Webcafe

Бойко като Костов

Guns&Ducks
12.07.2010, 19:00 (обновена 14.07.2010, 09:30)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

Летящият старт на Бойко Борисов във властта напомня този на управлението на Командира...

Бойко е досущ Костов. Поне така излиза от сравнителните данни на НЦИОМ за първата година от управлението на кабинета „Борисов" и кабинета „Костов". Правителствата им влизат във властта със сходни дялове на одобрение и неодобрение и акостират на първата година пак със сходен рейтинг, макар при правителството на ОДС той да е положителен (със 7 пункта одобрението надвишава неодобрението), а при кабинета на ГЕРБ да е отрицателен (неодобрението е с 4 пункта над неодобрението).

За разлика от кабинетите на Сакскобургготски и Станишев, които постигат катастрофални резултати след година на власт - първият след летящ старт от очаквания, вторият - още със самото излитане.

За година на власт кабинетът „Борисов" губи 1/5 от одобрявалите го в началото на мандата (от 51% миналия август на 41% днес), но удвоява дела на неодобряващите го (от 20% на 41%). Кабинетът „Костов" също губи 1/5 от одобряващите го (от 60% през юли 1997 г. на 47% през юни 1998 г. с), като делът на неодобряващите го също чувствително расте, но не чак двойно (от 24% на 40%).

Двете управления са идентични и в социално-демографския профил. И на старта, и след първата година на власт ги подкрепят най-често младите, жителите на София и областните градове, и хората с по-високо образование.

В съдържателен план също има немалко значими прилики. През първата година от управлението си кабинетът „Костов" сключи стратегическо споразумение за газа, в края на първата си година кабинетът „Борисов" приключва ново такова - за „Южен поток". Костов направи рязък завой от Русия, но продаде „Нефтохим" на „Лукойл". Борисов също е рязък с Москва, но пак е на път да й даде АЕЦ „Белене".

Идентичността на числата за обществената подкрепа и разочарованието към двете управления обаче има съвсем различни основания. При Костов лошото беше зад гърба (Виденов, хиперинфлация) и бъдещето можеше да е само светло, независимо колко светло.

При Борисов лошото е отпред (криза, намаляване на доходите) и бъдещето може да е само мрачно, независимо колко мрачно. Костов правеше реформи, за да избяга от миналото, Борисов отлага реформи, за да избяга от бъдещето.

Подкрепата и за двете управления е подкрепа от безалтернативност. При Костов тя приличаше на  нов дом върху руините. При Борисов тя е основен ремонт на вече построената къща. Новото строителство при Костов бе отказ от възмездната в името на социалната справедливост, а накрая се оказа и без двете. Старото строителство при Борисов е предварителен отказ от социалната в името на възмездната справедливост, но тя все още е във фаза търсене на носещите колони.

Подкрепата за новия дом от кота нула е универсалистична. Очакванията са всестрани, а разочарованието - по всички показатели. Подкрепата за из основи реконструирания стар дом пък е прагматична. Очакванията са той да се изтърбуши из основи, но очарованието и разочарованието са на парче - едни ще искат ремонт на покрива, стълбището и оградата, други ще са доволни и само от заздравяването на мазилката, а и ремонтите нали винаги се проточват.

Фантазията на обитателя на българския дом обаче не е безпределна. Особено след като е пробвал и ново, и реконструирано старо строителство. Затова едва ли поредното разочарование от липсата на домашен уют ще отприщи още новодомски попълзновения. Единствената неизпробвана алтернатива е номадството. Но едва ли свикналият да го оправят ще тръгне да се оправя сам. Освен ако наистина остане съвсем без дом.


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.