Webcafe

Припалиха

Емилия Милчева
03.06.2013, 15:58 (обновена 07.06.2013, 13:43)
Гърция

Над 80% от заведенията и малките хотелчета в Гърция са чисто семеен бизнес, в който е заета цялата фамилия и те полагат страхотни усилия, защото от това зависи хлябът им

"Храните, отбелязани със звездичка, са приготвени със замразени продукти от супермаркетите". Този надпис прочетох преди дни в менюто на една гръцка таверна. "Ела утре, ще има прясна риба", казва ми Костис, като стиска здраво ръката ми за довиждане.

Иначе ще си говорим за тютюнопушене.

42-ият парламент ще разглежда - за четвърти път - поредните кърпежи в закона за здравето (какъв евфемизъм). Преди това акцията се притопляше в микровълновата. Здравният министър д-р Таня Андреева вече каза, че Народното събрание ще реши дали забраната да остане, иначе тя е "за" запазването й. За да не се "изцапат" социалистите, предложението за отпадане внесоха депутати от "Атака".

А през уикенда, в познатите на всички ни т.нар. ток шоута, се включиха неколцина соцдепутати, сред които и широкоскроеният социалист Мартин Захариев, който обясни, че и сега в заведенията се пуши, че това било като да минеш на червено и най-добре да отпадне забраната. Последно предложи да има референдум по темата. Впрочем, същото искаха и от СДС в предишното 41 НС.

Може пък първият издател на "Плейбой", чието име се върти за шеф на Агенцията по туризма, да смята, че така "помага да се случи промяната в България" и ще събуди "малкия и средния бизнес, които са на патерици" (негови обещания преди изборите). Ако е така, пак ще кажем: "Егати туризмът, щом цигарите го хранят".

Акцията на БСП можеше да придобие и един, да го наречем исторически план, в памет на Дядото, който, както е известно, прекалявал с цигарите и кафето. Това в кръга на шегата.

Завръщането на темата за и против цигарите в заведенията има няколко измерения. Поне три със сигурност. (Преди да ги прочетете, може да подпишете и петицията срещу отмяна на забраната, подписана и от хиляди пушачи.)

Дим над парливите проблеми

Тази тема няма да събори кабинета. Просто медийна дъвка. Не е като да питаш - и да не ти отговарят - за поскъпването на тока. Новият ни министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, известен главно като речовит депутат в предишния парламент и смятан за надежден приближен на Георги Първанов, заяви, че иска "нулево поскъпване".

Май е объркал епохите. Цените на тока зависят от регулатора ДКЕВР. Ако министърът иска да направи нещо, за да облекчи теглилата народни, то нека възпре рестарта на АЕЦ "Белене". Все пак министерството му е принципал на НЕК, страна по така и неподписания договор за Втора атомна. (Поради което руската страна трудно ще ни осъди, каквото и да е усещането на премиера Орешарски, който даже изрази публично тази пораженческа мисъл.)

Говоренето за цигарите просто спуска дим над доста по-обществено значими въпроси, които е редно да се задават на едно ново правителство. Кога ще започнат реформите в отделните сектори, какви ще са, колко ще продължат, какво ще ни струват. А така можем да си говорим безпределно за ползата и вредата от тютюневия дим докато парламентът излезе в лятна отпуска. Ще рече, до края на юли.

Така че ще се дими, та пушек ще се вдига.

На кое му викат бизнес

Т.нар. "данни", които се цитират от различни браншови организации, за загубите от забраната на цигари, изместват същинската тема (освен че са доста съмнителни като достоверност). А тя е за качеството на услугите, които се предлагат в българските заведения и хотели.

За времето, през което действаше забраната, вместо да се постараят да привлекат клиенти с по-качествено обслужване, "комплименти" от заведението и др., ресторантьори и хотелиери предпочитаха да изкарват част от персонала си (който няма и как да им откаже) на протести, предвождани от осигурени предварително "ВИП-персони".

Всички, които избират Гърция за почивка, знаят, че там хлябът и водата, често и десертът са от заведението. Криза или не, получавате палачинка с шоколад дори за сметка от 14 евро за 4 гироса. За десет пъти по-голяма сметка тук получавате безплатно... клечка за зъби. Макар че в евтините китайски ресторанти ще ви дадат и дъвка и бонбон. Наскоро в един от луксозните софийски ресторанти се "разпуснаха", поднасяйки - за сметка на заведението - препечен домашен хляб, напръскан със зехтин. Ще го получите и в гръцка кръчма, далеч под категорията на споменатото заведение.

Така, вместо да говорим за качеството на храната, която се сервира в българските кръчми, хигиената, текучеството на персонал, си говорим за... цигарите, които, видите ли, навредили толкова на оборотите на 32-те хиляди заведения у нас, че това довело до спад в бюджетните приходи с ... 300 милиона лева.

Тези данни могат да накарат човек да прихне от смях, тъй като е известно как се крият обороти в заведенията. Спомнете си кога за последно сте получили фискален бон към сметката... Достатъчно е да се сетим и за спорадичните акции на НАП в Слънчев бряг. Няма статистика за подобни загуби, а сметките са правени урбулешката, защото не се цитира никаква статистика.

Тоест, за да разберем загубите, трябва да вържем касовите апарати към НАП :)

А представителите на браншовите организации навиват като латерна една и съща теза: за едни 30 000 изгубени работни места (това го слушаме от миналата есен насам), според други са 6000, и за спадналите приходи.

Подкрепа за семейният бизнес

Над 80% от заведенията и малките хотелчета в Гърция са чисто семеен бизнес, в който е заета цялата фамилия и те полагат страхотни усилия, защото от това зависи хлябът им. А сега погледнете у нас - качеството е добро, а обслужването - на ниво, точно в такива кръчми.

Но колко са семейни предприятия? Повечето са собственост на хора, които нямат отношение към бизнеса, забогатели са по един или друг начин, решили да вложат парите си, персоналът непрекъснато напуска, защото е зле платен и никой в крайна сметка не се чувства свързан и ангажиран с бизнеса.

В предизборната говорилня на БСП темата за подкрепа на малкия и среден бизнес беше здраво спестена, сякаш в 21 век това продължава да е мръсна дума за другарите социалисти. Но именно на този бизнес може да се разчита за създаване на трайна и стабилна заетост. Големите корпорации, които аутсорсват услуги в България, могат да отлетят за ден, ако намерят по-добри условия в друга точка на света.

Но др. Стойнев не говори за мерки за бизнеса, нито за намаляване на административната тежест. Единственият, който се осмели да го каже, е социалният министър Хасан Адемов. Ако държавата спре да пречи, да натиска бизнеса, той сам би могъл да се справи, каза д-р Адемов.

Лобизъм

Чест прави на ГЕРБ, че удържа забраната за тютюнопушенето. Въпреки лобистки напъни от производители и вносители на цигари - редовни и контрабандни.

България, заедно с Гърция, държат първите места в ЕС по брой на пушачите - в двете държави делът им е от близо 42% от населението. Страната ни обаче е "първенец" в ЕС заради огромния брой пушачи във възрастта между 15 и 20 години. Зад този дял стоят тонове продадени цигари и сериозни печалби, от  които производители и търговци не искат да се откажат.

Но БСП явно няма да устискат на забраната, и наред с това ще врътнат и един евтин флирт с пушачите, за да спечелят също толкова евтина популярност. За целта се е намерила и машата - "Атака". Според предложението за промени в закона за здравето, собствениците на заведения с площ до 70 кв. м сами ще решават дали в тях ще се пуши или не. Родители, които посещават заведения с децата си, ще сядат на маси, където е забранено да се пуши и т.н.

Какво пък. Социалистите обещаха да върнат тютюнопушенето в заведенията още в предизборната си кампания. Поне за това не излъгаха.

Oще: атака  бсп  дпс  забрана  заведения  тютюнопушене  цигари 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.04.2012, 03:26

36 asdfsd | 06.06.201315:56

> Плюс от мен за...

се едно раздават Оскарите
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.04.2012, 03:26

35 asdfsd | 06.06.201315:54

> Всички аргументи ЗА пушене в заведния могат да се приложат и за институции, автобуси и влакове.....

Нощното заведение не е балет, там се пие алкохол и хората са вътре да разпуснат. Това е последното място, на което на някой му се трепери за здравето ти и ако няма комфорта да запали, просто не влиза вътре.
Аналогично - непушача да избягва заведения за пушачи. Елементарно е.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

34 скучко | 06.06.201312:16

Браво Леле Мале! ДА! Пляскане Удар в десетката! Ма нали новите управници се кълнят, че точно това ще направят..., както и предишните ... и по-предишните...и по-по- предишните...-се за подобряване на бизнес средата работят Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

33 lele male | 06.06.201311:07

Плюс от мен за Ани Георгиева.
Хъх...Наистина не става въпрос за пушене или непушене в заведенията...
Става въпрос за несигурната „бизнес” среда в страната...
Не може, нашите чешитопковци в парламента да променят законите всяка година.
Лично според мен, законите, които касаят бизнеса, трябва да бъдат приемани със срок от 10 години т.е. изискванията към инвеститорите, заложени в законите да не се променят поне 10 години. Така всеки индивид/дружество, решил/о да прави някакви инвестиции, я в заведение, я в клуб на пенсионера, примерно, да може да си направи сметката за 10 годишен период... дали да инвестира в ОВИ и в заведението му ще се пуши или ще си монтира само климатици...
Би трябвало, не инвеститорът да ходи и да се моли по институциите за одобрение и пускане на обект в експлоатация, а само с пускането на една молба за одобрение в 1 институция, всички останали, да бъдат служебно уведомени, че има молба за откриване/промяна на обект, и те в рамките на 1 месец да посетят обекта и да дадат своите забележки, становища към обекта или съответно да го одобрят... Ако не са посетили обекта в рамките на месеца, или не са дали становище, това да бъде приемано за мълчаливо съгласие от тяхна страна, а служителите, неизпълнили задълженията си да бъдат санкционирани...
Писна ми от таз игра със законите! А и когато законите не се изпълняват, как да разберем дали са добри или лоши? Крайно време е и администрацията да спре да си лакира ноктите!
"Любимите народни избаници" го раздават като циганите на пазара с топчето: Ха тука има – Ха тука нема.. Ха сега ХАде е топчето... продължават да ни правят на балами и ние наивно да "припалваме" навлизайки в безмислени спорове... за топчето... Сори за логореята! Ама припалих...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

32 Borracho | 06.06.201310:54

...и освен забраната за пишене също и забраната за пушене!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

31 Borracho | 06.06.201310:54

Maya Bahchevanova, не е вярно това, че като можем да пушим на закрито на масата правим повече сметка. На чист въздух се пие повече - факт. Като се качиш в планината високо можеш да ядеш и да пиеш повече без да ти е тежко после. Така че не си права. Забраната за пишене трябва да си остане. Проблема е просто е непушачите-фундаменталисти, че дори и при сегашното положение пак крякат!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.10.2012, 10:55

30 Maya Bahchevanova | 06.06.201307:32

Ако всички люто възмутени от пушека непушачи бяха седнали поне по веднъж месечно с компания в заведенията, откакто въведоха забраната, този въпрос днес изобщо нямаше да стои. И не ми излизайте с номера "хората нямат пари" - нищо не се е променило толкова коренно за една година, че до 1.06.2012 да са имали пари, а от 1.06. нататък да са спрели да имат. Истината е, че компаниите купонясват по-дълго и съответно правят по-големи сметки тогава, когато не трябва на всеки пет минути някой да става от масата и да се изнася на студа за по цигара. Затова от една година маса народ предпочита да си събира компаниите вкъщи, а кръчмите уволняват хора наред. При тая безработица, ще ме прощавате, ама е далеч по-важно да има повече работни места, отколкото забрани, водещи до закриването им.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2011, 05:11

29 Ani Georgieva | 06.06.201307:00

Стига с тези глупави статии! Факт е, че бизнеса има проблеми! не стойте само в лустросаните си оазиси и в своите си въжделения! И за капак стига с тези репресии към определени групи от населението! Защото Блумбърг дава пари всички станаха много праведни?! Лекарите пушат, половината българи пушат и ще продължат да го правят! Само няма да ходят на кръчма. Което аз намирам и за хубаво, и за лошо. Първото, защото ще икономисаме пари за вредни храни и лошо обслужване, а второто зле, защото са отнети излишно правата на хората. Вземаме пари за продажба на цигари, субсидираме тютюна, обаче сме по-католици от папата /държавите от ЕС/. Кой ще оправи здравеопазването като докторките станаха тв звезди, пък няма пари за болниците и няма лекарства за раковоболните? Това ли им е важното или че си пълнят личния джоб? Явно последното!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

28 Bichkiiata | 05.06.201322:13

Както ти уйдисва така си ме представяй, сган не съм казал, а стадо...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.04.2012, 03:26

27 asdfsd | 05.06.201320:03

Досещах се, че си различен. При теб липсва увредения ген на българската сган, а историята ти се отличава с много разочарование и героизъм... Досущ като всички останали. Можеше да ми спестиш глупостите.
Ето нещо по действителен случай: "Гласовете от чужбина най-много за ДПС".

ПП. "мога" да пуша и без да ми го обещават/забраняват от партия, но в твоята глава и общество верно са по-"уредени" нещата Смее се
   

оценка

+0 -0