Webcafe

Не пазете тишина

Петър Николов
17.06.2012, 11:49 (обновена 20.06.2012, 08:18)

1 от 4 снимки Назад Напред

Орлетата

Снимка: © Sofia photo agency

В новия протест има повече fun, отколкото гняв

Във Фейсбук всички сме такива, каквито искаме да сме (нечие откритие). Някои сме същите и извън мрежата, други не. Юнските протести на "орлетата" го доказаха.

В новия граждански протест има повече fun и повече смях отколкото гняв и крясъци - за разлика от онези, които помним в началото на прехода. Повече поколенческа общност и повече не-партийност откогато и да било.

Провокатори, пришили се към протеста, защото има сеир, хора, купон, надвикване... винаги ще има. Лора Крумова беше правилно посъветвана в неделя от Слави Трифонов да не слага знак за равенство между  бияча и протестиращите. Водещата беше заела праволинейната позиция на "Защо биете журналистите?" Подсетиха я да не използва множественото число. Да беше си припомнила някогашното подпалване на Партийния дом и едни други протести с внедрени от футболните агитки (виж вдясно)... Или просто да беше отишла на Орлов мост в един от четирите дни.

Следобед на 17 юни срещу Петко Цветков от Коалиция "За да остане природа в България" се възправи като хищна хиена (по алюзия с оная песен) Диана Найденова - с типичния си маниер да говори повече от събеседниците си, и на по-висок глас. Ползвайки аргументи, които - какво съвпадение - чухме  в последните дни от властта - например за прираста на горите (едва ли е чела в оригинал доклада на ЮНЕСКО), и... срина рейтинга - своя си и на bTV. Хунвейбини в съвременна телевизия?

Едва ли някой от младежите със "зелени сърца", които са мнозинството на протеста, може да изброи всички екоорганизации, които демонстрират участие там - някои създадени и в угода на самите инвеститори, срещу които се протестира. Каквито и да са истинските цели на организаторите, една заслуга е съвсем истинска - извадиха хиляди млади хора навън, хем на купон, хем за кауза. Накараха ги да повярват в силата си като гражданско общество.

Партиите не ги броят за свои

На Орлов мост се стекоха онези, които нито една партия не припознава за "свои". Дори не ги брои за потенциални избиратели.

Започнат ли да вдигат прекалено голям шум и да стават прекалено много на едно място, властта се стряска. Като всяка посткомунистическа власт (у нас все още е такава, а не демократична) тя обича тишината - и ехото от собствените си думи през хиляди ретранслатори. А сега времето е точно като за такива протести. И най-големите флашмобове за Странджа преди няколко години бяха пак през лятото - и пак се затвориха кръстовища. И имаше ефект.

Какво излиза? Когато напролет, под опашката на Коня пяха, скачаха и обикаляха природозащитници, всички се направиха на ударени. Тогава президентът не призова законът да бъде спрян и да се проведе широка обществена дискусия - каквито красиви призиви отправя сега, в името на природата.

Но когато протестът се намесва и реално пречи на функция на градската среда, каквато е транспортът, вече става видим и осезаем.

Излиза, че за да се постигне реална промяна на закона, ще е нужна седяща блокада около Народното събрание. Мирно, кротко и веселяшки няколко хиляди души са в състояние да направят пръстен на парламента и да не пуснат депутатите да излязат, докато не гласуват "зелено".

Защото справка на Mediapool.bg показа, че законът е гласуван от 109 депутати в пленарна зала - т.е. 131 народни избраници не са дали своя вот. Опозиционните депутати от негласувалите са над 60. А "за" най-скандалния параграф осми от закона - да не се променя предназначението на земята, ако се строят писти и подобни съоръжения, "за" са гласували 75 от парламентаристите на ГЕРБ и трима независими. Само 31 души от опозицията са гласували "против" - защото толкова били в пленарна зала.

Неучастието на БСП и ДПС го предвидихме - в крайна сметка ГЕРБ довършва "услуги" за зимните курорти, започнато при тройната коалиция, че и по-рано. Затова и БСП и  Синята коалиция вяло поискаха вето от президента, а ДПС се направи на "мене ме нема в целата схема..."

Дори лидерът на новата формация Меглена Кунева, на която от 3 месеца неизменно отреждат парламентарно представителство в 42-ото НС, се "вписа" в протестите с едно изявление, в което ги сравни с първите в началото на прехода (виж вдясно)...

Нищо общо няма. Онези бяха протест заради самия протест - за да усетят хората, след 45 години мълчание, че викът не е закърнял в гърлото им. Тези са с ясна цел и се правят от съвсем други хора - такива, които не са научени да пазят тишина.

Отчуждението

Всъщност на тези протести пролича един огромен дефицит - партиите не са се научили да използват мрежата като място за комуникация и общуване. В техните тесногръди партийни - и PR представи - интернет е място, където да наемеш за по 0.50-1 лев на пост разни млади хора, които да публикуват определени мнения, и по време на предизборна кампания да пускаш съобщения в специално създаден за целта блог/сайт/страница - или да си платиш да ти пускат такива.

Разказаха ми как на предишните парламентарни избори СДС отрязали перото за Интернет кампания - преценили, че няма полза. А по време на президентските и местни избори тези разходи бяха пренебрежимо малки.

Както в прав текст - уж шегувайки се, сподели виден социолог: "Няма как да изчислят колко гласа ще им върне Интернет". Къде по-лесно е с кебапчета, пари на ръка и натиск - било през работодател, било през партийна централа, било през родственици да бъдат накарани хората да гласуват. Като се прибавят и пълните с над 1 милион мъртви души избирателни списъци - сметката лесно им излиза.

Факт е обаче, че партиите ги е страх да припарят и водят истинска кампания в социалните мрежи. Да обясняват политиките си, да спорят с противници, да разискват идеите си. На предизборните срещи, които партията организира и контролира, а после медиите отразяват в духа на обеща-еди-кой-си, гарантира еди-кой-си, това не може да се случи. Там кандидатите говорят, електоратът, преимуществено в средна и над средна възраст слуша и ръкопляска, а отделни лица задават подбрани въпроси. В Интернет точно тая режисура е трудно да се случи.

Партийните централи се бюрократизират най-бързо и предпочитат утъпканите пътища на клишетата - ако може, хем да говорят в Интернет, хем да им пазят тишина, така че да се чува само техният глас - и гласовете на техните привърженици.

Който рискува, ще спечели. Ако никой не иска да рискува, значи му трябват торби с бюлетини, не избиратели.

А на нас какво ни остава? Да не пазим тишина. Родителите ни твърде дълго мълчаха - и други говореха вместо тях...

Oще: интернет  меглена кунева  орлов мост  партии  протести 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.06.2010, 22:50

17 tedi | 20.06.201200:14

Пеенето, танцуването, протестирането под всевъзможни форми се случваше непрекъснато през всичките пет месеца от началото на годината - и вкарването на поправката "Цеко Минев" в Министерски съвет - до юни месец, коагот тя се гласува на второ четене. НО МЕДИИТЕ ПОТУЛВАХА ОМАЛОВАЖАВАХА ПРЕИНАЧАВАХА събитията, а политиците се правеха на слепи и глухи!

Списък (непълен) на протестните събития срещу поправката за застрояване на горите и парковете от началото на годината досега:
1. 26 декември - Карай за Витоша 1
2. 2 януари - Карай за Витоша 2
3. 11 ян. - пред парламента За Витоша, планините и горите!
4. 16 януари – Време е за Витоша в +това
5. 18 ян. - шествието Горите не могат да говорят. Да викнем вместо тях!
6. 22 ян. - Планиниада на Голи връх
7. 4 февруари - шествието Горите не могат да говорят. Да викнем вместо тях. Отново!
8. 8 февр. - големия флашмоб за приемането на първо четене
9. 8 февруари - Миксер планина (какво не е наред със закона за горите)
10 20 февр. - SOS гора!
11. 1 март - жива верига в подкрепа на Тома Белев
12. 3 март - митинга Да спасим гората – да спасим държавата
13. 8 март – “Любовното” обяснение за липсата на скисезон
14. 14 март - шествието Спасете гората от закона - да
15. 28 март – флашмоб след приемане на второ четене в земеделската комисия
16. 1 април - Карай за Витоша 3
17. 4 април – акция Какво ще е гора според закона за горите”
18. 10 април - шествие Какво ще отсечете, депутати, корупцията или гората?
19. 14 април - Фотография в подкрепа на горите
20. 24 април – Кой е за Витоша – снимай се
21. 10 май - Законът вони на корупция!
22. 16 май - шествие Не грабете единствения ресурс на България
23. 18 май - Е-мейл и SMS атака за горите
24. 22 май - шествие Спрете отравянето на водата и изсичането на гората!
25. 6 юни - акция Маски на лицата, пряко облагодетелствани от скандалните поправки
26. 12 юни - Флашмоб срещу закона за горите
27. 13 юни сутринта - Протест срещу шистовия газ, новия Закон за горите и унищожаването на Морската градина
28. 13 юни вечерта - ДА ОТНЕМЕМ ПОДАРЪКА НА БОЙКО! БЛОКАДА НА ОРЛОВ МОСТ ПО СЛУЧАЙ ГЛАСУВАНИЯ ЗАКОН ЗА ГОРИТЕ
29. 14 юни - Г-н Президент, елате при нас! Искаме вето на Закона за горите!
30. 15 юни - Блокирай Орлов мост III
31. 16 юни - Орлов мост IV
32. 17 юни - Акция по засаждане на цветя около Орлов мост
33. 18 юни - Орлов мост, ден VI - да си полеем цветята Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

16 Scooby Doo | 19.06.201210:12

Кой владее зимните курорти:
http://www.bivol.bg/forest1.html
http://www.bivol.bg/forest2bis.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

15 Крив Макарон | 18.06.201218:39

Стъпка по стъпка, ще се случат нещата Усмивка Нужен ни е повече оптимизъм. Най-малкото имаме положителен опит с ГМО и шистовия газ Усмивка
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

14 Dimitar Stamboliyski | 18.06.201216:10

Мани, не думай, че това е и моят страх...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 06.03.2010, 19:21

13 Alice | 18.06.201215:47

Смее се Смее се Смее се все още няма победа, защото по най-важния текст няма постигнато споразумение и едва ли ще има, мисля аз
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

12 Крив Макарон | 18.06.201215:26

Едно нещо много ми хареса в цялата статия: "Тези са с ясна цел и се правят от съвсем други хора - такива, които не са научени да пазят тишина". Това е самата истина.
Но има нещо друго, което малко се разминава със събитията. Протестът е представен като купон, небрежарстване и смях. Нека го кажа направо: това беше трудно извоювана победа! Извоюваха я хора, които имат вяра в сърцата си. Ужасно е да гледаш, как пред погледа ти полицията влачи твои познати, и то момичета. Гадни са мръснишките номера на полицаите, които докато те избутват със щитове, гледат да те ударят с палка в слабините. И точно, когато се спрат за миг, за да отдъхнат и те и ние, и се разсееш, да те изритат с кубинка в крака. Много от тези неща и видях и ги изпитах върху себе си.
Разбира се, надали ще чуете някой да се "хвали" с нараняванята си и така е по-добре. По-добре е, да опазим хората от страха от протести, но нека подчертая, че постигнатия успех заслужава повече уважение.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

11 fALLEN | 18.06.201214:26

и точно защото всичко се спазва и е направено красиво и пазещо природата, за това и там са най-скъпите места за почивка, най-хубавите и доста посещавани.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

10 fALLEN | 18.06.201214:25

някой спомена за курортните градове на испанското крайбрежие. http://imotbg.info/page.php?n=35322&SiteID=507

няма какво да ми споменаваш франция и нейната ривиера, явно не си била там. там такива мастодонтски мутро-гигантомании няма, няма и да има. хоратаг си имат традиции и правила и всичко се спазва.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

9 Dimitar Stamboliyski | 18.06.201214:08

Много добре наисана статия. Адмирации за автора! На последните протести не отидох, все нещо се случваше, а и не ме блазнеше идеята да задръстваме "Орлов мост". Просто, други щяха да го отнесат с чакане и нерви. Но както всичко останало в тази алогична държавица, точно те пък, дадоха ефект... Смее се
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 12.06.2012, 17:21

8 ясминка | 18.06.201214:02

Прав е автора - тишината около офшорки, банки, идиотски изпълнения като Банско, черноморието и т.н. трябва да се прекрати, ако не искат от еко-тероризъм да си стане тероризъм.Този протест не просто срещу новоприетия закон.Според мен, ако продължават да манипулират и насъскват хората един срещу друг ще си изпатят.А на тези, които смятат, че с този закон се развиват общините и се поощряват инвестициите, ще кажа, че инвестициите има голямо значение кой ги прави.И Златев инвестира яко около Правец-изкупил е планината и я е оградил.За местните келепира е , че не могат повече да ходят там.
   

оценка

+4 -1