Webcafe

Когато монополите си купят държава

Емилия Милчева
28.02.2012, 13:24 (обновена 29.02.2012, 13:35)
Батман, Бойко Борисов

Снимка: © колаж на Ивайло Стоименов

Бойко Борисов възлагаше големи надежди на Комисията за защита на конкуренцията. Е?

В зората на своето премиерстване Сергей Станишев се срещна с неколцината производители на захар в България, за да се успокоят (ужким) цените на тази стока в България. Срещата отече в сироп от думи, но резултат - като ценово изражение нямаше.

Земята като една човешка длан, където всички са брат'чеди или съпартийци, а останалите - партийни спонсори и електорални кибици, е лесна за напъхване в джоба на монополите. Какво е необходимо за целта - партия на власт, или по няколко депутати в парламентарно представени партии, плюс хора в регулаторните комисии. Те са там на квотен принцип - президент и парламент ги поставят. После е лесно.

Установява се такава нормативна база, която прави почти невъзможен вносът на горива. Затова единственият чуждестранен производител диктува и цените на българския пазар.

Установяват се такива законови промени, поръчани от компанията "Витоша ски" и сервирани тутакси от властта, че зимният туризъм се концентрира в ръцете на един монополист.

Установява се такава незаинтересованост от страна на регулаторните държавни комисии - КРС например, че мобилните оператори намаляват цените на роуминга например в последния възможен срок - въпреки европейските директиви. По същия начин постъпиха и с преносимостта на номерата...

Създава се такава слободия, че държавните търговски дружества, маскирани под неизвестни никому критерии, решават да държат парите си в една от най-малките банки на българския пазар. Преобладаващо - дружествата от енергетиката, а константното им поведение действа вече при второ правителство.

Въпреки предупрежденията и заканите на Европейската комисия, България още не е либерализирала пазарите си на ток и газ. Срокът изтече на 8 март 2011 г. Дотогава трябваше да разделим  собствеността върху тръбопроводите и електрическите мрежи от доставката на газ и ток.

Собствениците на преносната инфраструктура пък трябва да осигурят възможност на всички желаещи доставчици да пренасят енергоносители и енергия по тях. Сега Брюксел ни дава последни 2 месеца срок да го направим.

Част от тази либерализация е и правото на дребните потребители да имат право до 3 седмици да сменят доставчика си на ток и газ. Само че София си прави оглушки и не пуска на пазарите си за газ и електричество нови оператори.

Единствената здравна каса - най-големият купувач на лекарства, пазарува медикаменти по начин и регулация, съставени така от държавата, че да са удобни като ръкавици на производители и вносители. Някои от производителите се явяват и дистрибутори, което означава, че печелят и от факта, че държат необезпокоявани още една част от хранителната верига.

Държавните болници, притискани заради големите си дългове от големите производители и вносители на лекарства и консумативи, купуват пак само от тях - малките се отказват, защото не им плащат и не могат да издържат дълго на забавените разплащания. Така се появява диктатурата на монопола.

Комисията, на която разчитаме да ни пази от монополите - т.нар. КЗК, едва надига глас и обявява някакви проверки, чиито резултати излизат тогава, когато никой отдавна не се интересува от тях. Чудно, с какви ли бонуси са се наградили там за добре свършена работа?

Когато монополите си купят държава, те назначават и висши чиновници в изпълнителната власт. Когато стане скандал и кадрите се "омажат", просто ги сменят с други. Но правилата, по които върви търговията, остават.

Имаше един израз, че другите държави си имат мафия, а в България мафията си има държава. Не е мафията. Пак е с "м" и е по-страшно. Монополите са. При мафията виреят и дребните собственици. При монополите - никой друг.

Oще: банка  бойко борисов  горива  държава  енергетика  захар  лекарства  монополи 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.03.2011, 16:25

6 Антония Димитрова | 10.05.201214:02

Ма то и мафиотите ни смотани...да се дадат на някакви си монополи..
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.02.2012, 16:40

5 limula | 01.03.201211:34

Авторката, заглавието Пляскане
Само едно малко уточнение: В България, захар не се произвежда. А дали може да посочите имената на "неколцината"...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

4 Бояна | 29.02.201217:44

...."При мафията виреят и дребните собственици. При монополите - никой друг..." Браво ! Много точна и вярна диагноза! Какво е лечението обаче?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 15.04.2010, 19:25

3 darcas | 29.02.201211:55

България е твърде малка страна за монополи. В България има един октопод с много пипала. БСП и ГЕРБ са двете страни на една монета. На страната и трябват 7 "недосегаеми" човека - премиер, министър на вътр. работи, главен прокурор, шеф на митници, щеф на армията, шеф на НАП, шеф на икономическа полиция. За 90 дни страната може да светне. Само че тия хора, едва ли ще доживеят да го видят.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.12.2011, 00:58

2 Krivcho | 29.02.201201:58

Моля,моля!В България няма монополи.Тука тъй са се оплели,че по-скоро трябва да говорим за полиполи.Държавата е връзката между отделните звена в една полимерна структура(от гръцките поли - много, и мерос - части)
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 28.02.201216:11

Монополите са навсякъде, те са в основата на глобализма. Не е вярно, че е само в Булгаристан - в америка и европа е същата работа. Даже смешното е, че в Булгаристан тези монополи дори и зор не са си дали, българските чиновници са си евтини ку*ви и те направо са отишли и са се предложили сами.
   

оценка

+4 -0