Webcafe

Академично

Борис Христов
30.01.2013, 15:53 (обновена 31.01.2013, 16:04)
академик стефан воденичаров

Снимка: © Bulgaria on air

Бившият шеф на Института по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски", който оглави БАН на 3 декември м.г., сега ще е министър

Нито висшето ни образование ще стане по-академично, нито гимназиалното - по-малко академично, след като премиерът Бойко Борисов постави в креслото на египтолога един машинен инженер, председател на БАН и бранител на всички настоящи и бъдещи АЕЦ-и у нас.

От мумиите към мирния атом, както се пошегува един колега. Разумът говори, че би било редно министър да стане някой от заместниците на Игнатов - все пак много повече е в час, отколкото председателя на БАН. Но разумът е последният съветник, когато наближават избори - търсят се имиджови решения.

Така Борисов си реши един проблем - с разприте с учените, които би трябвало да го оставят на спокойствие до края на мандата. Какво ли е обещал в замяна на поста си академик Стефан Воденичаров, който си взема отпуска от голямата наука за тия няколко месеца начело на министерството?

Предстои среща на гневни млади учени с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, които смятат да експортват скандала с раздадените не за каквото трябва и на когото трябва милиони за проекти от фонд "Научни изследвания", (оглавяван доскоро от професора от Ангола Рангел Гюров).

Може на академика-министър да се падне задачата да бъде медиатор и да укроти младите лъвове.

"Приех предложението, защото мисля, че сме бедни, защото произвеждаме малко и недостатъчно. Без образование, без наука и иновации ние не можем да увеличим нашия потенциал. От 4 млн. работоспособно население около 3 милиона и кусур са хората, които са заети в производството".

Това бяха първите думи на Воденичаров след избора му на министерския пост. Не каза обаче какво (образование) обещава в края на краткия си шестмесечен мандат.

Досега от обещаното от египтолога нищо не се случи: нямаше разтърсваща реформа във висшето образование, за да окапят "лавките за дипломи" и тогава да се финансират както трябва добрите университети, не се стесни фунията на входа и на изхода, не бяха въведени нови учебници, заради пълните с "глупости" настоящи.

А законът за предучилищното и училищно образование, подготвян още при тройната коалиция, още не е избутан докрай от парламента заради задължителната забавачка за 4-годишните.

Така за един цял мандат имаме един полуготов закон. А, и управлението на ГЕРБ в учебниците по история. Законопроектът за БАН беше оттеглен заради протеста на "феодалните старци".

Най-добре Воденичаров нищо да не прави като министър. Бездруго Сергей Игнатов изкара така 3 години и половина. Академичното му поприще ще стои добре на рейтинга на кабинета като цяло.

А колко ще изкласи науката ни? Сигурно много, стига да й се осигурят пари и се извадят феодалите.

Oще: бан  министър  наука  образование  оставка  сергей игнатов  стефан воденичаров 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.08.2010, 17:03

5 Stoyan Georgiev | 10.06.201315:24

Police
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.12.2009, 08:59

4 Кафеджията | 10.06.201315:22

Писането на кирилица е задължително! При липса на такава на Вашия телефон, моля използвайте кирилизатора от зеления бутон под формата!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2012, 13:04

3 Krasimir Simeonov | 31.01.201318:08

Много ми е чудно защо на тия постове никога не се назначават специалист,професори по педагофика,методи на обучението,хора които всъщност знаят как стоят нещата в училищата/университетите.Тези хора щя знаят какви методи са нужни за да се оправят нещата.Разбира се,ако някой го остави да си вършат работата
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2011, 17:11

2 Svelini | 31.01.201315:03

Човекът има задача да сложи ред във ФНИ. Дали за пет месеца може да го направи, ще видим. И египтолога да беше останал все тая.Той пък съвсем нищо не направи за три години и половина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

1 паяка | 31.01.201313:02

Трябва да е много специален този човек, щом се оказва единственият подходящ за двете най-високи позиции в българската наука и образование. С такива бързи скокове смени две меки кресла. Сигурно трябва да се свърши някаква работа, за която други не са се съгласили. Ще разберем, всъщност, по-вероятно е нищо да не разберем...
   

оценка

+0 -0