Webcafe

Втора цедка преференция

Дияна Костова
09.10.2014, 20:48 (обновена 14.10.2014, 07:31)
Избори с преференци

Снимка: © Webcafe.bg

Преференцията не само "не е така проста", ами "просто не е така"

Говори ли ви нещо името Тодор Йосифов?

Това е шефът на младежката организация на ГЕРБ в Бургас, по-известен като основател на "Гьенгста гьенгста продакшън" и автор на шлагера "Бум мада фака", който осъмна депутат след изборната нощ на 5 юли 2009 г.

И партийното ръководство нямаше да разбере за съществуването му, ако приливната вълна на тогавашния електорален ентусиазъм не беше отнесла право в парламента апологета на социалния протест в мерена реч.

За всеобщо съжаление Маниака пожела да остане депутат за един ден (а имаше потенциал за пълнокръвен герберски законотворец) - дали по собствена воля, под напора на широките маси, или след предложение, на което не може да се откаже - историята мълчи.

Пет години по-късно всичко се повтаря - още не са обявени окончателните резултати от изборите, а народните представители започнаха да капят като медни круши.

Трима от неволните "любимци" на бойковия електорат вече усетиха какво означава пасивното избирателно право в ГЕРБ-ерски прочит.

"Преференциите са хубаво нещо, никой няма да се сърди", казваше Бойко Борисов преди изборите. Да, обаче, след цял месец агитация сред съграждани и съселяни, трудови колективи и роднини Дочко, Петко и Стилиян бяха осенени от непреодолимото желание да НЕ бъдат народни представители, обърсаха сълзите на благодарност към любезния гласоподавател и помолиха ЦИК да бъдат заличени.

В ДПС пък изненадата от преференцията се оказа толкова голяма, че варненският късметлия 18/18 дори не беше разбрал, че е избран за депутат.

"Как ще стана депутат - аз съм с основно образование, това е пълен абсурд, не ставам за тази работа", ахна в конфуза си Алеко Атанасов, а с чистосърдечното си признание направи леко отклонение от официалната линия - ден по-рано областният шеф на ДПС Ерджан Ебатин обясни, че партийната дисциплина не позволявала той да бъде изместен от съратника си Алеко. Както е казано в агитационния клип на ДПС - свободата не е отредена никому завинаги.

Оказа се, че преференцията не само "не е така проста", ами "просто не е така".

И докато за някои партии преференциите бяха морков на тояга за инатливия електорат, за други се оказаха невидим образователен ценз. В напъна си да изпълни гражданското задължение, гласоподавателят масово е разбрал превратно буквата на Изборния кодекс, който веднъж вече подля вода на нищо неподозиращия Сергей Станишев.

Затова докато партийното ръководство слага хиксове на преференциалните отличници, суверенът мълчи виновно и не задава излишни въпроси. Например - ако партийната централа си знае, че след 5-ти номер в листата са натурщици, защо изобщо ги е вписала в бюлетината? Кой преценява, че "любимецът" не си е изработил добросъвестно изборния успех? И с какъв акъл избрани депутати се отказват доброволно от мандата си, след като по закон никой не може да им го отнеме?

А докато ЦИК мъти изборните резултати, Момчил Неков праща много поздрави от Брюксел.

Oще: 5 октомври  алеко атанасов  вот  герб  гласоподаватели  дпс  електорат  избори  любимец 15  преференция 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

3 vanko | 10.10.201411:45

Реалността в която се давят гласовете... и възгледите ни! Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.06.2014, 22:52

2 Leshper | 10.10.201410:15

Дияна, пак си голяма.
Всички статии са ти десятка. И игрива ми изглеждаш. Хмм Дияна ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

1 Nikkor | 09.10.201422:19

Браво Дияна.
   

оценка

+0 -0