Webcafe

Юряаа!

Момчил Недев
08.11.2016, 13:54 (обновена 09.11.2016, 17:29)
банкомат

Снимка: © Getty Images

Този избирател банкира електронно, цъкал е до преди минута във фейса, сутринта си е сварил кафето на котлон с тъчскрин. Но за да гласува той предпочита дългия близо метър лист, химикалката от 20 стотинки и изповедалния полумрак на дървената колибка, увита с плат за партенки.

„И като се намъкнал в тъмния ъгъл, окашлял се, опънал шия и изревал, колкото сила има, три пъти, та пръснал бюлетините като перушина из стаята:

- Юряаа!... Юряааа!... Юряаааа!-...

Пуснал си цял-целеничък гласа човекът, изгледал ги самодоволно (комисията), метнал гегата на рамо и поел накъм вратата... То беше някога. Где сега такива гласовити хора по нас?".

Това е било през далечната 1919 г., когато в България за сефте направили изборите задължителни. Под страх от глоба дядото зарязал козите в планината, слязъл в село да... „гласува". Както си знае.

Сто(тина) години по-късно:

Влиза избирател. В секцията има машина за гласуване. „Заповядайте!". „Не, благодаря, искам хартиена бюлетина".

Този избирател банкира електронно, цъкал е до преди минута във фейса, сутринта си е сварил кафето на котлон с тъчскрин. Но за да гласува той предпочита дългия близо метър лист, химикалката от 20 стотинки и изповедалния полумрак на дървената колибка, увита с плат за партенки.

На изборите в неделя 11 секции, разположени в VIII-мо ОУ, гр. Габрово бяха снабдени с машини за гласуване. Какво се случи? Оказа се, че бабите и дядовците, навикнали да теглят пенсиите от банкомат са по-безстрашни и склонни да гласуват помодерному спрямо някои изтъкани от мнителност и подозрителност младежи. От 4158 гласували в 11-те секции, само 1563 габровци се престрашиха да общуват с машините. Другите викаха „юряаа".

38% (от имащите възможност) гласуваха машинно в нашия град. Справка в сайта на ЦИК показва какво се е случило другаде и предлага любопитни данни: примерно в Бургас - около 24%; във Видин процентът е ... 17%, като в една секция от гласували 306 човека само 17 са предпочели машината. В Русе - „българската Виена" - се натъкнахме на още по-интересни факти. Там машините са били разпределени в три сгради. В две от тях гласувалите машинно са средно 25 %, но в три секции - в немската гимназия - процентът на гласоподавателите, минали през тъч-а е 75%!

Какви са изводите?

Едва ли някой се заблуждава, че хартиените бюлетини ще векуват. По всяка вероятност електронното гласуване ще бъде безалтернативно преди настоящото десетилетие да приключи. Убедено може да твърдим, че сравнението между него и традиционното (с книжните бюлетини) е като да съпоставим автомобил „Tesla" с магарешка каручка.

Предимствата: бързина на гласуване - за ½ минута - три докосвания на дисплея, поемане, проверка и сгъване на разписката, пускането ѝ в кутия и подпис в избирателния списък. Добре - нека е цяла минута. Приключва изборният ден - за отрицателно време машината разпечатва пълен, детайлен и точен (без грешки) протокол - няма хаос, суркане на бюлетини, ръчно броене, чукане по калкулатори, подвиквания, дращене и бърсане по чернови, повторно нанасяне на белови, пълнене на торби, разковаване на кабинки и прочие безумия. Изборният резултат за цялата страна е категорично ясен до минути след приключване на изборите, няма нужда от социолози в телевизионните студия, хората се разотиват да почиват, РИК приключва обработката за нула време, заминава и се връща от ЦИК преди да е настъпило утрото.

Недостатъци: на този етап не се сещаме. Те навярно са в главите на хората, обладани от теориите за световната конспирация, на които пожелаваме приятно друскане с каручката по коларския път към Средновековието.

Oще: вот  гласуване  електронно гласуване  избиратели  избори  конспирация  машинно гласуване  момчил недев  президентски избори 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

16 sim4o | 09.11.201601:39

Алилуйщина | 09.11.201601:22
Лудости като онази в "Арена Армеец",или лудостите сега - чакане с часове пред изборните секции са реалност.Не може да са били преднамерени с претекст за машинно електронно гласуване,това би било още една от теориите за световната конспирация.
-----------------
Че то и СЕГАШНИЯ изборен кодекс, указанията на ЦИК и законът не противоречат, на това-да има и машини за гласуване в секциите! ... ...
Никаква съществена промяна не се налага!
Не виждам смисъл някой да обърква работата на ЦИК, та да се въведат машини за гласуване .. ми те могат да се въведат без проблем!

А Референдумът от 2014 бе за съвсем друго - дистанционно (тоест не в секцията) електронно гласуване!
И според мене-тука е зарито кучето ..едни хора искат ромите и изселниците да гласуват дистационно .. и за това са коментарите, мненията, статиите ..

Ако го постигнат - имат едни 400-500 000 гласа в джобчето ей така .. Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

15 Алилуйщина | 09.11.201601:22

Лудости като онази в "Арена Армеец",или лудостите сега - чакане с часове пред изборните секции са реалност.Не може да са били преднамерени с претекст за машинно електронно гласуване,това би било още една от теориите за световната конспирация. Усмивка

Съвременните електронни системи със сигурност съдържат програмируем елемент. Тоест те са софтуерно базирани. Злоупотреба при системи използващи софтуер може да бъде напълно неоткриваема. Никой не може да види как работи устройството, без специална техника , а тя е практически невъзможно да се ползва по време на самите избори. Ето няколко от проблемите при програмните електронни машини.

- За да се провери за злонамерен код и задни вратички в официалният софтуер, е необходимо той да е публично проверен и одобрен.
- Дори софтуерът да се счита за надежден, операторът няма как да провери, че това е софтуерът който е записан в машината.
- Дори да има начин за такава проверка, няма начин да се докаже че това е кодът който е работил по време на изборите. Чипът с firmware може да бил подменен и възстановен, може да се стартира друг софтуер от външен носител (flash), вирус може да промени кода или подмени резултатите и да изчезне без следа при изключване на машината. (някои апарати имат lan, wifi, usb, firewire, и работят с wince / pocketpc).
- Дори всичко да работи наред, е възможно машината да събира повече информация от необходимото, което да нарушава тайната на вота. Такава информация рутинно се събира и съхранява, за проверка валидността на гласуването.
- Дори всичко да работи както трябва, е възможно оператора на машината да я манипулира достатъчно успешно.

А фундаменталното предимство при нормалното гласуване е, че остава физическа следа. Тоест бюлетините могат да се преброяват много пъти от различни хора. Добавянето и махането на бюлетини също оставя физически следи, които биха могли да бъдат открити /задръстена канализация, опушени тавани, надути чанти/чували, подобни подписи/.

При изцяло електронните машини не остава никаква следа от избора, освен тази в самата машина.При някакъв проблем, няма никакъв начин за проверка дали запомнените резултати отговарят на истината. Няма начин и за възстановяване на резултатите при загуба на данните. Единственият начин да се решат горните проблеми, е да се отпечатва изборът, избирателят да го проверява и да го слага в урна /иначе се губи тайната на вота/. Което свежда цялото упражнение до използването на една много скъпа химикалка. Усмивка

Тук:
http://editingunltd.com/GGPP.pdf
Още по категорично срещу електронното гласуване се обяви една книжка – фактология на Марта Стил “Grassroots, Geeks, Pros, and Pols″. Авторката се е потрудила да напише материал, в който разказва за глупостта на електронното гласуване в САЩ между 1988 и 2008 г …за през 2006 и 2007 г. Ирландия и Холандия ,когато изхвърлиха на боклука машините за електронно гласуване, след като хакерски групи доказаха, че подобни машини могат да бъдат манипулирани…когато в Германия Германският федерален конституционен съд обяви това машинно електронно гласуване през 2009 г. за противоконституционно и го забраниха…

Сега в България тепърва някой открива топлата вода ..и пръстови отпечатъци на престъпници в болници.
Реве или много тъжен
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

14 sim4o | 08.11.201621:53

Все пак, да не забравяме КАКВО искаше Росен Плевнелиев да се обсъди и гласува и КАКВО бе прието:

"29 януари 2014 Президентът Росен Плевнелиев се обяви за провеждането на референдум, който да реши дали да бъде въведено задължително гласуване на изборите и в допитванията до народа; дали част от народните представители да се избират мажоритарно и дали да може да се гласува и дистанционно по електронен път на изборите и референдумите.."

Почти като на Слави, а? ..

И ето КАКВО е прието: .."за въвеждане на дистанционно гласуване по електронен път. .." и може би, ще стане част от закона , наредбата и методиката.

А ето това : ..." сертифицирано устройство, което се разполага от "Информационно обслужване", "Сиела норма" или друга избрана по законоустановения ред надеждна и сериозна компания. ..Устройството е поставено зад картонен параван в нормална секционна комисия. Изборът става под контрола .." Ми хубаво- отпред полицай .. пияни не се допускат, журналистите могат да присъстват!
Хубаво!
Ама ето това НЕ Е ОБСЪЖДАНО и не е приемано!

Дадохме ДА! за електронното Юряааа!

Ето как ще бъде то:
".. едни хора (един човек), ще стои (стоят) в някакво помещение с компютри или други устройства, купени от Марешки , при него, в индианска нишка, ще се точат роми или работници във фирмата на Ковачки, или бензинджии при Марешки, или работници на Вълка, или хора взели кредит от фирмите за бързите кредити на #Кой и закъсняли яко с лихвите ..."

Електронно дистационно гласуване!

Юряаааа!
И всичко ще е електронно!! Къде ти, при Путин да е така .. при нас ще е прогрес, прогрес!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

13 sim4o | 08.11.201619:15

Момчил Недев | 08.11.2016 17:45 Разликата между това и "дистанционното електронно гласуване" е значителна.
----------------
А дано! Щото да не стане - с мръсната вода да изхвърлим и бебето..

"Дистационното електронно гласуване" е ясно:

".. едни хора /един човек/, който ще стои (стоят) в някакво помещение с компютри, при него, в индианска нишка, ще се точат роми или работници във фирмата на Ковачки, или бензинджии при Марешки, или работници на Вълка, или хора взели кредит от фирмите за бързите кредити на #Кой и закъсняли яко с лихвите ..."

Плюсът на този начин е , че ще има работни места - нови професии - момчета и момичета електронни въвеждачи по избори!

Но всички, като говорят за електронно гласуване май ИМАТ ПРЕД ВИД ТОЧНО ТОВА .. роми се точат в нишка в една стая и нещо диктуват , а наети от Марешки .. или от #Кой млади хора .. въвеждат нещо по електронен път!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

12 sim4o | 08.11.201619:08

.."В случая говорим за сертифицирано устройство, което се разполага от "Информационно обслужване", "Сиела норма" или друга избрана по законоустановения ред надеждна и сериозна компания. Накрая нейните оператори обобщават резултатите..."
------------------------
Тогава ДА! ДА! ДА! ДА! ДА!

И застъпници и наблюдатели да има от партиите .. и полиция отпред .. и записване на резултата, че да може да бъде проверен .. и не допускане на агитация наблизо, и отстраняване на пияни!
И тайна!

Щото , едни хора, под искането за ПРАВИЛНАТА промяна, към подобряване на изборния процес ТОЧНО ТОВА си мислят - да можело от ВСЕКИ смартфон .. навсякъде по света , да се било гласувало електронно и дистационно!

А?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

11 peta_wawa | 08.11.201618:06

Целесъобразността е ясна, предимствата са огромни, просто нашего брата не вярва вече на машини, били те и сертифицирани, тествани, и т.н. Тя и КТБ беше сертифицирана и тествана, нали Усмивка.

По скоро мидена черупка ще пусне, отколкото да щрака на някакво устройство, което никой така и не обясни какво представлява, свързано ли е или не с интернет, и къде какви данни предава или подменя.

Гледам по тв в щатите машините са просто като едни куфари, носят ги и ги отварят и народа влиза зад параванчетата.
Трябва време и рязяснителни кампании.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

10 Pavur Pezev | 08.11.201618:02

Иване, направо ми скри шайбата човеко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.08.2013, 17:10

9 Момчил Недев | 08.11.201617:45

Човек докато не види с очите си - трудно може да повярва на нещо. Често недоверието се запазва и след това.

Не става дума за "едни хора /един човек/, който ще стои в някакво помещение с компютри, при него, в индианска нишка, ще се точат роми или работници във фирмата на Ковачки, или хора взели кредит ..."

В случая говорим за сертифицирано устройство, което се разполага от "Информационно обслужване", "Сиела норма" или друга избрана по законоустановения ред надеждна и сериозна компания. Накрая нейните оператори обобщават резултатите.
Така се процедира и досега, само че по средата между гласуването на хората и обобщаването има огромен, къртовски и често некачествен труд на безброй хора, част от които нямат капацитет или интерес да свършат работа, а са дошли само заради някой лев.

Устройството е поставено зад картонен параван в нормална секционна комисия. Изборът става под контрола на нейните членове и пред погледите на застъпници и наблюдатели.
Разликата между това и "дистанционното електронно гласуване" е значителна.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

8 sim4o | 08.11.201617:35

Иначе - електронно - ОК .. ама КАКВА технология точно , ще ни гарантира спазването на закона ,примерно за липсата на агитация .. около местата на гласуване,
за тайната .. тайна от всички - тайна от тъщата, от шефа, от кредитора и лихварите, от свекървата ..
.. за свободата на волеизявление,
за липсата на принуда и насилие при гласуването?
Ами ако към ромите продавачи на вот се присъединят фирмите за кредити на #Кой?

И накупят компютри и искат да те видят .. КАК пред тях гласуваш!

та е права мануела, според мене .. ДА СЕ МИСЛИ!
А че Марешки .. и разни други, купуват журналисти .. и са си намислили какво да правят - е ясно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

7 sim4o | 08.11.201617:28

Момчил Недев | 08.11.201617:17
Не технологията на гласуване в случая е интересна.
-----------------
БАШ тя е ИНТЕРЕСНА!

КАК ще гарантираме ТАЙНА на вота .. как ще гарантираме СВОБОДА на волеизявление!


От къде знаем, кой, как и къде гласува?

Дали е сериозен човек, премислил, стои някъде сам и гласува по съвест заради България и своите деца .. или някъде момичета, дават вот на електронно устройство .. пред очите на ромския си сводник?

Ако не можем да го гарантираме ТОВА спазване на закона - електронно - да!

Ама с определени правила!

Или ни е все едно?
#Кой .. е платил и за публикации и за референдуми?

Поздрави
   

оценка

+0 -0