Webcafe

Как Марешки открадна шоуто на Слави

webcafeДияна Костова
03.02.2016, 13:22 (обновена 08.02.2016, 14:30)
веселин марешки

Снимка: © http://referendum2016.bg/

Засега Веселин Марешки изпълни минималната квота, след която подписката влиза за задължително разглеждане в Народното събрание. На инициативния комитет му стигат и половината от събраните подписи, за да внесе предложение без обвързване до парламента.

Референдум на фотофиниш - това е равносметката на Веселин Марешки на финала на кампанията за привличане на гражданска подкрепа с цел "да върне у хората вярата, че могат сами да определят бъдещето си".

Въпросите бяха 5, а целта - не по-малко от 400 000 легитимни подписа на граждани.

В последния ден от тримесечния срок за събиране на подписи, собственикът на едноименната верига аптеки отчете само 10 000 имена над изисквания по закон минимум.

Формално, Марешки изпълни квотата, след която подписката влиза за задължително разглеждане в Народното събрание. На инициативния комитет му стигат и половината от събраните подписи, за да внесе предложение без обвързване до парламента.

Самият Марешки побърза да обяви капитулация още преди документите да минат през проверка за съответствие с регистрите на ГРАО.

Сякаш изненада сам себе си с бързината на събраните подписи в условията на вяла кампания, подкрепена преди всичко с безплатните медийни изяви във връзка с ценовите рекорди на варненската му бензиностанция VM Petroleum.

Още в началото на януари, когато събраните подписи вече бяха около 300 000, аптечният бос вдигна ръце и обяви, че ще повтори упражнението с опита за референдум през пролетта - с което предсрочно обезсмисли собствените си грандиозни политически заявки.

Манията "Референдум"

Марешки обаче успя да преизпълни норматива по една по-важна цел: отклони вниманието от паралелната подписка за референдум, организирана от екипа на Слави Трифонов.

Неслучайните съвпадения между двете инциативи са повече от очевидни: както по отношение на времето, така и по отношение на формата и съдържанието на въпросите.

Документите в НС показват, че инициативата на Марешки се официализира преди тази на Слави Трифонов - но само формално.

На 3 ноември 2015 г. бизнесменът внася уведомление от Инициативен комитет, в което членуват още четирима души, свързани с неговия бизнес: Кръстина Таскова, Пламен Христов, Гергана Стефанова и Елис Вейсалова.

Едва седмица по-късно - на 9 ноември 2015 г. в деловодството на парламента е внесено уведомлението на Инициативния комитет на Слави Трифонов и седмина от сценаристите на "Шоуто на Слави".

Намеренията за иницииране на референдум от страна на Трифонов обаче бе анонсиран много по-рано в национален ефир - още в края на юли 2015 г., когато Народното събрание "съкрати" два от трите въпроса на Росен Плевнелиев за електронно, задължително и мажоритарно гласуване.

Още тогава екипът на вечерното шоу заяви, че ще опита да върне темите за задължителния електронен вот по мажоритарна избирателна система в два тура отново на дневен ред - в комплект с още три силно популистки идеи за реформа на политическата система:

- броят на народните представители да бъде намален до 120 души;

- драстично намаляване на държаваната субсидия;

- пряк избор на съдии, прокурори и началници на полицейски управления от гражданите с право на глас (въпросите бяха редактирани с леки детайли при внасяне на документите в НС).

По съвпадение - "референдумът" на Марешки повтори изцяло идеята на Слави Трифонов за съкращаване наполовина на броя на народните представители, вдига мизата с предложението да отпадне имунитета им от наказателно преследване и призовава за пълно отпадане на държавната субсидия за финансиране на политическите партии.

Двата допълнителни въпроса на Марешки нямат нищо общо с реформата на политическата система.

И двата засягат частния му бизнес-интерес в два от секторите на търговията с най-висок оборот и още по-висока печалба: продажбата на лекарства и продажбата на горива.

По-странното е, че двата въпроса предполагат две напълно противоположни гледни точки: апел към силна държавна намеса, комбиниран с настояване за пълната либерализация на пазара.

- Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?

- Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?

Абсурдът е, че формалният таван "4 аптеки на един собственик" от 2008 г. по никакъв начин не засяга Марешки, чието име краси стотици фармацевтични обекти в цялата страна без санкция от закона.

Шоуто, което не е смешно

Самият Марешки отрича настойчивите обвинения от страна на екипа на Слави Трифонов, че е саботирал опита за събиране на подписи, включително - че негови представители са агитирали работници, заблуждавайки ги, че подписката е за референдума на "Шоуто".

Очевидно паралелната кампания през аптеки "Марешки" успя да отнеме сериозна ниша от кампанията на Трифонов - още на междинното преброяване през януари се оказа, че Слави изостава зад "огледалната подписка" с около 30-50 000 гласа.

С днешна дата аптечният бос си посипва главата с пепел, като казва, че отчита като грешка провеждането на подписката на две писти, при това - в комбинация с коледните и новогодишните празници.

Обектите на Марешки за събиране на подписи бяха по-малко от 400 - всички аптеки под шапката му заедно с бензиностанцията във Варна. Самият той бе изчислил, че всеки ден през тях минават по над 70 000 потребители.

Пунктовете за събиране на подписи на Слави Трифонов са над 570 в цялата страна - включително при големите метростанции в София, пред молове и търговски центрове, в кафенета и фризьорски салони, фитнеси, пазари за търговия на едро, клубове на пенсионера, стотици локални магазини за хранителни стоки, офиси за плащане на сметки към кабелни оператори или доставчици на комунални услуги, малки бензиностанции и аптеки, застрахователни офиси, включително - в заложна къща.

Това, което прави особено силно впечатление при организацията на Слави Трифонов, е пълното съдействие от страна на структурите на Гражданско движение "ДНЕС".

Всички примени на сдружението в най-големите областни центрове в страната всъщност са се превърнали в постоянни пунктове за събиране на подписи в подкрепа на инициативата на Трифонов.

За справка: ГД "ДНЕС" набираше инерция с протести срещу монополите по време на първия кабинет на Бойко Борисов, като най-голяма публичност получи около февруарските протести през 2013 г.

Приемните на ГД "ДНЕС" са офиси за безплатна правна помощ при дела срещу ЕРП, ВиК, Топлофикация, частни съдебни изпълнители и други събирачи на просрочени задължения.

Движението беше една от неправителствените организации, включени в обществения съвет към Комисията на Мая Манолова за взаимодействие с гражданското общество в 42-то Народно събрание - в нейния състав влизаха и Нина Гергова от "Коалиция на протеста", Ангел Георгиев от Националното представителство на студентските съвети, Михаил Мирчев (бъдещ кандидат-кмет на София от БСП), Ирина Репуц от "Инициативен родителски комитет", и др.

През лятото на 2015 г. Движение "ДНЕС" се "отблагодари" на Мая Манолова, като издигна кандидатурата й за национален омбудсман (заедно с Института за модерна политика на Борислав Цеков).

Мая Манолова също върна жеста, като демонстративно се подписа в подкрепа на референдума на Слави Трифонов преди една седмица, защото "едно такова разтърсване на политическата система е полезно за намиране на най-добрите решения".

Тънката червена линия около организацията и "целевата" аудитория на подписката на "Шоуто на Слави" едва ли е останала незабелязана в Банкя - и то броени месеци преди ключовите президентски избори.

Ако има сила, от която Бойко Борисов да се опасява за властта си, тя не е парламентарната опозиция.

В ГЕРБ никога няма да забравят "урока" от февруари 2013 г., неслучайно всеки опит за улично противодействие срещу кабинета е изпреварен от аларма за опит за преврат (пресен пример: "протестът срещу всичко", организиран от групи около Боян Расате).

Борисов и Трифонов са в конфликт още от 2010 г., когато политическата сатира в "Шоуто на Слави" мина в опозиционен фронт, а премиерът обвини водещия, че "поискал половината от ГЕРБ" при съставянето на правителството.

Сблъсъкът между двамата продължи и през 2011 г., когато Борисов обвини бТВ, че критикува управлението, защото като кмет "не е позволил на Слави Трифонов да строи в градинка до Японския хотел". По съвпадение - скандалите тогава отново ескалираха месеци преди президентските избори.

Чудото Марешки

Официализирането на конфликта между Борисов и Трифонов не носи никакви ползи на лидера на ГЕРБ, напротив.

Първо - защото дори намекът за неправомерни контакти между бизнес и политика никога не е "добра новина" за политиката; второ - защото личните нападки от страна на премиера срещу медийните му критици винаги имат привкус на цензура; и трето - просто защото двамата "супергерои" на българското публично пространство отдавна не са на едно ниво.

Случайно или не - точно в тази ситуация изгря звездата на Веселин Марешки.

Варненецът е лесно разпознаваем в цялата страна, има опит "на терен" - явявал се е на почти всички избори от 2001 г. до настоящия момент и всеки път - през различен политически носител, от "Федерацията на свободния бизнес" на Димитър Луджев и Емил Хърсев, до уникалната му партия "Либерален алианс", в чийто устав е записано, че решенията на председателския съвет се вземат еднолично от председателя.

Популистките му заявки също се помнят дълго - още преди десетина години в кампанията си за кмет на Варна, издигнат от РЗС, Марешки обещаваше по 500 лева премия за протестиращите по това време учители (периодът на "седенката" на Даниел Вълчев и Пламен Орешарски).

Зараждането на идеята на Марешки за референдум съвпадна с още две ключови събития.

На първо място: началото на съдебния процес срещу него по обвинение в изнудване и нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице.

И двете престъпления се наказват със затвор според НК: първото - с лишаване от свобода от 1 до 6 години и парична глоба, второто - с лишаване от свобода до 3 години.

Втората рязка промяна дойде през октомври - решението на Марешки да пререгистира една от фармацевтичните си фирми в търговец на горива и да пусне бензин, дизел и газ на чувствително по-ниски цени от всички останали големи търговци.

Ценовата война във Варна дойде на фона на заявките на Борисов да извади на светло вътрешните договорки между търговците на пазара на горива. Дори министърът на икономиката Божидар Лукарски похвали "варненското чудо" на Веселин Марешки.

Ето как честният частник от Варна започна да инвестира печалбата си от аптечния бизнес със Здравната каса в самия себе си - самобитна побългарена версия на Робин Худ, "разбойникът-благодетел".

Впрочем, не за пръв път Марешки се отзовава на помощ на правителството - през 2011 г. в свирения мач на изборите във Варна игра ролята на "конкурент" срещу кандидата на ГЕРБ Кирил Йорданов чак до балотажа.

През лятото на 2012 г. отново Марешки се отзова на призива на Борисов "да спаси" пловдивския футболен отбор Локомотив Пловдив.

Няколко месеца преди изборите през 2013 г. той излезе на централната политическа сцена, за да превземе "много сериозната ниша от хора, които се чувстват недоволни" от ГЕРБ, БСП и ДПС.

Вместо да води кампания срещу трите най-големи партии обаче Марешки се обяви за противник на "Меглена Кунева, Слави Бинев, Капка Сидерова и другите", при това - в нетрайна коалиция с РЗС на Яне Янев. Друг виден съветник на Бойко Борисов - Кольо Парамов - влезе в листите на "Либерален алианс" като кандидат-депутат през 2013 г.

До няколко дни трябва да стане ясно дали мобилизацията на "Шоуто на Слави" е успяла да компенсира отлива на подписи през кампанията на Марешки.

Във всеки случай, двете инициативи неизбежно ще бъдат окомплектовани в Народното събрание до предизвестения финал на поредния опит за "категорична и революционна" смяна на системата "сега и веднага".

По стара българска традиция - това се оказа поредният шумно рекламиран "сблъсък на титаните", зад чиито сценични акробатики все по-ясно прозират вторични политически интереси.

Oще: аптеки  бензиностанцията на веселин марешки  бойко борисов  варна  веселин марешки  герб  е вот  електронно гласуване  задължително гласуване  мажоритарен избор  марешки  национален референдум  ред законност и справедливост  референдум  референдум 2016  рзс  слави трифонов  цени на горивата при марешки  шоуто на слави  яне янев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2014, 02:08

6 Ivan Mitev.100001729552990 | 05.02.201617:38

При сегашната сгрешена парична система всеки предлаган референдум е със сигурен провал, защото при условия на тази държавна грешка желаното подобрение в политическата система води към увеличаване на потенциал за дългови кризи и по-болезнени щети.
Реално, по един или друг начин инициаторите на референдум са подведени да не зачитат при условия на каква парична система живеем. Ако това твърдение не е вярно, моля поне един от инициаторите да представи при условия на каква парична система ще правят желания референдум?
В действителност и при постигане на 100 % от целите на предлаган референдум, наличното деградиращо въздействие от паричната система обрича организаторите на фиаско.
Полезно е осъзнаване, конкретната държавна грешка за спрямо парите негоден начин на държавно управление е източникът за опасността от актуални стопански кризи. При тези условия всички, включително политиците са обречени жертви в капан на незавършена реформа за прилагане на незлатни пари и хората колкото повече работят да постигнат обществен икономически растеж, толкова по-силен потенциал за кризи се развива със съответни вреди.
Преди всичко друго, за постигане на желан обществен просперитет е необходимо подобрение на парична система.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

5 Крив Макарон | 04.02.201608:57

Както е тръгнало скоро Марешки ще започне да навлиза и в медийния пазар, за да си осигури зрители за шоуто.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 15.06.2010, 17:51

4 Гагауз | 04.02.201603:07

И двамата са ми неприятни , но Слави Чалгаров го мразя. Ако този простак влезе в политиката официално късам с България.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 05.06.2011, 08:13

3 Едисон | 03.02.201622:40

Я! Не знаех, че на Франк Запа второто му име е Ковач!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.04.2014, 18:33

2 kovatz | 03.02.201622:08

Регулациите на цените на горивата по някоя логика не би трябвало да е от полза за Марешки, тъй като само той продава по-евтино. По-скоро целта му е да спечели одобрение от обществеността с оглед на предстоящия процес срещу него, по някоя моя весела математика.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 17.09.2014, 01:12

1 Богдан | 03.02.201620:03

"Сякаш изненада сам себе си с бързината на събраните подписи в условията на вяла кампания"

Ха Ха Ха Ха Ха Ха.Този човекоподобен гагаузин събра "подписите" на безброй пенсионери,чийто данни са в регистрите на аптеките му.Естествено,че горките хорица си нямат понятие за тази злоупотреба.
   

оценка

+3 -1