Webcafe

Кога ще пускаме гилотината

Емилия Милчева
04.03.2013, 15:21 (обновена 05.03.2013, 15:47)
Нещастник

Исканията на протестиращите - или поне на част от тях, затъмниха всяка представа за здрав разум и модерно мислене

Безвластието в България продължава твърде дълго. Исканията на протестиращите - или поне на част от тях, затъмниха всяка представа за здрав разум и модерно мислене.

Едно от тях е формулирано като "предоговаряне на договорите с ЕС или да се напусне ЕС в посока изток". Със сигурност ни кара да настръхнем всички, които едва ли съзират здрава демокрация на изток от България. Освен звездата на Кремъл.

"... Както руският президент Владимир Путин утвърждава семейните и християнски ценности в Русия, така и у нас трябва да се борим с вредните организации", заяви днес лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който се кани да внася в парламента проекторешение за отнемане на лицензите на ЕРП-ата.

Напускане на ЕС може да искат само хора, които не милеят за България.

Национализацията на всички "стратегически за страната предприятия и отрасли" е безумие по Чавес. Достатъчно е да погледнем БЕХ и дупката в НЕК от над 2 милиарда лева, която ще зейне, в момента, в който се отпишат активите на АЕЦ "Белене". 160-те милиона лева дългове на ВМЗ-Сопот и над 200 милиона на столичната топлофикация, която беше и държавна, и общинска, са другият "бонус" на държавното грабителство.

"Да се извърши преглед на всички приватизационни сделки от 23 години насам" - сякаш преписано от слово на бившия президент Георги Първанов, който по едно време призова да се отворят всички икономически досиета. Или от националистически лозунг. Добра или лоша, приватизацията преразпредели националния капитал, ощети хиляди българи, но трябва да се примирим, че ревизия е невъзможна.

Смехотворна е точката за минимална заплата 800 лева, минимална пенсия 600 лева - не е написано откъде ще се вземат. Може би от секвестираните от "швейцарски и международни банки авоари на български политици и олигарси"?!

Странно е друго предложение - да се изискат "от БНБ всички масирани преводи от България в чужбина и лицата, изнасящи големи суми в чужди банки". Освен че няма как да стане - заради банковата тайна, протестиращите очевидно смятат всички богаташи за "изедници".

"Възстановяване на болници, училища и заводи с държавни средства". Ами те се правят с държавни средства - с изключение на частните. А що се отнася до заводите - има ли инвеститор, има и завод.

И всичко това е написано в т.нар. Харта на справедливостта. Това, което са забравили да напишат като 13-а точка, е: "Тодор Живков да се върне"...

Изгоним ли инвеститорите, можем да поръчаме и опелото за държавата.

Този изваден от нафталина анархокомунизъм от хора, които явно са му връстници, и плаши и отвращава и компрометира. Вместо конкуренцията на свободния пазар, която така и не са познали, българите искат по малко и поравно като при тоталитарния режим.

А нас ни ни кара да се запитаме какви са биографиите на хората, представящи се като лидери на гражданското недоволство. Протестите ги легитимираха като водачи, но не ги познаваме като личности.

Някои от тях не ни вдъхват доверие, други със сигурност ще се окажат свързани с групировки и партии, трети са известни като платени борци за каузи. Пази, боже, такива да дойдат на власт. Защото първото, което прави всяка победила революция от Френската насам, е да избие опозицията.

Oще: инвеститор  искания  правителство  протестиращи  разум 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.07.2010, 08:14

36 yoda_science | 13.03.201308:45

Искания за граждански контрол и участие в управлението. Мехаизъм, работещ така - от избирателните списъци по азбучен ред се осигуряват хора за ежедневно присъствие на всички нива на власт - парламент, министерство, общини, съд, училища, университети, болници. Няма плащане, това е право и задължение. Резултат ежедневно спиране на корупицията, създаване на общество, в което всички са отговорни за решенията. Как тогава ще се промъкват сделките с монополите?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.11.2010, 21:47

35 koce | 10.03.201317:17

Излизане от ЕС в посока изток може да стане само с рвеферендум, а резултатът гарантирам ще е в пъти по-категоричен от предишния референдум

После - на Изток не ни искат, трябва ме им само като трасе на тръбите

Второ - на Изток не е хубаво, защот 25 милиона руснаци живеят НА ЗАПАД
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.11.2010, 21:47

34 koce | 10.03.201317:15

Мери,
национализация искат САМО политици, които са свикнали да точат държавни фирми
ЕРП ВИК са хранилка за партии и място за назначение на връзкари
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.03.2013, 15:41

33 Marry Jane | 08.03.201315:48

Не зная злонамереност или чиста глупост да виждам в тази статия. При положение,че 23 години нашите политици ни превръщаха в колониална дупка, изпълнявайки безпрекословно всяко желание на Европа , не знам каква реакция очаквате от хората. Разбира се,че ЕС има за цел да унищожи родното производство, за да ни напълни с хранителни вериги, които мачкат и унижават родния производител, за сметка на китайски и всякакви други боклуци . Нормално е хората да искат национализация, когато ценните ни метали се ограбват от банда офширни разбойници , които тровят земята ни срещу 1-2 % за България. Ние сме на последно място в света по всичко положително и на първо по корупция и престъпност. На тоя фон исканията на протестиращите са съвсем адекватни и справедливи. И не мога да схвана що за ограничени и продажни хорица могат да пишат такива оди в защита на неолибералния капитализъм, който концентрира капитала в ръцете на шепа хора, а останалите превърна в евтин работен добитък . А при положение,че в БГ едрият бизнес принадлежи на мафията, съвсем занемявам пред подобни обиди към справедливите искания на протестиращите. Срам за човешкия род са подобни статии.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 07.03.2013, 15:59

32 todortk | 07.03.201316:22

Живота не е бял или черен.
Очевидно има някои абсурдни искания от протестиращите, но също така някои са съвсем резонни.
Национализация не може да се прави тепърва, но може да се направи реален контрол на начина на управление на предприятията които са били приватизирани. Също така може да се намери начин за либерализация на енергийния пазар.
Сметка на политици и държавни чиновници за всички неизгодни сделки трябва да се търси. Тези, които пропиляха и разпродадоха националните богатства, не трябва да остават безнаказани.
Едва ли могат да се развалят или предоговорят всички неизгодни за държавата договори. За тези за които не може, трябва да се потърси имуществена отговорност от хората които са ги подписали или са допуснали да се подпишат.
Вдигането на заплатите и пенсиите няма как да стане от днес за утре. Но то ще може да се случи ако държавната администрация работи гладко в полза предимно на народа (далеч съм от мисълта че е възможно изкореняването на всяка корупция, но трябва да се приведе в далеч по-приемливи размери).
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

31 vanko1 | 05.03.201320:37

към бичкията Пляскане сестра рачид: Живеем в демокрация по график!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

30 Bichkiiata | 05.03.201319:52

"Отраканите" се наредиха пред стъклената врата със сектори А, Б, С, Д, след това "Хроничните" , след тях "Инвалидните столове" ( "Растенията " вземат техните по-късно смесени с една лъжица ябълков сос).
Мъжете според досието си минаваха и взимаха капсула в хартиена чашка - хвърляха я в гърлото си и поемаха чаша с вода напълнена от малката мед. сестра и я поглъщаха. В много редки случаи някой глупак може да попита какво е това което е накаран да поглъща.
"Чакай малко скъпа, какви са тези две червени капсули добавени към витамините ми?"
Познавам го. Той е една голяма драка от "Отраканите", вече имащ репутацията на създаващ проблеми.
"Просто медикамент г-н Табър, много полезен за вас . Погълнете го."
"Но аз имам в предвид какъв ВИД медикаммент. Боже мой аз самият много ясно виждам че е медикамент..."
"Просто ги глътнете всичките, нали така г-н Табър, направете го заради мен."
Тя поглежда бързо Голямата мед. сестра за да провери как нейната малка флиртуваща техника , която използува е възприета, после поглежда обратно към "Отраканият". Но той все още не е готов да погълне нещо което не знае какво е, дори и заради нея.
"Госпожице не желая да създавам неприятности. Но от друга страна не желая да погълна нещо, което не зная какво е. Как мога да знам дали това не са от онез странни хапчета, които те превръщат в нещо което не си?"
"Не се ядосвайте г-н Табър..."
"Ядосан? Всичко което искам да зная за Бога е..."
Но Голямата мед. сестра пристига тихомълком, стискайки неговата ръка , парализирайки го изцяло до рамото. "Всичко е наред г-це Флин" казва тя " Ако г-н Табър си е наумил да се прави на дете, може би той трябва да бъде третиран като такова. Ние се опитахме да бъдем вежливи и да му влезем в положението. Но вероятно това не е начинът. Враждебност, и пак враждебност това е с което ни се отвръща. Можете да си ходите г-н Табър, след като не желатете да поемете медикаментът си орално."
"Всичко което исках да зная за медикаментът..."
"Можете да си ходите."

от "Полет над кукувиче гнездо"
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

29 Manuela Gerenova | 05.03.201319:02

скучко, съгласна съм, че липсва прозрачност при усвояването на евро-средствата. Същата липсва и при договорите с ЧЕЗ и ЕВН, неща, които първоначално вбесиха народа и с право.
Но исканията за пълна ревизия на членството ни в ЕС е излишна. В един такъв момент е самоубийствено да се лишим от европейските инвестиции и пазар, не знам колко хора го осъзнават. Доколкото знам правителството на ГЕРБ има доста добър показател по усвояване на помощи от съюза, а като се замислиш, че не бяха най-гениалното ни правителство и че може да сме и по-добре, за какво излизане от ЕС говорим?
А за това кой какви възможности има да отскокне до точката Хикс (за мен възможността да пътуваш е добър показател за жизнения стандарт) - аз не искам да няма хора, които през седмица са по островите. Аз искам възможно най-голям хора да могат да си позволят да са така (или приблизително така). Не искам еднакво бедни, а еднакво успели. И все пак няма как 100% от една нация да живее с висок жизнен стандарт. Само дето в момента забиваме в диалога на дядото с внучето от 1917-та в Русия:
- Какво искат тия, чедо?
- Смяна на системата, дядо, не искат богати.
- Харно, чедо, харно, и ние едно време искахме смяна на системата, ама не искахме да има бедни...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.03.2013, 14:03

28 Роси | 05.03.201315:41

Днес срещнах едно момче, което отиваше "да занесе малко храна на хората в палатките". Заговорих го, защото обясняваше на една жена, че не трябвало да си дупчи билет, защото можело и да е безплатен транспортът, но у нас само трудът бил безплатен... После каза на жената, че той бил добре, имал си пари, имал фирма... ама при Тато... И тогава аз подпалих моторетката и се включих в чуждия разговор. Та ми обясни човекът, че не, не искали връщане, ама искали "гражданско управление". И аз резонно го попитах, би ли си поверил управлението на фирмата на някой гражданин от протестиращите. Е, не, разбира се, с гузна усмивка ми каза момчето... Та така, драги ми сънародници, и ти, Волене. Я си налягайте парцалите!!! Я си размърдайте мозъците!!! Само това ни остава сега - офето да се върне...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

27 скучко | 05.03.201314:28

Мануела, никога не съм имал илюзии, че ще се оправим с магическа пръчка. Така обещаваха тези, които знаеха до какъв почти неограничен паричен ресурс могат да докопат и раздават. затова и при нас а и в ЕС политическото статукво отдавна не се променя. Рулетката се върти, но играчите са едни и същи. Само временно (до следващите избори) едни изпадат и пак се връщат. Виж Франция, Германия, Италия , Гърция. И така ще е ЗАЩОТО ПАРИТЕ МИНАВАТ ПРЕЗ ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ А ПЪК ТЕ СЕ УПРАВЛЯВАТ ОТ ПОЛИТИЦИ. Всъщност обръщам внимание, че отдавна ЕС не се ръководи от принципите на пазара. А това , че вместо си губя времето пред компютъра , реша да си го губя както предлагаш в Мадрид са нужни освен чифт гащи и джапанки но и стотинки в джоба! Та ето за тези стотинки иде реч. Достатъчно съм живял и работил да зная,че няма безплатен обяд, както и че на готовата софра всеки иде с голямата лъжица, че ако може и за вкъщи на домашните, и на животинките да занесе. Ей тая софра около която са се подредили политици, строители на магистрали, енергетици и пр. "инвеститори" я плащаме всички ние вкл. и ти. Ей тази практика искат да пресекат протестиращите. Защото един предприемач се чуди коя от неделите си да отдели та да отиде до Мадрид, а на друг не мож му хвана воаяжите по екзотичните дестинации, че даже и билет до Луната резервирал.
   

оценка

+1 -0