Webcafe

Време за президент

Webcafe.bg
06.06.2014, 16:38 (обновена 11.06.2014, 22:24)
Росен Плевнелиев

Снимка: © Sofia photo agency

Защо президентът трябва да е по-твърд

Политическата прогноза е много благоприятна за държавния глава. В момента правителството прилича на вампир, който продължава да мърда на инат, въпреки смъртния акт, издаден от ДПС, а Народното събрание е с рекордно нисък рейтинг на неодобрение.

Ако Росен Плевнелиев прояви малко популистки нюх, може спокойно да свика партиите на консултации - или поне да ги призове да се пазарят на светло, а не зад гърба на електората. И отново да попита при какви изборни правила ще се проведат предсрочни избори - и кой ще ги приеме.

По Конституция държавният глава не може да съставя парламентарни мнозинства и правителства, освен ако последните не са служебни, но нека си спомним как Георги Първанов сглоби тройната коалиция, вмени й тнар. Голям шлем в енергетиката и умело се изказваше за скандалите в държавата.

А Росен Плевнелиев мълчи или говори по различни теми, например да има ли честен дебат за оценка на случилото се през последните 25 години. Да, това е важно, защото липсата на единен прочит за историята обяснява много от недъзите в системата, но в момента всички гледат напред.

Опциите за предсрочни избори, както знаем, са три - през есента, до края на годината или в края на следващата, когато са и изборите за местна власт.

Лютви Местан заговори за „плавно" предаване на властта на служебно правителство, което президентът трябва да назначи.

Преди това пак държавният глава трябва да връчи проучвателен мандат на партиите в настоящия парламент, след като Пламен Орешарски подаде оставка. Ако всички се откажат, държавният глава ще разпусне Народното събрание и ще състави служебен кабинет. И пак той трябва да насрочи датата на изборите.

Росен Плевнелиев отсъства от цялата говорилня. Дали го е страх от контрапротести? Не би трябвало, защото времето е президентско.

Oще: бсп  герб  дпс  избори  консултации  народно събрание  партии  правителство  предсрочни избори  росен плевнелиев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

9 Rowan | 08.06.201411:21

Контрата на Росен не е вицето му, а кухата лейка дето си я е взел за жена навремето. Има много общо между нерешителността на бай Желю с "най-големия му критик" - както се изказа Дърева за покойната му вече съпруга и нерешителността на бат' Росен с вечните прояви на инат на "видната" дизайнерка, дето се има за човек на изкуството, и така омаловажава в своите си очи постиженията на мъжа си. „Творецът е винаги над човека на здравия разум“ – това е опиума на комплексираните от постиженията на мъжете си бездарни и безмозъчни съпруги.

Росен може да почне да действа мъжки, само ако тегли един здрав инженерен шут на творческата си съпруга. До тогава и той, както и бай Желю, ще приказва само общи приказки.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 08.06.2014, 09:28

8 Кирил Тенджов | 08.06.201409:33

Докато Орешарски не подаде оставка, президентът не може да се намесва. Каквото и да предприеме в тази насока, комунистите ще уреват света моментално. Днешният президент се казва Плевнелиев, а не Първанов.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

7 Борката | 07.06.201417:43

Магаре да бяхте вързали там,след тая пръчка Първанов,ще ви се струва пръв ерудит.
ПП:Поне ако беше магаре ,Викиту щеше да има на какво да се радва!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 26.05.2014, 19:51

6 Виктория Пенелопова | 07.06.201411:30

Каквото и да говорят "опорните точки", Плевналиев си върши работата добре. В невъзможна обстановка, когато дори "вицето" му е "контра". Много усилия положи бек-стейджа, пък и официалните кучки Галева, Йотова и сие, за да го дискредитират. Вярно е, че сега е неговият момент. Но това /назначавене на служебно правителство/ му се случва за втори път и аз вярвам, че ще се справи добре.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 05.05.2012, 12:26

5 Vasil Ivanov | 07.06.201411:12

"... а Народното събрание е с рекордно нисък рейтинг на неодобрение."

След такава недомислица реших да не чета по-нататък.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.06.2013, 14:01

4 saturass | 07.06.201409:12

''..Защо президентът трябва да е по-твърд..''
тоя меката китка твърд? Смее се
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

3 Зелен Бетон | 07.06.201403:40

Според мен пък президентът трябва да се занимава точно с този тип теми, по които напоследък говори Плевнелиев – принципни въпроси, фундаментални проблеми, проекции на настоящето в бъдещето.

Оценката на миналото като задължителна предпоставка за преодоляване на деформациите на прехода, основните правила за акта на гласуване, геополитическата ориентация на страната в перспектива и нейната значимост. Такива неща.

На по-ниско ниво следва да слиза предимно във връзка с разписаните си в конституцията права и задължения: вето на спорни закони, свикване на КСНС в критични ситуации, връчване на мандати за съставяне на правителство, назначаване на служебни такива, както и рутинните дейности като протоколни срещи, подписване на укази и т.н.

При завладяната от дребнотемие, провинциализъм и махленски мурафети родна политика, още по-отчетлива е нуждата от институция, която да провокира общественото внимание към визии и принципи. Поне някой трябва да прави и това. И не само трябва – критично важно е. Иначе ще потънем целите в тинята на едноклетъчното мислене, без да се усетим.

Да, Плевнелиев не е точно мечтата ми за български политик-визионер. Но поне се опитва. Предишните обитатели на „Дондуков“ 2 и това не правеха.

Между другото, точно това правилно определяне на приоритетите на институцията го и спасява. Ако беше слязъл на нивото на оная къдравата контрапротестираща кака, дето свирепо искаше да го уволнява, досега да си е тръгнал от президентството. Той е длъжен да стои много над подобни глупости.

Пък ако може и да е малко по-решителен, да си държи гърба по-изправен и да не се усмихва винаги като че ли е на среща с випуска от гимназията – още по-добре.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 23.01.2012, 16:16

2 bodko | 06.06.201423:40

Покажи снимката на Станишев и сигурно ще се задави с биричката.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 06.06.201418:14

ААХХАХАХХА
АХХАХАХХААХХАХАХА
къв президент бееее?!?!

Пихме биричка с един познат - гинеколог, испанец. И му викам чакай да ти покажа нашия президент и му показвам на телефона снимка на Плевнелиев.
Човека ме изгледа странно и ми напомни да не му говоря за работата му, когато пием бира!
   

оценка

+1 -1