би могъл да посредничи за цените на газа и окончателната цена на АЕЦ "Белене"...

След това вече могат да се назначат предсрочните избори. Служебниците ще са си свършили работата.

Кой заговори за предсрочни избори? Румен Петков и Румен Овчаров, на вчерашния пленум на БСП. Весело им е и удобно - защото никой не ни е позволил да чуем записи от разговори за "Цанков камък" или пистата за Формула 1... А особено онези от разговора на Петков и братя Галеви на басейна "Спартак", дето уж Цветанов твърди, че били унищожени. Не за друго, а да се убедим, че Ваньо Танов не е прав да казва, че са договаряли разпределението на наркопазара.

В същия ден по Дарик се обади и бившият депутат от НДСВ (имаше такава партия), Минчо Спасов, с откритието си, че ако прокуратурата, видите ли, отстрани Борисов заради записите, премиер трябва да стане не кой да е, а ... Симеон Дянков. Защото "в цялата тази работа излезе един положителен герой и това за изненада може би на всички е финансовият министър Дянков, когото не всички хора обичат".

Дянков - премиер? Пред подобна алтернатива как няма да застане човек зад Борисов. Има ли нещо по-удобно на този свят от слаб министър-председател, бил той и положителен герой...

По едно време през седмицата глас надигна и Стефан Софиянски, който каза нещо в смисъл, че Борисов се справял по-добре като кмет. Вероятно защото работеше с неговия екип - и особен с Минко Герджиков.

Разни изводи се налагат от досега изтеклите записи - Дянков е положителен герой, Танов - целият в бяло и верен на Шефа, Владислав Горанов - очевидно опипващ почвата в полза на Цветанов, обаче къде е самият Цветанов? Явно всички го мразят, защото той пречи...с желанието на МВР и то да се "бори" с контрабандата?!!

(Разговор на Цветанов обаче не е изтекъл. Въпреки че министърът на вътрешните работи даде "пример" как могат да се употребяват едни СРС - при това не за целите на разследването, за което ЕДИНСТВЕНО могат да служат по закон.)

А всички разговори, и без прокуратурата, май е ясно откъде излизат - от "къщичката" на Цветанов. Макар че на практика могат да изтекат от няколко места: МВР - ДОТИ, ДАНС, прокуратурата и от мобилните оператори, където стои апаратурата, която те бяха задължени по закон да осигурят за нуждите на МВР - т.е. националната сигурност.

Искаме ли предсрочни избори? Спомнете си хаоса и краха през 1997 г., когато цял народ плати жестока цена, а спечелиха само тези, които малко преди срива напазаруваха по даден знак български брейдита (книжата по външния ни държавен дълг), защото после ги препродадоха с огромна печалба.

Сега отново някой ще спечели. Но няма да плати сметката.

Едно е безнадеждно вярно - не можем да си позволим правителството да падне в толкова важен за държавицата ни момент. Борисов не е ангел. Обаче совите почнаха да летят и по светло.

Oще: бойко борисов  бсп  записи  румен петков  срс 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.06.2010, 10:52

30 Ивон | 27.01.201114:48

Първо, искам да напомня на предишния "коментатор", че ние сме българи. И, следва второто, затова ни е толкова трудно - ние сме орел, рак и щука. Чудесна статия от един умен човек! Ясно е защо излизат тези записи, а това само може да значи, че Бойко си върши работата както обеща и стана много неудобен. Лошото е, че народът гледа само собствения си джоб и дали лично на него му е добре, а не вижда нещата глобално. Всичко ще мине и ще замине, но дано Б.Б. да устиска. Ако съм на негово място, ще кажа отново много ясно и високо, че няма да се дам и ще сритам яко нечии задници.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.12.2010, 13:35

29 Galin Valtchev | 20.01.201110:48

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Benjamin Franklin, Historical Review of Pennsylvania, 1759
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

28 boris | 18.01.201122:12

MacAllister
---------------------------
Ами Бог да ни е на помощ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

27 MacAllister | 18.01.201117:17

@boris, парадоксалното е, че съм съгласен с тебе, но какво е парадокс у нас след като днес царя се наложи да напомня думите на Франклин за свободата? Та парадокс ли е че съм съгласен с тебе, а някак си говоря за обратното? Изглежда като такъв, ако приемеш държавата за нещо отделно от населението й, но тя не е - служителите й са същите граждани, със същите нрави и убеждението (личното) на повечето хора, независимо какви глупости говорят за светеца от Банкя, е че тя пилее и раздава, което в крайна сметка ги кара да не я възприемат като свое продължение и удобство, а като потисник. Индивидуално погледнато връзката между държавата и гражданите й се е скъсала и е заменена с индивидуалното й възприемане като средство за кариера, далавера, изява, но не и като средство за съвместна работа в обща полза. Ако нямаш доверие, как да погледнеш на данъка не като на даване пари на някой да ги пилее? И как точно това доверие може да се закърпи, ако започнеш да търсиш повече отговорност първо от тоя, който плаща и чак после (може би) от този, на когото се плаща? Според мен това само задълбочава проблема, за който си иначе напълно прав. Аз често говоря, че имаме нужда от дълбока либерализация, но причината не е някаква вяра в либерализма или някаква друга дъвка, а именно онова, което и ти посочваш - нужна е отговорност и от двете страни, но тя не може да възникне внезапно, трябва да се изгради, а това може да стане само ако онзи, който плаща сам поиска да се създаде онова, на което ще плаща. С други думи държавната машина има нужда от изграждане от основите наново, за да добие смисъл за гражданите си. В същото време е добре да намерим начин да го направим, без да се избием или умрем от глад, така че предложенията за лустрации и нови конституции от раз не стават - кой да ги направи, ако липсва доверие - пак ще стане същото. Вярно е, че преди 20 години се раздаде миналото, но това бледнее пред опита да се запазят добрите страни на система, която фалира - все пак системите са цял механизъм и не можеш да запазиш част, която няма къде да забучиш. В тоя смисъл единствено почти пълното оттегляне от формална отговорност на държавата и общините, може да накара хората да я поискат отново, но този път заради нужда почувствана на собствен гръб, а не заради спомени от миналото и пропаганда играеща върху емоционални нагласи. Това изисква поне половин век, но това не значи половин век бедност, а означава училище за всеки от нас - онова дето не пише оценки - живота.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.01.2011, 06:47

26 aezakmi | 18.01.201107:32

При НДСВ си бяхме най-добре колкото и да ми е трудно да го призная.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

25 Mile Manolov | 18.01.201100:56

Само не мога да разбера какви очаквания имахте от Герб? В повечко са им рабфак кадрите ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

24 Rowan | 17.01.201122:05

@ ( 17 ) MacAllister | 17.01.2011 16:18

И тук демагогия май намирам. Я ми обяснете по-аргументирано, как точно едно служебно правителство, без парламентарна подкрепа, може да бъде по-полезно в следващите 2-3 години? Как по-точно ще работи това правителство?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

23 pueblo | 17.01.201119:26

Смее се а една тръба що не му врътнеш?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2010, 11:25

22 simlevs | 17.01.201118:20

МИЛОСТ ЗА БЪЛГАРИЯ . МИЛОСТ ЗА б.борисов . КАК ДА СЕ ПОЛУЧИ ТОВА .МНОГО ПРОСТО - ОСТАВКА НА ТОВА НЕКАДЪРНО КОМУНИСТИЧЕСКО ПРАВИТЕЛСТВО .ПАРТИЯТА гейрб - РОЖБА НА дс ,РЕЗЕРВЕН ОТБОР НА бкп ОТИВА В ИСТОРИЯТА . ВЪСТАНОВЯВАНЕ НА ДВУПОЛЮСНИЯ МОДЕЛ - ИСТИНСКО ЛЯВО И ДЯСНО( С АНТИКОМУНИСТИ) .ТОВА ЩЕ ДОВЕДЕ БЪЛГАРИЯ ДО ЕДНА НОРМАЛНА ДЪРЖАВА.СЕГА КАКВО Е ,АЛТЕРНАТИВАТА СА ДВЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПАРТИИ гейрб ИЛИ бсп.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.01.2011, 18:57

21 simo_haihe | 17.01.201118:11

драги ми господин Атеист /10/, да вярваш, че Бойко Борисов се бори срещу комунизма, е малко по-навино от това да вряваш, че Елтън Джон се бори срещу педерастията.
   

оценка

+0 -0