Webcafe

Вероучение - от неверници, за невярващи

Guns&Ducks
22.09.2010, 17:41 (обновена 24.09.2010, 15:29)
Митрополит Николай

Снимка: © БГНЕС

Липсата на вероучение в училищата пречела на децата да разберат Вазов, Ботев и Елин Пелин, смята митрополит Николай...

Българската православна църква готви най-голямата си публична акция от години насам. В петък, 24 септември, свещенослужители, монашествуващи и миряни от цялата страна са свикани на литийно шествие от НДК до катедралния храм "Свети Александър Невски" с искане за въвеждане на задължителен предмет по православно вероучение в основното училище.

Църковните камбани в цяла България ще бият четвърт час - от 12 до 12.15 часа. Главното мюфтийство (от името на Мустафа Хаджи) подкрепи инициативата на църквата, с добавката, че мюсюлманските деца трябва да учат задължително мюсюлманско вероучение, и се готви да прати свои представители на шествието.

БПЦ и другите основни вероизповедания у нас отдавна преговарят с държавата на най-различни нива - просветно министерство, парламентарна образователна комисия, за задължителното изучаване на религията в училище. Не за светското й, а за доктринерското й изучаване.

Като не пропускат да обосноват необходимостта от това и със съвсем "светски" мотиви - че децата иначе трудно различават добро от зло, че са оставени да подражават на налагани от медиите идоли, и че дори не могат да разберат половината Вазов, хумора на Елин Пелин и даже антиклерикалната публицистика на Ботев, както казва един от публично най-активните представители на църквата - пловдивският митрополит Николай.

Едва ли православното духовенство мечтае за реституция на образователното статукво до 1944 г., когато вероучението е било задължителен предмет от 1-и до 12-и клас. Странно е защо обаче не се използват и сегашните немалки образователни възможности?

Религия във варианта православие, католицизъм, мюсюлманство и прочие може да се изучава в момента под формата на свободно избираем предмет - стига това да реши конкретното училище и родителите на децата в него. Очевидно обаче интересът към този предмет е бил отчайващо слаб, защото още когато е бил въведен експериментално през 2005 г., са го записали едва 13 000 деца - под 1% от всички ученици тогава.

Да оставим настрана, че претенцията за задължително вероучение е в директно противоречие с принципите на светската държава и светското образование. Проблемът е какво би се получило от едно силово наложено вероучение?

Първият сигурен резултат е, че няма да се пръкнат хиляди нови вярващи. Защото вяра в 21 век не се налага със сила, та ако ще и прилагана в най-невинна възраст. Ако пък е само въпрос за опознаване на основните постулати на православието, неговата символика и литургични особености, то това ще е знание на невярващ, придобито по един външен за вярата начин, а това може да осигури и всяко светско образование по религия. В крайна сметка задължителното вероучение нито ще произведе повече и по-добри християни, нито ще напълни църквите.

Но да допуснем, че, доколкото училището е и възпитателна институция, децата от малки могат да бъдат моделирани в "правилната посока". Пък и християнството дълги векове се е налагало не само чрез свободен избор, но и с огън и меч.

Какво обаче ще се случи после? Колкото повече порастват - дори още в гимназиалните класове, толкова повече моделираните иначе православно правилно в невръстна възраст деца ще се сблъскват с православната реалност. В нея църковният клир има много малко общо с християнските ценности и дори с елементарното приличие.

Клирът масово е потънал в разврат, докато анатемосва мъжеложството и раздава награди на поборници срещу гейпаради. Митрополитите търгуват с църковни имоти, докато чакат държавата и частните дарители да оправят рухващите храмове и да строят нови. Свещениците се надпреварват да освещават мерцедеси, имения и бизнес-сгради, докато словесно громят чалга-културата.

Православието традиционно е крепител на държавата, независимо кой е на власт. Но това не е някаква национално-отговорна верноподаническа позиция, а най-обикновено блюдолизство, превърнало църквата в обслужващ персонал на силните на деня. От които се чака решаващата помощ за всички проблеми на църквата - сама тя не е способна дори само да опита да ги разреши.

Миряните са само едно безгласно паство, което трябва да бъде натирвано с държавна принуда в правия път, включително да учи вероучение. Неслучайно в словото си на Царевец по случай Деня на независимостта Великотърновският митрополит Григорий нахока редовите мирияни, че не са отилши на сутрешната литургия в църквата (която предвидливо е била изтеглена в 7.30 часа, за да не пречи на държавните мероприятия по-късно), докато, видите ли "цял вицепремиер", в лицето на Цветан Цветанов, съвсем примерно се черкувал.

Затова докато за висшия клир вицепремиерите са цели, а редовите граждани - половинки, вероучението напълно заслужено трябва да си остане половинчато - свободно избираем, а не задължителен учебен предмет.

Oще: бпц  вероучение  религия  училище 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

36 explorer | 17.01.201211:08

Очевидно БПЦ още живее с идеите на покръстването на българите от ІХ век. Акт, който има както положителни за времето си, така и негативни в дългосрочен план последствия. Малцина се замислят, че налагането на вяра със сила и отгоре, е неприложимо и дори противоречащо на Писанията, защото вярата е убеждение за неща, които са недоказуми с научни методи.
В наши дни едно от големите достижения е правото на информиран избор и като следствие от това различните възгледи и мнения. Личното ми мнение е, че БПЦ изостава не само от развитието на обществото, но и от призива на Бога да отиде при хората. Вместо това се опитва да ползва държавата, като инструмент да докара хората при нея, с което постига обратен на желания ефект Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.11.2010, 13:30

35 Andrey Edrev | 19.11.201014:23

от MACKATA
до infocenter@parliament.bg
дата 08 септември 2009 11:47
тема Относно изказването на пловдивският митрополит Николай.

Здравейте,
Възмутен съм от неадекватното поведение на членове на Българската ЦЪРКВА и използването на странни определения за мероприятия от светския живот в страната.
Опита да се внуши на вярващите, че хора нямащи нищо общо с трагедия са виновни е меко казано недопустимо

http://bulgaria.actualno.com/news_260295.html


Трагедията в Охрид е божие наказание, свързано с изнесения наскоро от Мадона концерт, отсече в неделя пловдивският митрополит Николай. Той припомни, че в края на август многократно е призовавал концертът на шоу звездата да бъде отменен, но това така и не е станало. Шоуто съвпадна с отбелязването на смъртта на Свети Йоан Кръстител, който е бил обезглавен на същата дата и затова висши духовници призоваваха за отмяната му. Макар че не споменава името на Мадона, а завоалирано говори за радостите на 29 август (когато беше концертът й - бел. ред) от думите на Николай излиза, че суетнята около Мадона е причина за инцидента, довел до смъртта на 15 българи, тръгнали на поклонение към манастира "Св. Наум".

След мое писмо до:

Главен секретар на Св. Синод на БПЦ:
Негово Преосвещенство †Стобийски епископ Наум
info@bg-patriarshia.bg
Относно изказването на пловдивският митрополит Николай.
До Негово Преосвещенство †Стобийски епископ Наум.
Във връзка с нелепо изказване на пловдивският митрополит Николай на 06.09.2009 година, а именно
http://bulgaria.actualno.com/news_260295.html
Трагедията в Охрид е божие наказание, свързано с изнесения наскоро от Мадона концерт, отсече в неделя пловдивският митрополит Николай.
Той припомни, че в края на август многократно е призовавал концертът на шоу звездата да бъде отменен, но това така и не е станало.
Шоуто съвпадна с отбелязването на смъртта на Свети Йоан Кръстител, който е бил обезглавен на същата дата и затова висши духовници призоваваха за отмяната му.
Макар че не споменава името на Мадона, а завоалирано говори за радостите на 29 август (когато беше концертът й - бел. ред) от думите на Николай излиза, че суетнята около Мадона е причина за инцидента, довел до смъртта на 15 българи, тръгнали на поклонение към манастира "Св. Наум".


Моля ви, да се разгледа лековатото поведение на същият и се вземат мерки против уронване престижа на Българската църква.
Това не са думи на божи човек, а на човек търсещ вниманието на околните.
Изказвания от този род по никакъв начин не могат да накарат мен неверника, да вляза в храма.
Точно обратното.
Моля за Вашето съдействие и се надявам на бърз отговор.
Неверник Андрей

От Патриаршията получих следният отговор:

Скъпи г-н Едрев,
Видно от писмото Ви, не митрополит Николай е виновен за вашето неверие, а привързаността ви към това, което в православната етика се назовава
безразличие към греха или неразличаване на греха и добродетелното.
Св. отци на Църквата учат, че всеки човек не е безлична единица, а лично творение, жив член на едното цяло на човечеството, чиито действия въздействат пряко на разпространението на греха или на добродетелта.
Съответно, всяко лично действие се съотнася към неговата пряка околна или обществена среда със своите последици. Това е особено видно при големите обществени измерения на греховните действия и "който има уши, нека слуша.
И който има очи, нека види" и се замисли.

С уважение, г-жа Анула Христова
... Прочетете още
Редактор в БПЦ-БП сайт
7 септември, Рождество Богородично

Това е официален отговор от Патриарха на България
Оставам безмълвен.
Разбирам, че това е официалната позиция на БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА.

Много моля, писмото ми да бъде предадено на Комисия по правата на човека и вероизповеданията към Народното събрание, която да вземе отношение и да реагира подобаващо на изказвания на членове на БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2010, 10:02

34 Любо | 12.10.201004:05

Принудителното изучаване на религия едва ли ще доведе до масово създаване на благодетели така както и беше и с принудителното изучаване на научен комунизъм защото е на лице същата пропаст между красивите приказки и делата на тези които ги рецитират и най-вече на техните ръководители. Да не забравяме, че Сталин каквото образование имаше беше само от семинария. Двигателя на това движение е главно стремеж за влияние и облаги от държавния бюжет. Библията е интересна книга и аз редовно я четя. За съжаление тя отразява културата, морала и законите от преди повече от две хилядолетия. Потопа на съвремен език ще се опише като геноцид подсилен с пълна екологична катастрофа. Принципа на колективното наказание днес е престъпление даже и на война и много бяха осъдени за престъпления срещу човевечеството от международен съд просто за унищожаване на някакво си селце. Дори ако в личния си живот се опитате да повторите много от библейските истории ще завършите в затвора. Библията е също най-цитираната книга, но четете внимателно и мислите какво сте прочели, ще видите че тя се цитира само много избирателно. Опазил ме бог да цитирам, а такива цитати ще се намерят много, че нашето духовенство е грешно и ще бъде изтребено до девето коляно за икупление на целия народ. Не обвинявам господ нито този които е слагал такива думи в неговите уста когато е писал защото тогава така е било, но много вода изтече от тогава.
Друга опасност е че от най–крехка възраст следващото поколение ще се разцепи на християни, мюсулмани и други. Ние сме една от малкото нации не изпитали гражданска война. Дали това такова разцепление ще ни опази и в бъдеще.
Религията е била исторически в основата на европейската култура, изкуства и закони. Изучаването ще е полезно за тези които имат интереси в тази област, но трябва да е по избор и в последните класове, на по-зряла възраст и при свобода за обсъждане, а не промине на мозъци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2010, 10:02

33 Любо | 11.10.201014:45

А кой ще решава каква е задължителната религия за ученика ? Ученика, ако приемеме че има религиозна свобода, родиделите защото имат правото да си наложат мнението, енорйния поп за да не остане без работа или религиозната полиция за която очевидно времето е назряло и вземем добър пример от Саудитска Арабия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2010, 17:11

32 Stupido | 01.10.201014:56

heat,
"Автора отхвърля религията само заради 2-3 случая на злоупотреби с власт при пастирите"
определно не четеш новини какви открития за педофилия и насилие се правят напоследък от разни "попове"...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2010, 17:11

31 Stupido | 01.10.201014:45

Konstantin (коментар #15)
"Така е и с истината, която носи Църквата: тя е основана от Бога, Който слезе при нас в плът!"

Прочети Зекария Сичин... много добре описва "Бога който слезе (БУКВАЛНО) при нас... "
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.09.2010, 13:32

30 Астролог | 28.09.201014:36

Отворено писмо до министъра на образованието

http://www.facebook.com/notes/protiv-vvezdaneto-na-veroucenie-v-ucilise/otvoreno-pismo-do-ministra-na-obrazovanieto/160312787327928
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 12:11

29 Бойко Кръстев | 28.09.201012:14

Да си върнат неделнот училище и който иска да ходи.Откъде на къде ще задължават децата да учат глупиости.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 01:03

28 Radoslav Nenchovski | 27.09.201001:21

Абе те нека го вкарат в училищата, да видят после бойкот от повече от половината българи. Аз ако някога имам деца ще им забраня да стъпват в тези часове, както смята да прави и мой приятел, който вече има едно дете.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2010, 22:41

27 лаик | 26.09.201023:09

Може ли в 21 век,все още такъв въпрос да седи на дневен ред,абе то няма кой в църква да влезне,заради изцепките на тия лумпени в черни одежди,те чак в програмата за училищата искат да го вкарат.Ей няма край простотията човешка
   

оценка

+0 -0