Webcafe

Какво се крие зад оставката на Вучков

Иван Стамболов-Сула, в. "Сега"
07.03.2015, 10:13 (обновена 08.03.2015, 08:43)
ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ Министър на вътрешните работи

Снимка: © Webcafe.bg

Може би все пак оставката на Вучков е импулсивна постъпка, не е част от задкулисие и не е свързана пряко с другите елементи от картинката

"Бръсначът на Окам" е името на принципа за простота в науката. Според него сред няколко теории следва да изберем онази, която използва най-малко хипотези, за да обясни проблема. Тоест най-простото предположение обикновено се оказва вярно. На нас, простите граждани, ежедневно ни се налага да прибягваме до този принцип, когато разсъждаваме върху сложните политически процеси, защото информацията за тях обикновено е обвеяна от тайнственост и стига до нас единствено чрез други прости граждани. Да вземем например големия въпрос на изминалата седмица:

"Какво се крие зад оставката на министър Вучков?"

В самия ден на подаването доц. Огнян Минчев предложи обяснението, че запазването на Писанчев и Лазаров е цената, която ДПС е поискало, за да подкрепи в пленарната зала ратификацията на заема от 16 милиарда лева. Доколкото познаваме българските политически нрави и неоценимия принос на ДПС към тях, това обяснение звучи напълно правдоподобно.

Обикновено търгашество, чрез каквото политическите сили често уреждат отношенията помежду си. Но за съжаление, това обяснение стъпва на няколко грешни предпоставки.

Първо, не е правилно Писанчев и Лазаров да се пакетират.

Те нямат нищо общо помежду си и всеки от тях си има свой бекграунд. Докато за Лазаров се смята, че е червен, и то дори тъмночервен, доколкото чрез кръговете около Румен Петков се родее с АБВ, то Писанчев битува едва ли не като човек на американските служби. Трудно можем да си представим двамата като част от една и съща сделка на ДПС, освен ако не допуснем, че всеки от тях сам за себе си и по свои пътища е особено предан на Доган и Местан.

Там е работата обаче, че хора с кариерите и позициите на Писанчев и Лазаров безспорно са склонни на преданост, но тя е към всеки, който в момента е на власт, и към никого веднъж завинаги. Това е втората грешна предпоставка на теорията за сделка между ДПС и г-н Борисов.

Пък и демонът "Пеевски" вече не е онзи могъщ фактор в държавата, който беше в годините на разцвета на КТБ, ако изобщо някога е бил факторът, както го изкарва нашата политическа демонология.

Теорията, че някой толкова много държи на запазването на Писанчев и Лазаров на постовете им, та чак министърът да си подаде оставката за това, най-накрая се опроверга и от развоя на събитията.

В четвъртък премиерът даде да се разбере, че Писанчев и Лазаров все пак ще си ходят, а новият министър на вътрешните работи ще се казва Румяна Бъчварова. В петък двамата подадоха оставки и те им бяха приети, като тази на Лазаров вероятно ще бъде подписана днес, защото имал да си довършва някаква работа.

Няма спасени, няма сделка

"Е, защо тогава ги ручaхме жабетата? - сигурно ще се запита бившият вече министър Веселин Вучков. - Защо изгорях? За да светя ли?" Едното възможно обяснение е, че с отстраняването на Писанчев и Лазаров е изпълнена само половината от намеренията му. Другата половина би се изпълнила, ако на тяхно място се назначат хора, посочени от него.

Защото сега с основание можем да заподозрем, че за да има мир, на мястото на отстранените могат да бъдат назначени някакви техни резервни варианти, както навремето самият Писанчев оглави ДАНС като резерва на Делян Пеевски. Така доц. Минчев може да излезе прав. Затова нека почакаме и да видим.

Междувременно, докато чакаме да видим, премиерът г-н Борисов отново по своя възхитителен начин успя да излезе от ситуацията само с червени точки. Показа, че не се е договарял с никого (или поне остави такова впечатление с отстраняването на спорните фигури), освободи се от един бивш заместник на Цветан Цветанов и на негово място сложи свой действащ вицепремиер.

Върна при себе си ресора "Национална сигурност", който досега, макар и формално, се полагаше на другата му вицепремиерка и коалиционна партньорка Меглена Кунева. Но пък и Кунева не показа сериозно отношение към ресора си с начина, по който не успя да направи разлика между "личен акт" и "лични причини" и с нелепото твърдение, че оставката на вътрешния министър не се отразява по никакъв начин на стабилността на кабинета.

Отразява се и би се отразила навсякъде по света, във всяко правителство - обстоятелство, което Радан Кънев разбира много добре.

Другото възможно обяснение за "ручаните жабета" е вече психологическо.

Депутат от ГЕРБ, заместник на Цветанов при предишното управление - очевидно е разбран и дисциплиниран партиец. Казва: "Искам да сменя този и този", г-н Борисов отговаря: "Не може" и толкоз. Вучков свива рамене и продължава да си бъде министър по живо, по здраво - независимо дали има задкулисни договорки с ДПС или с някой друг.

Той обаче подава оставка и не само това, ами напуска и парламента, с което слага кръст на политическата си кариера. Защо? Има много хипотези и ето тук вече който иска, може да приложи Бръснача на Писанчев (частен случай на Бръснача на Окам), за да си избере една от тях.

Може би Вучков участва в заговор, може би е играчка на незнайни кукловоди. Ако зад него стоят организирани сили, оставката му не е солова акция, а е част от план, който тепърва ще се развива и може да се окаже, че Вучков никакъв кръст не е сложил на политическата си кариера, а ще дочакаме да го видим и него в някоя друга политическа сила, както видяхме бившия финансов министър на Орешарски (Петър Чобанов).

А може би Вучков знае нещо, което го кара да се страхува, че ако Писанчев и Лазаров останат на местата си, а той продължи да е министър, ще понесе някаква отговорност.

А може би пък Вучков е изгубил представа за себе си и си въобразява, че има самостоятелна политическа тежест и оставката му ще уплаши някого.

А може би пък вярва, че честта и принципността са единственото му богатство и заема трагическа поза, жертва пост и кариера, за да ги запази. Действително аплодисментите в социалните мрежи не закъсняха, разразиха се далеч преди аплодиращите да са успели да се ориентират в обстановката.

А може просто да се е отвратил и да си е тръгнал, както биха постъпили доста нормални хора на негово място. Заради тях е изкована максимата, че когато отвратените си тръгнат, остават отвратителните.

Но пък чак сега ли се отврати?

Може би все пак оставката на Вучков е импулсивна постъпка, не е част от задкулисие и не е свързана пряко с другите елементи от картинката. Не ви харесва тази хипотеза? Не е достатъчно готическа? Няма го световният заговор? Няма ги Кремъл, ЦРУ и парите на олигарсите? Е, понякога истината е скучна, безлична, дори нелогична. Понякога истината не е готическа и сензационна.

Каква е истината ние, простите граждани, може никога да не разберем. Може да е смес от всичко казано, а може да е и нещо съвсем просто (което трябва и да изберем, ако се придържаме към принципа на бръснача) - нещо като отговора на въпроса защо мъжете имат зърна на гърдите: ами просто така. Какво се крие зад оставката на Вучков: ами нищо особено. И като стана въпрос, другия път мога да ви кажа и защо мъжете нямат целулит. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Текстът е публикуван във в. "Сега".

Oще: абв  бойко борисов  бсп  веселин вучков  владимир писанчев  герб  главен секретар на мвр  данс  дпс  лазаров  леви  левица  мвр  оставката на веселин вучков  полиция  румен петков  румяна бъчварова  светлозар лазаров  социалисти 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.03.2015, 21:56

4 Felicitas | 09.03.201516:07

Стига циркаджилъци. Сам си бил тръгнал.

Един зависим никога не си тръгва сам, него го принуждават.

Кой ще даде отговор на задачата: 2 тулумбички + 3 баклавички + шербет + кайве е равно на ....................?????

Хайде да анализираме:

1. Кой е ВВ и как попадна в политиката?
2. Профил - степен на интелигентност, на устойчивост, на борбеност, на ценности, на лоялност. Вид характер. Силни страни. Слаби страни. Професионален опит. Как попада в МВР? Странности в характера. Обкръжение. Податливост на влияние. Податливост на внушения. Диалогичност. Устойчивост. 3. Правни знания (правилно е юридическа компетентност)- виж негови публикации, мнение на гилдията, спечелени дела, успешни реализации.
Че него, юриста от Симеоново, го направиха за смях юристите от Министерски съвет с един елементарен коментар на казус за студенти от първи курс.
4. Колко стойностни публикации има и КЪДЕ СА ТЕ? Копи-пейст със симеоновска редакция на един сърдитко, недооценен от гилдията.
5. Какви промени направи?... назначи си протежета и роднини (нищо по-различно от останалите във властта).
6. Отчитаме географската ширина на която живеем и си припомняме с кои съседи граничим.
7. Не пропускаме Държавна сигурност (пояснение - има се предвид тази на съседните нам страни) и какви интереси защитава (според ВВ се пише "защищава")
8. След това влизаме в Интернет, анализираме информацията, а тя е доста интересна и
Намираме отговора - защо така бе Миме, (пардон, Веско)?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

3 Шамито | 07.03.201515:12

Някои ни уверяват че живеем в рая.Относно позицията .Морален съм но не се боря говори многозначително на истински моралните хора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

2 Mako | 07.03.201513:58

Такъв потоп от приказки, за да се каже очевидно най-достоверното: г-н Вучков подаде оставка, защото се опитаха публично да му вържат ръцете, за да няма никаква възможност да прави каквато и да е реформа в МВР. А той явно не пожела да стане част от толкова унизителна ситуация и предприе единствения достоен ход - подаде си оставката!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 07.03.201513:45

Автора че е умен няма спор.Но според мен който не се смята за толкова умен–забележете.Да противоречиш и унижиш по този начин патрона си.Хипотези–морал или зависимост.Констатация.Морал в политиката/на политици/ има само в рая.Съвместяване на морал и интереси–пълен антагонизъм.Но понеже съм зомби–тези разсъждения не кореспондират с демократичните ценности.Извинявам се.
   

оценка

+0 -1